Den amerikanske og franske revolusjon

By bjohei
  • Konge av Guds nåde

    På 1700-tallet hadde kongene eneveldig makt i de fleste europeiske land. Det betydde at kongen selv kunne bestemme hvordan ting skulle være, nesten helt på egen hånd. Hvordan kunne det ha seg at kongene fikk så stor makt? Det hang blant annet sammen med at folk trodde kongen hadde fått makten sin fra Gud. Han var utvalgt av Gud til å styre. Derfor het det at han var "konge av Guds nådde". Han kunne ikke ta feil, han var plukket av Gud.
  • Konflikt mellom to kolonimakter

    Det var to europiske land som hadde kolonier i Nord-Amerika: Storbritannia og Frankrike. Mye av det landet vi i dag kaller Canada, hadde den franske kongen makt over. Og de hvite menneskene som bodde der, hadde utvandret fra Frankrike, som snakket fransk. I årene fra 1757 til 1763 var det krig i Europa. To av landene som sto mot hverandre, var Storbritannia og Frankrike, og krigen mellom dem spredte raskt til Amerika. I 1763 ble det fred. Frankrike måtte avstå Canada til Storbritannia.
  • USA var ikke noe land

    I dag er USA verdens mektigste land. Men for rundt 250 år siden fantes ikke dette landet i det hele tatt! Langs atlanterhavskysten var det tretten kolonier, som Storbritannia bestemte over. Folk som bodde i disse tretten koloniene, følte seg ikke som amerikanere. De følte seg ikke som britere heller, selv om de fleste av dem var etterkommere etter folk som hadde utvandret fra Storbritannia. De følte seg som borgere av for eksempel Massachusetts, New York, Virginia eller Maryland.
  • Fjerde juli

    1. juli er nasjonaldagen i USA. Det er fest dagen for den hellige Andreas av Kreta. Den er basert på da USA fikk underskrevet uavhengihetserklæringen av Kongeriket Storbritania. Siden 1777 har det vært vanlig med fyrverkeri på denne dagen.
  • Den franske kongen er pengelens

    Den franske kongen støttet kolonistene i Nord-Amerika. Han hadde ikke gjort det fordi han brydde seg om amerikanernes frihet men fordi han ønsket å skade Storbritannia. Støtten til amerikanernes kamp hadde kostet Frankrike veldig mye penger. Kongen holdt dessuten et stort og strålende hoff på det storslagne slottet Versailles utenfor Paris. Det var heller ikke billig. Nå var statskassen bunnskrapt. Kongen og staten manglet penger. Sultne mennesker strømmet inn til storbyene.
  • Krigen mot Storbritannia

    Amerikanerene slet tungt i krigen. De hadde ikke mange soldater, de som var manglet ofte uniformer, gevær og militær trening. Mange var lite glad i å krige. Hæren var godt ledet. Han var en øverstkommanderende, og en dyktig offiser og flink leder. De vant viktige slag i krigen. Dette styrket kampviljen deres og ga dem mot. Amerikanerene fikk hjelp av andre land, særlig fra Frankrike. Den franske kongen hadde ikke glemt tapet av Canada, og ønsket å skade Storbritannia. De vant krigen i 1783.
  • Verdens eldste lov

    Noen år senere fikk USA sin grunnlov, den eldste i verden som fremdeles er i bruk. Her ble det bestemt at USA skulle være en republikk. Det betydde at det var en president, ikke en konge, som skulle lede landet. Han skulle velges i frie valg. De fleste hvite menn hadde stemmerett. På tross av høye idealer -altså flotte tanker om hvordan samfunnet skule være- var USA en stat der de svarte ble holdt som slaver, og der indianerne, ofte med stor brutalitet, ble fordrevet fra de gamle områdene sine.
  • Kongen og dronningen

    Da den store revolusjonen brøt ut i Frankrike, het kongen Ludvig 16. Han var 34 år gammel. Han passet dårlig som konge og virket ofte ubesluttsom. Så han var da heller ikke oppdratt til å bli konge. Ludvig hadde bare en far og to eldre brødre som kom foran ham i arverekken, men alle disse døde før farfaren, Ludvig 15. Dronningen, Marie Antoinette, var østerriksk prinsesse. Hun var bare 15 år gammel da hun ble giftet bort til den ett år eldre Ludvig. Hun var dårlig likt.
  • Kongefamilien rømmer!

    Det kunne virke som kongen nå hadde akseptert det som det var skjedd, men slik var det ikke. I virkeligheten ønsket han å knuse revolusjonen. For å få det til måtte han forlate Frankrike og få militær hjelp fra andre land. En julenatt i 1791 rullet en elegant hestedrosje ut av Paris. I byen Varennes, ikke langt fra grensen til Nederland, ble vognen stanset. Passasjerene var kongefamilien og noen tjenere. De var i ferd med å rømme landet. Men nå ble de sendt tilbake til Paris.
  • Madame Tussaud

    I Madame Tusshauds vokskabinett i London kan du finne voksavsøpninger av kongens og dronningens avhogde hoder. Tussaud selv var fransk. Hun er en god vennine av kongen og dronningen, men særlig av kongens søster Elisabeth, som også ble henrettet. Tussaud var berømt for sin dyktighet til modellere i voks. Under revolusjonen ble hun kastet i fengsel og måtte lage voksmasker av folk som nettopp hadde mistet hodet, blant annet av kongen, dronningen og mange andre av sine nærmeste venner.