12979 carlos iv

Segle XIX Timeline

 • Carles IV

  Carles IV
  Carles IV va ser el Rei del regne d'Espanya des de l'any 1788 fins l'any 1808, quan va ser substituït per Josep Bonaparte. Carles IV
  es va apoderar amb la monarquia absoluta. La monarquia absoluta és una forma de govern en què la monarca tenia el poder absolut.
 • Tractat de Fontaninebleau

  Tractat de Fontaninebleau
  El tractat de Fontainebleau havia de ser una aliança secreta entre entre Espanya i el Primer Imperi Francès per a repartir-se Portugal. Segons l’acord negociat per Godoy, amb el rei Carles IV, Espanya autoritzava l’entrada al país de les tropes franceses, per a realitzar l’ocupació de Portugal i repartir-se el territori. Tanmateix, aquest tractat mai es va arribar a complir i, amb les tropes franceses ocupant tota la península, va començar la Guerra del Francès.
 • Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte
  Josep Bonaparte, va ser rei d'Espanya, principalment amb la gran ajuda del seu germà Napoleó Bonaparte. Al principi, Josep Bonaparte estudiava dret i es dedicava al comerç, però Napoleó li va canviar completament la vida, ja que es va proclamar nou rei d'Espanya en el 1808, com a substitut de Ferran VII.
 • Ferran VII

  Ferran VII
  Ferran VII va morir als 1833 anys, deixant un problema successori a la monarquia espanyola. La seva filla, de tan sols tres anys (Isabel II) va quedar com a hereva a la Corona. Això no els va agradar gens als partidaris de Carles Maria de Borbó, el germà del difunt rei. Per altra costat, Ferran VII va ser un monarca absolutista i va anul·lar la Constitució de Cadis. Ferran, va ser conegut com el rei desitjat, ja que va restaurar l'absolutisme de nou.
 • Absolutisme

  Absolutisme
  L'absolutisme és un sistema de govern absolut, en què el poder resideix en una única persona que mana sense rendir comptes a un parlament o la societat en general. L'absolutisme va ser molt usual des del segle XVI, quan diverses revolucions ho van tenir en compte. L'absolutisme és una mena de filosofia política on es caracteritzava pel poder abolit, on solament podia manar el rei, en aquest cas Ferran VII.
 • Guerra del Francès

  Guerra del Francès
  La guerra del Francès va ser un conflicte entre Espanya i el Primer Imperi Francès. La guerra del Francès es va iniciar el 1808 i va concloure el 1814, amb el retorn de Ferran VII. La guerra es va desenvolupar en plena crisi de l'Antic Règim. El que passava era que s'exigien més drets i llibertats, la separació de poders i la sobirania nacional.
 • Les corts de Cadis

  Les corts de Cadis
  Les Corts de Cadis es va inaugurar al 1810. Es va crear per coordinar les diferents juntes que s'havien creat per tota Espanya i per organitzar un govern representatiu. La majoria dels diputats eren liberals i hi havia molts pocs d'absolutistes. Seguidament, es va redactar una constitució, aprovada al 1812.
 • La pragmàtica sanció

  La pragmàtica sanció
  La Pragmàtica Sanció era destinada a abolir la llei que anteposava, és a dir, el dret al tron dels homes a les dones. Va sorgir-se perquè Carlos María, germà de Ferran VII, reclamés el tron després de la seva mort. Aquesta llei és va implantar en el 1789 que van ser aprovades per les corts de aquell any.
 • Les guerres carlistes

  Les guerres carlistes
  El moviment carlista es va iniciar el 1832, quan Ferran VII va anul·lar la Llei Sàdica. Aquesta llei deia que les dones no podien governar. La va anular per tal que la seva filla pogués ser l'hereva a la Corona quan ell morís. La insatisfacció d'un sector conservador, reforçat per diverses tensions i el malestar va originar un moviment partidari de Carles Maria de Borbó, el germà de Ferran VII, com a futur rei.
 • Desamortització de Mendizàbal

  Desamortització de Mendizàbal
  La Desamortització de Mendizàbal va ser un procés econòmic bastant llarg, a finals del segle XVII. La Desamortització de Mendizàbal la va inaugurar Manuel Goldoy i finalment es va acabar en el segle XX. Principalment, les desamortitzacions de Mendizábal, van ser un conjunt de decrets que van suposar la privatització de les propietats monàstiques a Espanya del 1835 al 1837.
 • Espatero

  Espatero
  Espartero va ser un militar i polític espanyol. Principalment, va ser president del consell de Ministres, i regent del regne de 1840 a 1843. També, va ser combatent en tres dels quatre conflictes més importants d'Espanya al segle XIX, va ser soldat a la guerra contra la invasió francesa, oficial durant la guerra d'independència del Perú i general en cap en la primera guerra carlina. Al 1843, Barcelona va ser bombardejada, i Espartero va ser un dels grans conseqüents.
 • Isabel II, Liberalisme

  Isabel II, Liberalisme
  Maria Isabel va regnar Espanya com Isabel II entre 1833 i 1868. Isabel va ser filla de Ferran VII. Principalment Isabel II va ser partidària del liberalisme moderat i això no va ser recolzat pel seu tiet Carles, que era partidari de l'absolutisme. El Liberarisme es totalment l'oposat del Asbolutisme. El Liberalisme afirma la llibertat individual, reducció del poder del estat, i la separació de poder entre el rei i el parlament. Bretanya i França es van aliar perquè Isabel seguís governant.
 • Crisi del 1867

  Crisi del 1867
  La crisi del 1867 va ser una de les crisis econòmiques més importants del segle XIX, una de les primeres de l'època del capitalisme industrial, generalitzada a tot Europa. Aquesta crisi es va generar en el final del regnat de Isabel II. Aquesta crisi va generar que la República s'acabés.
 • Amadeu de Savoia

  Amadeu de Savoia
  Amadeu de Savoia va ser escollit com a rei d'Espanya durant el Sexenni Revolucionari, però va tenir una sèrie d'inconvenients i finalment va dimitir en el 1873. Amadeu va estar governant durant 5 anys, i va dimitir, ja que no hi havia millora, no hi havien recursos. Això va generar la primera república espanyola. Amadeu va tenir 4 fills, però finalment va dimitir. En aquella època, quan Amadeu estava governant, estaven en conflicte en una guerra carlina.
 • Sexenni clemocratic

  Sexenni clemocratic
  Prim era una persona que tenia que trobar un nou rei. Finalment es va decantar amb el príncep Italià, Amadeu de Savoia. Amadeu, va governar durant 5 anys, però finalment va dimitir ja que no hi havia millora, no podia fer res. En el 1873, va haver-hi la primera república espanyola, va durar 9 mesos. Va ser un fracàs, els polítics no tenien la mateixa idea, El sexenni clemocratic, varen passar totes aquestes coses, una de les més importants va ser el fi del regnat d'Isabel II d'Espanya.
 • Prim

  Prim
  Prim va ser un polític liberal del segle XIX que va aconseguir ser president del Consell de Ministres. Lamentablement, Prim no li van sortir les coses com volia, i va durar solament un any. Va començar ser president el 1869, i va dimitir mitjançant l'any 1870. Després de de dimitir, Amadeu de Savoia va ser el seu substitut. Joan Prim va ser una persona molt influent en la política espanyola, però també va ser governador de Puerto Rico, en el 1847. Prim va morir assassinat a la ciutat de Madrid.
 • La Primera República Espanyola

  La Primera República Espanyola
  La Primera República espanyola consistia en el règim polític a Espanya des de la seva proclamació per les Corts. Aquesta república va durar menys d'un any, va ser del 11 de febrer del 1873, fins al 29 de desembre del 1874, quan el pronunciament del general, Martínez Campos, va donar lloc a la restauració de la monarquia borbònica. Una gran curiositat, es que en la primera República Espanyola, van haver-hi 8 presidents, 5 durant la primera fase de la República, i 3 quan s'estava acabant.
 • Alfons XII

  Alfons XII
  Alfons XII va començar a governar al 1874. Alfons XII va ser fill d'Isabel II. Va destacar pel període de RESTAURACIÓ, una restauració que tractava la tornada a la monarquia dels Barbons. Alfons XII, va veure el gran conflicte que hi havia entre el caciquisme i l'Isabelisme. El caciquisme es un sistema polític i social en el qual existeixen les institucions de la democràtica parlamentària, com les eleccions o com els partits polítics. Finalment, Alfons XII, va morir per tuberculosis en el 1885.
 • Bipartidisme, Cànoves i Sagasta

  Bipartidisme, Cànoves i Sagasta
  El bipartidisme era un sistema on es van generar dos partits. Un dels partits era el partit lliberal, on el líder era Cànoves, on demanaven més llibertat. L'altre partit era el conservador, on el líder era Sagasta. Volien drets i llibertats però restringides. Les eleccions estaven completament manipulades. El 1874 el rei tenia el 65 % de poder i el parlament tenia un 35 %. Principalment, Alfons XII, volia una monarquia parlamentaria de caire liberal, per així implementar el BIPARTIDISME.
 • La Constitució Espanyola

  La Constitució Espanyola
  La Constitució Espanyola de 1876 va ser iniciada per Cánovas del Castillo, un cop aconseguida la restauració borbònica.
 • Guerra d'independència de Cuba

  Guerra d'independència de Cuba
  La guerra va començar en el 1895, i finalment va finalitzar en el 1898. La guerra tractava de la independització del cubans contra el domini espanyol. És va causar per la incapacitat econòmica espanyola per absorbir productes cubans. Els cubans consideraven un endarreriment econòmic comparant amb les altres. Aquesta causa, estava impedint el desenvolupament de la illa. Cuba va guanyar la guerra, i es va independitzar d'Espanya, i va començar a ser dependència colonial dels Estats Units.