Socials

  • 1800

  • Guerra del francès (1808 - 1814)

    Guerra del francès (1808 - 1814)
    Aquesta guerra va ser un enfrontament entre els espanyols i els francesos. Aquesta guerra la va guanyar Espanya gràcies a una estratègia molt bona, la guerra de guerrilles, fer petites guerres per pillar a França en els seus punts fluixos i esgotar-los més. Així van aconseguir derrotar a l'exèrcit de Napoleó, uns dels més forts de l'època, fins i tot fer-los retrocedir. En expulsar-los d'Espanya van poder recuperar el país.
  • Corts de Cadis (Constitució del 1812)

    Corts de Cadis (Constitució del 1812)
    L'any 1812, al mateix temps que hi havia la guerra del francès, uns quants parlamentaris espanyols es van ajuntar a Cadis per crear la constitució del 1812, “La Pepa”. Això va convertir Espanya en un país més liberal i amb més drets i llibertats pels ciutadans. També va implementar una separació de poders, així el rei no posseïa tot el poder, però aquesta constitució només va estar en vigor dos anys.
  • Ferran VII

    Ferran VII
    Ferran VII va regnar a Espanya des del 1813 fins al 1830. Va ser un rei que era molt desitjat pels espanyols, però quan va començar a regnar van canviar d'opinió, va passar a ser “El rey felon” quan abans era “El rey deseado". Va aplicar la monarquia absoluta, així que ell tenia tot el poder, no hi havia separació de poders, tot el poder el tenia el rei. Perseguia als liberals, ja que era el contrari del que ell defensava. Més tard va anul·lar la pragmàtica sanció.
  • Pragmàtica sanció

    Pragmàtica sanció
    Consistia en el fet que quan un rei no tenia fills les filles no podien estar en la corona, passava al familiar més proper, i com Ferran VII volia que la seva filla tingués la corona va anul·lar aquesta llei el 1830.
  • Guerres Carlines (Inici - 1833)

    Guerres Carlines (Inici - 1833)
    Van ser unes guerres que els carlins i els isabelins.
    Els carlins eren partidaris de Carles i la monarquia absoluta, tenien el suport del País Basc, Navarra i part de Catalunya (de l'interior), perquè respectaven les lleis d'aquells territoris (furs). Els camperols, el clergat i la baixa burgesia eren les classes socials que més donaven suport a la banda dels carlins.
  • Isabel II

    Isabel II
    Isabel II defensava el liberalisme, que era una política social i econòmica, que constava de tenir el poder compartit entre la reina i l'estat. Això beneficiava als ciutadans de manera que tenien més llibertat, drets, una constitució, eleccions...
    La burgesia progressista donava suport a aquest moviment.
  • Desamortització

    Desamortització
    La desamortització de Mendizábal del 1836 va ser una reforma al camp per millorar el comerç. Les terres de l'església es van posar a la venda per guanyar diners que van anar a l'estat perquè els pagesos poguessin tenir més terres i així poder conrear més cultius, ja que la majoria o quasi totes de les terres que posseïa l'església estaven sense activitat, sense conreu.
  • Espartero

    Espartero
    Va ser un militar, uns dels més importants a Espanya, els militars que per aquell temps eren molt influents a la política. Van fer un aixecament militar, que era aconseguir el poder per la força. Espartero era progressista i defensava el lliurecanvisme, volia que hi hagués lliure comerç, cosa que a Catalunya no es volia, ja que hi hauria competència amb els productes anglesos, així que va bombardejar Barcelona.
  • La Gloriosa

    La Gloriosa
    La Gloriosa va ser una revolució contra la monarquia, no es volia a Isabel II i també es volien reduir les desigualtats, això va portar una crisi econòmica. Va haver-hi una revolució militar i això va causar l'exili de la reina Isabel II a França i va fer que Espanya crees un govern provisional pel temps que tardaven a escollir el nou rei.
  • Amadeu de Savoia

    Amadeu de Savoia
    Va ser un rei que provenia d'Itàlia que va començar a regnar Espanya l'any 1870, no era Borbó, va ser el successor d'Isabel II. Tenia una postura més liberal, era més democràtic. El seu mandat va ser molt curt, només de tres anys, va trobar l'oposició de molts grups socials. En l'any 1873 va dimitir a causa de ser poc acceptat pels espanyols.
  • I república

    I república
    La primera república espanyola va ser implementada l'onze de febrer del 1873 i va durar aproximadament nou mesos, va ser una forma de govern que no tenia rei i va fer una descentralització territorial i política, fet que Madrid no fos el centre de tot a Espanya. Va causar moltes reformes socials, però va fracassar perquè els republicans estaven desunits. Això va causar que la monarquia tornés, van tornar els Borbons.
  • Alfons XII

    Alfons XII
    Després de veure que la I república no va funcionar, tampoc posar a un rei estranger, van fer una restauració i es va tornar al regnat de la dinastia dels Borbons. Alfons XII va ser l'escollit per tornar al tron Espanyol i recomençar el regnat dels Borbons. Era fill d'Isabel II, va implementar una monarquia de caire liberal, però era sistema escassament democràtic.
  • Guerres Carlines (Fi - 1876)

    Guerres Carlines (Fi - 1876)
    L'altra part de les guerres carlines eren els isabelins, que eren partidaris del liberalisme (poder compartit entre la reina i les corts, el parlament). Això donava més drets, més llibertat, una constitució, eleccions... Tenien el suport de la burgesia progressista.
    Finalment, els Isabelins van guanyar l'any 1876.
  • Bipartidisme

    Bipartidisme
    A les eleccions espanyoles només hi havia dos partits, el liberal i el conservador, no podien haver-hi ni els catalans, ni els bascs… Només hi havia partits dinàstics, els que la dinastia, el rei, volia que hi hagués. Això feia que les eleccions d'Espanya per aquells anys fossin bipartidistes.
    Els dos partits se separaven els poders de forma pacífica. També es va aconseguir més estabilitat política i acabar amb els aixecaments militars. El rei convocava les eleccions, feia d'àrbitre.
  • Sagasta

    Sagasta
    Práxedes Mariano Mateo Sagasta y Escolar era el líder del partit liberal. El partit liberal volia més drets i llibertats per la societat i reduir el poder polític del rei. Volien un estat confessional, però admetien la lliberta de culte. També volien un sufragi censatari però més ampli. Alguns lliberals volien que votés tothom, els demòcrates.
  • Cánoves

    Cánoves
    Antonio Cánovas del Castillo era el líder del partit conservador, uns dels dos que formaven el bipartidisme. Aquest va ser format l'any 1874. El partit conservador defensava que el rei tingués més poder que el parlament. Volien reformes però restringides, res molt gran. Donaven menys drets i llibertats als ciutadans. També volien un estat confessional, sense llibertat de cultures. Un altre dels seus principis era que vots estigues limitat (3%-5% dels ciutadans), un sufragi censatari.
  • Guerra de Cuba

    Guerra de Cuba
    Espanya mantenia 3 colònies d'ultramar, Cuba, Filipines i Puerto Rico, però, les van perdre en guerres en les quals, Cuba, Filipines i Puerto Rico van tenir l'ajuda dels Estats Units perquè s'independitzessin. Això va veure que Espanya era un país endarrerit nivell econòmic, militar… Espanya tenia molts problemes i mentre altres països guanyaven colònies Espanya les perdia.
  • 1900