Technology, History and Science

 • Els viatges de Gulliver – Jonathan Swift

  Els viatges de Gulliver – Jonathan Swift
  Narra els viatges fantàstics de Gulliver, i és alhora una sàtira dels costums anglesos de l'època de l'autor i de la naturalesa humana en general, i una paròdia del gènere literari de les narracions de viatges de l'època. És l'obra llarga més coneguda de Swift i tot un clàssic de la literatura en anglès.
  La novel·la ha viscut nombroses adaptacions fílmiques i seqüeles, com la pel·lícula en dibuixos animats de 1939 de Dave Fleischer.
 • Revolució Francesa

  Revolució Francesa
  Va començar l'any 1789 i va acabar l'any 1799. Va durar deu anys. A finals del segle XVIII, el regne de França, com la major part d'Europa, estava sotmesa a l'Antic Règim. Era, doncs, una societat que només pensaba en el poder de les terres. La monarquia absoluta de Lluís XVI era incapaç de millorar la situació de crisi financera i la fam.
  Va ser un conflicte social i politic a frança que va finalitzar amb el cop d'estat de Napoleón Bonaparte en 1799.
 • 1r ferrocarril al món

  1r ferrocarril al món
  La primera locomotora de vapor va circular el 21 de febrer de 1804, a prop de Merthyr Tydfil, al País de Gal·les. Fou construïda a Anglaterra per Richard Trevithick. Tot i així, un gravat de l'any 1550 mostra unes vagonetes circulant sobre rails a les mines de Leberthal, a Alsàcia. L'home creu que els romans ja utilitzaven una mena de sistema de vies fèrries. Algunes rutes tenien dues roderes amb una separació fixa, molt semblant a la de les nostres vies actuals.
 • 1r màquina de vapor a Catalunya

  1r màquina de vapor a Catalunya
  la máquina de vapor és una màquina tèrmica de funcionament alternatiu que utilitza el vapor d'aigua com a fluid de treball i que transforma una part de l'energia interna del vapor en energia mecànica.
  La primera màquina de vapor de Catalunya, a Barcelona, la va fabricar F. Santpon per J. Ramon.
 • Frankestein o El moderno Prometeo – Mary Shelley

  Frankestein o El moderno Prometeo – Mary Shelley
  Frankenstein (título completo: Frankenstein o el moderno Prometeo) es una obra literaria de la escritora inglesa Mary Wollstonecraft Shelley. Publicado en 1818 y enmarcado en la tradición de la novela gótica, el texto explora temas tales como la moral científica, la creación y destrucción de vida y la audacia de la humanidad en su relación con Dios.
 • Aparició dels motors elèctrics

  Aparició dels motors elèctrics
  Al 1821, arran de la descoberta del fenòmen de l'electromagnetisme per el químic danès Oersted; el físic anglès Michael Faraday construí dos aparells per produir el que anomenà una rotació electromagnètica, que consisteix amb el moviment circular continuu d'un camp magnètic al voltant d'un fil. En fer la demostració, la primera descripció va ser la del motor elèctric actual, de corrent altern, el va patentar en el 1887 el físic serbi Nikola Tesla en el 1887.
 • Aparició del telegraf

  Aparició del telegraf
  El telègraf es va inventar per Samuel Morse 'any 1832 però no va ser fins el 6 de maig del 1833 que es va fer la seva demostració en públic.
  El telègraf és un dispositiu de telecomunicació destinat a la transmisió de señals a distància.
  El 6 de mayo de 1833, el matemàtic, astrònom i físic aleman Johann Carl Friedrich Gauss i Wilhelm Eduard Weber, van instalar una línia telegràfica de 1000 metres de longitud sobre les teulades de Göttingen, unint la universidtat amb l'observatori astronòmic.
 • 1r ferrocarril a Catalunya

  1r ferrocarril a Catalunya
  El 1843 tenien el projecte encarrilat i demanaren la concessió del ferrocarril al govern. Els hi fou concedida el 13 d'agost de 1843. Aleshores fou el moment de crear la societat per la construcció i explotació. Després que Biada hagués de lluitar molt i superar moltes desconfiances, es constituí la Companyia del Ferrocarril de Barcelona a Mataró el dia 6 de juny de 1845 davant notari a Barcelona. Finalment el primer ferrocarril de la Península Ibèrica fou inaugurat el 28 d'octubre de 1848.
 • 1a Internacional

  1a Internacional
  L'Associació Internacional dels Treballadors (AIT) o Primera Internacional, fou la primera gran organització que va tractar d'unir els treballadors dels diferents països; es fundà el 1864 i es dissolgué el 1876. Fou fundada a Londres al 1864, va agrupar inicialment als sindicalistes anglesos, anarquistes, socialistes francesos i italians republicans. Les seves finalitats eren l'organització política del proletariat a Europa i la resta del món, i també un fòrum per a examinar problemes en comú i
 • De la Terra a la Lluna – Jules Verne

  De la Terra a la Lluna – Jules Verne
  "De la Tierra a la Luna" (título original: "De la Terre à la Lune Trajet direct en 97 heures") és una novela «científica» y «satírica» del escriptor Julio Verne, publicada en el "Journal des débats politiques et littéraires" desde el 14 de septembre fins el 14 de octubre de 1865, i com un sol volumen el 25 d'octubre d'aquell mateix any.
 • Arribada de la Internacional a Catalunya

  S'uneixes dos tendéncies: La Marxista i la Bakunista.
 • Invenció del telèfon

  Invenció del telèfon
  L'any 1854, Charles Bourseul va plantejar la primera possibilitat del telèfon.
  Després, Johann Philip Reis, va inventar un instrument que era capaç de transmetre notes musicals. El 1863, l'aparell experimental ja era capaç de transmetre la veu amb bona qualitat però de baixa intensitat.
  Actualment es considera Antonio Meucci, un italià, va inventar el telèfon. Antonio Meucci havia fabricat diversos aparells telefònics entre 1849-1870, i vapresentar una descripció de la patent 28 de desembre 1870
 • Primer motor de benzina

  Primer motor de benzina
  El va inventar l'enginier alemany Nikolaus Otto.
  El motor de gasolina es un motor tèrmic de combustió interna.
 • Làmpada d'incandescència

  Làmpada d'incandescència
  El invento de la lámpara incandescente se atribuye generalmente a Thomas Alva Edison que presentó el 21 de octubre de 1879 una lámpara práctica y viable, que lució durante 48 horas ininterrumpidas, sin embargo esto es un error, pues el invento fue primeramente desarrollado por Humphry Davy y perfeccionado por Warren de la Rue
 • Aparició del motor dièsel

  Aparició del motor dièsel
  Va ser inventat per l'enginyer Alemany Rudolf Diesel.
  És un motor de combustió interna que transforma l'energia tèrmica de la combustió en energia mecànica de rotació. Això s'aconsegueix omplin els cilindres d'aire i després en el moment adequat injectar pressió el gasoil.
 • Invenció de la radio

  Invenció de la radio
  En 1873 el físico escocés James Clerk Maxwell formuló la teoría de las ondas electromagnéticas, que son la base de la radio. En 1888 el físico alemán Heinrich Hertz descubrió las radioondas. En 1895 el italiano Guillermo Marconi construyó el primer sistema de radio, y en 1901 logró enviar señales a la otra orilla del Atlántico.
 • La guerra dels mons – H.G. Wells

  La guerra dels mons – H.G. Wells
  La guerra dels mons (The War of the Worlds en anglès) és una novel·la de ciència ficció escrita per H. G. Wells i publicada per primera vegada el 1898 que descriu una invasió marciana de la Terra. És la primera descripció coneguda d'una invasió alienígena de la Terra, i ha tingut una notable influència sobre las posteriors i nombroses versions d'aquesta mateixa idea. De la noveŀla de Wells se n'han fet moltes adaptacions a diferents medis: peŀlícules, programes de ràdio, videojocs, còmics i sèri
 • Amalie Kummetz

  amalie kummetz (mare Barbara)
 • Neix la meva Besavia

  anneliese meiling (mare Stefan)
 • 1a Guerra Mundial

  1a Guerra Mundial
  a Primera Guerra Mundial o la Gran Guerra fou un conflicte bèl·lic que va tenir lloc entre 1914 i 1918. Dels 32 països participants, els principals països involucrats van ser, d'una banda, els anomenats «aliats» i de l'altra les «Potències Centrals».
  Finalitzà amb la signatura de l'armistici l'11 de novembre de 1918, que establia la derrota de les potències centrals.
 • R.U.R. (Robots Universales Rossum) - Karel Capek

  R.U.R. (Robots Universales Rossum) - Karel Capek
  R.U.R. – Rossum's Universal Robots (txec: Rossumovi Univerzální Roboti) és el títol d'un drama de ciència-ficció escrit per l'escriptor txec Karel Čapek el 1921. L'obra ha passat sobretot a la història per introduir per primer cop la paraula robot.
 • Invenció de la telèvisió

  Invenció de la telèvisió
  1926 : el 26 de gener, l'Esbajocaves John Logie Baird efectua la primera demostració pública de televisió en una botiga de Londres utilitzant un captador per disc de Nipkov. La definició és de 30 línies i la imatge mesura 3,8 sobre 5 centímetres. L'inventor escocès havia acabat els seus treballs al seu laboratori l'octubre de 1925.
 • 2a República Espanyola

  2a República Espanyola
  El 14 d'abril de 1931 es proclamava a Espanya la Segona República Espanyola (1931-1939), amb la qual cosa culminava el règim de la Restauració borbònica iniciat amb l'arribada al tro d'Alfons XII.
 • Guerra Civil Espanyola

  Guerra Civil Espanyola
  La Guerra Civil espanyola (17 de juliol de 1936 - 1 d'abril de 1939) va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes. Va ser un fet històric decisiu de l'Espanya del segle XX.
 • 2a Guerra Mundial

  2a Guerra Mundial
  La Segunda Guerra Mundial ha sido, hasta el momento, el conflicto armado más grande y sangriento de la historia universal en el que se enfrentaron las Potencias Aliadas y las Potencias del Eje, entre 1939 y 1945. Fuerzas armadas de más de setenta países participaron en combates aéreos, navales y terrestres. Por efecto de la guerra murió alrededor deunos 60 millones de personas.comenzó el 1 de septiembre de 1939 para acabar oficialmente el 2 de septiembre de 1945.
 • Neix la meva avia

  Barbara Hoenisch (mare de la meva mare)
 • Neix el meu avi

  Stefan Hoenisch (pare de la meva mare)
 • fabricació del 1r transistor

  fabricació del 1r transistor
  El transistor bipolar fue inventado en los Laboratorios Bell de EE. UU. en diciembre de 1947 por John Bardeen, Walter Houser Brattain y William Bradford Shockley, quienes fueron galardonados con el Premio Nobel de Física en 1956. Fue el sustituto de la válvula termoiónica de tres electrodos, o triodo.
 • 1984 – George Orwell

  1984 – George Orwell
  és una novel·la política de futur-ficcióEs tracta d'una narracióencarnat en una dictadura totalitària encapçalada pel seu líder, el Gran Germà, reforça un conformisme absolut entre els ciutadans, i cerca la supressió de la seva identitat mitjançant un control absolut de l'individu. Així doncs, no existeix llibertat de cap tipus per als ciutadans, ni tan sols llibertat de pensament privat ja que la vigilància dels individus revela a l'Estat qualsevol detall.
 • Jo robot – Isaac Asimov

  Jo robot – Isaac Asimov
  Yo, Robot es una colección de relatos en los que se establecen y plantean los problemas de las tres leyes de la robótica que son un compendio fijo e imprescindible de moral aplicable a supuestos robots inteligentes. Los relatos plantean diferentes situaciones a las que tendrán que enfrentarse distintos especialistas en robótica y en las que se plantean paradojas e ingeniosos ejercicios intelectuales que indagan sobre la situación del hombre actual en el universo tecnológico.
 • Naixement del meu pare

  Josep Gascó Gonzalez
 • 1r Satèl·lit a l'espai

  1r Satèl·lit a l'espai
  L’Sputnik 1 va ser el primer satèl·lit fabricat per l’home. L’antiga Unió Soviètica el va posar en òrbita el 1957. Comença l’era espacial.
 • 1a persona a l'espai

  el rus Iuri Aleksèievitx Gagarin (1934-1968) es va convertir en el primer cosmonauta en experimentar l'efecte de "gravetat zero", en allunyar-se de la Terra i observar el nostre planeta (i el cosmos) des d'un punt de vista totalment inèdit. Des de més enllà dels núvols, Gagarin també va pronunciar una frase que potser no sigui gaire coneguda: "La Terra és blava. Què bonica. És increïble. "
 • Naixement de la meva mare

  Henriette Stefanie Hoenisch.
 • Duna – Frank Herbert

  Duna – Frank Herbert
  Dune és una novel·la de ciència ficció escrita per Frank Herbert i publicada el 1965. Va rebre el Hugo Award de 1966 i el primer Premi Nebula a la Millor Novel·la. Dune es considera popularment una de les millors novel·les de ciència ficció, i sovint es cita com la novel·la de ciència ficció més venuda de tots els temps
 • 1a persona a la Lluna

  1a persona a la Lluna
  Neil Alden Armstrong (nascut el 5 d'agost de 1930) és un pilot d'avió, astronauta, pilot de proves, enginyer aeronàutic, professor d'universitat i Aviador Naval dels Estats Units. Va ser la primera persona en trepitjar la Lluna.
  El segon vol espacial d'Armstrong va ser com a comandant de l'Apollo 11 aterrant a la Lluna el 20 de juliol de 1969. En aquesta missió, Armstrong i Buzz Aldrin van descendir del mòdul lunar i va passar-se 2 hores i mitja explorant mentre Michael Collins quedava e
 • Aparició dels primers microprocessadors – Intel 4004

  Aparició dels primers microprocessadors – Intel 4004
  La invenció del microprocessador és una mica controvertida, sembla acceptat que la paternitat del primer microprocessador comercial correspon a Intel, es tracta de l'Intel 4004, que va aparèixer el 15 de novembre del 1971, un microprocessador de 4 bits creat per Federico Faggin i Marcian Hoff.
  Un microprocessador és un processador miniaturitzat fins al punt de fer possible de tenir un únic circuit integrat amb totes o la major part de les seves funcionalitats.
 • Invenció telèfon mòbil

  Invenció telèfon mòbil
  Martin Cooper va ser pioner en aquesta tecnologia, a ell se'l considera com "el pare de la telefonia cel·lular" a l'introduir el primer radiotelèfon, el 1973, als Estats Units, mentre treballava per a Motorola; però no va ser fins a 1979 quan van aparèixer els primers sistemes cometemes comercials a Tòquio, Japó per la companyia NTT. En 1981, els països nòrdics van introduir un sistema cel·lular l'AMPS (Advanced Mobile Phone System).
 • Arriba la democràcia a Espanya

  Va ser quan en Francisco Franco va morir i es va acabar la dictadura franquista. Quan ell va morir, Juan Carlos I és va convertir en rei d'Espanya.
 • Encontres a la tercera fase – Steven Spielberg

  Encontres a la tercera fase – Steven Spielberg
  És una película que explica molts fets anormals i els relacionen amb els extraterrestres.
  la película de ciència ficció dirigida per Steven Spilberg i estrenada l'any 1977.
 • La guerra de les galaxies – George Lucas

  La guerra de les galaxies – George Lucas
  La guerra de les galaxies són una série de películes de ciència ficció. Explica el temps de guerra que viu la comunitat de gent robots i altres que viuen a les galàxies. Va ser escrita per George Lucas.
 • Aparició del CD-ROM

  Aparició del CD-ROM
  Un CD-ROM és un disc compacte pre-premsat que conté les dades d'accés, però sense permisos d'escriptura, un equip d'emmagatzematge i reproducció de música.
  El disc compacte va ser creat per l'holandès Kees Schouhamer Immink, de Philips, i el japonés Toshitada Doi, de Sony, el 1979.
 • Aparició d'internet

  Aparició d'internet
  La prehistòria d'Internet es basa en una xarxa de caràcter militar creada pel Departament de Defensa dels Estats Units. El 29 d'octubre de 1969 arrencava a la UCLA (Universitat de Califòrnia de Los Ángeles) el primer node d'aquesta xarxa, anomenada ARPANET. Però tècnicament el naixement d'Internet, es produí l'1 de gener de 1983, amb la primera xarxa de llarg abast (WAN) basada en tecnologia TCP/IP, posada en marxa per la National Science Foundation (NSF) dels EUA. Al 1995, aquesta xarxa s'obrí
 • 1r llançament del Discobery

  1r llançament del Discobery
  El Transbordador espacial Discovery (Designació de la NASA: OV-103) és un transbordador espacial de la NASA.
  El seu primer vol va ser el 30 d'agost de 1984. Discovery és la tercera llançadora operacional (exceptuant el transbordador espacial Enterprise, no apte per a vols orbitals). Encara està en funcionament, i ha realitzat tants vols d'investigació com missions d'assemblatge a l'Estació Espacial Internacional.
 • Caiguda del mur de Berlín

  Caiguda del mur de Berlín
  El mur de Berlín va caure la nit de dijous 9 a divendres 10 de novembre de 1989, després de més de 28 anys. Aproximadament van morir 75.000 persones per culpa d'intentar pasar el mur de Berlin.
 • Snow Crash – Neal Stephenson

  Snow Crash – Neal Stephenson
  és una novela de ciència ficció escrita per Neal Stephson que parla d'un món virtual.
 • Neixu jo

  Aina Gascó Hoenish.
 • Inici de la ISS

  Inici de la ISS
  L'Estació Espacial Internacional (en anglès International Space Station, ISS) és un projecte internacional per a construir i mantenir una estació espacial permanent en òrbita al voltant de la Terra.
  L'Estació Espacial Internacional (construida mitjançant la Integrated Truss Structure) està situada en òrbita al voltant de la Terra a l'altitud aproximada de 360 km (220 milles), un tipus d'òrbita anomenada òrbita terrestre baixa.
 • Neix el meu germà

  Max Gascó Hoenisch.
 • Facebook

  Facebook
  El Facebook va ser fundat inicialment per Mark Zuckerberg, estudiant informàtica a la Universitat de Harvard (Estats Units), Dustin Moskovitz, Chris Hughes i Eduardo Saverin, el 4 de febrer de 2004, i en un principi la xarxa estava limitada als estudiants de la seva pròpia universitat: pretenia ser una eina de coneixement pels alumnes. Poc a poc, però, va anar-se expandint per tota l'àrea de Boston, més tard per tot el país i, actualment, la conformen més de 400 milions d'usuaris d'arreu del món
 • El capitán de la astronave Pólux - Valentina Zuravleva

  El capitán de la astronave Pólux - Valentina Zuravleva
  Un conte de Ciència ficció que tracta d'una tripulació que s'embarca a una nau per anar a invenstigar un nou planeta.
  Junts hauran de superar totes les dificultats que s'els proposin. Per això, necessiten un bon capità.
 • Estatut d'autonomia de Catalunya en democràcia

  És la norma institucional bàsica. Defineix els drets i deures de la ciudadania de Catalunya, les institucions polítiques de la nacionalitat catalana, les seves competències i relacions amb l'Estat.
 • 2001, una odissea de l'espai – Stanley Kubrick – Arthur C. Clarke

  2001, una odissea de l'espai – Stanley Kubrick – Arthur C. Clarke
  La idea original ve d'una vella narració curta de Clarke, El Centinel·la (1948). Quan Stanley Kubrick, deu anys després, li proposa realitzar una "proverbial bona pel·lícula de ciència-ficció", pensaren que El Centinel·la podria ser un bon punt de partida.
  En aquest relat, una civilització alienígena avançada establia un lloc de control en la Lluna amb l'objectiu d'observar l'evolució de l'espècie humana per realitzar-hi un contacte quan estigués suficientment desenvolupada.
 • Solaris – Stanislaw Lem

  Solaris – Stanislaw Lem
  Solaris és el nom d'una novela de ciència ficció de Stanisław Lem que transcorre en el planeta de nom homònim. Va ser publicada en Varsovia (Polonia) el 1961. És l'obra més coneguda del autor.