Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

 • Mozart születése

  Amadeus Mozart Salzburgban született, a Mozart család hetedik gyermekeként. Testvérei közül sajnos csak ő meg legnagyobb nővére élhette meg a felnőttkort. Mindkét gyermek különleges zenei tehetséggel volt megáldva. Ezt felismerve, apjuk saját karrierjét hátrahagyva kizárólag az ő fejlődésükkel foglalkozott.
 • Első kompozíció

  Ez az év január-februárjában írta meg első kompozícióit. Ezek a rövid darabok kizárólag apja kézírásában maradtak ránk. Egyike ezen daraboknak: Andante zongorára K. 1a. https://www.youtube.com/watch?v=0Yao9rOmQaE
 • A fiatal Mozart utazásai

  Az apa kezdte bemutatni tehetséges gyermekeit Európa fejedelmi udvaraiban. A kis Mozart alig 6 évesen indult hosszú utazásaira- Németország, Belgium, Franciaország. Itáliai tartózkodása zenei tudásának továbbfejlesztésére is szolgált.
 • A salzburgi évek

  A salzburgi évek
  Mozart ifjú éveiben a salzburgi udvari zenekar koncertmestereként tevékenykedett. Közben eljutott Itáliába, Bécsbe, Münchenbe is. 1773 őszén a család a Hannibalplatzon álló házba költözött. A Mozart lakóház néven ismert épület a mai Makartplatz 8. szám alatt található.
 • Szakítás a salzburgi érsekkel

  Salzburg egyre szűkösebb lett Mozartnak, az érsek nem volt nagy barátja a muzsikának. A Salzburgot elhagyó Mozart azt a kedvezőbb életformát kereste, mely alkalmat ad belső világának teljes kibontakoztatására egy nyitottabb, befogadóbb környezetben.
 • Mozart és Joseph Haydn

  Szoros barátság alakul ki a 24 évvel idősebb Haydn és Mozart között. Haydn egyszer így nyilatkozott Mozart apjának, a barátjáról: „Istenemre esküszöm, mint egy őszinte ember, az ön fia a legnagyobb zeneszerző, akit én személyesen és név szerint ismerek. Van ízlése és ezen túlmenően kimagasló zeneszerzői tudással is rendelkezik. Haydn és Mozart is a szabadkőművesek közé tartoztak.
 • Költözés Bécsbe és családalapítás

  Költözés Bécsbe és családalapítás
  Mozart Bécsben szabadúszó művészként, operaszerzőként és tanárként próbált megélni. Augusztus 4-én, apja tiltakozása ellenére feleségül vette Constanze Webert. A házaspár ezután együtt utazott Salzburgba és Prágába. Hat közös gyerekük közül csak kettő élte meg a felnőttkort.
 • Mozart és Beethoven

  A bécsi klasszikusok legfiatalabb tagja is találkozott Mozarttal. A fiatal zeneszerző 16 évesen, Bécsben kereste fel Mozartot, és kérte, hogy hallgassa meg zongorajátékát és fogadja őt tanítványának.
 • Leopold Mozart halála

  Súlyos betegség után meghalt édesapja. Azokban a szomorú napokban írta Mozart minden idők egyik legnagyszerűbb operáját, a "Don Giovanni"-t, mely 1787. október 29-én Prágában, a szerző személyes vezetésével valósággal lázba hozta a közönséget.
 • Korai halála

  Egyik utolsó sikeres operája a „Titus kegyelme“ c. koronázási opera. Nem sokkal később, a „Varázsfuvola" bécsi ősbemutatója után Mozart súlyosan megbetegedett. 1791. december 5-én halt meg, 35 évesen. (heveny köleshimlő vagy reumás gyulladásos láz)
  Utolsó műve, a „Requiem“ befejezetlen maradt. A "Lacrimosa" írása közben kihullott a kezéből a toll. A hiányzó részeket tanítványa, Franz Xaver pótolta a mester vázlatai és utasításai alapján.
  Lacrimosa:
  https://www.youtube.com/watch?v=rnsTWFwh3e0
 • Mozart örök

  Wolfgang Amadeus Mozart összesen 626 zeneművet írt, annak ellenére, hogy még az akkori viszonyokhoz képest is korán, mindössze 35 évesen meghalt. Mozart tizenkét évesen már három operát, hat szimfóniát és több száz más művet komponált. Zsenialitása nemcsak a kortársait nyűgözte le, egyedülálló műveinek köszönhetően mind a mai napig érezteti hatását.