Trobadorvioli

S. XII- S. XIX

 • Period: 1200 to 1299

  LITERATURA TROBADORESCA

  La poesia trobadoresca,gènere literari que comprenia totes les composicions poètiques dels trobadors de la baixa edat mitjana que es conreà sobretot als territoris occitans i catalans. L'èxit d'aquesta també influencià algunes regions veïnes propagant-se fins a la península Itàlica i a Galícia. És poesia culta composta en una llengua romànica, que reflectia els ideals de la societat feudal: guerra, honor i amor. Era poesia escoltada i recitada per trobadors i joglars en realització trobadoresca.
 • Period: 1200 to 1299

  tres grans estils

  trobar leu,
  trobar ric i
  trobar clus
 • Period: 1200 to 1299

  gèneres trobadorescos

  es poden agrupar els poemes en diferents gèneres poètics: el sirventés, el plany, la cançó, la tençó i el partiment o joc partit, la pastorel·la i l'alba, la dansa i la balada
 • Period: 1200 to 1299

  L' amor cortés i els trobadors i trobarairitz

  L'amor cortés representa una concepció de les relacions amoroses pròpia de la poesia trobadoresca segons la qual es trasllada l'estructura de la societat feudal al terreny amorós i literari.
  Entre els principals trobadors de la Corona d'Aragó cal destacar: Berenguer de Palol, Ponç de la Guàrdia, Huguet de Mataplana, Ramon Vidal de Besalú, Guillem de Berguedà, Guillem de Cabestany, Guillem Ramon de Gironella i Cerverí de Gironella.
 • Period: 1200 to 1299

  primers textos en romanç

  Fins al segle xii el llatí era l'única llengua que s'utilitzava en els documents escrits com textos jurídics, administratius o religiosos. A poc a poc la presència del romanç anà augmentat. Els primers textos en romanç usaven la prosa i no el vers. Trobem diferents tipus de textos en prosa: textos jurídics, textos religiosos i textos historiogràfics.
 • Period: 1232 to 1316

  RAMON LLUL

  Naix a Mallorca. D'arrels cortesanes, amb l'ajuda d'un criat àrab, aprén el seu idioma i viatja per Europa i el nord d'Àfrica. Llull concebia la literatura com un mitjà d'aquestes elements:
  a. recurs a l'exemple vinculat al món eclesiàstic i a la predicació;
  b. originalitat;
  c. bellesa literària, amb ús i abús de la repetició del nom de Déu;
  d. ús autobiogràfic de l'experiència;
  e. la narració de principis filosòfics i teològics.
 • Period: 1232 to 1316

  OBRA DE LLULL

  Es poden distinguir quatre etapes en funció del grau d'evolució de l'Art:
  Etapa pre-Art (1271-1274)
  Etapa quaternària (1275-1289)
  Etapa ternària (1290-1308)
  Etapa post-Art (1309-1315)
  Llull era conscient que no podia aconseguir els seus objectius apel·lant només a la raó, per això combinà l'enfocament teològic i filosòfic. Se'n conserven al voltant de dues-centes cinquanta obres que es poden agrupar segons el tema: filosìfiques; científiques; místiques; socials.