Segle XIX a Espanya

 • CARLES IV

  CARLES IV
  Carles IV (1789). MONARCA ABSOLUT. Germà de Ferran IV i de la família dels Borbons. Va ser rei d'Espanya des del 14 desembre 1788 fins al 19 març 1808. Anteriorment havia estat príncep d'Astúries.
 • TRACTAT DE FONTAINEBLEAU

  TRACTAT DE FONTAINEBLEAU
  Va ser un ACORD SECRET entre Espanya i França per accedir a repartir-se el país de Portugal i poder-lo EVADIR. Va ser signat el dia 27 d'octubre de 1807.
 • ESPARTERO

  ESPARTERO
  Baldomero Espartero (1808) va ser un MILITAR i un POLÍTIC. Va GOVERNAR ESPANYA en el període de temps en que la reina Isabel II encara no havia arribat a la majoria d’edat, aquest regnat va ser entre 1840 i 1843. En la seva regència va BOMBARDEJAR la ciutat de Barcelona, per així calmar als catalans liberalistes. Ell opinava que Barcelona hauria de ser bombardejada un cop cada 50 anys.
 • Period: to

  GUERRILLAS

  Les guerrilles eren PETITES GUERRES entre FRANÇA I ESPANYA per concretar qui governaria. Els espanyols feien atacs imprevistos contra l’exèrcit francès, ja que així era més fàcil derrotar als francesos.
 • Period: to

  GUERRA D'INDEPENDÈNCIA

  La guerra de la independència va començar quan Napoleó va CONQUISTAR ESPANYA. La guerra la van GUANYAR els ESPANYOLS. Ferran VII es va convertir en rei, i va IMPLANTAR l'ABSOLUTISME de nou enganyant així al poble espanyol. No va implantar la constitució i va perseguir als liberals. A partir d’aquell moment l’anomenen “el REI FELÓN”.
 • FERRAN VII --> ABSOLUTISME

  FERRAN VII --> ABSOLUTISME
  Ferran VII va ser un MONARCA ABSOLUT. Germà de Carles IV i de la família dels Borbons. L’absolutisme és un SISTEMA POLÍTIC on el REI TÉ TOT EL PODER i el poble no té llibertat d’expressió. Abans de la guerra de la independència, Ferran VII va enganyar al poble espanyol afirmant que implantaria el liberalisme, així que després de la guerra el poble el va escollir com a monarca i ell va tornar a implantar l’absolutisme. L’absolutisme és el sistema oposat al liberalisme.
 • Period: to

  CORTS DE CÀDIS

  Les corts de Cadis van estar una ASSAMBLEA DE DIPUTATS reunida del 24 de setembre de 1810 al 14 de maig de 1814 a Illa de León (actual San Fernando, prop de Cadis). Aquestes juntes tenien com a objectiu DEFENSAR-SE de la INVASIÓ FRANCESA i omplir el buit de poder, ja que no reconeixien a Josep I com a monarca. Aquestes eren compostes per militars, representants de l'alt clergat, funcionaris i professors.
 • CONSTITUCIÓ DEL 1812

  CONSTITUCIÓ DEL 1812
  Durant la guerra de la independència, els espanyols tenien un GOVERN NO OFICIAL anomenat “LAS JUNTAS”. Tenien la seva seu principal a Cadis. Al 1812 van redactar la constitució:
  sobirania nacional (el poble escull els seus governants).
  - Llibertats individuals.
  - Divisió de poders (rei i parlament).
  - Territori dividit en províncies i municipis.
  - Servei militar obligatori.
  - Espanya ha de ser un estat catòlic.
 • NAPOLEÓ BONAPARTE

  NAPOLEÓ BONAPARTE
  Napoleó Bonaparte (1840) va ser un dels EMPERADORS més importants de l’imperi francès. Va començar a destacar arran de la Revolució francesa, on va comandar diverses campanyes d'èxit. En els anys de canvi de segle (del XVIII al XIX), els exèrcits francesos sota el seu comandament van lluitar contra gairebé totes les potències europees del moment, guanyant el control de la majoria del territori de l'Europa per conquesta o aliança. Avui en dia se’l considera com un dels més grans genis militars.
 • PRAGMÀTICA SANCIÓ

  PRAGMÀTICA SANCIÓ
  Ferran VII promulgava la Pragmàtica Sanció pel 1830, la qual deixava SENSE VALIDESA l'antiga LLEI SÀLICA. Des que va començar el seu regnat no va haver-hi més hereu al tron que el seu germà don Carlos. Don Carlos no era un mal candidat, però era d'idees tradicionalistes, partidari d'una monarquia forta. Per tant, l'opció de don Carlos no agradava res als liberals, que estaven plens de projectes de futur.
 • ISABEL II --> LIBERALISME

  ISABEL II --> LIBERALISME
  Isabel II (1833) va ser la primera i única filla de Ferran VII. Per poder fer que Isabel pogués governar, Ferran va haver de canviar la llei que deia que les dones no podien governar, i al canviar-la va començar la GUERRA DELS CARLISTES, on hi havien DOS BÀNDOLS; els de Carles IV (CARISTES), i els LIBERALISTES. El liberalisme és el sistema oposat a l’absolutisme. En aquest sistema les persones poden tenir LLIBERTAT PRÒPIA i hi ha una separació de poders (la monarquia i el govern).
 • DESAMORITITZACIÓ DE MENDIZÁBAL

  DESAMORITITZACIÓ DE MENDIZÁBAL
  La desamortització de Mendizábal va ser un PROCÉS GOVERNAMENTAL de COMERCIALITZACIÓ de terres i béns propietat de l'Església catòlica i que es va produir a finals del primer terç del segle XIX a Espanya, concretament des del 1836. Les conseqüències van ser la privatització de la propietat de la terra i la generació de riquesa per a l'Estat, la burgesia i la noblesa.
 • JOAN PRIM I PRATS

  JOAN PRIM I PRATS
  Joan Prim i Prats va ser un MILITAR i POLÍTIC CATALÀ nascut a Reus. Ell formava part del PARTIT PROGRESSISTA. Aquest partit era el que DEFENSAVA les ideologies del partit LIBERALISTA. Prats va ser assassinat durant el regnat d'Amadeu de Savoia, ja que el militar no estava d’acord amb les idees absolutistes d’Amadeu.
 • LA GLORIOSA

  LA GLORIOSA
  La gloriosa va ser com un PERÍODE a Espanya, també conegut com a la REVOLUCIÓ del 1868. Aquesta revolució va suposar el destronament i exili d’Isabel II i l’inici del Sexenni Democràtic.
 • Period: to

  SEXENI DEMOCRÀTIC

  El sexeni democràtic va estar un PERÍODE de 6 anys, desencadenat per la Revolució del 1868, on el regnat d’Isabel II va acabar i va haver d’exiliar-se. Aquest període va finalitzar amb la tornada dels Borbons al gener de 1875.
 • AMADEU DE SAVOIA

  AMADEU DE SAVOIA
  Amadeu I d’Espanya (1870), va ser REI d’Espanya escollit per LES CORTS. Tan sol va governar tres anys, del 1871 fins al 1873, és a dir, durant el sexeni democràtic.
 • Period: to

  LA PRIMERA REPÚBLICA

  La primera república va ser el PRIMER PROJECTE REPUBLICÀ de la història espanyola, va estar, el RÈGIM POLÍTIC que hi va haver a Espanya des de la seva proclamació per les Corts Generals, durant el Sexeni democràtic (1868-1874). Dintre d’aquest nou període d’ideal polític van governar quatre presidents, dels quals els més importants varen ser Estanislau Figueras i Pi Maragall.
 • ALFONS XII

  ALFONS XII
  Alfons XII va ser un REI ESPANYOL. Era el FILL d'Isabel II. Va ser el rei que va TORNAR a la dinastia borbònica després del sexeni democràtic, a partir d'aquí es va iniciar la RESTAURACIÓ (període). A més, va implantar una monarquia PARLAMENTÀRIA de caire LIBERAL, i el BIPARTIDISME. Aquest va morir l’any 1885 per tuberculosis.
 • ANTONIO CÁNOVAS DEL CASTILLO

  ANTONIO CÁNOVAS DEL CASTILLO
  Antonio Cánovas del Castillo va ser un POLÍTIC i HISTORIADOR espanyol, el qual va ser el LÍDER dels CONSERVADORS, un dels partits bipartidistes durant el període de restauració.
 • PRÁXEDES MATEO SAGASTA

  PRÁXEDES MATEO SAGASTA
  Sagasta va ser un POLÍTIC i ENGINYER espanyol, el qual va ser el LÍDER del partit LIBERALISTA, un dels partits bipartidistes durant el període de la restauració espanyola.
 • Period: to

  BIPARTIDISME

  El sistema bipartidista és aquell que AFAVOREIX el desenvolupament de DOS partits polítics els quals s'ALTERNEN el poder. Els partits bipartidistes van estar: els LIBERALS (més drets i llibertats) i van ser liderats per Sagasta. I els CONSERVADORS (volien drets i llibertats d'una manera més restringida) i van ser liderats per Cánoves. Aquest sistema NO era una veritable democràcia, perquè les eleccions es manipulaven, votava poquíssima gent i el rei tenia tenia l'última paraula sempre.
 • Period: to

  CACIQUISME

  El caciquisme és un sistema polític pel qual una democràcia és FALSEJADA, un vot INFLUENCIAT pel CACIC (el cacic era normalment una persona amb poder econòmic: un empresari, o moral: un sacerdot).