Segle XIX a Espanya

 • Period: to

  Carles IV

  Carles IV d'Espanya, va ser príncep d'Astúries (1759 - 1788) i Rei d'Espanya (1788 - 1808) després de la mort del seu pare Carles III d'Espanya.
 • Espartero

  Espartero
  Joaquín Baldomero Fernández-Espartero y Álvarez de Toro fou un militar i polític espanyol, Virrei de Navarra, Príncep de Vergara, Duc de la Victòria, Duc de Morella, Comte de Luchana i Vescomte de Banderas. President del consell de Ministres, i i regent del regne de 1840 a 1843
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  El Tractat de Fontainebleau va ser un acord secret signat el 27 d'octubre de 1807 entre el Regne d'Espanya i el Primer Imperi Francès per a repartir-se Portugal.
 • Period: to

  Ferran VII

  Ferran VII d'Espanya, va ser príncep d'Astúries (1788-1808) i rei d'Espanya (1808 i 1814-1833).
  L'absolutisme va ser una filosofia política característica de l'Europa d'època moderna, que propugnava que la monarquia havia de tenir un poder absolut, és a dir sense límits i sense compartir-lo, i per això anomenaren aquesta forma de govern com a monarquia absoluta.
 • Corts de Càdis

  Corts de Càdis
  Les Corts de Cadis és com es coneix l'Assemblea constituent inaugurada a San Fernando el 24 de setembre de 1810 i posteriorment traslladada a Cadis fins a 1814 durant la Guerra del Francès.
 • Constitució la Pepa

  Constitució la Pepa
  La Constitució de 1812 va ser la norma fonamental de la Monarquia espanyola redactada per les Corts de Cadis el 1812, reunides a Cadis, sota l'assetjament dels francesos.
 • Guerra d'independència(Josep Bonerte)

  Guerra d'independència(Josep Bonerte)
  La Guerra del Francès va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
 • Joan Prim

  Joan Prim
  Joan Prim i Prats, marquès de Los Castillejos, comte de Reus, vescomte del Bruc, Gran d'Espanya fou un militar i polític progressista català, molt influent en la política espanyola del segle xix
 • Cánovas

  Cánovas
  Antonio Cánovas del Castillo va ser un polític i historiador espanyol. Va ser president del Consell de Ministres, i. Va esdevenir en el principal arquitecte de la Restauració, un règim que perseguia la instal·lació d'un ordre polític estable a Espanya.
 • Pragmàtica sanció

  Pragmàtica sanció
  La Pragmàtica Sanció de 1830 va ser una Pragmàtica Sanció aprovada per Ferran VII d'Espanya el 29 de març de 1830 que va promulgar la Pragmàtica de 1789 que havia estat aprovada per les Corts d'aquell any a instàncies del rei Carles IV i que no havia entrat en vigor per raons de política exterior.
 • Period: to

  Isabel II

  Maria Isabel Lluïsa de Borbó va regnar Espanya com Isabel II entre 1833 i 1868.
  El liberalisme és un grup d'ideologies polítiques, socials i religioses, que s'oposen a l'absolutisme i que afirma la llibertat de la persona i la supremacia de la iniciativa individual per sobre de la col·lectiva.
 • Period: to

  Guerres Carlines

  Les Guerres Carlines van ser tres guerres que van tenir lloc a Espanya al segle XIX com a expressió militar del moviment polític carlí i que al llarg del segle XIX sostingueren els carlistes, partidaris de Carles Maria Isidre de Borbó i els seus descendents, i els liberals, partidaris d'Isabel II d'Espanya.
 • Sexenni Democràtic

  Sexenni Democràtic
  El Sexenni Democràtic o Sexenni Revolucionari és un període històric de la història d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868, que suposà la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya i la Restauració de la dinastia borbònica el gener del 1875
 • Period: to

  Primera República Espanyola

  La Primera República Espanyola va ser el règim polític que hi va haver a Espanya des de la seva proclamació per les Corts Generals, l'11 de febrer de 1873, fins al 29 de desembre de 1874, quan el pronunciament del general Martínez-Campos va donar inici a la Restauració borbònica. El primer intent republicà en la història d'Espanya fou una experiència curta, caracteritzada per la inestabilitat política.
 • Period: to

  Alfons XII

  Alfons XII d'Espanya, va ser rei d'Espanya (1875-1885).
  El caciquisme és un sistema social i polític en el qual existeixen formalment les institucions de la democràcia parlamentària (com les eleccions o els partits polítics), però a la pràctica el poder real es troba en mans de les persones (cacics) que posseeixen major influència econòmica i social en cada localitat, comarca o regió.
 • Period: to

  Guerra de Cuba

  La Guerra d'independència cubana o Guerra del 95, és el nom amb el qual es coneix l'última guerra per la independència dels cubans contra el domini espanyol i és potser una de les últimes guerres americanes contra el Regne d'Espanya.