Segle XIX a Espanya

 • Carles IV

  Carles IV
  Carles IV era el monarca espanyol de la dinastia dels borbons. Era partidari de l'absolutisme, es a dir, la monarquia governava per sobre de tot.
 • Period: to

  Regnat de Carles IV

  Regnava amb una política de centralisme i uniformització de l’administració. El castellà era la llengua oficial i havien de tenir les mateixes lleis a tot el país. El seu sistema de govern era el de la monarquia absoluta i no contava amb cap mena de parlament.
 • La desamortització de Mendizàbal

  La desamortització de Mendizàbal
  La desamortització va ser un procés socioeconòmic iniciat al 1789 a Espanya i tancat al 1924. El va iniciar Manuel Godoy. Aquest procés bàsicament es basava en subastar públicament les terres que no es conreaven anomenades “mans mortes” que posseien entitats com les esglésies que sovint eren heretades a base de testaments o abintestats per crear una burgesia i una classe mitjana.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  El tractat de Fontainebleau va ser un tractat signat entre la ciutat francesa de Fontainebleau i els representants de Manuel de Godoy, vàlid de Carles IV de Borbón y Napoleó Bonaparte. El tractat consistia en estipular la invasió militar conjunta franco-española de Portugal y es permetia que les tropes franceses passesin per el territori espanyol. Es va signar al 27 d’Octubre de 1807.
 • Ferran VII

  Ferran VII
  Ferran VII va ser un rei absolutista Español, es a dir que el seu sistema de govern era que la monàrquia governava per sobre de tot.
 • Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte
  Josep Bonaparte va ser un monarca Espanyol portat de França i posat al tró per el seu germà, Napoleó Bonaparte, una potencia mundial en aquells temps.
 • Period: to

  Regnat de Ferran VII

  Ferran VII havia dit que implantaria el nou sistema de govern liberalista ja que era el que el poble desitjava però una vegada va tenir el tró, va tornar a implantar l'absolutisme de nou. El van anomenar El rei Felón (traïdor) Ferran va cambiar la llei sàlica abans de morir perquè la seva filla Isabel II pogués regnar. Ella va ser la successora.
 • Period: to

  Regnat de Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte va ser portat al tró per el seu germà Napoleó Bonaparte quan Ferran i Carles IV van tenir disputes per el poder monàrquic. Com que els hi impossesin algú al tró als Espanyols no els hi va agradar, es van formar durant el regnat de Josep, petites revoltes en la seva contra que van formar una guerra. Quan la guerra acaba amb la victòria dels Espanyols, Josep Bonaparte marxa del país i porten al següent monarca, Ferran II.
 • Les corts de Cadis

  Les corts de Cadis
  Les corts de cadis és l'assemblea que va ser inaugurada el 24 de septiembre de 1810 a San Fernando tot i que després va ser traslladada a Cadis a la guerra d'independència espanyola. Les corts van aprovar una constitució molt rellevant al 1810 que donava llibertat a imprimir, escriure i publicar ideals polítics sense necessitar cap mena de llicència o aprovació. Al 1812, van aprovar la constitució de "la pepa"
 • "La pepa"

  "La pepa"
  “La pepa” va ser una constitució redactada per les corts de Cadis el 1812 sota l'assetjament dels francesos. S'anomena “la pepa” ja que es va aprovar el dia de Sant Josep. Va ser totalment liberal i bàsicament la constitució establïa la sobirania en la nació, una monarquia constitucional, separació de poders ( no tot el poder el tenia el rei ja), la limitació del rei. També incloia la llibertat d’impremta i d'indústria etc...
 • Guerra del Francès

  Guerra del Francès
  La Guerra del Francès va ser una guerra entre Espanya i l’Imperi Francès que va començar al 1814, quan van entrar les tropes napoleòniques, és a dir, Josep Bonaparte a liderar a Espanya, i va acabar quan, Ferran VII, el veritable successor al tró va tornar a tenir el poder d’Espanya. Va ser una de les guerres napoleòniques en contra dels Bonaparte al tró de Espanya.
 • Baldomer Espartero

  Baldomer Espartero
  Baldomer Espartero va ser un militar, polític espanyol que a més de ser polític, poseïa diversos títols nobiliaris. Va ser president del consell de ministres al 1837, 1840, 1841 i 1854 i regent del regne del 1840 al 1843. Després d’estudiar, es va allistar a l’exèrcit per poder ser partícip de la Guerra del Francès. Durant les guerres carlistes, en canvi, va romandre al costat de la Reina Isabel II d’Espanya com a una de les seves mans dretes.
 • Pragmàtica Sanció.

  Pragmàtica Sanció.
  Quan Felip VII no va tenir cap descendencia masculina, va promulgar la pragmàtica sanció per tal que la seva filla pogués regnar a Espanya i no es perdés el seu llinatge. Hi havia una llei anomenada la llei Sàlica, que deia que només podia heretar el tro una dona , una vegada mort el rei, si no hi havia més descendència masculina. La pragmàtica sanció eliminava aquesta llei per tal que Isabel II, pogués regnar abans que ell morís.
 • Isabel II

  Isabel II
  Isabel II va ser una monarca española partidaria del liberalisme, es a dir, tot el poder no queia en ella, sinó que el poble tenia més poder de decisió
 • Period: to

  Regnat de Isabel II

  Isabel si que va implantar el liberalisme a España, però va esclatar una guerra entre els partidaris de Isabel i del liberalisme contra els partidaris de Carles, el germà del rei per el fet que una dona governés a Espanya. A partir de aquí van esclatar les guerres Carlines o Carlistes. Finalment pero, les va guanyar Isabel.
 • Period: to

  Guerres Carlines

  Les guerres carlistes van ser una sèrie de guerres civils que van tenir lloc a España al segle XIX. Eran a causa dels diferents ideals que compartien entre alguns membres de la família reial. Durant aquell temps però, regnaba Isabel II i ella era una monarca liberalista. Carles IV defenia la monarquia tradicional, és a dir, l’absolutisme. Els carlistes, eren els partidaris de Carles i els liberals, els de Isabel.
 • Antoni Cánoves

  Antoni Cánoves
  Antoni Cánoves va ser un polític i historiador Espanyol que va representar la política a la segona meitat del segleXIX. Va fins i tot redactar el manifest de Manzanares el qual es va publicar a l'inici del Bieni progessista. Era el líder del partit polític dels conservadors durant el regnat de Alfons XII
 • Juan Prim

  Juan Prim
  Juan Prim va ser el compte de Reus, marqués de Castillejos y viscompte de Bruch. Era militar i un polític a favor del liberalisme que va ser president del consell de ministres españols.
 • Amadeu de Savoia

  Amadeu de Savoia
  Amadeu I de Savoia va ser rei d'Espanya i el van anomenar com ”El rei cavaller” o “L’electe”. Era un rei liberalista, es a dir, buscava que la monarquia compartis el poder amb un govern.
 • "La Gloriosa"

  "La Gloriosa"
  “La gloriosa” va ser una revolució originada al 1868, o una sublevació militar que va ocórrer a Espanya. Els principals personatges d’aquesta van ser, Juan Bautista Topete, Juan Prim i Francisco Serrano. Aquesta sublevació militar va portar a Isabel II a l’exili cap a França. Amb aquesta revolució es va iniciar el Sexenni democràtic
 • Period: to

  Regnat d'Amadeu de Savoia

  Amadeu I d'España, en el seu curt regnat, va ser el primer duc d'Aosta i cap de la branca dels Saboya-Aosta. Va ser escollit rei després de que Isabel II marxés cap a França al 1868.
 • Period: to

  Sexenni democràtic

  El sexenni democràtic va ser el període de la història contemporànea d'Espanya que va transcorre des del triomf de “La Gloriosa” al 1868, fins el pronunciament de Sagunto al 1874. Quan va finalitzar, va donar peu a la restauració borbònica.
  Aquest període de temps es va dividir en tres etapes. La primera, la del govern provisional del 1861. La segona, el regnat d’Amadeu de Savoia, i la tercera, la Primera República.
 • Mateu Sagasta

  Mateu Sagasta
  Mateu Sagasta va ser un enginyer civil i polític Espanyol. Va ser membre de diversos partits polítics, entre ells el partit liberal durant el regnat de Alfons XII. Va ser a més a més varies vegades president del consell de ministres i famós per les seves dotacions retòriques.
 • La primera república

  La primera república
  La primera república espanyola va ser un règim d’espanya. Va començar al 1873, quan es va donar inici a la restauració borbònica, és a dir, quan els borbons van tornar a governar a Espanya.
 • Alfons XII

  Alfons XII
  Alfons XII va ser un monarca Espanyol constitucionalista i liberal. Era liberalista, per tant, buscava que la monarquia no tingués tot el poder, sinó que el compartis amb altres entitats com un govern.
 • Period: to

  Regnat de Alfons XII

  Alfonso XII d'Espanya, anomenat també el Pacificador, ​ va ser pacificador d'España i monarca. El seu regnat va ser el inici de la Primera República i va donar pas a la restauració. Durant el seu regnat va promoure el bipartidísme, es a dir, que dos partits governin a la vegada. N'hi havien dos: Els liberals i els conservadors.També va promoure el caciquisme, l'influencia de certes persones a que altres votin.
 • Period: to

  Guerra de Cuba

  La Guerra de Cuba va ser una guerra dels cubans contra Espanya que va començar al 1895 i va acabar al 1898. Els cubans buscaven la independència del seu territori amb els dominis Espanyols. Va ser possiblement una de les últimes guerres americanes contra Espanya. Finalment, la guerra la va guanyar Cuba quan les tropes reials es van rendir i va obtenir la independència que desitjaven