640px duelo a garrotazos, por goya

regims politics s.19 (espanya)

 • La Guerra d'Independència (1808-1814):

  La Guerra d'Independència (1808-1814):
  Aquest conflicte va sorgir a causa de l'ocupació francesa d'Espanya i va ser protagonitzat per un moviment popular que va lluitar per alliberar el país del domini estranger. La guerra va acabar amb la victòria de les forces espanyoles i va tenir un gran impacte en la política i la societat espanyoles.
 • La Constitución de 1812:

  La Constitución de 1812:
  Aquesta constitució va ser redactada per les Corts de Cadis durant la Guerra de la Independència, i va ser la primera constitució moderna d'Espanya. Establiria la divisió de poders, la llibertat de premsa i la igualtat davant la llei, entre altres dret
 • El Trienni Liberal (1820-1823):

  El Trienni Liberal (1820-1823):
  Aquest període va ser marcat per la restauració de la constitució de Cadis i la consolidació del liberalisme a Espanya. Els liberals van intentar portar a terme reformes polítiques, socials i econòmiques, però això va provocar una gran resistència per part de les forces conservadores.
 • La Primera Guerra Carlista (1833-1840):

  La Primera Guerra Carlista (1833-1840):
  Aquesta guerra va ser provocada per la mort del rei Ferran VII i la disputa pel tron entre la seva filla Isabel II i el seu tiet Carles Maria Isidre de Borbó. Els carlins, partidaris de Carles Maria, van lluitar contra les forces liberals que donaven suport a Isabel II. La guerra va acabar amb la victòria dels liberals i la consolidació del règim constitucional.
 • La Revolució de 1868:

  La Revolució de 1868:
  Aquesta revolució va ser provocada per la crisi econòmica i política que va viure Espanya a mitjan segle XIX. Va portar a la caiguda de la reina Isabel II i la instauració d'un règim provisional, que va preparar el camí per a la instauració d'una nova constitució.
 • La Restauració Borbònica (1874-1931):

  La Restauració Borbònica (1874-1931):
  Aquest període va ser caracteritzat per la restauració de la monarquia borbònica a Espanya després de la caiguda del règim provisional. Va ser un període de creixement econòmic i estabilitat política, però també va ser marcat per la corrupció i la repressió dels moviments obrers i republicans.