TEMA 5: Catalunya i Espanya al segle XIX

Timeline created by Alex Rogovyk
In History
 • Period: to

  Guerra del Francès o de la Independència

  En 1807 Espanya va signar un acord amb Napoleó per ocupar portugal, però, els exèrcits francesos en comptes de dirigir-se a Portugal, van ocupar principls ciutats espanyoles, i així ca començar la guerra del Francès.
 • Period: to

  Independècia colònies americanes

  Entre 1810 i 1825, la major part de l'imperi espanyol en el continent americà es va independitzar. Només Cuba i Puerto Rico van continuar sent colònies espanyoles fins 1898. La situació que va precipitar l'inici dels primers moviments independentistes va ser l'ocupació d'Espanya per les tropes napoleòniques.
 • Constitució de Cadis

  Constitució de Cadis
  La constitució va abolir l'absolutisme i la legislació d'Antic Règim i convertia Espanya en un estat liberal.
 • Period: to

  Regnat de Ferran VII

  Acabada la guerra, les Corts es van traslladar a Madrid per preparar el retorn de Ferran VII. Però aquest, va abolir tot el que havien fet les Corts de Cadis i va restaurar l'absolutisme.
 • Period: to

  Trienni Liberal

  El 1820 el coronel Riego es va pronunciar a Cadis amb èxit i permetrè una cuarta etapa de constitucionalisme
 • Period: to

  Dècada absolutista

  Va reprimir els liberals, molts dels quals van haver fugit d'Espanya per evitar ser empressonats o executats.
 • Period: to

  Primera guerra carlina

  Va ser un conflicte entre l'Antic Règim i els partidaris d'un estat liberal, la guerra es va caracterizar per l'enfrontament entre petites guerilles de voluntaris carlins i l'exèrcit regulat fidel al govern.
  Carlins: el rei era Carles Maria Isidre. Defensaven l'absolutisme.
  Liberals: van donar suport a la reina Maria Cristina.Es van imposar a la major part del territori i contolaven l'exèrcit i gairabé tots els òrgand dels poders.
 • Period: to

  Regnat de Isabel II

  Els moderats es van imposar a partir de 1843, amb la majoria d'edat d'Isabel II, van organizar un estat liberal fet a la seva mida.
  El setembre de 1868, una part de l'exèrcit es va aixecar contra el govern i a diverses ciutats espanyoles hi va haver revoltes populars. La reina va fugir.
 • Desamortización de Mendizábal

  Desamortización de Mendizábal
  Era que l'estat es va apropiar de les terres de l'Esgésia i les va vendre en subasta pública.
 • Constitució de 1837

  Constitució de 1837
  La constitució establia la soberania nacional, tot i donar molt poder pliític a la corona, proclamava els drets individuals dels ciutadans i consagrava la divisió de poders.
 • Conveni de Bergara

  Conveni de Bergara
  Va ser un tractat que es va signar en Oñate el 31 d'agost de 1839 entre el general isabelí Espartero i tretze representants de l'general carlista Maroto i que va donar fi a la Primera Guerra Carlista al nord d'Espanya.
 • Period: to

  Conservadurismo

  Amb el triomf dels liberals es van dividr en dos grups el conservadorisme i els progressistes, els conservadoristes es van imposar a partir de 1843, amb el suport de la reina es va fer un govern a la seva mida.
 • Constitució de 1845

  Constitució de 1845
  La constitució restringia el sufragi i totes les llibertats.
 • Period: to

  2a Guerra Carlina

  Es va produir després de la negació d'Isabel II a contreure matrimoni amb Carlos Luis de Borbó (líder carlista). Dit aixecament va ser ràpidament sufocat pel govern.
 • Revolució “La gloriosa” 1868.

  Revolució “La gloriosa” 1868.
  El setembre de 1869 la reina Isabel II va fugir perquè va haver un cop d'estat, els progressistes van formar un govern provisional que va convocar les primeres eleccions per sufragi masculí celebrades a Espanya.
 • Period: to

  Sexeni democràtic

  El Sexenni 1868-1874 és l'etapa més democràtica del segle XIX, però també la més inestable. En poc més de sis anys l'Estat espanyol va conèixer una monarquia constitucional amb un rei estranger (Amadeu I) i una república (per primera vegada en la seva història).
 • Constitució democràtica 1869.

  Constitució democràtica 1869.
  La constitució establia un sistema de monarquia parlamentària
 • Period: to

  Regnat d’Amadeu I de Savoia

  Durant el seu regnat es va intentar crear un sistema de dos partids que s'anessin alternant en el govern en funció dels resultats electorals. La manca d'estabilitat no va permetre consolidar el règim ni solucionar els grans problemes del país. Finalment en 1873 va abdicar i va maraxar d'Epanya.
 • Period: to

  3a Guerra Carlina

  Va ser una guerra civil desenvolupada a Espanya entre 1872 i 1876, entre els partidaris de Carles, duc de Madrid, pretendent carlista a el tron, i els governs d'Amadeu I, de la I República i d'Alfons XII.
 • Period: to

  1a República.

  Amb la abdicació de Amadeu I es va proclamar la primera república. Els republicans van intentar convertir Espanya en una república federal, projectant una nova constitució ques establia a Espanya en 17 estats.
 • Period: to

  Regnat Alfons XII

  Fill de la reina Isabel II i del rei consort Francesc d'Assís de Borbó, l'inici del seu regnat va posar terme a la Primera República i va donar pas a el període conegut com a Restauració.
 • Constitució 1876

  Constitució 1876
  La constitució reconeixia els drets individuals bàsics i establia la divisió de poders, però reclamava la soberania compartida entre la corona i les Corts.
 • Guerra hispanoamericana.

  Guerra hispanoamericana.
  Va ser un conflicte bèl·lic que va enfrontar Espanya i als Estats Units el 1898, resultat de la intervenció nord-americana a la guerra d'Independència cubana. A la fi de l'conflicte Espanya va ser derrotada i els seus principals resultats van ser la pèrdua per part d'aquesta de l'illa de Cuba (va quedar sota tutela dels Estats Units), així com de Puerto Rico, Filipines i Guam, que van passar a ser dependències colonials d'Estats Units.