150375081b

history of the hungarian language (the begining)

 • Jan 1, 1001

  Szent István megkoronázása

  Szent István megkoronázása
  I. (Szent) István király (eredetileg Vajk, Esztergom,[1][2] 969.[3] – Székesfehérvár vagy Esztergom-Szentkirály,[4][5][6] 1038. augusztus 15.) az első magyar király. Uralkodása alatt a magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes, keresztény magyar királysággá alakította át. Ez 1028-tól az egész Kárpát-medencére kiterjedt.
 • Jan 1, 1055

  A tihanyi apátság alapítólevele

  A tihanyi apátság alapítólevele
  wikipédia A tihanyi alapítólevél, amelyben I. András király 1055-ben összeíratta a monostor birtokát, az egyik legfontosabb magyar nyelvű szórványemlék, a lejegyzett magyar szavak latin nyelvű szövegbe ágyazódnak be.
 • Jan 1, 1195

  Halotti beszéd

  Halotti beszéd
  A Halotti beszéd és könyörgés a legkorábbi latin betűs magyar nyelvű szövegemlék. Keletkezése 1192 és 1195 közöttre tehető (III. Béla korában), egy latin nyelvű egyházi könyvben, az úgynevezett Pray-kódexben található[1], a régi magyar írással készült magyar szöveg a 136. lapon maradt fenn. Első felfedezését Schier Xystusnak tulajdonítják, ez azonban vitatott. Nyilvánosan elsőként Pray György jezsuita szerzetes számolt be róla, egy hétsoros szemelvényt tett közzé. Pray átadta a szöveget rendtá
 • Aug 1, 1291

  Svájci Esküszövetség alapítása

  Svájci Esküszövetség alapítása
  1291-ben három kanton (Uri, Schwyz, és Unterwalden) aláírta a szövetségi levelet, amellyel egyesültek a Habsburgok „idegen” szabályai elleni közös küzdelemre. A Habsburgok ekkor a német birodalom felett uralkodtak, mint német-római császárok. Az 1315-ös morgarteni csatában legyőzték a Habsburg hadsereget, és részleges függetlenséget szereztek mint Svájci Konföderáció. Svájc története
 • Apr 6, 1327

  Petrarca első találkozása Laurával

  Petrarca első találkozása Laurával
  Aznap pillantja meg a Santa Chiara templomban először Laurát, életének nagy szerelmét s verseinek legfőbb ihletőjét
 • Jan 1, 1372

  A pisai ferde torony megépül

  A pisai ferde torony megépül
  A pisai ferde torony (olaszul Torre pendente di Pisa) vagy egyszerűen pisai torony (olaszul La Torre di Pisa) ferde torony Pisa városában, Olaszország Toszkána régiójában. A torony Pisa katedrálisának harangtornya is egyben.
 • Jan 1, 1490

  Festetics-kódex

  Festetics-kódex
  A Festetich-kódex Kinizsi Pál feleségének, Benignának az imádságos könyve, mely 208 levélből áll és 1493 körül íródott pergamenre. Valószínűleg egyetlen ember műve, és a hibák alapján másolat. A nagyvázsonyi pálos kolostorban írták. Korát a 177. lapon található szövegrészlet alapján állapították meg: „Paal wram betegseegerewl zerzet Imaadsaag" – Kinizsi Pál 1494-ben hunyt el, tehát a kódex ez előtt íródott. Az imádságoskönyvben található zsoltárok fordítása a többi korabeli fordítástól igen elté
 • Jan 1, 1506

  Mona Lisa

  Mona Lisa
  Leonardo da Vinci 1503-1506 között készült leghíresebb festménye, remekműve, ami jelenleg a párizsi Louvre-ban van kiállítva. 77 x 53 cm nagyságú, nyárfatáblára olajjal festett portré. Egy rejtélyes, megfontolt választékossággal teli, bölcsességet sugárzó női mosoly egy érdekes tájban. Sokak szerint talán az egész festészet történetének legismertebb alkotása. (A képet 1911-ben ellopták, de 1913-ban előkerült)
 • Period: Jan 1, 1526 to

  Középmagyar kor

 • Aug 29, 1526

  Mohácsi csata

  Mohácsi csata
  A mohácsi csata vagy mohácsi vész (törökül Mohaç savaşı vagy Mohaç meydan savaşı) 1526. augusztus 29-én zajlott le a Magyar Királyság és az Oszmán Birodalom hadai között, magyar vereséggel. A Mohács határában megvívott csatát a későbbi történetírásunk úgy emlegette, mint „nemzeti nagylétünk nagy temetőjét”. Valószínűleg a mohácsi csata a magyar hadtörténelem legtöbbet emlegetett ütközete.
 • Honfoglalás

  Honfoglalás
  Az ópusztaszeri emlékpark Általános értelemben honfoglalásnak nevezzük azt a folyamatot, melynek során valamely nép egy kiválasztott területet birtokába vesz, abból a célból, hogy ott új hazát alapítson. Ennek megfelelően a magyar történelemben honfoglalásnak nevezzük azt a folyamatot, melynek során a magyarok a Kárpát-medencét a birtokukba vették.
 • Period: to Aug 26, 1526

  ómagyar kor