Segle XIX en Espanya

By pmalla
 • 1808

  1808
  L'any 1807, Godoy (ministre de Carles IV) i Napoleó van signar el Tractat de Fontainebleau per tal de repartir-se entre Espanya i França la Corona portuguesa.
  El 17 i 18 de març parteix del poble de Madrid, persuadit per partidaris de Ferran (fill de Carles IV), es van dirigir a Aranjuez per oposar-se al trasllat de la cort i proclamar Fernando com a nou rei. Gran part d'Espanya no ho va acceptar i el dos de maig es va produir un alçament generalitzat a molts llocs del país.
 • 1812

  va ocórrer la primera constitució espanyola
 • 1814

  Retorn de l'absolutisme amb Ferran VII, la qual cosa va causar una Abolició de la Constitució, persecució dels liberals i restabliment de la Inquisició.Ferran VII, fill de Carles IV i de Maria Lluïsa de Parma, va néixer el 14 d'octubre de 1784 a Sant Llorenç de l'Escorial. El 1830, va promulgar la pragmàtica sanció, aprovada per Carles IV el 1789, abolint la Llei Sàlica que impedia regnar a les dones. Això excloïa l'infant Carles Maria Isidre de la successió, recolzat pels absolutistes.
 • 1836

  La primera desamortització la va fer Juan Álvarez Mendizábal, ministre d'Hisenda, que va nacionalitzar els béns de l'església per vendre'ls a preus molt baixos. La segona desamortització va ser realitzada per Pascual Madoz el 1855, anomenada «Desamortització General» ja que va posar a la venda, no només els béns religiosos i militars, sinó també els pertanyents a l'Estat i els municipis.
 • 1871

  Amadeu Ferran Maria de Savoia, fill del rei Víctor Manuel d'Itàlia i duc d'Aosta, va ser rei d'Espanya entre 1870 i 1873 amb el nom d'Amadeu I. Davant de tantes dificultats, Amadeu I va abdicar el 10 de febrer de 1873.
 • 1874

  Alfons XII, fill d'Isabel II, va ser rei d'Espanya entre el 1874 i el 1885. Va dirigir una campanya per acabar la Guerra Carlina del Nord que va obligar el dirigent carlí a abandonar Espanya el 1878. Espanya era una monarquia parlamentària en què els dos partits principals , el Liberal Conservador i el Liberal Fusionista s'alternaven al poder.
 • 1876

  Va pertànyer al partit «Unió Liberal» i va afavorir la creació del Partit Liberal Fusionista. Va ser l'ideòleg de la Monarquia parlamentària i va insistir en la restauració borbònica a la persona del fill d'Isabel II, el príncep Alfons, que va oferir des de Sandhust una proposta de règim monàrquic respectant el funcionament liberal de les institucions.