Verkiezingen Afghanistan

By mvisser
  • Aanslagen door Taliban

    De grootste angst van het Westen in de aanloop naar de verkiezingen is niet fraude, maar geweld. In een paar dagen tijd pleegt de Talibanbeweging enkele grote terreuraanslagen in Kabul. Een van de doelwitten is het zwaarbeveiligde hoofdkwartier van de NAVO-troepen in Afghanistan. Er vallen in totaal ruim twintig doden en meer dan honderd gewonden.
  • Verkiezingsdag

    De bevolking van Afghanistan kiest voor de tweede keer in de geschiedenis van het land een president. Kandidaat Abdullah Abdullah klaagt direct over honderden gevallen van fraude.
  • Voorlopige uitslag: Karzai wint

    De kiescommissie (IEC) maakt de voorlopige einduitslag bekend. De zittende president Hamid Karzai zou bijna 55 procent van de stemmen krijgen, Abdullah bijna 28 procent. Daarmee zou Karzai direct zijn herkozen.
  • VN-diplomaat op zijspoor gezet

    De tweede man van de VN in Afghanistan, de Amerikaanse diplomaat Peter Galbraith, wordt op een zijspoor gezet. Hij zou met zijn baas, de Noorse VN-gezant Kai Eide, overhoop hebben gelegen over de aanpak van de verkiezingsfraude. Galbraith haalt enkele keren fel uit naar Karzai en Eide.
  • Onderzoek: er is fraude gepleegd

    Uit VN-onderzoek blijkt dat op grote schaal is gefraudeerd ten gunste van Karzai, stelt de krant The Washington Post op basis van vertrouwelijke documenten van de VN. Zo zou de opkomst in gebieden waar Karzai populair is, kunstmatig zijn opgekrikt.
  • Duidelijk bewijs fraude

    De Electorale Klachtencommissie (ECC) zegt ,,duidelijk en overtuigend bewijs van fraude'' te hebben gevonden bij 210 kieslokalen. Alle daar uitgebrachte stemmen worden ongeldig verklaard. De commissie laat in het midden wat de gevolgen zijn voor de einduitslag.
  • Definitieve uitslag: Karzai onder 50 %

    De kiescommissie maakt de definitieve einduitslag bekend. Karzai eindigt op 49,67 procent. Abdullah krijgt 30,59 procent. Een tweede ronde moet bepalen wie de komende vijf jaar president is.
  • Abdullah doet niet meer mee

    Abdullah doet niet meer mee
    Abdullah maakt bekend niet mee te doen aan de tweede ronde van de verkiezingen, omdat zijn eisen niet zijn ingewilligd. Hij wilde onder meer dat de voorzitter van de kiescommissie op zou stappen.
  • Tweede ronde afgelast, Karzai wint

    De Afghaanse kiescommissie besluit de voor 7 november geplande tweede ronde van de stembusgang te schrappen. Karzai wordt uitgeroepen tot winnaar van de stembusgang.