Laudes

Epoca Medieval.

  • Dec 26, 1130

    Guillem de Berguedà.

    Guillem de Berguedà.
    Guillem de Berguedà, és un noble altiu i desvergonyit, té una vida agitada i pena d'episodis violents, que posa en evidència el món de la societat feudal i la poesia que s'hi relaciona. Destaca com a autor de sirventesos.
  • Nov 19, 1137

    Unió de Catalunya amb Aragó,

    Unió de Catalunya amb Aragó,
    Catalunya, s'uneix amb Aragó, perque Jaume I es casa en la reina d'Aragó.
  • Period: Nov 19, 1200 to Nov 19, 1500

    Epoca medieval

    (S.XVII - S.XV)
  • Nov 19, 1232

    Ramon Llull

    Ramon Llull
    Ramon Llull (1232-1316)també conegut com Raimundo Lulio en castellà, Raimundus o Raymundus Lullus en llatí i Raymond Lully en la tradició anglosaxona, va ser un rellevant escriptor, filòsof, místic, teòleg i missioner mallorquí del segle XIII. És considerat un dels creadors del català literari i un dels primers a fer servir una llengua romànica per transmetre coneixements filosòfics, científics i tècnics, a més de textos novel·lístics.[
  • Apr 19, 1274

    Llibre del gentil e dels tres savis.

    Llibre del gentil e dels tres savis.
    Aquesta obra singular planteja, en un marc de tolerància i respecte, la discussió entre tres savis que espliquen i argumenten les seves respectives religions.
  • Sep 21, 1276

    Llibre de l'orde de cavalleria

    Llibre de l'orde de cavalleria
    En aquest llibre, s'adreça al grup social dels cavallers perquè fortifiquin els seus compotaments cristians. Alhora, reivindica el món feudal i el paper bàsic de la cavalleria com a defensora de l'orde i dels interessos de l' Església.
  • Nov 19, 1276

    Jaume I

    Jaume I
    En plena tercera revolta dels sarraïns valencians Jaume I es va emmalaltir ràpidament. El 9 de juliol del 1276, trobant-se a la residència reial d´Alzira (Casa del Rei, Casa Reial o Casa de l´Olivera), el rei signà el decret que autoritzava l'Infant Pere a ocupar els castells que cregués convenient en el Regne de València i a poder-hi nomenar els alcaids, traspassant així el comandament de la campanya militar al seu fill.
  • Aug 8, 1283

    Llibre d'Evast e Blaquerna

    Llibre d'Evast e Blaquerna
    És una novel·la de Ramon Llull que va tenir una enorme influència en la narrativa de l'edat mitjana i en els escriptors posteriors. Escrita a Montpeller el 1283, l'obra descriu amb molta vivacitat i de manera realista la vida medieval, en contrast amb les novel·les de cavalleries de l'època, amb una presència molt més marcada de l'element fantàstica.
  • Nov 19, 1298

    Les Quatre grnas cròniques.

    Les Quatre grnas cròniques.
    Primera Crònica: Cròniques de Jaume I.
    Segona Crònica: Cròniques de Bernat Desclot.
    Tercera Crònica: Cròniques de Ramon Muntaner.
    Quarta Crònica: Cròniques de Pere el Cerimoniós.
  • Nov 19, 1340

    Bernat Metge.

    Bernat Metge.
    Representa el nou esperit de l'home de lletres, que ha de conviure amb la vella mentalitat medieval de la qual fa befa. La seua obra més important es "Lo somni", feta al 1399.
  • Jul 12, 1397

    Ausiàs March

    Ausiàs March
    Va escriure una poesia vigorosa molt densa en continguts i completament en català. Entre els trobadors i la seva obra, la poesia s'havia anat catalanitzant progressivament, amb avenços i reculades segons els autors i la seva formació, però sempre usant els temes i els tòpics trobadorescos.
  • Nov 19, 1405

    Joanot Martorell

    Joanot Martorell fou un escriptor medieval valencià que va escrivir el Tirant lo Blanc és la seva obra més coneguda, ja que és considerada la primera novel·la moderna d'Europa.
    La seva naixença se situa entre el 1413 i el 1415 a la ciutat de València segons l'historiador Jaume Chiner, en el si del llinatge dels Martorell, una família de la mitjana noblesa originària de Gandia, però establerta a València des de 1400.
  • Nov 19, 1416

    Alfons IV el Magnànim.

    Alfons IV el Magnànim.
    Fill primogènit de Ferran d'Antequera i la seva muller, Elionor d'Alburquerque. A la mort de Martí l'Humà la successió a la Corona d'Aragó recaigué, gràcies al Compromís de Casp de 1412, en el seu pare Ferran I al qual succeí a la seva mort.
  • Jan 6, 1479

    Ferran el Católic.

    Ferran el Católic.
    Era fill del rei Joan II d'Aragó i de la seva segona esposa, Joana Enríquez, i per tant germanastre de l'infant Carles de Viana. Fou reconegut hereu l'any següent a la mort del seu germanastre, el 1461, rebent els títols de Príncep de Girona i Duc de Montblanc i va ser nomenat lloctinent de Catalunya l'any 1462 i, en 1468 rei de Sicilia.
  • Nov 19, 1490

    Tirant lo Blanc

    Tirant lo Blanc
    Tirant lo Blanc és l'obra més important de l'escriptor i cavaller valencià Joanot Martorell i està considerada la novel·la en llengua catalana més important de tots els temps. Sembla que fou escrita entre el 1460 i el 1464, fou publicada a València l'any 1490.