Segle XIX

Timeline created by GSayos
In History
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  El tractat de Fontainebleau va ser un tractat entre El regnat d’Espanya de Carles IV i l’Imperi Frances de Napoleon. Va ser firmat l’any 1807. El tracte va ser impulsat pel recolzament del ministre Godoy. Aquest pacte consistia en deixar passar per Espanya les forces de Napoleó per conquerir Portugal a canvi de quedarse una part de Portugal. Després d’envair Portugal, va conquerir Espanya.
 • Guerra de Francès

  Guerra de Francès
  La Guerra del Francès fou un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s’inicià el 1808 amb l’entrada de les tropes napoleòniques i que va acabar el 1814 amb el retorn de Ferran VII d’Espanya al poder.
 • Motí d'Aranjuez

  Motí d'Aranjuez
  Amb les tropes Napoleóniques a la península, la família reial de Carles IV va fugir a Aranjuez, territori situat al sud del païs, ja que en el cas de tenir que fugir, ho podrien fer en vaixell fins a Amèrica. Una vegada alla va còrrer la veu que la família reial estava a Aranjuez, i els ciutadans a favor de Ferran VII, els fernandinos, van causar una revolta en contra del rei, la qual el va fer abdicar en favor del nou rei Ferran VII.
 • Abdicacions de Baiona

  Abdicacions de Baiona
  Les abdicacions de Baiona, que van tenir lloc el 5 de maig de 1808 en el castell de Marracq de la ciutat francesa de Baiona, és el nom pel qual es coneixen les renúncies successives dels reis Carles IV i el seu fill Ferran VII al tron d'Espanya en favor de Napoleó Bonaparte, qui a continuació cediria els drets al seu germà Josep Bonaparte, qui regnaria amb el nom de Josep I.
 • Corts de Cadis

  Corts de Cadis
  La Junta Suprema Central formada el setembre de 1808 com a govern alternatiu s’havia mostrat incapaç per a dirigir la guerra contra els francesos i, després d’haver de fugir d’Aranjuez a Sevilla i, posteriorment, a Cadis el 1810, l’única ciutat que, gràcies a l’ajuda britànica, resistia el setge francès, va acabar per dissoldre’s el gener de 1810.
 • Constitució de 1812

  La constitució de Cadis, també coneguda com la constitució del 1812. Fou de caràcter liberal i va ser coneguda com "La Pepa", pel fet d'haver-se aprovat el dia de sant Josep. El text establia que la religió de la nació espanyola és la catòlica i prohibia de manera expressa l'exercici de qualsevol altra. Aquest text constitucional no va reconèixer cap dret per a les dones, ni tan sols el de ciutadania.
 • Pragmàtica sanció

  Pragmàtica sanció
  La Pragmàtica Sanció de 1830 va ser una Pragmàtica Sanció aprovada per Ferran VII d'Espanya el 29 de març de 1830 que va promulgar la Pragmàtica de 1789 i que no havia entrat en vigor per raons de política exterior. La Pragmàtica de 1789 anul·lava el reglament de successió de 1713 de Felip V que, a excepció de casos extrems, impossibilitava a les dones accedir al tron, en aplicació de la Llei Sàlica encara que, tècnicament, no ho fos.
 • Desamortització de Mendizàbal

  Les desamortitzacions eclesiàstiques de Mendizábal, més sovint referides simplement a la Desamortització en castellà, van ser un conjunt de decrets que van suposar l'expropiació i la privatització de les propietats monàstiques a Espanya del 1835 al 1837.
 • Constitució de 1837

  La constitució Espanyola del 1837 va ser un text constitucional que substituí a la Constitució Espanyola de 1812 i que va estar en vigor fins a la seva reforma l'any 1845. Es va originar una crisi de l'Estatut Reial, i es va donar pas a la formació d'un govern progressista i a la consegüent elecció d'unes Corts Constituents encarregades de portar a terme la corresponent reforma constitucional. És per això que la Constitució de 1837 fou obra, en la seva immensa majoria, dels progressistes.
 • Constitució de 1845

  La Constitució Espanyola del 1845 era de tendència liberal molt conservadora, que recollia els principis polítics del Partit Moderat. Va estar en vigor fins al 1868. Els aspectes principals de la constitució 1845 són la sobirania conjunta del rei i de les Corts Generals, Sufragi censatari molt restringit. Sistema parlamentari bicameral.
 • La gloriosa

  La gloriosa
  La Revolució de 1868, anomenada la Gloriosa, la Setembrina o la Revolució de setembre, fou una sublevació militar amb elements civils que tingué lloc al Regne constitucional d'Espanya el setembre de 1868 i que suposà el destronament i exili de la reina Isabell II i l'inici del període anomenat Sexenni Democràtic
 • Consitució de 1876

  La Constitució Espanyola de 1876 va ser promulgada per Cánovas del Castillo, el líder del partit conservador. Va ser instaurada un cop aconseguida la restauració borbònica.
 • Guerra de Cuba

  Guerra de Cuba
  La Guerra d'independència cubana o Guerra del 95, és el nom amb el qual es coneix l'última guerra per la independència dels cubans contra el domini espanyol i és potser una de les últimes guerres americanes contra el Regne d'Espanya. La guerra es va iniciar en 1895 amb el "Crit de Baire" i va acabar amb la rendició de les tropes realistes davant l'avanç de l'Armada nord-americana el 1898, en la ja Guerra Hispano-estatunidenca.
 • Period: to

  Regnat de Carles IV

  Va ser el rei Espanyol durant els últims anys de decadència, abans de l’invasió Napoleònica i l’efímer regnat de Ferran VII. Degut als seus pocs coneixements polítics, no va poder treure a espanya de la decadència degut a la crisi i el desgavell de l’economia i va enfonsar el païs encara més. Es va exiliar a França amb l’arribada de Napoleó perquè resignes a la corona. Tenia oposició dels liberals. El seu ministre, Godoy, va fer un pacte amb Napoleó, que va enfonsar Espanya.
 • Period: to

  Regnat de Ferran VII

  Un dels reis més efímers de tota la història d’Espanya, ja que va pujar al tron amb una espanya ya envaïda per les tropes Napoleòniques. Va tenir que anar a França per abdicar i donar el tro al germà de Napoleó perquè començes a regnar a Espanya. Li deien el desitjat, ja que va prometre reformes que cambiarien Espanya pero mai les va fer.
 • Period: to

  Regnat de Josep Bonaparte

  Germà de Napoleó. Una vegada envaïda Espanya va adquirir la corona hispànica i va intentar inculcar al païs els principis de la Il·lustració. Tot i ser un rei revolucionari amb bones idees el fet de ser estranger el va fer ser molt rebutjat per el poble ibèric. Fou rei de Nàpols entre 1806 i 1808 i posteriorment rei espanyol entre 1808 i 1813.
 • Period: to

  Regnat de Ferran VII (2)

  Posteriorment a l'invasió napoleònica, va recuperar el tro, el qual va mantindre fins la seva mort. Per tal que la seva filla poguès regnar, va haver d'abolir la llei sàlica, qual cosa va comportar les guerres Carlines.
 • Period: to

  Regnat d'Isabel II

  Maria Isabel Lluïsa de Borbó va regnar durant 35 anys des de 1833 fins el 1868. Va ser destronada en la Revolució de 1868. Aquesta regència va estar marcada per l'esclat de la Primera Guerra carlina Això va ser degut a que per que poguès governar Isabel II es va derogar la llei sàlica, i una part d'Espanya va protestar per aquesta decisió.
 • Period: to

  Regnat d'Amadeu I

  Amadeu I va ser duc d’Aosta i va ser escollit com rei d’Espanya, va regnar durant 3 anys, des del 1870 fins l’any 1873. La brevetat del seu regnat, de poc més de dos anys, va ser a causa de la inestabilitat política que vivia Espanya, el rebrot carlí, la guerra a Cuba… Va abdicar al cap de 3 anys per iniciativa propia.
 • Period: to

  1ª República Espanyola

  La Primera República Espanyola va ser el règim polític que hi va haver a Espanya des de la seva proclamació per les Corts Generals, l'11 de febrer de 1873, fins al 29 de desembre de 1874, quan el pronunciament del general Martínez-Campos va donar inici a la Restauració borbònica. Va ser proclamada degut a la inestabilitat política del moment.
 • Period: to

  Regnat d'Alfons XII

  Alfons XII d’Espanya va regnar durant 10 anys, des de 1875 fins l’any 1885. El regnat d'Alfons XII significà el retorn de la casa de Borbó a Espanya després del breu parèntesi iniciat l'any 1868 amb el regnat d'Amadeu de Savoia i de la Primera República Espanyola.