Imgres

Tecnologia, història i ciència ficció

 • Els viatges de Gulliver – Jonathan Swift

  Els viatges de Gulliver – Jonathan Swift
  El primer viatge de Gulliver és a Liliput, un país on tot és de mida petita i on arriba a la cort reial. Els habitants el fan presoner quan es nega a atacar el país veí i ha de fugir.
  El segon viatge és a Brobdingnag, que és un país de gegants. És tractat com una mascota de fira per la seva mida petita i viu aventures que barregen l'èpica i l'humor.
  Els viatges del tercer llibre són més breus. Visita l'illa volant de Laputa i altres països propers, on els habitants es dediquen només a l'especula
 • Revolució francesa

  Revolució francesa
  Es va iniciar el 1789 i va finalitzar el 1799. Conflictes socials i polítics, amb diverses èpoques de violència, que va convulsionar França.
 • Primera màquina de vapor a Catalunya

  Primera màquina de vapor a Catalunya
  Es va construir la primera màquina de vapor a Catalunya. Va ser construïda per F. Santponç.
 • Frankestein o El moderno Prometeo – Mary Shelley

  Frankestein o El moderno Prometeo – Mary Shelley
  Victor Frankenstein és un científic que, abrumat pel dolor de la mort de la seva mare, investiga tècniques sobre com tornar a la vida els éssers. Crea un monstre, del qual fuig asquejat pel seu aspecte. El monstre intenta apropar-se als humans, que el rebutgen, i s'amaga al camp, on observa durant un any la vida d'una família i adquireix una mínima educació. Alhora, però, s'adona de com és de diferent de les persones i com mai l'acceptaran, motiu pel qual mata un parent del científic.
  Aquest, qu
 • Aparició dels motors elèctrics

  Aparició dels motors elèctrics
  Michael Faraday va construir dos aparells per produir el que ell va anomernar com rotació electromagnètica. En realitat, era un motor elèctric.
 • Primer ferrocarril al món

  Primer ferrocarril al món
  Es va posar en servei el que seria el primer ferrocarril mundial. El viatge va ser entre Stockton i Darlington, a la Gran Bretanya.
 • Aparició del telègraf

  Aparició del telègraf
  El matemàtic, astrònom i físic alemany Johann Carl Friedrich Gauss i el seu company, Wilhelm Eduard Weber, van instal·lar una línia telegràfica de 1000 metres de longitud sobre les taulades d'una població alemana.
 • La ràdio

  La ràdio
  L'invenció de la ràdio ha durat bastant anys, però, va ser el bolinià Guglielmo Marconi, qui la va patentar.
 • Primer ferrocarril a Catalunya

  Primer ferrocarril a Catalunya
  El primer ferrocarril que es va utlitzar a Catalunya va fer un recorregut de Barcelona a Mataró. No va tenir molt èxit.
 • Invenció del telèfon

  Invenció del telèfon
  Al voltant de l'any 1857, Antonio Meucci, va construir un telèfon per conectar la seva oficina amb el dormitori de la seva esposa.
 • 1a Internacional

  1a Internacional
  L' Associació Internacional dels Treballadors (AIT) o Primera Internacional, va ser la primera gran organització que va tractar d'unir a treballadors de diferents països.
 • De la Terra a la Lluna – Jules Verne

  De la Terra a la Lluna – Jules Verne
  La nau Columbiad farà l'autèntica funció d'una nau espacial, per fer realitat un vell somni: travessar l'espai i descubrir un món llunar.
 • Aparició del motor de benzina

  Aparició del motor de benzina
  Nikolaus August Otto va construir el pimer motor de benzina de la història, de quatre temps, que va ser la base per a tots els motors posteriors de combustió interna.
 • Làmpada d'incandescència

  Làmpada d'incandescència
  L'inventor oficial va ser Thomas Alva Edison, que va presentar una làmpada pràctica, que va durar encesa 48 hores.
 • La televisió

  La televisió
  El concepte de televisió (visió a distància), no és fins el 1884, amb la invenció del Disc de Nipkow de Paul Nipkow. Va ser quant es va fer un avanç relatiu per la invenció d'aquest medi.
 • Aparició del motor dièsel

  Aparició del motor dièsel
  Va ser iventat per Rudolf Diesel, del qual deriva el seu nom. Va ser dissenyat inicialment i presentat a una fira internacional al 1900 a Paris. Va ser representat com el primer motor "biocombustible".
 • La guerra dels mons – H.G. Wells

  La guerra dels mons – H.G. Wells
  És la primera descripció coneguda d'una invasió alienígena de la Terra, i ha tingut una notable influència sobre las posteriors i nombroses versions d'aquesta mateixa idea.
 • Naixament de la meva besàvia

  Naixament de la meva besàvia
  Va néixer a Sant Feliu de Codines.
 • Primera Guerra Mundial

  Primera Guerra Mundial
  Guerra que va durar un total de quatre anys (fins al 11 de novembre de 1918). Va pendre lloc a Europa, Àfrica i Orient Mitjà. Va provocar més de deu milions de baixes. Més de seixanta milions de soldats europeus van ser desplaçats,
 • R.U.R. (Robots Universales Rossum) - Karel Capek

  R.U.R. (Robots Universales Rossum) - Karel Capek
  Tracta sobre una empresa que construeix humans artificials orgànics per tal d'alleugerir la feina als homes. Encara que en l'obra aquest humans artificials són anomenats robots en realitat tenen més a veure amb el concepte modern d'androide o clon. És a dir, criatures que poden fer-se passar per humans i que tenen el do de poder pensar. Malgrat haver sigut ideats per ajudar als homes, més endavant aquestes màquines és confronen amb la societat iniciant una revolta que acabarà destruint la humani
 • Segona República Espanyola

  Segona República Espanyola
  Va durar gairebé 8 anys (fins l'1 d'abril de 1939).
  Durant aquest periode, es van portar a terme diverses reformes, com l'agrària i l'educativa.
 • Naixament del meu avi

  Naixament del meu avi
  El meu avi, Ramon Galbany, neix aquí, a la Garriga.
 • Guerra Civil Espanyola

  Guerra Civil Espanyola
  La Guerra va acabar l'1 d'abril de 1939.
  Va ser un conflicte social, polític i militar (després també va ser un problema econòmic) que va desencadenar a Espanya, després de fracassar el cop d'estat del 17 i 18 de juliol de 1936; portat a terme per una part de l'excèrcit contra el govern de la Segona República Espanyola.
 • Naixament de la meva àvia

  Naixament de la meva àvia
  La meva àvia va néixer a l'Ametlla del Vallès.
 • Segona Guerra Mundial

  Segona Guerra Mundial
  La Segona Guerra Mundial ha sigut, fins al moment, el conflicte armat més gran i violent de la història universal, en el que si van enfrentar les Potències Aliades i les Potèncias de l'Eix. Forces armades de més de 70 països van participar en els combats aeris i terrestres. Per efecte de la guerra, va morir al voltant del 2% de la població mundial mundial de l'època (uns 60 milions de persones).
 • Primer transistor

  Primer transistor
  Un grup de científics nortamericans, va mosrtar al món, el primer tansistor de la història humana: un amplicaficador semiconductor.
 • 1984 – George Orwell

  1984 – George Orwell
  Després d'anys treballant per al Ministeri de la Veritat, Winston esdevé conscient que els retocs de la història en els quals consisteix la seva feina són només una part de la gran farsa en la qual es basa el seu govern, i troba l'amor de Júlia, una jove rebel, encarnant així una resistència de dos contra una societat que es vigila a ella mateixa.
  A través d'una història intricada, amb temes com el rentat de cervell, el llenguatge, la psicologia i la inventiva encaminats al control físic i menta
 • Jo robot – Isaac Asimov

  Jo robot – Isaac Asimov
  Tracta d'un futur on els humans comparteixen la seva existència amb els robots.
 • Primer satèl·lit a l'espai

  Primer satèl·lit a l'espai
  Va ser el primer satèl·lit artificial llençat a l'espai, per l'Unió Soviètica. Tenia una massa de 83 kg i tenia dos transmissors de ràdio. 938 van ser els quilòmetres en que es va situar de la Terra. Era l'Sputnik.
 • Solaris – Stanislaw Lem

  Solaris – Stanislaw Lem
  Tracta sobre els intents de comunicar amb una intel·ligència alienígena totalment diferent a la humana, un gegant oceà protoplasmàtic amb un planeta d'un sistema binari d'estrelles, i el qual presumeix de tenir vida i, possiblement, intel·ligència.
 • La primera persona a l'espai

  La primera persona a l'espai
  Yuri Gagarin va ser el primer astronauta en viatjar a l'espai, a bord del Vostok 1.
 • Crisis del míssils-guerra freda

  Crisis del míssils-guerra freda
  La crisis dels míssils es denomina al conflicte entre Estats Units, la Unió Soviètica i Cuba, generat pel descobriment per part d'Estats Units de bases de míssils nuclears soviètics a territori cubà.
 • Duna – Frank Herbert

  Duna – Frank Herbert
  Dune pren lloc en un futur llunyà, enmig d'un imperi interestel·lar feudal on els planetes són controlats per cases nobles que deuen obediència a la casa Imperial: la Casa Corrino. La novel·la narra la història d'un jove Paul Atreides (hereu del Duc Leto Atreides) quan ell i la seva família es muden al planeta Arrakis, l'única font de l'espècie melange, la substància més important i valuosa de tot l'Univers. En una història que explora les complexes interaccions de la política, religió, ecologia
 • Naixament del meu pare

  Naixament del meu pare
  El meu pare va néixer a Badalona, el se poble natal.
 • Naixament de la meva mare

  Naixament de la meva mare
  La meva mare va néixer a la Garriga.
 • 2001, una odissea de l'espai – Stanley Kubrick – Arthur C. Clarke

  2001, una odissea de l'espai – Stanley Kubrick – Arthur C. Clarke
  Als inicis de la humanitat, uns homínids troben un estrany monòlit. Milers d'anys després l'home té transbordadors a l'espai i navega per ell. Però el misteriós objecte torna a aparèixer en una explotació lunar sense que ningú pugui explicar de que es tracta. Més tard durant una missió d'exploració a Júpiter, més enllà del cinturó d'asteroides, el monòlit torna a aparèixer, aquest cop tràgicament, don
 • Primer home a la Lluna

  Primer home a la Lluna
  Neil Alden Armstrong va ser el primer astronauta que va tenir el plaer de trepitjar la Lluna. Ho va fer dins de l'Apolo 11.
 • Internet

  Internet
  L'Internet es basa en una xarxa creada pel Departament de Defensa dels Estats Units. El 29 d'octubre de 1969 arrencava a la UCLA (Universitat de Califòrnia de Los Ángeles) el primer pas d'aquesta xarxa, anomenada ARPANET.
 • Aparició dels primers microprocessadors – Intel 4004

  Aparició dels primers microprocessadors – Intel 4004
  L'Intel 4004 (i4004), de 4 bits, va ser el primer microprocesador fet en un simple xip. Va ser també, el primer que va estar disponible comercialment.
 • El telèfon mòbil

  El telèfon mòbil
  Martin Cooper va ser pioner en aquesta tecnologia, Se'l considera com "el pare de la telefonia cel·lular" per introduir el primer radiotelèfon.
 • Arribada de la democràcia a Espanya

  Arribada de la democràcia a Espanya
  Just després de la mort de Franco, Espanya va començar a veure la llum amb l'arribada de la democràcia.
 • Encontres a la tercera fase – Steven Spielberg

  Encontres a la tercera fase – Steven Spielberg
  Claude Lacombe, especialista francès que treballa en OVNIs, és cridat a Mèxic per investigar el descobriment de avions de guerra, TBM AVENGER, desapareguts en una missió el 1945, i trobats en perfecte estat al desert de Sonora. Altres fets estranys es produeixen a la superfície del planeta, i el Dr. Lacombe s'esforça a lligar tots aquests esdeveniments que testificarien existència d'una vida extraterrestre que intenta entrar en contacte amb els homes. Al mateix temps, en un petit poble d'Indiana
 • Aparició del CD-ROM

  Aparició del CD-ROM
  Dues companyies van créixer i va fer que la tecnologia ampliés, creant el CD-ROM. Des de llavors , ha canviat la forma d'escoltar música i emmagatzemar dades.
 • Primer llançament del Discovery

  Primer llançament del Discovery
  Va ser la primera missió del Discovery. Es van llançar dos satèl·lits de comunicació, un d'ells era el LEASAT F2.
 • Caiguda del mur de Berlín

  Caiguda del mur de Berlín
  És el símbol més conegut de la Guerra freda i de la divisió d'Alemanya. Almenys 86 persones van morir a mans de les forces de seguretat de l'RDA mentre intentaven fugir cap a l'Oest. Altres fonts parlen d'un mínim de 238 morts, incloent-hi els morts en accident.
 • Snow Crash – Neal Stephenson

  Snow Crash – Neal Stephenson
  Narra la història de Hiroaki Hiro Protagonistes, un repartidor de pizza en el món real, però príncep guerrer en el Metavers, que un dia està a punt de no lliurar una pizza a temps, motiu pel qual coneix TA, una adolescent patinadora que treballa com missatgera. Poc després, Hiro descobreix l'existència d'un poderós virus informàtic en el Metavers que projecta una imatge de soroll constant sobre un monitor i que afecta la capacitat del llenguatge de l'individu que contempli aquesta imatge. Lligan
 • El meu naixement

  El meu naixement
  Vaig néixer a l'hospital de Granollers, a les 21.30 h.
 • Inici de la ISS

  Inici de la ISS
  L'inici es va marcar quan el rus Protón va posar en òrbita el mòdul rus Zaryá, dissenyat per dotar l'estació espacial de l'energia i i la propulsió inicial.
 • Facebook

  Facebook
  Facebook és la xarxa més usada internacionalment. El seu preu és multimilionari. Va ser creada per Mark Zuckerberg, estudiant d'informàtica a la Universitat de Harvard (Estats Units), Dustin Moskovitz, Chris Hughes i Eduardo Saverin,
 • Estatut d'autonomia de Catalunya en democràcia

  Estatut d'autonomia de Catalunya en democràcia
  És la norma institucional bàsica. Defineix els drets i deures de la ciudadania de Catalunya, les institucions polítiques de la nacionalitat catalana, les seves competències i relacions amb l'Estat.
 • La guerra de les galaxies – George Lucas

  La guerra de les galaxies – George Lucas
  La República Galàctica, formada per la majoria dels móns de la galàxia, s'enfronta a una terrible guerra, en part per les intrigues de Darth Sidius, un mestre sith. És l'època de l'aprenentatge jedi d'Anakin Skywalker, i la seva caiguda en desgràcia, i alhora de la destrucció de la República, i la seva transformació en el malvat Imperi Galàctic, amb el seu emperador Palpatine (mestre sith) i el seu aprenent Darth Vader.
  Anys més tard, els cavallers jedi han estat exterminats en les guerres clon,