Tijdbalk CKV

Timeline created by facebooker_1327533824052394
 • Sfinx bij Gizeh

  Sfinx bij Gizeh
  Het beeld heeft het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens. Het personifieert de goddelijkheid van de farao in Egypte. (2680-2565 V.Chr.)
 • Attische halsamfoor

  Attische halsamfoor
  Griekse vazen zijn kunstwerkjes zowel wat de vormgeving als de decoratie betreft. (Circa 490 V. Chr.)
 • Mozaïeken

  Mozaïeken
  Vroegchristelijke mozaïeken in Ravenna, Italië. Decoratie van eerste christelijke kerkgebouwen in West-Europa. Afbeeldingen van verhalen en personen uit de Bijbel, uitgevoerd in gekleurde stukjes steen en glas. (530-560)
 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  Het schilderij was Rembrandt van Rijn is bijdrage aan een project van zeven werken, zes schuttersstukken en een portret van de doelheren van de kloveniersschutters, besteld door het Amsterdamse schuttersgilde voor de grote feestzaal van de Kloveniersdoelen. Het is Rembrandts eerste en enige schuttersstuk. Vergeleken met andere doeken uit het genre is Rembrandts werk een levendige en gedurfde compositie. Het is gemaakt in 1642
 • De Aardappeleters

  De Aardappeleters
  De aardappeleters is de titel van een schilderij van Vincent van Gogh. Het is gemaakt in 1885 in Nuenen. Van Gogh werd geïnspireerd door een schilderij dat Jozef Israëls enkele jaren eerder maakte van een boerenfamilie aan tafel voor een eenvoudige maaltijd. Van Gogh heeft meerdere studies gemaakt voordat hij aan het werk begon. Hij zocht telkens naar een nieuwe compositie en expressie. Het doek is te zien in het Van Gogh Museum te Amsterdam.
 • De Maaier

  De Maaier
  Het schilderij is gemaakt in 1930 door Joop Holsbergen. Joop Holsbergen is in Amerongen in 1895 geboren en overleden in Nijverdal in 1990. Hij was naast spoorwegbeambte in Almelo ook een gedreven schilder van het boerenleven.
 • Boerenvrouw

  Boerenvrouw
  Dit schilderij is door Berry Burgman in 1947 geschilderd. Het laat een geharde, afgesloofde, berustende vrouw zien. Ze is aan de hooihark en koffiebusje te zien, op weg naar haar werk op het land. In de tijd van fabrieken blijft de hooihark op de boerderij en gaat het koffiebusje mee de fabriek in. De hardheid van haar bestaan blijft hetzelfde.
 • Mona Lisa

  Mona Lisa
  Mona Lisa is de titel van een waarschijnlijk tussen 1503 en 1506 geschilderd werk van Leonardo da Vinci, dat nu in Musée du Louvre hangt. De gebruikte techniek is olieverf op paneel. Het is het portret van een dame, waarschijnlijk Lisa Gherardini, de derde echtgenote van Francesco del Giocondo, die waarschijnlijk de opdracht gaf voor het schilderij.
 • Queen

  Queen
  Queen is een Engelse rockgroep. De band is opgericht in 1970 in Londen door gitarist Brian May, zanger Freddie Mercury en drummer Roger Taylor, aangevuld met bassist John Deacon in 1971. Met tientallen hits in de jaren zeventig, tachtig en negentig, is Queen een van de succesvolste rockbands in de geschiedenis.
 • De Geboorte Van Venus

  De Geboorte Van Venus
  De Geboorte van Venus is een schilderij van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli. Het hangt in de Uffizi-galerij in de Italiaanse stad Florence. Het schilderij is vervaardigd met tempera op canvas en meet 172,5 cm bij 278,5 cm. Het beeldt de godin Venus uit die oprijst uit de zee als een volgroeide vrouw, zoals deze beschreven wordt in de Griekse mythologie.
 • Les Demoiselles D’avignon

  Les Demoiselles D’avignon
  Les Demoiselles d'Avignon is een van de bekendste werken van Pablo Picasso (1881-1973). Het is geschilderd in Parijs, in een periode van negen maanden gedurende 1906 en 1907. Het doek werd pas in 1937 voor het eerst in het openbaar getoond. In 1939 kocht het Museum of Modern Art in New York het - voor $24,000 - en daar hangt het heden ten dage nog.
 • Beeld Nefertiti

  Beeld Nefertiti
  Een borstbeeld van Nefertiti, naar wordt aangenomen gemaakt door de beeldhouwer Thoetmoses, staat in het Neues Museum in Berlijn. De buste werd ontdekt door Ludwig Borchardt in 1912 in wat eens het atelier geweest was van de beeldhouwer Thoetmoses in el-Amarna. Het beeld wordt gedateerd op ca. 1340 v.Chr. Behalve het ontbrekende linkeroog, een kleine beschadiging aan de blauwe kroon en aan de oren is het borstbeeld intact gebleven.
 • Venus van Milo

  Venus van Milo
  De Venus van Milo of Aphrodite van Melos is een wereldberoemd Grieks marmeren beeldhouwwerk. Het beeld werd vermoedelijk vervaardigd rond 130 v.Chr. en men denkt dat Alexandros van Antiochia de beeldhouwer was. Het beeld werd in 1820 door een boer in een veld gevonden op het Egeïsche eiland Melos in de Cycladen. Het beeld kan tegenwoordig bezichtigd worden in het Louvre in Parijs. De Venus van Milo wordt beschouwd als een symbool van eeuwige schoonheid.
 • Rineke Dijkstra

  Rineke Dijkstra
  Rineke Dijkstra (Sittard, 2 juni 1959) is een Nederlands fotografe. Zij verwierf internationale bekendheid met haar fotoserie Strandportretten (1992–1994). In de fotoreeks strandportretten legt zij de complexiteit van adolescenten vast. Dijkstra maakte in België, Kroatië, Verenigde Staten en in Polen een serie foto’s van pubers op het strand. Ze haalde deze uit hun groepje en liet ze vaak alleen -soms met z’n tweeën of drieën- in hun zwemkleding voor de camera poseren.
 • Maria met Kind en Heiligen

  Maria met Kind en Heiligen
  Cimabue was een Florentijnse middeleeuwse schilder en ontwerper van mozaïeken. Hij wordt door sommige kunsthistorici gezien als degene die aanzet heeft gegeven tot een nieuwe richting in de kunsten welke leidde tot de Renaissance. Hij maakte Maria met kind en heiligen eind 13e eeuw
 • La Sainte-Chapelle

  La Sainte-Chapelle
  De Sainte-Chapelle is een kapel op het Île de la Cité in Parijs. In 1241 is de kapel ontworpen en is binnen zeven jaar gebouwd. Het is gebouwd in rayonnant gotische stijl. Destijds vormde de Sainte-Chapelle de hofkapel van het koninklijk paleis van Lodewijk IX, waar niets meer van overgebleven is.
 • David

  David
  De David van Michelangelo Buonarroti (1475 - 1564) is een van de bekendste beeldhouwwerken in de kunstgeschiedenis. Het monumentale standbeeld ontstond tussen 1501 en 1504 ten tijde van de hoogrenaissance in Florence waar het zich thans in de Galleria dell'Accademia bevindt. Inclusief voetstuk is het kunstwerk uit Carrara marmer 5,17 m hoog.
 • Hamlet

  Hamlet
  Hamlet, Prins van Denemarken, doorgaans afgekort tot Hamlet, is een toneelstuk, geschreven door William Shakespeare tussen 1600 en 1602. De tragedie is onder meer bekend vanwege de monoloog (soliloquie) To be, or not to be, die wordt uitgesproken door Hamlet, de protagonist van het stuk. In Hamlet speelt het wraakmotief een grote rol.
 • Gezicht op Delft

  Gezicht op Delft
  Gezicht op Delft is een van de bekendste schilderijen van de 17e-eeuwse Hollandse meester Johannes Vermeer. Het doek hangt in het Mauritshuis in Den Haag. Volgens onderzoek werd het geschilderd in circa 1660-1661. Vermeer, die zijn leven lang in Delft woonde en werkte, schilderde er Het Straatje en dit grote stadsgezicht. Ooit bestond er nog een derde stadsgezicht, bekend uit een veilingcatalogus. Deze drie zijn de enige Vermeer-schilderijen die geen interieur uitbeelden.
 • De dood van Marat

  De dood van Marat
  De dood van Marat is een neoklassiek schilderij van Jacques-Louis David, in 1793 geschilderd. Het geldt als zijn voornaamste werk en is tevens één van de opvallendste stukken uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel. Het is eveneens een sleutelwerk in de kunstgeschiedenis. Het is opmerkelijk dat dit werk in Brussel kan worden bekeken en niet in Parijs.
 • Eiffeltoren

  Eiffeltoren
  De Eiffeltoren is een monument in Parijs en een van bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Hij staat aan de linkeroever van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs. De Eiffeltoren is hét symbool van Parijs en wordt door velen gezien als een van de niet-klassieke wereldwonderen. Ontwerp is begonnen in 1884 en de constructie van 1887-1889. De architect is Stephen Sauvestre
 • Big Ben

  Big Ben
  Big Ben is de bijnaam van de grote klok die in de klokkentoren van het Palace of Westminster in Londen hangt. De Big Ben is zowel luidklok als slagklok. De klok is een van de zwaarste ter wereld. Big Ben is genoemd naar de politicus Benjamin Hall (1802-1867) die aanzet gaf tot de bouw van de toren en vanwege zijn rijzige gestalte Big Ben werd genoemd. De grote klok werd geïnstalleerd in 1858. Op 31 mei 1859 begon het uurwerk te tikken.
 • Michael Jackson

  Michael Jackson
  Michael Joseph Jackson (Gary (Indiana), 29 augustus 1958 – Los Angeles (Californië), 25 juni 2009), bekend als The King of Pop, was een Amerikaans zanger, danser en componist. Hij geldt als een van de meest succesvolle artiesten van de 20e eeuw. Jackson onderscheidde zich door zijn herkenbare stem en zijn typische dansbewegingen.
 • André Rieu

  André Rieu
  André Léon Marie Nicolas Rieu is een Nederlands violist en orkestleider die met zijn uitvoeringen van populaire klassieke werken van onder andere Johann Strauss bekendheid geniet bij het grote publiek. Hoewel zijn commerciële benadering hem op veel kritiek kwam te staan, is hij al dertig jaar populair bij een breed publiek over de hele wereld. Rieu bespeelt een Stradivarius uit 1732.
 • Johann Sebastian Bach

  Johann Sebastian Bach
  Johann Sebastian Bach was een Duitse componist van barokmuziek, organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Hij wordt door de meeste muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde, wat vele componisten na hem inspireerde.
 • Vrijheidsbeeld

  Vrijheidsbeeld
  Het Vrijheidsbeeld is een standbeeld in de New York Bay. Het beeld staat symbool voor de vrijheid, een van de kernwaarden van de Verenigde Staten, en geldt bovendien als een teken van verwelkoming van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten. De onthulling van het Vrijheidsbeeld was in 1886 en het beeld is gemaakt door Frédéric Auguste Bartholdi (Colmar, 2 augustus 1834 - 4 oktober 1904).
 • Het melkmeisje

  Het melkmeisje
  Het melkmeisje, ook wel De keuken- of melkmeid genoemd, is een schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer uit circa 1660. In een veilingcatalogus uit 1696 wordt het werk vermeld als Een Meyd die Melk uytgiet.
 • Brandenburger Tor

  Brandenburger Tor
  De Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in neoclassicistische stijl in de periode 1788-1791 naar het model van de Propyleeën. De poort staat aan de Pariser Platz in het stadsdeel Mitte en vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Linden. Door architect Carl Gotthard Langhans werd de poort gebouwd in opdracht van de Pruisische koning Frederik Willem II.
 • Arc de Triomphe

  Arc de Triomphe
  De Arc de Triomphe is een triomfboog en een van de bekendste bouwwerken van Parijs. Het bouwwerk staat op de Place Charles de Gaulle, een van de drukste verkeerspleinen van Parijs, aan het westelijke eind van de Champs-Élysées, waar twaalf avenues, of lanen, samenkomen. De start van de bouw was in 1806 en het was gereed in 1833. Napoleon gaf in januari 1806 de opdracht de Arc de Triomphe te bouwen. Een ontwerp van Jean-François Chalgrin (1739-1811) werd aanvaard.
 • Sagrada Familia

  Sagrada Familia
  De Sagrada Familia is een basiliek in Barcelona, Catalonië, Spanje naar een ontwerp van Antoni Gaudí. De naam betekent Basiliek en Boetetempel van de Heilige Familie. Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt bijna voortdurend aan de kerk gebouwd. Alleen gedurende de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stilgelegen. De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026.