1 kald krig

Den kalde krigen

By ogilje
  • Trumandoktrinen

    Trumandoktrinen
    Trumandoktrinen er ein berømt tale som president Harry S. Truman heldt i Kongressen i mars 1947. Her slo han fast at det skulle vere USA si oppgåve å støtte frie folk og nasjonar mot undergraving innanfrå og militære truslar utenfrå, i praksis meint som ei åtvaring mot Sovjetunionen - sjølv om dei ikkje blei nemnt. USA såg på Stalin og Sovjet som ein trussel mot USA og Vest-Europa. Dette var ein del av den auka spenninga mellom partane som etter kvart vart kjent som den kalde krigen.
  • Marshallplanen

    Marshallplanen
    Marshallplanen er et amerikansk hjelpeprogram til Europa etter andre verdenskrig. USA gav økonomisk hjelp i form av lån, økonomisk støtte og varer til alle land som aksepterte liberal handelspolitikk og økonomisk samarbeid. Sovjet nektet å motta hjelp, og det ble dermed skapt et enda større økonomisk skille mellom Øst- og Vest-Europa.
  • Berlinblokaden

    Berlinblokaden
    Berlinblokaden varte fra 1948 til 1949. Stalin stengte Vest-Berlin inne og presset på for å få dem til å gi seg. USA fløy inn forsyninger til byen i over ett år. Stalin skjønte til slutt at amerikanerne ikke kom til å gi seg, og måtte stanset blokaden. Sovjets mål var å presse Vest-Berlin til å bli en del av det sovjetisk-kontrollerte Øst-Tyskland. Byen ble et symbol på skillet mellom øst og vest.
  • NATO

    NATO
    NATO er en forsvarsorganisasjon som ble opprettet i 1949 for å skape et felles forsvar mot Sovjetunionen i Nord- og Vest-Europa. NATO-alliansen skulle sørge for trygghet for de enkelte statene gjennom et løfte om millitær støtte fra andre medlemsland. Sovjet opprettet en tilsvarende allianse, Warszawapakten, for øst-europeiske land i 1953.
  • Atomfrykt og atomkappløp

    Atomfrykt og atomkappløp
    Atom- og våpenkappløpet handlet om hvem som hadde de beste våpnene og atombombene av østen og vesten. Atomkappløpet startet først og fremst da USA slapp to atombomber over Hiroshima og Nagasaki da de hadde fått sin første atombombe. Sovjetunionen følte seg truet og fikk selv atombombe i 1949. Garantert gjensidig ødeleggelse (M.A.D) handlet om at begge partene skulle ha nok våpen til å utslette den andre dersom de selv ble angrepet.
  • Koreakrigen

    Koreakrigen
    Koreakrigen var en krig mellom Nord- og Sør-Korea fra 1950-53, den første krigen etter 2. verdenskrig. Krigen starta da Nord-Korea angrep Sør-Korea fordi de ville ta over landet og at hele Korea skulle ha samme ideologi, nemlig kommunisme. Sør-Korea fikk da støtte av USA (gjennom FN). Nord-Korea fikk også ganske raskt støtte fra Sovjet og Kina. Korea-krigen ble avsluttet i 1953. Ca 800 000 militære mistet livet og over halvannen million sivile liv gikk tapt.
  • Borgerrettskampen i USA

    Borgerrettskampen i USA
    Målet for borgerrettskampen var like rettigheter for svarte og hvite. Rosa Parks og Martin Luther King jr. var viktige personer under denne bevegelsen. Resultatet ble at svarte amerikanere fikk lovfesta likhet, frihet og stemmerett på lik linje med hvite. Selv om de ble enige om likhetene mellom svarte og hvite, er det fortsatt store skiller mellom hvite og svarte.
  • Romkappløpet

    Romkappløpet
    Romkappløpet var en rivalisering mellom USA og Sovjetunionen, særlig i perioden 1957-1975. Det var en konkurranse mellom supermaktene om å utforske verdensrommet med kunstige satellitter og senere bemannede fartøy. Sovjet ledet lenge romkappløpet, først med Sputnik-satelitten og senere med første dyr og menneske i rommet. USA overtok deretter på 1960-tallet og vant kappløpet til månen. De enorme kostnadene til romkappløpet gjorde etter hvert at Sovjet måtte gi opp kampen.
  • Cubakrisa

    Cubakrisa
    Cubakrisen var det spenningsmessige høydepunktet i den kalde krigen. Krisen oppstod mellom USA og Sovjetunionen i oktober 1962, da amerikanerne oppdaget sovjetiske atomraketter på Cuba. En blokade av Cuba brakte de to supermaktene til randen av atomkrig. Forholdet mellom de to bedret seg noe etter krisen, og det ble bl.a. installert en "hot line" mellom Washington og Moskva som et ledd i tilnærmingen.
  • Vietnamkrigen

    Vietnamkrigen
    Opprinnelig en krig om makten innad i Vietnam. USA fryktet dominoeffekten i Asia og gikk i 1964 derfor til angrep på de kommunistiske styrkene fra nord, som ble støttet av Sovjet og Kina. Krigen kostet 3 millioner menneskeliv, og den sluttet først i 1975, da USA måtte trekke seg ut. Store deler av Vesten vendte seg mot USA på grunn av aggressiv bombing og overgrep mot sivile.