S. XIX a Espanya

Timeline created by Nclaver
In History
 • 1542

  Virregnat de Perú

  Virregnat de Perú
  Era el més emblemàtic per les autoritats espanyoles. Allà hi havia les principals riqueses i ciutats importants com Lima o el port de Callao.
  Eren conegudes les tropes espanyoles que lluitaven a favor del rei Ferran VII.
 • Period: to

  Regnat de Carles IV

  El periode revolucionari francès va conincidir amb el regnat de Carles IV, a Espanya, un morarca no gaire interesat pels afers de govern.
 • L'esclat de la revolució Francesa

  L'esclat de la revolució Francesa
  L'esclat de la revolució francesa, va provocar que Espanya, tanqués les fronteres amb França per evitar idees revolucionàries.
  Manuel Godoy es va fer càrrec del govern espanyol
 • Period: to

  Mendizábal

  Va ser del liberalisme progressista que va intentar modernitzar el pais durant els períodes que van tenir carrec de govern.
  La seva llei va ser la de desamortització de 1836.
 • Period: to

  Espartero

  Era un militar d'idiologia liberal progressista, quan li va tocar governar, ho va fer de manera autoritària i amb mentalitat militarista. Va lluitar contra els insurrectes hispoamericans.
 • El tractat de Fontainebleau

  El tractat de Fontainebleau
  Es va firmar el tractat de Fontainebleau amn Napoleó i va permetre el pas a les tropes francesasper la Península, amb la falsa promesa de reparetirse el regne de portugal, ja que no s'havia fet cas del Blocatge Continental.
 • El motí d' Aranjuez

  El motí d' Aranjuez
  S' havia creat un malestar a España i Godoy va ser imcriminat com a principal culpable de la situació, aixì que al març de 1808 va esclatar una revolta: El motí d'Aranjuez
 • Napoleó nombra al seu germa rei d'Espanya

  Napoleó nombra al seu germa rei d'Espanya
  Napoleó va obligar a la familia reial traslladar-se a Baiona i els va forçar a abdicar a favor d' ell mateix. Napoleó va nombrar al seu germa rei d'Espanya.
 • La Batalla de Bailèn

  La Batalla de Bailèn
  Va representar una severa derrota per a Napoleó i va suposar el confinament dels soldats presoners a l'illa de Cabrera, on va viure en condicions pèssimes
 • Period: to

  Josep I va coincidir en la guerra del francès

  El regnat de Josep I va coincidir amb la guerra del francès i amb el rebuig de gran part de la població espanyola, que el veia con un rei imposat i forà.
 • Period: to

  Els setges

  Algunes ciutats van oposar-se a la presencia dels exèrcits francesos i els van negar la entrada. Saragossa es va partir en dos, va destacar la figura mitica de Agustina d'Aragó. Girona, va ser victima de diversos setges, van ocassionar la destrucció total de la ciutat
 • Period: to

  Les guerilles

  Accions aïllades en que el factor sorpresa tenia un paper molt important. Es una lluita de desgat, a llarg termini, en que busca desmoralitzar l'enemic. La majoria de les guerrilles provenien de les clases populars. Napoleó estava avesant a combatre a camp obert.
 • Period: to

  La independencia d'iberoamericano

  A conseqüència de la invasió napolèonica de la península, es va iniciar revoltes a diferents llocs, contra la metròpolis i proclames d'independència. L'exèrcit espanyol va intentar sufocar-les, en alguns ho va aconseguir executant i empresonant.
  Poc a poc els territoris Hispanoamericans van anar aconseguint la llibertat.
 • Period: to

  Virregnat de la plata

  Les revoltes es van iniciar a l'Argentina el (1810) i es van estendre Paraguai i l' Uruguai al (1811). L'independència no va quedar garantida fins a la Victòria de San Martín a Chacabuco (1817). Bolívia va ser un dels últims territoris que va allibear-se (1825).
  Les potències europees configuaraven grans imperis colonials, Espanya va perdre la mayoria de colònies. Amèrica, només les illes de Cuba i Puerto rico que van seguir sota poder espanyol.
 • L'alçament a Madrid

  L'alçament a Madrid
  La població de Madrid es va alçar contra les tropes franceses lluitant amb armes improvisades
 • Les corts de Cadis

  Les corts de Cadis
  La junta Suprema va convocar les Corts de Cadis amb la finalitat de dotar Espanya d'una constitució.
 • La Batalla de Victòria

  La Batalla de Victòria
  Les tropes alliades, encapçalades pel britanic Wellington, van vèncer l' exèrcit francès
 • Period: to

  Prim

  Fill de Reus, figura clau de la politica espanyola del segle XIX, d'idiologia liberal, va encapçelar el cop militart que l'any 1868 va enderrocar Isabel II, presedir el govern durant l'epòca del govern provisional (1869 - 1870) mentre es buscava un nou monarca.
 • Period: to

  Virregnat de Nova Granada

  Malgrat els intents de Bolívar de fer una confederració, la gran Colòmbia al final del virregnat va quedar dividit en tres estats: Veneçuela, Colòmbia i Equador.
 • Virregnat de Nova Espanya

  Virregnat de Nova Espanya
  Mèxic i Amèrica Centra van aconseguir l'independència el 1821. El país resultat va tenir seriosos problemas de governalitat i es va acabar dividint en molts estat petits.
 • La independència de Brasil

  La independència de Brasil
  Malgrat la pertinença de Brasil a Portugal, l'independència va ser molt silirae al de les colònies espanyoles. L'ocupació de la Península per part dels francesos va tenir com a conseqüència la fugida del rei de Portugal a Brasil.
  Un cop es va normalitzar situació i amb el retorn del rei, els moviments independentistes es can acelrear amb l'ajuda de Gran Bretanya, de manera que al 1822 es va declarar la independència, que no va ser reconeguda fins al 1825
 • La Batalla d' Ayacucho

  La Batalla d' Ayacucho
  Va posar fi a la dominació espanyola al Perú
 • Period: to

  Pavia

  Pavia, va derrocar la primera República i va possibilitar el retorn dels Borbó a Espanya.
  El 3 de gener de 1874, el general Pavia va fer entrar tropes de la gàrdia civil a l'edifici i va dissoldre les Corts.
  Van posar fi al Sexenni democràtic.
 • Els carlins

  Els carlins
  La mort de Ferran VII, va esclatar a Espanya un conflicte dinàstic entre els partidaris de Carles.
 • Period: to

  Divisió entre Carlins i Liberals

  Es va desembocar en una guerra civil, que va acabar amb la victòria dels isabelins, els carlins no es van donar mai per vençuts i durant tota la centúnia van continuar lluitant, per imposar un règim absolutista.
  Entre 1846 i 1849 va tenir lloc la segona guerra carlina i entre 1872 i 1876 n'hi va haver una tercera.
 • Period: to

  Monarquia constitucional de Isabel II

  El regnat de Isabel II, van ser canvis de govern, de constitucions, cops militars i de tot tipus de tensions que van impedir la consolidació d'un reèim liberal. Malgrat tot, es van aconseguir algunes millores.
  Lleis de Desamortització: La de Mendizábal (1836) i la de Mendoz (1855) que van posar a subasta terres de l'església, van possibilitar que membres de la burgesia i alguns propietaris rurals poguessin adquerir-les i les essin rendir.
 • Period: to

  Amadeu de Savoia

  Va ser rei d' Espanya entre 1870 i 1873, la mort del general Prim, va fer que quedes sense suports per desenvolupar la democracia.
  L' Església, l'aristocràcia, els borbònics i el poble, que el consideraven estranger, li van girar l'esquena, cansat d'allò va renunciar al càrrec.
 • Period: to

  El sexenni Democràtic

  L'any 1868, un pronunciament militar, encapçelats pels generals Prim i Serrano, va enderrocar la monarquia, es va avançar la creació d'un país demorcàtic. Es van intentar una monarquia constitucional dels Savoia amb Amadeu I.
  L'any 1874, un nou cop d'estat del general Pavia, va encarregar un govern de concentració al general Serrano, incapaç de salvar la República. Alfons XII, després d'un nou cop d'estat, va tornar a Espanya disposat a encapçelar un nou règim: La Restauració.