8f97a2f48e6fd13bf33d65def32aadf3 xl

Γιάννης Ρίτσος

  • Γιάννης Ρίτσος

    Γιάννης Ρίτσος
    Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την πρωτομαγιά του 1909.
  • Period: to

    Τα έργα του Γιάννη Ρίτσου

    Ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, είκοσι δύο μυθιστορήματα, 1 θεατρικό έργο και μελέτες. Τα έργα του συμπληρώνουν πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα.
  • Period: to

    Η φυματίωση

    Έως το 1926, τα πράγματα πήγαιναν καλά ώσπου ένα πρωί η Λούλα η αδερφή του Γιάννη, τον είδε να κάνει αιμόπτυση στο λαβομάνο. Ο ιατρός της οικογένειας πίστευε ότι θα έβρισκε καλύτερη περιποίηση. Τον Ιανουάριο του 1927 η αιμόπτυση επανήλθε και ήταν βέβαιο πλέον ότι έπασχε κι αυτός από φυματίωση. Στις 22 Φεβρουαρίου 1927 εισήλθε στο νοσοκομείο Νοσοκομείο Σωτηρία, όπου για τα επόμενα τρία χρόνια ήρθε σε επαφή με διάφορους αριστερούς και συνδικαλιστές.
  • "Σωτηρία¨"

    "Σωτηρία¨"
    Νοσηλεύεται στο σανατόριο Παπαδημητρίου και μετά για τρία χρόνια στην Σωτηρία όπου γνωρίζεται με φυματικούς μαρξιστές και διανοούμενους. Δημοσιεύει ποιήματα στο Φιλολογικό παράρτημα της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας.
  • Επιτάφιος

    Στις 9 Μαΐου 1936 γίνεται στη Θεσσαλονίκη ἡ μεγάλη, ματωμένη καπνεργατική απεργία. Στις 10 Μαΐου, οι εφημερίδες δημοσιεύουν την φωτογραφία της μάνας που θρηνεί το σκοτωμένο γιό της. Ὁ Ρίτσος σε τρείς μέρες γράφει τα πρώτα 14 άσματα του «Ἐπιταφίου».
  • Κ.Κ.Ε

    Η αγωνιστική του έφεση και η επαναστατική του φύση τον οδηγούν στην προσχώρηση του κινήματος των «Πρωτοπόρων» και κατόπιν, το 1942, στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, ενώ έγινε μέλος και του Κ.Κ.Ε.
  • Η εξόριση του

    Η εξόριση του
    Το 1956 ταξίδεψε στη Σοβιετική Ένωση και στην Κούβα. Κατά τη διάρκεια της χούντας των Συνταγματαρχών εξορίστηκε και πάλι, αρχικά στη Γυάρο και κατόπιν στη Λέρο. Με το πέρας της δικτατορίας και τη μεταπολίτευση, ο Ρίτσος έγινε ευρέως γνωστός, τόσο στον ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό, ενώ ακολούθησαν πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις
  • Τα σημαντικότερα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου

    Τα σημαντικότερα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου
    Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο Επιτάφιος και η Ρωμιοσύνη είναι κάποια από τα σημαντικότερα ποιήματα του Ρίτσου, ενώ έχει κάνει και πολλές μεταφράσεις ξένων ποιητών όπως του Ναζίμ Χικμέτ, του Αλεξάνδρου Μπλοκ, του Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι κ.ά.
  • Ο θάνατος

    Ο θάνατος
    Γιάννης Ρίτσος πέθανε στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου 1990. Η σορός του ενταφιάστηκε στη γενέτειρά του, τη Μονεμβασιά. Άφησε πίσω του 50 ανέκδοτες συλλογές ποιημάτων.