Espanyaa

Segle XIX a Espanya

 • Carles IV

  Carles IV
  Carles IV d'Espanya , anomenat "el Caçador", va ser rei d'Espanya des del 14 de desembre de 1788 fins al 19 de març de 1808. Fill i successor de Carles III i de Maria Àmalia de Saxònia.
 • Tractat de Fontainebleau

  Tractat de Fontainebleau
  El Tractat de Fontainebleau va ser signat el 27 d'octubre de 1807 a la ciutat francesa de Fontainebleau entre els respectius representants plenipotenciaris de Manuel Godoy, vàlid del rei d'Espanya Carles IV de Borbó, i Napoleó Bonaparte, emperador dels francesos.
 • Period: to

  Guerra del Francès

  La Guerra del Francès va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que es va iniciar al 1808 i va acabar al 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
 • Josep Bonaparte

  Josep Bonaparte
  Va ser Rei d'Espanya del juliol del 1808 al juny del 1813. Va ser un polític, diplomàtic i advocat francès, germà gran de Napoleó Bonaparte, diputat per Còrsega al Consell dels Quin-cents i secretari del mateix, i novament al Cos Legislatiu, ministre plenipotenciari i membre del Consell d'Estat.
 • Ferran VII

  Ferran VII
  El Rei Felòn, va ser rei d'Espanya entre març i maig de 1808, i després de l'expulsió de José Bonaparte. Després, va tornar a reinar des de maig de 1814 fins a la seva mort, exceptuant el breu interval el 1823 en què va ser destituït pel Consell de Regència. REPRESENTA L'ABSOLUTISME (és un sistema de govern absolut, en el qual el poder resideix en una única persona que mana sense retre comptes a un parlament o a la societat en general.)
 • Corts de Càdis

  Corts de Càdis
  Va ser una assemblea constituent inaugurada a San Fernando el 24 de setembre de 1810 i que després va ser traslladada a Cadis el 1811 durant la Guerra del Francès. Les Corts van crear un nou sistema polític basat en el principi de la sobirania nacional, amb la monarquia com a forma de govern, però amb divisió de poders. Tant el Rei com les Corts posseïen la facultat per crear lleis de forma conjunta. A més, es reconeixien drets com la llibertat d'impremta, la igualtat jurídica, etc.
 • Pragmàtica sanció

  Pragmàtica sanció
  La Pragmàtica Sanció, va ser aprovada al 1830. Aquesta permetia que les dones poguessin regnar si no tenien germans homes. La pragmàtica de 1789 anul·lava la acordada de 10 de maig de 1713 de Felip V que prohibia, a través de la Llei Sàlica, a les dones accedir al Tron.
 • Isabel II

  Isabel II
  Isabel II d'Espanya, va ser reina d'Espanya entre 1833 i 1868, gràcies al reglament de successió de 1713 per mitjà de la Pragmàtica Sanció de 1830. REPRESENTA EL LIBERALISME (el liberalisme és una filosofia política que defensa la llibertat individual, la igualtat davant de la llei, la separació de poders i la tolerància en el marc de l'Estat de dret.)
 • Guerres Carlistes

  Les guerres carlines van ser una sèrie de conteses civils que van tenir lloc a Espanya al llarg del segle XIX. Es devien, d'una banda, a una disputa pel tron, i, de l'altra, a un enfrontament entre principis polítics oposats.
  La primera guerra carlista --> (1833-1840)
  La segona guerra carlista --> (1846-1849)
 • Period: to

  Desamortització de Mendizàbal

  La desamortització va ser un llarg procés històric i econòmic iniciat a l'estat espanyol al 1798 per Manuel Godoy i es va tancar al 16 de desembre del 1924. Va consistir a posar al mercat les terres i béns no productius en poder de les anomenades "mans mortes" que no les conreaven.
 • Espartero

  Espartero, va ser un militar espanyol que va aconseguir els títols de príncep de Vergara, duc de la Victòria, duc de Morella, comte de Luchana i vescomte de Banderes, tots ells en recompensa per la seva tasca al camp de batalla, especialment a la primera guerra carlina, on la seva direcció de l'Exèrcit isabelí o cristià va ser de vital importància per a la victòria final.
 • Amadeu de Savoia

  Amadeu de Savoia
  Amadeu I d'Espanya, anomenat «el Rei Caballero» , va ser rei d'Espanya des del 2 de gener de 1871 fins a l'11 de febrer de 1873.
 • La primera república

  La primera república
  La Primera República espanyola va ser el règim polític vigent a Espanya des de la seva proclamació per les Corts, fins al 29 de desembre de 1874, quan el pronunciament del general Martínez Campos va donar lloc a la restauració de la monarquia borbònica.
 • Alfons XII

  Alfons XII
  Alfons XII d'Espanya, va ser rei d'Espanya entre 1874 i 1885. Fill de la reina Isabel II i del rei consort Francesc d'Assís de Borbó, l'inici del seu regnat va posar terme a la Primera República i va donar pas al període conegut com a Restauració. REPRESENTA EL BIPARTIDISME I CACIQUISME (El bipartidisme és l'alternança en el govern dels dos partits dinàstics. El caciquismo es un sistema político donde prevalece la dominación de un líder)
 • Canovas

  Antonio Cànoves del Castillo va ser un polític i historiador espanyol. Va ser president del Consell de Ministres. Va esdevenir en el principal arquitecte de la Restauració, un règim que perseguia la instal·lació d'un ordre polític estable a Espanya.
 • Period: to

  Guerra de Cuba

  La Guerra d'Independència de Cuba (o Guerra de 1895) és el nom amb què es coneix l'última guerra d'independència cubana davant de l'Imperi espanyol, a més de l'última de les dutes a terme al continent americà.