1ra guerra mundial

Timeline created by AlexMarin
In History
 • Period: to

  2a Fase: La guerra de posicions (1)

  El fracàs de l’ofensiva a Alemanya va provocar la consolidació dels fronts del territori.
  Van posar-se en pràctica tàctiques defensives i de desgast.
  Els soldats es van protegir en trinxeres, on malvivien en condicions lamentables.
  Els alemanys van trencar els fronts i a la batalla de Verdun (febrer 1916) i
  els britànics a la batalla de Somme (juliol 1916)
 • Period: to

  2a Fase: La guerra de posicions (2)

  Davant de l’estabilitat dels fronts principals, els aliats van intentar trencar l’equilibri atacant zones secundàries.
  Al Mediterrani, els britànics van intentar prendre el Bòsfor i els Dardanels per aïllar Turquia, però van fracassar a Gal·lípoli (1915).
  Les colònies alemanyes de l’Àfrica van ser conquerides pels britànics –excepte Tanganyika– i les de l’Àsia, pel Japó.
 • Esclat de la guerra

  El 28 de juny de 1914, l’hereu de l’Imperi austrohongarès, l’arxiduc Francesc Ferran, i la seva esposa van fer una visita oficial a Sarajevo per demostrar la sobirania austríaca a Bòsnia. Tots dos van morir en un atemptat comès per un terrorista serbobosnià.
  Austria-Hongria va declarar la guerra a Serbia, i aquesta va acceptar, ja que tenia el suport de Rússia. Això va provocar que molts paisos declaresin guerres entre ells, com Alemanya, França i Anglaterra.
 • 1a Fase: La guerra de moviments

  Alemania va voler conquerir França més concretament París ràpidament i desprès amb totes les tropes a Rússia, mitjançant el pla de Schlieffen.
  Alemanya va voler entrar a França a través de Bèlgica, però a la batalla del Marne els francesos els van detenir.
  Rússia va llançar una ofensiva a Alemanya, però van ser derrotats a Tannenberg i els llacs Masurians. Amb l’atac de Rússia, els alemanys es van veure obligats a portar tropes cap a l’est, cosa que va salvar França.
 • 3a Fase: La crisi de 1917 (1)

  Dos fets van contribuir a canviar el rumb de la guerra l’any 1917:
  L’entrada dels Estats Units a la guerra. Els Estats Units s’havien declarat neutrals, però en la pràctica venien subministraments als aliats i els finançaven. Els alemanys van intentar evitar-ho amb l’acció de submarins, però després de l’enfonsament de vaixells com el Lusitania (1915) i el Sussex (1916), els Estats Units van entrar en guerra i van aportar al bloc aliat més d’un milió de soldats.
 • 3a Fase: La crisi de 1917 (2)

  La Revolució Russa. A Rússia es va produir una revolució que va destronar el tsar i va imposar un govern comunista. El desembre de 1917 els russos van signar l’armistici de Brest-Litovsk i el març de 1918 el tractat de pau del mateix nom, pel qual Rússia va abandonar la guerra i va cedir una gran quantitat de territori a Alemanya.
 • 4a Fase: El final de la guerra

  Alemanya va llençar una ultraofensiva a l’oest, pero els nort-americans van contribuir a acabar amb aquell pla. La resposta va ser una contraofensiva aliada. Alemanya va entrar en una gran crisi economica, social i militar, que va fer que, primer Turquia, després Austria i per últim Alemanya es rendisin. Al novembre del 1918 la guerra va acabar.