C02201b

Literatura valenciana (edat mitjana)

  • Period: 476 to 1492

    Context històric, l'edat mitjana.

    És el període històric que inicia amb la dissolució de l'Imperi Romà d'Occident i finalitza amb l'inici del Renaixement.
    Aquesta etapa històrica es divideix en dos períodes, els quals són: l'alta edat mitjana y la baixa edat mitjana.
  • Period: 1126 to 1348

    La poesia medieval

    La poesia de la baixa edat mitjana, està marcada per la doble influència àrab i cristiana. Destaca la poesia trobadoresca, nascuda a Occitània. Va tindre una influència decisiva en la literatura europea, ja que va ser un dels primers moviments poètics cultes, en el que es va utilitzar de manera decidida una llengua romànica, en lloc del llatí. Es va expandir per les seues fronteres i va arribar a gran part d'Europa.
  • Period: 1131 to 1285

    Crònica de Bernat Desclot

    És la més antiga al costat de la de Jaume I i no se sap ben bé qui en va ser l'autor, encara que podria ser un funcionari reia. Té un fort component èpic, derivat en part de l'adaptació de les cançons de gesta. Està dedicada a glossar dues figures, el rei Pere el Gran, que va conquerir Sicília, i l'almirall Roger de Llòria, un dels principals militars del segle XIII.
  • Period: 1196 to 1387

    Les cròniques.

    La Crònica de Bernat Desclot
    La Crònica de Jaume I
    La Crònica de Ramon Muntaner
    La Crònica de Pere el Cerimoniós
  • Period: 1196 to 1276

    La Crònica de Jaume I (Llibre dels fets)

    Es la primera de les quatre grans cròniques. Va ser narrada de manera autobiogràfica, encara que ell no la escrigué directament. Aquesta obra proporciona una imatge del rei construïda per ell mateix. Sobretot, de la conquesta de Mallorca i València.
  • Period: 1201 to 1348

    Influència trobadoresca fins al segle d'Or

    A mesura que la Corona d'Aragó amplia els seus dominis cap a les Balears i València, es va estendre la influència trobadoresca. Els poetes començaren a deixar de banda l'occità. Alguns exemples son:
    Jaume, Pere i Ausiàs March.
  • Period: 1213 to 1336

    La Crònica de Ramón Muntaner

    Narra un llarg període de l'historia de la Corona d'Aragó, a partir del seu coneixement directe dels monarques, i dels fets que relata, ja que va ser soldat i funcionari reial. Destaca la seua qualitat literària, i per la passió amb la qual explica els fets que ocorren.
  • Period: 1232 to 1316

    Ramon Llull

    Part 3:
    Ell explicava de manera racional i lògica, les raons per les quals el cristianisme es la religió autèntica, mitjançant les contradiccions de les altres religions.
    Dins de la prosa narrativa trobem dues obres importants:
    1. El llibre d'Evast.
    2. Llibre de meravelles.
  • Period: 1232 to 1316

    Ramon Llull

    Part 2:
    El gran objectiu de Llull es que la seva obra sigui compresa per la major quantitat d'infidels possible. Va aprendre diverses llegües com l'àrab i el llatí, per poder fer còpies en diverses idiomes, i per tant convertir-les en infidels. Manipulava el seu llenguatge per a aconseguir la millor manera de transmetre el seu missatge religiós.
  • Period: 1232 to 1316

    Ramon Llull

    Part 1:
    Es una figura de les mes transcendentals i extraordinàries de la història. A temps d'ara, moltes universitats europees, encara estudien la trajectòria filosòfica i literària de Ramon Llull. Va nàixer al voltant de l'any 1232 a Mallorca. Estava vinculat a la Cort, ja que la seua família va aportar diners per a l'ajuda de la conquesta de Jaume I. Tenia una vida còmoda, i amb luxes, fins que va tindre la il·luminació de Randa, i va decidir dedicar-se en cos i ànima a l'evangelització.
  • 1238

    LLibre del Repartiment

    Conjunt de registres notarial en els quals es consigna a qui li pertany cada tros de terra conquerida.
  • Period: 1238 to 1330

    Primers textos en valencià

    La formació del Regne de València va implicar la incorporació del català com a llengua de l'administració. Destaquen tres textos administratius de gran importància:
  • Period: 1327 to 1387

    La Crònica de Pere el Ceremoniós

    Es la més moderna. No la va escriure directament el monarca, al igual que la de Jaume I. Proporciona gran quantitat de detalls sobre la cultura del seu temps, i la personalitat del rei.
  • 1329

    Llibre del Furs

    Ordenament jurídic del Regne de València, vigent fins els Decrets de Nova Planta el 1707.
  • 1330

    Llibre de Consolat de Mar

    Text que regulava el comerç pel Mediterrani, principal activitat econòmica de la Corona d'Aragó,