Via lactea 21

Tecnologia, Història i Ciència-Ficció

 • 1a Màquina de Vapor a Catalunya

  1a Màquina de Vapor a Catalunya
  No es pot concretar una data exacta per a la creació de la màquina de vapor, igual que tampoc es pot associar amb un sol creador, ja que l'evolució històrica de la màquina de vapor és molt llarga, i no s'ha creat un prototip de cop, si no que s'ha anat creant lentament i la seva creació ha passat per mans de molts inventors, que poc a poc l'han anat millorant, i l'han anat adaptant a les circumstàncies socials, econòmiques i polítiques de cada període històric.
 • Els Viatges de Gulliver - Jonathan Swift

  Els Viatges de Gulliver - Jonathan Swift
  Narra els viatges fantàstics de Gulliver, i és alhora una sàtira dels costums anglesos de l'època de l'autor i de la naturalesa humana en general, i una paròdia del gènere literari de les narracions de viatges de l'època. És l'obra llarga més coneguda de Swift i tot un clàssic de la literatura en anglès.
 • Period: to

  Revolució Francesa

  La Revolució Francesa (1789–1799) és considerada el model de revolució política de la seva època i va suposar la conquesta del poder per la burgesia i el desplaçament de l'aristocràcia i el clergat.
 • 1r Ferrocarril al món

  1r Ferrocarril al món
  La primera locomotora de vapor va circular el 21 de febrer de 1804, a prop de Merthyr Tydfil, al País de Gal·les.
 • Frankenstein o el Modern Prometeu - Mary Shelley

  Frankenstein o el Modern Prometeu - Mary Shelley
  Frankenstein és una novel·la escrita per Mary Shelley publicada el 1818 i emmarcat en la tradició de la novel·la romàntica i gòtica.
 • Aparició del telègraf

  Aparició del telègraf
  El 1838 Charles Wheatstone va construir el primer telègraf elèctric, que va funcionar entre Londres i Birmingham.
 • 1r Ferrocarril a Catalunya (Barcelona - Mataró)

  1r Ferrocarril a Catalunya (Barcelona - Mataró)
  El primer ferrocarril de la Península Ibèrica fou inaugurat el 28 d'octubre de 1848 sota una gran expectació. Lamentablement Biada no va poder veure complert el seu somni, ja que morí uns mesos abans.
 • De la Terra a la Lluna - Jules Verne

  De la Terra a la Lluna - Jules Verne
  Un exemple és el De la Terra a la Lluna, que és increïblement semblant al Programa Apollo, ja que tres astronautes són llançats a l'espai des de la península de Florida i recuperats mitjançant l'aterratge. En el llibre, la nau espacial és llançada des de Tampa, Florida, que es troba a uns 200 km. de Cap Canaveral, des d'on es van enlairar els coets del Programa Apollo.
 • S'inventa el telèfon

  S'inventa el telèfon
  Actualment es considera Antonio Meucci, un italià (resident a Cuba), va inventar el telèfon uns anys abans que Graham i Elisha. Antonio Meucci havia fabricat diversos aparells telefònics entre 1849 i 1870, i va presentar una descripció de la patent 28 de desembre 1870.
 • Làmpada d'incandescència

  Làmpada d'incandescència
  El 1878 va ser patentada per Thomas Alva Edison qui, després d'experimentar amb més de mil materials diferents, aconseguí industrialitzar-la amb filament de bambú carbonitzat. Des de llavors, en el món dels còmics el símbol de la bombeta s'associa a tenir una idea o una ocurrència.
 • Primer motor de benzina d'alta velocitat

  Primer motor de benzina d'alta velocitat
  El motor de gasolina o motor Otto és un tipus de motor alternatiu de combustió interna i d'encesa per espurna que utilitza l'explosió d'un combustible, provocada mitjançant una guspira, per expandir un gas empenyent així un pistó. N'hi ha de dos i de quatre temps. Es tracta d'una màquina amb un dispositiu cilindre-èmbol d'encesa per espurna que funciona segons el cicle ideal termodinàmic d'Otto. El seu rendiment real és d'entre un 25% i un 30%.
 • Aparició motors elèctrics

  Aparició motors elèctrics
  Al 1821, arran de la descoberta del fenòmen de l'electromagnetisme per el químic danès Oersted; el físic anglès Michael Faraday construí dos aparells per produir el que anomenà una rotació electromagnètica, que consisteix amb el moviment circular continuu d'un camp magnètic al voltant d'un fil. En fer la demostració, la primera descripció va ser la del motor elèctric actual, de corrent altern, el va patentar en el 1887 el físic serbi Nikola Tesla en el 1887.
 • Aparició del motor dièsel

  Aparició del motor dièsel
  El motor dièsel és un motor de combustió interna dissenyat per a que el seu cicle termodinàmic s'ajusti al cicle Dièsel. El seu rendiment real és d'entre un 35% i un 40%. Fou inventat per l'enginyer Alemany Rudolf Diesel, a l'any 1892 basat en un disseny previ del "hot bulb engine".
 • La guerra dels mons - H. G. Wells

  La guerra dels mons (The War of the Worlds en anglès) és una novel·la de ciència ficció escrita per H. G. Wells i publicada per primera vegada el 1898 que descriu una invasió marciana de la Terra. És la primera descripció coneguda d'una invasió alienígena de la Terra, i ha tingut una notable influència sobre las posteriors i nombroses versions d'aquesta mateixa idea.
 • La ràdio

  La ràdio
  El 1895 l'italià Guillermo Marconi va construir el primer sistema de ràdio, i el 1901 va aconseguir enviar senyals a l'altra banda de l'Atlàntic. Tot i que és important saber que no hi ha cap persona a la qual se li pugui atrivuir la invenció de la ràdio.
 • Period: to

  1a Guerra Mundial

  La Primera Guerra Mundial o la Gran Guerra va ser un conflicte bèl·lic que va tenir lloc entre 1914 i 1918 i que va enfrontar a les grans potències mundials.
 • Naixement Àvi Matern

  Neix el Daniel, el meu futur àvi, a Barcelona.
 • Naixement Àvi Patern

  Neix el Francesc, el meu futur àvi, a Barcelona.
 • Fabricació del 1r transmisor

  Fabricació del 1r transmisor
  La primera patent pel principi del transistor d'efecte camp va ser presentat al Canadà pel físic austriaco-hongarès Julius Edgar Lilienfeld el 22 d'octubre de 1925, però Lilienfeld no va publicar cap article d'investigació sobre els seus dispositius.
 • La televisió

  La televisió
  Baird va oferir la primera demostració pública del funcionament d'un sistema de televisió als membres de la Royal Institution, ja un periodista el 26 de gener de 1926 en el seu laboratori de Londres. En 1927, Baird va transmetre un senyal a 438 milles a través d'una línia de telèfon entre Londres i Glasgow.
 • Naixement Àvia Materna

  Neix la Carme, la meva futura àvia, a Begur.
 • Period: to

  2a República Espanyola

  El 14 d'abril de 1931 es proclamava a Espanya la Segona República Espanyola (1931-1939), amb la qual cosa culminava el règim de la Restauració borbònica iniciat amb l'arribada al tro d'Alfons XII. El numeral “segona” s’utilitza per diferenciar-la del període republicà que hi va haver entre 1873 i 1874, conegut com la Primera República Espanyola.
 • Naixement Àvia Paterna

  Neix la meva futura àvia, la Maria, a Torelló.
 • R.U.R. - Karel Capek

  L'obra teatral tracta sobre una empresa que construeix humans artificials orgànics per tal d'alleugerir la feina als homes. Encara que en l'obra aquest humans artificials són anomenats robots en realitat tenen més a veure amb el concepte modern d'androide o clon. És a dir, criatures que poden fer-se passar per humans i que tenen el do de poder pensar.
 • Period: to

  Guerra Civil Espanyola

  La Guerra Civil espanyola (17 de juliol de 1936 - 1 d'abril de 1939) va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar el govern de la Segona República espanyola, que tenia el suport de les organitzacions d'esquerres, contra una part de l'exèrcit i de les organitzacions de dretes.
 • Period: to

  2a Guerra Mundial

  La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va involucrar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències,[1] organitzades en dues aliances militars: els Aliats i les potències de l'Eix. La guerra va involucrar uns 100 milions de militars i la mort d'entre 50 a 60 milions de persones.
 • Jo robot - Isaac Asimov

  Jo, robot (I, robot en la versió original anglesa), és una recopilació de nou històries curtes de ciència ficció escrites per Isaac Asimov i publicades en diverses revistes estatunidenques entre els anys 1940 i 1950. L'obra suposà l'inici d'una llarga sèrie de relats inclosos dins un complex univers de ficció creat per l'autor i que tracta d'un futur on els humans comparteixen la seva existència amb els robots.
 • 1984 - George Orwell

  1984 (mil noucents vuitanta-quatre) és una novel·la política de futur-ficció escrita per George Orwell l'any 1948. Es tracta d'una narració emmarcada en una distopia en la qual un Estat omnipresent, encarnat en una dictadura totalitària encapçalada pel seu líder, el Gran Germà, reforça un conformisme absolut entre els ciutadans, i cerca la supressió de la seva identitat mitjançant un control absolut de l'individu.
 • 1r satèl·lit a l'espai, el Sputnik 1

  1r satèl·lit a l'espai, el Sputnik 1
  El Sputnik 1 va ser el primer satèl·lit artificial de la història. A les 22:28 h del 4 d'octubre de 1957 l'URSS va enlairar un coet R-7 des de Tiuratam (Kazakhstan), prop de Baikonur. Dins el coet hi anava un satèl·lit, d'una mida un poc més gran que la d'una pilota de futbol. Minuts després, l'agència oficial soviètica, la Tass, anunciava que s'havia aconseguit posar en òrbita el primer objecte artificial en la història de la humanitat.
 • Naixement Pare

  Neix el meu pare a Barcelona
 • 1a persona a l'espai, el Iuri Gagarin

  1a persona a l'espai, el Iuri Gagarin
  Iuri Aleksèievitx Gagarin, (9 de març de 1934 - 27 de març de 1968), nascut a Gzhatsk, Rússia, va ser un cosmonauta soviètic. El 12 d'abril de 1961, Gagarin es va convertir en el primer ésser humà a viatjar a l'espai en fer-ho a bord de la nau Vostok 1.
 • Naixement Mare

  Neix la meva mare a Barcelona.
 • Period: to

  Crisis dels míssils - Guerra Freda

  La crisi dels míssils de Cuba fou un conflicte de la Guerra Freda que enfrontà diplomàticament la Unió Soviètica i els Estats Units entre els dies 14 d'octubre i el 20 de novembre de 1962, i que va representar un dels moments de major tensió entre ambdues potències nuclears degut a la instal·lació de plataformes de llançament de míssils balístics soviètics en territori Cubà, cosa que hagués permès a la URSS disposar d'armament per a atacar el territori continental dels EUA amb armes nuclears.
 • Duna - Frank Herbert

  Dune és una novel·la de ciència ficció escrita per Frank Herbert i publicada el 1965. Va rebre el Hugo Award de 1966 i el primer Premi Nebula a la Millor Novel·la. Dune es considera popularment una de les millors novel·les de ciència ficció, i sovint es cita com la novel·la de ciència ficció més venuda de tots els temps. Dune fou seguit de cinc seqüel·les escrites també per Frank Herbert.
 • 2001: una odissea de l'espai - Arthur C. Clarke

  2001: una odissea de l'espai - Arthur C. Clarke
  2001: una odissea de l'espai és una pel·lícula de ciència ficció del 1968, dirigida per Stanley Kubrick, escrita per ell mateix i per Arthur C. Clarke. La pel·lícula tracta temes com l'evolució humana, la tecnologia, la intel·ligència artificial i la vida extraterrestre. Cal destacar-ne el realisme científic, l'ús per primer cop de molts efectes especials, una fotografia surrealista i a voltes ambigua, l'ús del so en lloc de tècniques narratives tradicionals i un ús mínim del diàleg.
 • 1a persona a la Lluna, el Neil Armstrong

  1a persona a la Lluna, el Neil Armstrong
  Neil Alden Armstrong (Wapakoneta, Ohio, Estats Units, 5 de agost de 1930) es un ex astronauta de la NASA y el primer ser humà en trepitjar la Lluna, durant la missió de l'Apolo 11. Aquesta data es la del dia que en Neil va trepitjar la Lluna.
 • Primers microprocessadors - Intel 4004

  Primers microprocessadors - Intel 4004
  El 4004 va ser llançat en un paquet de 16 pins CERDIP el 15 de novembre de 1971. El 4004 va ser el primer processador de computadora dissenyat i fabricat pel fabricant de xips Intel, que prèviament feia semiconductors de xips de memòria.
 • Telèfon mòbil

  Telèfon mòbil
  La 1G de la telefonia mòbil va fer la seva aparició en 1979 i es va caracteritzar per ser analògica i estrictament per a veu. La qualitat entre els terminals era molt baixa, tenien baixa velocitat (2400 bauds). Quant a la transferència entre cel·les, era molt imprecisa ja que comptaven amb una baixa capacitat i, a més, la seguretat no existia.
 • Aparició del CD-ROM

  Aparició del CD-ROM
  El disc compacte va ser creat per l'holandès Kees Schouhamer Immink (foto), de Philips, i el japonès Toshitada Doi, de Sony, el 1979. A l'any següent, Sony i Philips, que havien desenvolupat el sistema d'àudio digital: Compact Disc, van començar a distribuir discs compactes, però les vendes no van tenir èxit per la depressió econòmica d'aquella època. Llavors van decidir abastar el mercat de la música clàssica, de major qualitat.
 • Internet

  Internet
  Tècnicament el naixement d'Internet, es produí l'1 de gener de 1983, amb la primera xarxa de llarg abast (WAN) basada en tecnologia TCP/IP, posada en marxa per la National Science Foundation (NSF) dels EUA. Al 1995, aquesta xarxa s'obrí als interessos comercials.
 • 1r llançament del Discovery, el LEASAT F2

  1r llançament del Discovery, el LEASAT F2
  Primera missió del Discovery. Llançament de dos satèlites de comunicació, un d'ells el LEASAT F2.
 • Caiguda del Mur de Berlín

  Caiguda del Mur de Berlín
  El mur de Berlín va caure la nit de dijous 9 a divendres 10 de novembre de 1989, després de més de 28 anys. Antecedents d'aquesta obertura són les manifestacions de protesta dels mesos anteriors (Montagsdemos o Manifestacions del Dilluns) i l'exigència de lluire circulació de persones per part dels ciutadans orientals.
 • Inici de la ISS

  Inici de la ISS
  L'Estació Espacial Internacional (en anglès International Space Station, ISS) és un projecte internacional per a construir i mantenir una estació espacial permanent en òrbita al voltant de la Terra. El 20 de novembre de 1998 es va enlairar amb èxit la primera Estació Espacial Internacional.
 • La Guerra de les Galàxies - George Lucas

  La Guerra de les Galàxies - George Lucas
  La República Galàctica, formada per la majoria dels móns de la galàxia, s'enfronta a una terrible guerra, en part per les intrigues de Darth Sidius, un mestre sith. És l'època de l'aprenentatge jedi d'Anakin Skywalker, i la seva caiguda en desgràcia, i alhora de la destrucció de la República, i la seva transformació en el malvat Imperi Galàctic, amb el seu emperador Palpatine (mestre sith) i el seu aprenent Darth Vader.
 • Facebook

  Facebook
  El Facebook és una xarxa social llançada el 2004 i que pertany a la companyia privada Facebook, Inc. La xarxa permet afegir gent com a amics i enviar-los missatges, compartir enllaços, fotografies i vídeos, entre d'altres coses; és obert per a tothom qui tingui més de 13 anys, i només cal una adreça de correu electrònic vàlida per registrar-s'hi.
  El Facebook va ser fundat inicialment per Mark Zuckerberg, el 4 de febrer de 2004.