A

Espanya al Segle XIX_Ariadna_Guinart

 • Carles IV

  Carles IV
  En aquella època es vivia en una monarquia absolutista i la gent pensava que quan Carles IV passés a ser rei, les coses canviarien, però ell va seguir amb aquest tipus de política. Es considerava que no era un rei preparat per governar. Godoy, el seu ministre, va fer un pacte amb Napoleó de poder passar per Espanya per conquerir Portugal. Aquest pacte va causar la ruïna de Carles IV i el van treure del tron.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  El tractat de Fontainebleau havia de ser una aliança secreta entre Espanya i el Primer Imperi Francès per a repartir-se Portugal. Segons l’acord negociat per Godoy, amb el rei Carles IV, Espanya autoritzava l’entrada al país de les tropes franceses.
  Aquest tractat mai es va arribar a complir i amb les tropes franceses ocupant tota la península, va començar la Guerra del Francès el 1808.
 • Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte
  Napoleó, el germà de Josep Bonaparte, el va anomenar rei d'Espanya el 1808 fins al 1813. Originàriament destinat a l’advocacia, passà a ser oficial, i durant la república fou diputat de Còrsega al consell dels Cinc-cents i ambaixador a Roma (1797). Va contribuir a preparar el cop d’estat del 18 de brumari.
 • La Guerra del Francès

  La Guerra del Francès
  La Guerra del Francès va ser un conflicte gran on s'enfrontaven Espanya i l'Imperi Francès. Va començar el 1808 quan van entrar les tropes franceses liderades per Napoleó i va finalitzar el 1814, quan Ferran VII va tornar al poder.
  En plena crisi de l'Antic Règim es va desenvolupar la guerra, ja que els ideals de la Il·lustració i la Revolució Francesa van empènyer canvis socials i polítics. Va fer que s'exigissin més drets i llibertats, la separació de poders, la sobirania nacional...
 • Absolutisme

  Absolutisme
  L'absolutisme va ser un sistema polític on el governant o la institució que exerceix les funcions de govern no té limitacions de tipus jurídic. Proposa que la monarquia havia de tenir un poder absolut, és a dir, sense límits i sense compartir-lo. Per això, van anomenar aquesta forma de govern com a monarquia absoluta.
 • Corts de Cadis

  Corts de Cadis
  Les Corts de Cadis, va ser una assemblea de diputats reunida des del 24 de setembre de 1810, fins al 14 de maig de 1814 a la Isla de León, Cadis. Aquesta assemblea va ser reunida durant el govern de Josep. Van servir per a introduir el liberalisme a la Constitució i limitar el poder del rei absolutista.
 • Ferran VII

  Ferran VII
  Ferran VII, fill de Carles IV, va ser un monarca absolutista, príncep d'Astúries i va anul·lar la Constitució de Cadis. Va començar a regnar Espanya el 1808, i l'anomenaven "El deseado".
  Napoleó va convidar a Ferran VII i a Carles IV a Baiona per fer una reunió. Allà va aprofitar que els dos estaven barallats per treure'ls el poder de rei i apoderar-se d'ells. Per això, va posar com a rei al seu germà, Josep Bonaparte. Quan va acabar la Guerra del Francès, Ferran VII va tornar a ser rei.
 • La Pragmàtica Sanció

  La Pragmàtica Sanció
  La Llei Sàlica, implantada a Espanya per Felip V, impedia que les dones accedissin al tron, però Ferran VII, va ser influït per la seva esposa i va publicar la Pragmàtica Sanció que l'anul·lava tota i va restablir els vells usos. Ferran VII va convertir a Isabel en hereva de la corona espanyola.
 • Isabel II

  Isabel II
  Maria Cristina, la dona de Ferran VII, va ser substituïda per la seva filla, Isabel II. Va ser proclamada reina amb només tres anys i amb tretze anys, va ser declarada major d'edat. Mentre ella era petita, la seva mare i Espartero van actuar de regents.
  La nova reina va ser partidària del liberalisme moderat i això el seu tiet Carles no ho va acceptar, perquè era partidari de l'absolutisme i desitjava ser rei. Va regnar Espanya des de l'any 1833 fins al 1868.
 • Guerres Carlistes

  Guerres Carlistes
  Les Guerres Carlistes van ser tres guerres a Espanya al segle XIX on s'enfrontaven Carlistes contra Isabelins. Els Carlistes defensaven l'absolutisme i no volien a Isabel II. Eren gent de camp, de baix clergat i no volien que el regnat seguís així perquè deien que amb les reformes liberals, acabarien pitjor que com estaven. Els Isabelins eren liberals i volien a Isabel II al tron.
 • Liberalisme

  Liberalisme
  El liberalisme és una filosofia política, econòmica i social que va sorgir a finals del segle XVIII. Defensa la llibertat de l'individu i una intervenció mínima de l'estat en la vida social i econòmica. També defensa la separació de poders (legislatiu, executiu, judicial) i defensa una monarquia parlamentària (parlament i constitució).
 • La Gloriosa

  La Gloriosa
  La Revolució del 1868, coneguda com "La Gloriosa" va suposar el destronament i exili de la reina Isabel II, quan tenia 38 anys, i l'inici del període anomenat Sexenni Democràtic.
  Amb aquesta revolució, es va intentar establir un règim polític democràtic, primer el 1871 en forma de monarquia parlamentària i posteriorment el 1873 en forma de república. Van acabar fracassant.
 • Sexenni Democràtic

  Sexenni Democràtic
  El Sexenni Democràtic va ser un període de la història de l’Estat espanyol que va comprendre des de la revolució de setembre de 1868, en què va ser enderrocada Isabel II, fins a la restauració dels Borbons, en la persona del fill d’Isabel, Alfons XII, el 1874.
 • General Prim

  General Prim
  General Prim va lluitar en la Guerra del Francès i en la 1ª Guerra carlina. A la revolució de la Gloriosa els generals eren Prim i Serrano.
  Just quan va acabar el sexenni democràtic, Prim va encarregar-se de trobar un nou rei per Espanya i d'organitzar el nou govern.
 • Amadeu de Savoia

  Amadeu de Savoia
  Espanya s’havia convertit en una monarquia sense monarca amb l'exili dels Borbons. Van escollir un rei i Amadeu de Savoia, amb només 26 anys, va ser l'escollit. Va ser rei durant cinc anys, però va decidir deixar el tron perquè va pensar que era ingovernable i perquè no podia fer gaires reformes, per tant, va dimitir.
 • La Primera República

  La Primera República
  Després que Amadeu de Savoia va dimitir, el poble va prendre el poder i va proclamar la República. La República estava dividida entre els que volien una República Unitària, per tant, un únic govern per a tot el país, i els que volien una República Federal, és a dir, els estats autònoms que es posaven d'acord per a crear un Estat de rang superior.
 • Alfons XII

  Alfons XII
  Alfons XII era fill d'Isabel II. Era destacat pel període de la restauració on la monarquia dels Borbons va tornar Espanya després de la pausa iniciada el 1868 amb el regnat d'Amadeu Savoia i la Primera República Espanyola. Va ser proclamat rei el 1875 i tot i que el seu regnat va ser breu, es va donar per conclòs el conflicte entre el carlisme i l'isabelisme.
  El Bipartidisme es va implantar i es va fer un torn pacífic entre dos partits.Va morir al 1885 per tuberculosi.
 • Bipartidisme

  Bipartidisme
  Quan va morir Alfons XII, Sagasta i Cànovas van arribar a un acord per tornar-se el poder. El Bipartidisme es va implantar i es va fer un torn pacífic entre dos partits, el partit conservador i el partit liberal.
  El partit conservador estava liderat per Cánovas i volia drets i llibertats, però restringides (menys). Va admetre alguns principis polítics, com el sufragi universal masculí i la llibertat de cultes.
  En canvi, el partit liberal estava liderat per Sagasta i volia més drets i llibertats.
 • Cánovas del Castillo

  Cánovas del Castillo
  Va introduir un sistema de govern basat en el Bipartidisme, el Partit Conservador. El sistema suposava un cert equilibri entre el rei i les corts, la tradició i la modernitat. És autor de la Constitució de 1876.
  No era un personatge gaire apreciat i per això se l'anomenava popularment "El Monstruo", ja que la seva política es caracteritzava per una repressió contra els anarquistes. Per aquesta raó, va morir assassinat per Michele Angiolillo.
 • Constitució de 1876

  Constitució de 1876
  La constitució de 1876 va ser una constitució de la monarquia espanyola signada per Alfons XII. Volia temperar els criteris conservadors amb el reconeixement de les llibertats i els drets individuals, inclosos en les constitucions progressistes anteriors.
 • Mateo Sagasta

  Mateo Sagasta
  Sagasta era el fundador del partit liberal i utilitzava el sistema del bipartidisme amb Cànoves. Era demòcrata, republicà i liberal.
  El que l'ajudava a tenir més vots era el suport de les professions comercials i liberals.
  El que l'ajudava a tenir més vots era el suport de les professions comercials i liberals.
  Ell volia que tothom pogués a creure en la religió que volgués, però que l’estat fos confessional. També volia que s'acabés l'esclavitud, lliure canvi econòmic i el dret d'associació.
 • Guerra de Cuba

  Guerra de Cuba
  La Guerra de Cuba o Guerra de la Independència.
  Es va iniciar el 1895 amb el "Crit de Baire" i va acabar amb la rendició de les tropes realistes davant l'avanç de l'Armada nord-americana el 1898, a la Guerra Hispano-estatunidenca.