Odysseus map

«14 Σταθμοί στη ζωή του Οδυσσέα»

  • 1110 BCE

    Τροία

    Τροία
    ''Tον άντρα, Mούσα, τον πολύτροπο να μου ανιστορήσεις, που βρέθηκε ως τα πέρατα του κόσμου να γυρνά, αφού της Tροίας
    πάτησε το κάστρο το ιερό.''
  • Period: 1110 BCE to 1090 BCE

    Οι περιπέτειες του Οδυσσέα

  • 1100 BCE

    Λωτοφάγοι (2ος σταθμός)

    Λωτοφάγοι (2ος σταθμός)
    Βοριάς έσπρωξε τα καράβια στην Αφρική και έφτασαν στη χώρα των Λωτοφάγων. Ο Οδυσσέας έστειλε τρεις απ' τους συντρόφους του να δουν τι άνθρωποι ζούσαν σ' αυτή τη χώρα. Οι λωτοφάγοι τους έδωσαν να φάνε λωτούς, που ήταν φρούτα μαγεμένα. Αμέσως ξέχασαν πατρίδα και συντρόφους και δεν ήθελαν να φύγουν από εκεί. Ο Οδυσσέας τους πήρε με το ζόρι και διέταξε τα καράβια να σαλπάρουν.
  • 1100 BCE

    Κίκονες ( 1ος σταθμός)

    Κίκονες ( 1ος σταθμός)
    Ο Οδυσσέας έφυγε με δώδεκα καράβια από την Τροία. Όταν όμως ξανοίχτηκαν στο Αιγαίο, οι θεοί έστειλαν άγριους ανέμους που τα έσπρωξαν βόρεια, στη χώρα των Κικόνων. Επειδή ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του άρπαξαν απ' τους Κίκονες ζώα και κρασί, έγινε άγρια μάχη και πολλοί πολεμιστές σκοτώθηκαν.
  • 1099 BCE

    Αίολος (4ος σταθμός)

    Αίολος (4ος σταθμός)
    Ταξιδεύοντας ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του έφτασαν στο νησί του Αιόλου. Ο Αίολος τους καλοδέχτηκε και τους φιλοξένησε περίπου ένα μήνα. Όταν αποφάσισαν να φύγουν, τους έδωσε ένα ασκί που μέσα είχε κλείσει όλους τους άγριους ανέμους. Κόντευαν να φτάσουν στην Ιθάκη, όταν ο Οδυσσέας αποκοιμήθηκε κι οι σύντροφοί του, νομίζοντας πως το ασκί ήταν γεμάτο ασήμι και χρυσάφι, το άνοιξαν. Αμέσως όρμησαν έξω όλοι οι άνεμοι κι έσπρωξαν τα καράβια μακριά.
  • 1099 BCE

    Σκύλλα και Χάρυβδη ( 9ος σταθμός)

    Σκύλλα και Χάρυβδη ( 9ος σταθμός)
    Πλησίασαν μετά το στενό της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Από το ένα μέρος του στενού η Χάρυβδη ρουφούσε το νερό της θάλασσας κι έπνιγε τα καράβια. Δεν την πλησίασαν και γλίτωσαν. Από το άλλο μέρος όμως η Σκύλλα, τέντωσε τα έξι φοβερά κεφάλια της, άρπαξε έξι συντρόφους και τους έφαγε. Πέρασαν από το στενό και βρέθηκαν στην ανοιχτή θάλασσα.
  • 1099 BCE

    Κύκλωπας(3ος σταθμός)

    Κύκλωπας(3ος σταθμός)
    Οι άνεμοι τους έφεραν στο νησί των KΚυκλώπων. Μόνο το πλοίο του Οδυσσέα πλησίασε εκεί. Ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του, μπήκαν στη σπηλιά του Πολύφημου που ήταν γιος του Ποσειδώνα. Ήταν πανύψηλος κι είχε ένα μονάχα μάτι στο μέτωπο. Ο Πολύφημος έτρωγε τους συντρόφους του Οδυσσέα. Εκείνος όμως, τον μέθυσε και όταν αποκοιμήθηκε με τη βοήθεια των συντρόφων του τον τύφλωσε.
  • 1098 BCE

    Λαιστρυγόνες ( 5ος σταθμός)

    Λαιστρυγόνες ( 5ος σταθμός)
    Στη γη των Λαιστρυγόνων υπήρχε ένα λιμάνι και τα έντεκα καράβια μπήκαν μέσα. Μόνο ο Οδυσσέας με το καράβι του έμεινε έξω απ' το λιμάνι. Οι Λαιστρυγόνες που ήταν άγριοι και ψηλοί σα γίγαντες άρπαζαν βράχια και τα έριχναν στα πλοία. Τα έσπασαν όλα και τα βύθισαν κι έφαγαν όλους τους ανθρώπους που ήταν μέσα. Μόνο το καράβι του Οδυσσέα γλίτωσε.
  • 1098 BCE

    Κίρκη ( 6ος σταθμός)

    Κίρκη ( 6ος σταθμός)
    Οι άνεμοι τούς έριξαν στο νησί της μάγισσας Κίρκης. Η Κίρκη πρόσφερε σε κάποιους από τους συντρόφους του Οδυσσέα ένα μαγικό ποτό, τους χτύπησε με το μαγικό ραβδί της και τους έκανε γουρούνια. ο Οδυσσέας άρπαξε το σπαθί του και την ανάγκασε να ξανακάνει τους συντρόφους του ανθρώπους. Έμειναν αρκετό καιρό και όταν αποφάσισαν να φύγουν, η Κίρκη συμβούλεψε τον Οδυσσέα να κατεβεί στον Άδη, να βρει το μάντη Τειρεσία, να τον ρωτήσει πώς θα έφτανε στην Ιθάκη.
  • 1098 BCE

    Άδης ( 7ος σταμός)

    Άδης ( 7ος σταμός)
    Το καράβι του Οδυσσέα ταξίδεψε ως το τέρμα του ωκεανού που βρισκόταν η είσοδος του Άδη. Ο Οδυσσέας έσφαξε δυο αρνιά και πρόσφερε δώρα στους πεθαμένους, αλεύρι, γάλα και κρασί, νερό και μέλι. Ο μάντης Τειρεσίας του φανέρωσε πως ο Ποσειδώνας τον μισεί, γιατί τύφλωσε τον Κύκλωπα Πολύφημο και πως θα φτάσουν στην Ιθάκη αν δεν πειράξουν τα βόδια του θεού Ήλιου
  • 1098 BCE

    Σειρήνες (8ος σταθμός)

    Σειρήνες (8ος σταθμός)
    Φεύγοντας απ' τον Άδη, έφτασαν στο νησί των Σειρήνων. Αυτές μάγευαν τους ναυτικούς με το γλυκό τραγούδι τους κι όταν αυτοί πλησίαζαν, τους έτρωγαν. Ο Οδυσσέας όμως, όπως τον είχε συμβουλέψει η Κίρκη, βούλωσε με κερί των τ' αυτιά συντρόφων του, και τους διέταξε να τον δέσουν σφιχτά στο κατάρτι του καραβιού του. Έτσι γλίτωσαν από το τραγούδι των Σειρήνων.
  • 1098 BCE

    Θρινακία ( 10ος σταθμός)

    Θρινακία ( 10ος σταθμός)
    Όταν έφτασαν στο νησί του θεού Ήλιου ο Οδυσσέας θυμήθηκε τα λόγια του Τειρεσία και παρακαλούσε τους συντρόφους του να φύγουν μακριά απ' το νησί, αλλά δε δέχτηκαν. Τα τρόφιμα τους τέλειωσαν και μια μέρα που ο Οδυσσέας κοιμόταν, έσφαξαν μερικά βόδια και τα έψησαν. Όταν ξύπνησε ο Οδυσσέας ήταν αργά. Φεύγοντας απ' το νησί του Ήλιου ο Δίας τούς έστειλε άγρια καταιγίδα και ένα αστροπελέκι χτύπησε το καράβι και το διέλυσε. Πνίγηκαν όλοι. Μόνο ο Οδυσσέας γλίτωσε.
  • 1097 BCE

    Καλυψώ (11ος σταθμός)

    Καλυψώ (11ος σταθμός)
    Τα κύματα τον έβγαλαν στο νησί της νύμφης Καλυψώς. Η Καλυψώ τον πήρε στη σπηλιά της και τον φρόντισε, όμως δεν τον άφηνε να φύγει. Επτά ολόκληρα χρόνια τον κράτησε στο νησί της. Ώσπου τον λυπήθηκε η Αθηνά και παρακάλεσε τον πατέρα της, τον Δία, να τον βοηθήσει. Εκείνος έστειλε τον Ερμή στην Καλυψώ και τη διέταξε ν' αφήσει τον Οδυσσέα να φύγει.
  • 1090 BCE

    Ιθάκη ( 13ος σταθμός)

    Ιθάκη ( 13ος σταθμός)
    Μόλις ο Οδυσσέας κατάλαβε πως ήταν στην Ιθάκη, φίλησε το χώμα της πατρίδας του και έκλαψε από χαρά. Τότε εμφανίστηκε η Αθηνά, του είπε για τους μνηστήρες και τον μεταμόρφωσε σε ζητιάνο. Την άλλη μέρα συνάντησε στην καλύβα του Εύμαιου το γιο του τον Τηλέμαχο, στον οποίο φανερώθηκε και μαζί κατέστρωσαν ένα σχέδιο για να διώξουν τους μνηστήρες.
  • 1090 BCE

    Φαίακες ( 12ος σταθμός)

    Φαίακες ( 12ος σταθμός)
    Κόντευε να φτάσει στην Ιθάκη όταν τον είδε ο Ποσειδώνας. Αυτός σήκωσε τεράστια κύματα και η σχεδία διαλύθηκε. Με τη βοήθεια μιας νεράιδας, της Λευκοθέας, βγήκε κολυμπώντας σ' ένα ακρογιάλι, στο νησί των Φαιάκων. ( Στο νησί των Φαιάκων ο αναγνώστης-ακροατής μαθαίνει τις περιπέτειες του Οδυσσέα μέχρι την άφιξή του στο νησί. Για την καλύτερη αποτύπωση της ψηφιακής χρονογραμμής οι σταθμοί αυτοί στη ζωή του Οδυσσέα παρουσιάζονται στα χρόνια που προηγήθηκαν.)