Tontito

Espanya al segle XIX

 • Period: to

  Regnat de Carles IV

  Va declarar-li la guerra a la França revolucionaria i va perdre notablement. Es va aliar amb la França napoleònica i va deixar que el seu exèrcit travessés Espanya i al final ocupant-la i annexionant el territori espanyol a França. Va abdicar a Baiona el 1808. S'assembla molt a Juan Carlos I i crec que tenen el mateix coeficient intel·lectual.
 • Abdica Carles IV a Baiona, França

  Abdica Carles IV a Baiona, França
  Amb el Regne d'Espanya ocupat per l'exèrcit francès i la família reial exportada a França el Rei Carles IV es veu obligat a abdicar i cedir la corona espanyola
 • La França napoleònica ocupa el Regne d'Espanya.

  La França napoleònica ocupa el Regne d'Espanya.
  Comença la guerra del francès o la guerra d'independència. Amb el començament de la guerra aparèixen les juntes de defensa i la Guerra de "Guerrillas"
 • Period: to

  La guerra del francès (Espanya ocupada per França)

  Carles IV va deixar a l'exèrcit francès de Napoleó entrar a Espanya per conquerir Portugal però al final aquest exèrcit va acabar ocupant i envaint Espanya. Va començar una guerra per l'independència del Regne.
 • Constitució de Cadis

  Constitució de Cadis
  Les corts espanyoles aproven una constitució liberal a Cadís, l'única ciutat espanyola sota domini espanyol. Aquesta constitució estableix: la Sobirania Nacional, separació de poders i diversos drets i llibertats com: la llibertat de premsa, els drets d'autor,...
  Ha sigut la constitució espanyola de caràcter més liberal fins a l'aprovació de la Constitució actual (1978).
 • Retorn de l'absolutisme amb el rei Ferran VII

  Retorn de l'absolutisme amb el rei Ferran VII
  Ferran VII torna a Espanya com a rei, liquida la Constitució de 1812 i restaura l'absolutisme
 • Period: to

  Sexenni absolutista

  Després de la guerra del francès va tornar Ferran VII de França com a rei d'Espanya, va abolir la constitució de 1812 i va regnar de forma absolutista durant 6 anys.
 • Period: to

  Regnat de Ferran VII

  Va regnar després de la guerra del francès i ho va fer de forma absolutista durant 16 anys. Va haver de governar 3 anys com un rei constitucional durant el Trienni Liberal. Va ser el Rei que més colònies espanyoles va perdre durant el seu regnat. No va ser un gran rei ni serà recordat per res important
 • Pronunciament de Riego

  Pronunciament de Riego
  El militar Riego es pronuncia contra la monarquia absolutista amb èxit, comença el Trienni Liberal
 • Period: to

  Trienni liberal

  Amb el pronunciament de Riego l'any 1820 va Espanya va ser una monarquia constitucional durant 3 anys. El rei va perdre la gran part del seu poder. Durant aquells tres anys es va utilitzar la Constitució de 1812 com a màxima llei de l'estat. Va acabar amb la invasió de la Santa Aliança i el retorn de l'absolutisme.
 • Insvasió dels 100.000 fills de Sant Lluís

  Insvasió dels 100.000 fills de Sant Lluís
  La Santa Aliança va enviar tropes a Espanya per liquidar el govern liberal i restaurar l'absolutisme
 • Period: to

  Dècada Ominosa/Retorn de l'absolutisme

  Va ser una dècada terrible per Espanya, va perdre la majoria de les seves colònies americanes i estava submergida en una gran crisi econòmica. L'estat estava en bancarrota i igualment Ferran VII seguia governant de forma absoluta fins que va morir.
 • Period: to

  Primera guerra carlina

  Guerra civil per la successió del rei Ferran VII
  Bàndols: Carlistes (absolutistes que donaven suport a Don Carlos, el germà del rei) VS Isabelistes (liberals que donaven suport al regnat de la filla del rei Isabel II)
 • Period: to

  Regnat d'Isabel II

  Isabel II va regnar durant un període de transició a Espanya en el qual la monarquia va cedir més poder polític al parlament. També, durant aquest, moltes de les colònies espanyoles que quedaven a Llatinoamèrica van obtenir la seva independència. La reina interferia amb freqüència en la política de la nació, cosa que la va fer impopular entre els polítics. Moltes vegades, diversos membres del govern, cercant més poder, la manipulaven.
 • Period: to

  Regència de Maria Cristina (minoria d'edat d'Isabel II)

  La mort de Ferran VII va comportar la coronació d'Isabel II, però com que era menor d'edat va regnar com a regent del Regne la seva mare Maria Cristina
 • Desamortització de Mendizábal

  Desamortització de Mendizábal
  El ministre d'Hisenda i president del Gobierno va iniciar al 1836 una nova deamortització de les terres de l'Església espanyola bautitzada amb el seu nom
 • Constitució de 1837

  Constitució de 1837
  A la vista dels enfrontaments que van sorgir entre moderats i progressistes, es va originar una crisi de l'Estatut Reial, la qual cosa va provocar que la Reina Regent Maria Cristina de Borbó-Dues Sicílies hagués de veure's forçada a restaurar la Constitució Espanyola de 1812.
  Aquesta constitució va tenir una vigència de 8 anys, fins que l'any 1845 va ser derogada i substituïda sota la presidència del general Narváez per la Constitució de 1845 d'estil i contingut més moderat i conservador.
 • Period: to

  Regència d'Espartero (minoria d'edat d'Isabel II)

  Va bombardejar Barcelona 2 cops en 3 anys de regència
 • Primer bombardeig de Barcelona

  Primer bombardeig de Barcelona
  El General Espartero, aleshores regent del Regne va castigar Barcelona amb un bombardeig indiscriminat contra la població
 • Segon bombardeig de Barcelona

  Segon bombardeig de Barcelona
  Un any després del primer bombardeig per part del General Espartero el regent va bombardejar les drassanes de la ciutat.
 • Period: to

  Dècada Moderada

  Va ser un període del Regnat d'Isabel II d'Espanya durant el qual el poder va estar en mans del Partit Moderat, dirigit pel general Narváez. En aquesta fase es va crear la Guàrdia Civil (1844), es va aprovar la Constitució del 1845 i el règim liberal es va reconciliar amb l'Església Catòlica (concordat del 1851). Les llibertats polítiques i el dret a vot van ser molt restringits
 • Constitució conservadora de 1845

  Constitució conservadora de 1845
  Durant el regnat d'Isabel II s'aprova una constitució de tendència liberal molt conservadora que recull els principis polítics dels Moderats: Sobirania rei/corts generals, monarquia constitucional amb ampli poder del Rei/na, confessionalitat catòlica de l'estat, sufragi censatari molt restringit i sistema parlamentari bicameral.
  Va estar en vigor fins el 1868.
 • Pronunciament de Vicálvaro / La Vicalvada

  Pronunciament de Vicálvaro / La Vicalvada
  Va ser un cop d'estat encapçalat per l'exèrcit del general O'Donell que va ser iniciat a un poble madrileny anomenat Vicálvaro. Aquest cop d'estat va posar fi al govern moderat i a la dècada moderada.
 • Period: to

  Bienni Progressista

  Període del Regnat d'Isabel II d'Espanya transcorregut entre juliol de 1854 i juliol de 1856, durant el qual el Partit Progressista pretenia reformar el sistema polític del regnat d'Isabel II, dominat pel Partit Moderat des de 1844. El 1854 es va anomenar Espartero com a primer ministre, i aquest va formar el govern en coalició amb Leopoldo O'Donnell. Va ser acompanyat d'una nova constitució liberal i progressista: Sufragi censatari ampli, sobirania nacional, llei del ferrocarril.
 • Llei del ferrocarril

  Llei del ferrocarril
  Amb el Bienni Progressista es va aprovar una llei que fes construir la xarxa de ferrocarrils espanyols, per fer més fàcil i menys costós el desplaçament per la península.
 • Desamortització de Madoz

  Desamortització de Madoz
  Durant el bienni progressista el ministre d'Hisenda del govern d'O'Donell, Pascual Madoz va realitzar una nova desamortització que va estar més controlada que la de Mendizábal.
 • Constitució progressista de 1856

  Constitució progressista de 1856
  Fou un projecte constitucional que mai va arribar a ser promulgat; també dita ‘non nata’ perquè no va arribar a entrar en vigor i que va arribar a recollir els plantejaments més avançats de l'ideari liberal progressista i que anticipa algunes de les idees desenvolupades amb posterioritat per la Constitució de 1869.
 • La Gloriosa/ Revolució de 1868

  La Gloriosa/ Revolució de 1868
  Fou una sublevació militar amb elements civils que tingué lloc a Regne constitucional d'Espanya el setembre de 1868 i que suposà el destronament i exili de la reina Isabell II i l'inici del període anomenat Sexenni Democràtic.
 • Period: to

  Sexenni Democràtic

  És un període històric del Regne constitucional d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868, que suposà la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya. L'any 1866, tot un conjunt d'opositors al règim monàrquic d'Isabel II acordaren l'anomenat pacte d'Oostende, tractat amb el qual pretenien posar fi a la dinastia borbònica, així com amb el seu contemporani govern corrupte de Narváez. Com a resultat d'aquest pacte, al setembre de 1868, a Cadis, s'inicià la coneguda Revolució de 1868.
 • Period: to

  Primer Govern de Serrano

  Després de l'expulsió dels Borbons amb la Gloriosa el general Serrano va estar al poder 2 anys fins al 1870 que es va escollir un nou rei per succeir als Borbons
 • Constitució de 1869

  Constitució de 1869
  Va ser la Constitució aprovada sota el Govern Provisional de 1868-1871, després del triomf de la Revolució de 1868 que va posar fi al regnat d'Isabel II. Va estar vigent durant el regnat d'Amadeu I. Després de la proclamació de la Primera República Espanyola al febrer de 1873 només va estar en vigor el títol I, que recollia les llibertats i drets fonamentals, i va ser restablerta, encara que mantinguda en suspens, després del cop de Pavia que va donar pas a la dictadura de Serrano.
 • Assasinat del General Joan Prim

  Assasinat del General Joan Prim
  El 27 de desembre de 1870 tot estava preparat a Espanya per a la imminent arribada d'Amadeu I. Eren al voltant de les 19:30 i queia una espessa nevada. El general es va acomiadar amb cortesia de diputats i ministres, va creuar unes tenses paraules amb el líder dels republicans i es va dirigir al seu cotxe, una berlina verda de quatre rodes tirada per dos cavalls que li esperava a la porta del Congrés. Allà va ser tirotejat, va sobreviure i va morir a casa seva 3 dies després.
 • Period: to

  El regnat d'Amadeu I de Savoia

  Va ser l'únic rei espanyol escollit democràticament. El príncep italià Amadeu de Savoia va ser l'escollit per omplir el buit de la corona espanyola després de l'expulsió dels Borbons amb la revolució de la Gloriosa
 • Period: to

  Primera República espanyola

  La Primera República Espanyola va ser el règim polític que hi va haver a Espanya des de la seva proclamació per les Corts Generals, l'11 de febrer de 1873, fins al 29 de desembre de 1874. En els seus primers onze mesos es varen succeir quatre presidents del Poder Executiu, tots ells del Partit Republicà Democràtic Federal, fins que el cop d'Estat del general Pavía del 3 de gener de 1874 va posar fi a la República Federal proclamada en juny de 1873.