Images

Literatura medieval

By núria
  • Nov 15, 1150

    Traducció Forum Iudicum

    Traducció Forum Iudicum
    Un fragment del Formun Iudicum, que era un codi de lleis visigòtic, va ser el primer text que s'ha trobat escrit en català. La traducció catalana va ser feta durant els primers anys del govern de Ramon Berenguer IV (1113-1162). ës un text breu però que té una certa importantcia per la història de la literatura catalana.
  • Nov 15, 1196

    Mor Guillem de Berguedà

    Mor Guillem de Berguedà
    [Guillem de Berguedà](usuarios.lycos.es/allagostera/trobadors/bergueda.htm) (1130-1196), és el trobador del qual coneixem més textos, va ser un delsmés importants nascuts a Catalunya.
  • Nov 15, 1200

    Homilies d'Organyà

    Homilies d'Organyà
    Les Homilies d'organyà és un recull de sarmons religiosos. ës un dels documents més antics escrits en català, Van ser escirtes a la època del rei Pere I el Catòlic (1196-1213). Les Homilies van ser descobertes pel Dr. Joaquim Miret i Sans, historiador i jurista, el setembre de l'any 1904, a Organyà, Alt Urgell.
  • Nov 15, 1232

    Ramon Llull

    Ramon Llull
    Neix Ramon Llull (1232-1315). És un dels escriptors mes importants.És considerat el creador del català literari i el primer gran clàssic de les lletres catalanes. A partir dels trenta anys es dedicà la seva vida al noble ideal de l'amor de Déu i als homes. Una de les obres mes importat és Llibre D'evast e Blanquerna.
  • Nov 15, 1259

    Cerverí de Girona

    Cerverí de Girona
    Cerverí de Girona (1259-1185), gran autor de la literatura del segle XIII. ës un trobador de les darreres generacions , fa una poesia amorosa que alñgunes vegades controla una certa retòrica cortès i permet l'expressió més humana.
  • Nov 15, 1274

    Crònica de Jaume I

    Crònica de Jaume I
    Crònica de Jaume I o Llibre dels fets. ës la prmera de les qutre grans cròniques de la Corona d'Aragó. Narra de forma autobiagràfica la vida del rei i sobretot els conquestes de Mallorca i València. S'utilitza el llegnuatje viu i popular i de la llegnua pròpia per cada un dels personatges.
  • Nov 15, 1283

    Crònica de Bernat Desclot

    Crònica de Bernat Desclot
    Va escriure la més antiga de les quatre cròniques: Llibre del rei en Pere e dels seus antecessors passats. La manca de referències en el llibre fa pensar que tenia un altre nom Bernat Escrivà, funcionari reial.
  • Nov 15, 1325

    Crònica de Ramon Muntaner

    Crònica de Ramon Muntaner
    És la més llarga de les quatre cròniques, comprén desde l'engendrament de Jaume I el conqueridor fins la coronació de Alfons el Benigne. L'obra va ser escrita per ser llegida en veu alta i consegueix estrablir una comunicació amb els oïents utilitzant tectiques típiques dels juglars. L'objectiu principal de la obra és glorificar els reis de la Corona d'Aragó
  • Nov 15, 1340

    Neix Bernat Metge

    Neix Bernat Metge
    Bernat Metge (1340-1413) va ser un estiptor català considerat el millor prosistes catalan e itroductor de l'estil renaixentista de la literatura catalana. Al 1381 va esctiure el llibre Fortuna e Prudència. la obra més important es Lo somni, redactat al 1399, el va escriure a la preó
  • Nov 15, 1350

    Neix Sant Vicent Ferrer

    Neix Sant Vicent Ferrer
    Sant Vicent Ferrer (1350-1429) va ser un gran predicador del qual s'en conserven uns 270 sermons.
  • Nov 15, 1383

    Crònica de Pere el Cerimoniós

    Crònica de Pere el Cerimoniós
    la crònica de Pere el Cerimoniós és la última de les quatre. Es diferencia en moltes coses de les seves predecessores, però s'hi assembla en la mesura que reflecteix fidelment el món del seu temps. Aquesta abarca tot el regnat seu i del seu pare. El motiu d'escriure aquesta crònica fou el desitg de justificar la seva política.
  • Nov 15, 1400

    Neix Ausiàs March

    Neix Ausiàs March
    Ausiàs March (1400-1459) va ser un poeta i caballer valencià. Abandona la `poesia tropvadoresca i la seva retòrica brillant cosa que el va permetre la mediació personal. El tema més important és l'amor, a les obres la dona és real, amb els seus defectes i virtuts, amb les conseqüències que la relació home-dona serà la barreja d'amor sensual i intel·lectual. UN altre tema tractat és la mort i el cant esperitual.
  • Nov 15, 1405

    Neix Joanot Martorell

    Neix Joanot Martorell
    Joanot Martorell (1405-1465). La seva obra més important és Tirant lo Blanc, un conjunt de lletres de batalla que mostrten el caràcter bel·liciós de l'escriptor valencià. Les seves activitats cavalleresques giren al voltant de la defensa delpatrimoni i de l'honorabilitat familiar.
  • Nov 15, 1430

    Isabel de Villena

    Isabel de Villena
    Isabel de Villena (1430-1490) és una de les poques autores femenines reconegudes. La seva obra més important és Vita Christi.
  • Nov 15, 1435

    Joan Rois de Corella

    Joan Rois de Corella
    Joan Rois de Corella (1435-1497) poeta, cavaller i sacerdot valencià. ALguna obra profana com Tragedia de caldesa.