13 jul1

L'Edat Mitjana: línia del temps

 • 476

  Caiguda de l'Imperi Romà d'Occident

  Caiguda de l'Imperi Romà d'Occident
  La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident és el procés de decadència que va portar a la fragmentació de l'Imperi Romà d'Occident l'any 476 i la seva posterior dissolució el 480.
 • Period: 476 to 1492

  Edat Mitjana

  L'edat mitjana o edat medieval és el periode de la història d'Europa que va des del segle v Fins a l'segle XV. Succeeix l'edat antiga, que acaba amb La caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, i precedeix el Renaixement il 'era de l'exploració. És l'Segona de les tres divisions tradicionals de la història d'Occident: l'Antiguitat clàssica, el Període medieval i el Període modern. A su Torn, es subdivideix en alta, plena (o central) i tardana.
 • Period: 711 to 726

  Conquista musulmana de la peninsula ibèrica

  Es coneix com a conquesta musulmana d'Hispania o etapa musulmana inicial de la península ibèrica a l'complex procés polític i militar que al llarg de el principi de segle VIII explica la formació i consolidació d'al-Andalus, així com la gènesi dels principals regnes cristians medievals peninsulars.
 • 1221

  Alfons X El Savi

  Alfons X El Savi
  Alfons X el Savi va ser rei de Lleó i Castella i malgrat néixer en tan distintiu càrrec, també va destacar per la seva considerable obra literària que iniciaria d'alguna manera la prosa en castellà i seria responsable en gran mesura de la "Escola de traductors".. La seva obra més important és les "Cantigas de Santa Maria"; un manuscrit escrit durant la segona meitat del segle XIII en gallec medieval amb 420 composicions musicals en honor a la Mare de Déu bellament il·lustrades.
 • 1232

  Ramon Lull

  Ramon Lull
  Ramon Llull va ser un escriptor, filòsof, místic, teòleg, professor i missioner mallorquí del segle XIII. És conegut per la seva extensa obra escrita, redactada en català, occità, llatí i àrab.
 • 1260

  Los Milagros de Nuestra Señora - Gonzalo de Berceo

  Los Milagros de Nuestra Señora - Gonzalo de Berceo
  Los Milagros de Nuestra Señora es la obra más importante de Gonzalo de Berceo. Comienza con una introducción alegórica en la que el autor se presenta a sí mismo en una naturaleza idealizada, descanso del hombre, que simboliza las virtudes y perfecciones de la Virgen.
 • 1283

  Arxiprest d'Hita

  Arxiprest d'Hita
  Joan Ruiz, conegut majorment com l'Arxiprest d'Hita, va escriure una de les més importants obres de la literatura medieval espanyola: el "Llibre de bon amor". Basat en una suposada autobiografia on el protagonista anomenat Don Meló de l'Horta representa a totes les capes de la societat baixmedieval espanyola, d'una forma molt particular: a través dels seus amants. Les aventures amoroses de Don Meló barreja estils literaris, contingut i mètrica.
 • 1301

  El Conde Lucanor - Don Juan Manuel

  El Conde Lucanor - Don Juan Manuel
  El Conde Lucanor (1282-1340) es la obra principal de Don Juan Manuel, sobrino de Alfonso X el Sabio, quien la escribió en el siglo XIV y quien afianzó la prosa literaria en castellano. El libro está formado por 50 ejemplos con la misma estructura: El Conde Lucanor pide consejo a su ayo Patronio, sobre problemas que se le plantean. Éste le narra un cuento que le ofrece la solución. Cada narración acaba con una moraleja que resume la lección aprendida.
 • 1332

  Pedro López de Ayala

  Pedro López de Ayala
  Pedro López de Ayala és conegut especialment per la seva obra satírica i didàctica. L'autor va descriure amb ironia la societat de la seva època i va ser cronista d'excepció dels reis: Pere I de Castella, Enric de Trastàmara i Juan I de Castella. L'autor destaca pel seu rigor a l'hora de descriure els personatges i l'entorn que els envolta. Un exemplar de 1526 de la "Crònica del rei Don Pedro" de Pedro López d'Ayala, va ser venut a Christie 's al juliol de l'any 2000 per 8.900 €.
 • 1335

  El Libro de Buen Amor - Arcipreste de Hita

  El Libro de Buen Amor - Arcipreste de Hita
  El Libro de Buen Amor es una composición extensa y variada de 1700 estrofas, cuyo hilo conductor lo constituye el relato de la autobiografía ficticia del autor, quien es representado por don Melón de la Huerta.
 • Period: 1337 to 1453

  La Guerra dels 100 anys

  La Guerra dels Cent Anys és una sèrie de conflictes entre Anglaterra i França. Es considera que aquest període va durar del 1337 al 1453.
 • 1398

  Arxiprest de Talavera

  Arxiprest de Talavera
  L'obra més destacada de l'Arxiprest de Talavera tracta sobre la història de les vides de dos sants: la "Vida de Sant Isidoro" i la "Vida de Sant Ildefons", així com un recull històric que recull l'època des dels Reis Godos fins a Enrique III de Castella i el tractat moral titulat "l'Corbacho" o "reprovació de l'amor mundà" escrit en 1438 i que té per objecte explicar amb detall, els perniciosos efectes de l'amor mundà i la luxúria.
 • 1411

  Juan de Mena

  Juan de Mena
  Juan de Mena és el primer poeta de la nostra llista i un altre especialista de temes amorosos. El seu poema més famós amb to còmic i satíric és "La Coronació de el marquès de Santillana" publicat en 1499 amb al·lusions a tot el diví i humà, va ser àmpliament divulgat en la seva època. Encara diuen que el "Laberint de Fortuna"; un poema dedicat a el Rei Joan II i inspirat en el "Paradís" de Dante Alighieri, és l'Obra Mestra de Juan de Mena.
 • Period: 1455 to 1485

  Guerra de les dues roses

  La Guerra de les Dues Roses o Guerra de les Roses (1455–1485) va ser una sèrie de guerres civils pel tron del Regne d'Anglaterra que va enfrontar els partidaris de la Casa de Lancaster i la Casa de York.
 • 1470

  Fernando de Rojas

  Fernando de Rojas
  Fernando de Rojas és un altre dels autors especials d'aquesta llista, atès que només se li coneix una obra: "La Celestina". Tot i això, "La Celestina" va gaudir d'un extraordinari èxit editorial sense precedents i segueix sent un dels llibres imprescindibles de la literatura espanyola. Aquesta comèdia humanística va ser escrita durant el regnat dels Reis Catòlics i prohibida en 1792 per immoral.
 • 1472

  Descobriment d'Amèrica

  Descobriment d'Amèrica
  El Descobriment d'Amèrica es refereix a la primera arribada documentada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques Al segle xv, el terme descobriment era sinònim de cristianització.[1] Per les raons anteriors, s'anomena descobriment d'Amèrica l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib.
 • 1499

  La Celestina - Fernando de Rojas

  La Celestina - Fernando de Rojas
  La Celestina es el título por el que se conoce la Comedia o Tragicomedia de Calisto y Melibea, la cual fue publicada en dos versiones diferentes: una en 1499, que constaba de 16 actos; y otra, en 1508, que tiene 21 actos. Pertenece al género de la comedia humanística, género inspirado en la comedia latina, que estaba destinado a ser leído y no representado.