07

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

By nionia
  • βαλκανικες συμμαχίες

    βαλκανικες συμμαχίες
    σύναψη συμμαχίας Βουλγαρίας και Σερβίας το Μάρτη του 1912.
    Ελλάδα και Βουλγαρία αμυντική συμμαχία το Μάη του 1912 και υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας αλληλοϋποστήριξης σε περίπτωση πολέμου με τη Τουρκία.
    Στη συνέχεια προστίθεται και το Μαυροβούνιο.
  • Αίτια βαλκανικών πολέμων

  • αντίπαλες δυνάμεις στον Α΄Βαλκανικό πόλεμο

    αντίπαλες δυνάμεις στον Α΄Βαλκανικό πόλεμο
    Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο και από την άλλη πλευρά η Οθωμανική αυτοκρατορία
  • Aφορμή Α΄Βαλκανικού πολέμου

    Aφορμή Α΄Βαλκανικού πολέμου
    Η ένοπλη σύρραξη ξεκίνησε όταν οι Βαλκάνιοι σύμμαχοι απαίτησαν από τον σουλτάνο να σέβεται τα δικαιώματα των χριστιανικών εθνοτήτων που ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προς όφελός τους (αρχές Οκτωβρίου 1912). Η απροθυμία του σουλτάνου να συζητήσει τέτοιου είδους ζητήματα στάθηκε η αφορμή του πολέμου. Αμέσως ξεκίνησε η σύγκρουση, που ονομάστηκε Α΄ βαλκανικός πόλεμος.
  • Period: to

    ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

  • πολεμικά μέτωπα

    α.Θράκης όπου πολέμησαν οι Βούλγαροι
    β. Μακεδονίας και Αλβανίας όπου πολέμησαν Σέρβοι και Μαυροβούνιοι
    γ.Μακεδονίας και Ηπείρου όπου πολέμησαν οι Έλληνες
  • Αντίπαλες δυνάμεις σε αριθμούς

  • προέλαση ελληνικού στρατού

    προέλαση ελληνικού στρατού
  • Μάχη Σαρανταπόρου

    Μάχη Σαρανταπόρου
  • τα τορπιλοβόλα

    Στις 18 Οκτωβρίου το τορπιλοβόλο «Τ-11» ανατίναξε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό «Φετίχ Μπουλέν», που απειλούσε με τα κανόνια του την κατάληψη της πόλης από τον ελληνικό στρατό, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου το υποβρύχιο «Δελφίν» επιτέθηκε κατά του τουρκικού καταδρομικού «Μετζηδιέ», γεγονός που αποτέλεσε την πρώτη τορπιλική επίθεση στον κόσμο.
  • βύθιση του Φετίχ Μπουλέντ

    βύθιση του Φετίχ Μπουλέντ
    Ο Ν. Βότσης, κυβερνήτης τορπιλοβόλου,στις 19/19/1912 μπήκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και όταν βρέθηκε σε απόσταση 150 μέτρων από την κορβέτα «Fetih- I Bulend» (Φετίχ Μπουλέντ) εκσφενδόνισε τορπίλες που ανατίναξαν το εχθρικό πλοίο, βυθίζοντάς το μαζί με 14 ναύτες.
  • κατάληψη Θεσσαλονίκης

    κατάληψη Θεσσαλονίκης
  • κινήσεις των άλλων συμμαχικών κρατών

    κινήσεις των άλλων συμμαχικών κρατών
    Στα μέτωπα των Συμμάχων, ο Σερβικός στρατός είχε καταλάβει στις αρχές Νοεμβρίου του 1912 μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής των Σκοπίων, φθάνοντας μέχρι το Μοναστήρι. Την ίδια περίοδο, ο Βουλγαρικός στρατός, ο μεγαλύτερος των Συμμάχων, είχε καταλάβει σχεδόν όλη την Ανατολική Μακεδονία (Σέρρες, Δράμα, Καβάλα) και το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης (Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ανδριανούπολη).
  • ναυτικές επιχειρήσεις

    ναυτικές επιχειρήσεις
    Με τις ιστορικές ναυμαχίες της Έλλης (3 Δεκεμβρίου) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913), με επικεφαλής το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», το ελληνικό ναυτικό όχι μόνο εξασφάλισε την κυριαρχία του στο Αιγαίο, εξαναγκάζοντας τον Τουρκικό Στόλο να μείνει αποκλεισμένος στα Δαρδανέλια μέχρι το τέλος του Πολέμου, αλλά απαγόρευσε και τις στρατηγικές μεταφορές τουρκικών στρατευμάτων από τις ασιατικές ακτές στη Βαλκανική Χερσόνησο.
  • αεροπορικές επιχειρήσεις

    Στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το ελληνικό αεροπορικό σμήνος- τύπου Henry Farman - που συνέβαλε σοβαρά στην πτώση του ηθικού του αντιπάλου, παρότι τα αεροσκάφη που διέθετε ήταν λίγα και με περιορισμένες επιχειρησιακές ικανότητες. Οι Έλληνες πιλότοι ανέλαβαν και εκτέλεσαν σημαντικές αποστολές αναγνώρισης, αλλά και προσβολές κατά επίγειων εχθρικών στόχων προς όφελος του στρατού στη Μακεδονία και την Ήπειρο.
  • απελευθέρωση των νησιών

    απελευθέρωση των νησιών
    Από τις 6 Οκτωβρίου έως τις 20
    Δεκεμβρίου του 1912 μικτά αγήματα του στόλου απελευθέρωσαν, όλα σχεδόν
    τα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου
  • το ελληνικό υδροπλάνο

    το ελληνικό υδροπλάνο
    Στις 24 Ιανουαρίου 1913, ελληνικό υδροπλάνο με πλήρωμα τον υπολοχαγό Μιχαήλ Μουτούση και τον σημαιοφόρο Αριστείδη Μωραϊτίνη πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο αποστολή ναυτικής συνεργασίας, αναγνωρίζοντας τον Τουρκικό Στόλο στα Δαρδανέλια, κατά του οποίου έριξε και έξι βόμβες. Δίκαια, συνεπώς, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στον κόσμο που χρησιμοποίησε αεροπλάνο ως πολεμικό μέσο στο πεδίο της μάχης.
  • σπουδαίες μάχες των ελλήνων

    Η Μάχη του Μπιζανίου (4-6 Μαρτίου, παλ. ημ. 19-21 Φεβρουαρίου 1913), υπήρξε η σημαντικότερη σύγκρουση κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου. Η νίκη στο Μπιζάνι αποτέλεσε το κλειδί για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου
  • μέτωπο Ηπείρου: Μπιζάνι-Ιωάννινα

    μέτωπο Ηπείρου: Μπιζάνι-Ιωάννινα
    Η τελική επίθεση, που εκδηλώθηκε στις 19 Φεβρουάριου, είχε ως αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό των Τούρκων και την άνευ όρων παράδοση στον Ελληνικό Στρατό της πόλης των Ιωαννίνων στις 21 Φεβρουάριου 1913, από τον διοικητή της Εσσάτ Πασά.
  • απελευθέρωση Β.Ηπείρου

    Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Στρατός κινήθηκε βορειότερα και μέχρι τις 5 Μαρτίου 1913 απελευθέρωσε τη Βόρεια Ήπειρο, όπου γινόταν παντού δεκτός με άκρατο πατριωτικό ενθουσιασμό από τον ακραιφνή ελληνικό πληθυσμό της περιοχής αυτής.
  • Δολοφονία Γεωργίου Α΄

    Δολοφονία Γεωργίου Α΄
  • Συνθήκη Λονδίνου

    Συνθήκη Λονδίνου
    Η Οθωμανική αυτοκρατορία υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά-βαλκανικά εδάφη της. Το μέλλον των νησιών του Β. και Α. Αιγαίου, της χερσονήσου του Αγίου Όρους και το καθεστώς της Αλβανίας, θα καθορίζονταν από τις Δυνάμεις. Λίγο αργότερα (29 Ιουλίου 1913) η Αλβανία αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο κράτος. Τα Δωδεκάνησα παρέμειναν υπό ιταλική κατοχή και διοίκηση.Παραχώρηση Κρήτης στην Ελλάδα.
  • Συμφωνία Ελλάδας- Σερβίας

    Η Ελλάδα και η Σερβία υπέγραψαν σύμφωνο συμμαχίας και από κοινού επιθέσεως σε περίπτωση που μία από τις δύο χώρες δεχτεί επίθεση από τρίτη χώρα (19 Μαΐου/1 Ιουνίου 1913).
  • Β΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

    Β΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
    Στη διάρκειά του, ο ελληνικός στρατός κατέλαβε ολόκληρη την Α. Μακεδονία και τη Δ. Θράκη, φτάνοντας ως την Αλεξανδρούπολη.
  • Μάχες στη Θεσσαλονίκη

  • Μάχη Κιλκίς- Λαχανά

    Μάχη Κιλκίς- Λαχανά
    Η μάχη του Κιλκίς-Λαχανά αποτελεί μία από τις φονικότερες μάχες της ελληνικής ιστορίας.
    Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ήταν 8.828 νεκροί και
    τραυματίες. Παράλληλα όμως αποτελεί μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας.
  • σημαντικές μάχες

    σημαντικές μάχες
    Οι Έλληνες συνέχισαν την καταδίωξη των Βουλγάρων και μετά τις μάχες της Δοϊράνης (22 - 23 Ιουνίου), της Στρώμνιτσας (26 Ιουνίου) και του Ντεμίρ Χισάρ (σημερινό Σιδηρόκαστρο, 27 Ιουνίου), κατέλαβαν τις Σέρρες (28 Ιουνίου) και τη Δράμα (1 Ιουλίου).
    Η προέλαση του ελληνικού στρατού επιβραδύνθηκε στα στενά της Κρέσνας (7 - 10 Ιουλίου). Η μάχη υπήρξε φονικότατη και έληξε με νίκη των Ελλήνων
  • επιθέσεις Ρουμανίας- Τουρκίας

    επιθέσεις Ρουμανίας- Τουρκίας
    Η Ρουμανία κήρυξε τον πόλεμο στις 27 Ιουνίου και συναντώντας ελάχιστη αντίσταση έφτασε 30 χλμ. έξω από την βουλγαρική πρωτεύουσα Σόφια. Με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου τερματίστηκαν επίσημα οι συγκρούσεις. Οι Τούρκοι κατέλαβαν και πάλι την Αδριανούπολη από τους Βούλγαρους, που την είχαν χάσει κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Επίσης ανακατέλαβαν και όλη την Ανατολική Θράκη.
  • μάχη Τζουμαγιάς

    μάχη Τζουμαγιάς
    Μία άλλη αιματηρή μάχη δόθηκε στην Άνω Τζουμαγιά (σημερινό Μπλαγκόεφγκραντ), η οποία έληξε στις 18 Ιουλίου, την ημέρα της ανακωχής και της λήξης των πολεμικών επιχειρήσεων. Στη μάχη της Τζουμαγιάς έχασε τη ζωή του ο ταγματάρχης Βελισσαρίου, ένας από τους ήρωες των Βαλκανικών Πολέμων.
  • Συνθήκη Βουκουρεστίου

    Συνθήκη Βουκουρεστίου