Línea del temps història música 1

  • Period: 47,000 BCE to 1 BCE

    Prehistòria

    Al perióde de la prehistòria va ser on es va trobar el primer instrument musical (de vent) i la primera partitura. En aquella època a part de "la pipa del pastor" (el primer instrument creat) hi van crearse altres instruments com per exemple la Lira: un instrument de corda format per cordes agafades a una estructura de fusta semblant a la forma d'un arc. O per exemple un sonall de petxines, el xiulet, o el instrument músical "Tympanum", un tipo de tambor, provinent de l'antic Orient Próxim.
  • 41,000 BCE

    Primer instrument

    Primer instrument
    El primer instrument existent va ser trobat al sur d'Alemanya, fet de ossos d'aus i marfil de mamut amb una forma allargada i tres forats amb espai entre ells, semblant a una flauta.
    Una dada curiosa es que el mite grec diu que Pan va ser qui va inventar aquest instrument anomenat "la pipa del pastor" i que un dia estava ell a la vora del riu i va sospirar a través d'unes canyes, fent-les sonar, les va separar en longituts desiguals i les va unir i així es va obtindre el primer instument.
  • Period: 3500 BCE to 2100 BCE

    Mesopotàmia

    La influència musical de Mesopotàmia es va estendre per nombrosos territoris com Fenícia, Egipte, Aràbia, Grècia o l'Índia. En alguns casos la influència va ser recíproca.
    Uns dels instruments creats a mesopotàmia són el Assiri, un instrument de vent de dos trompetes rectes i en espiral, les campanas, els timbals de calder metàlic...
    La música era monòdica, però sembla que coneixien també la polifonia, per aixó la grinyola sonava a dues veus, una executava la melodia i l'altre l'acompanyament.
  • Period: 2635 BCE to 2155 BCE

    Egipte dels Faraons

    La música era religiosa, cants dels sacerdots durant els ritus litúrgics. Per l'estudi dels instruments, dels quals hi ha nombroses representacions, s'ha arribat a la conclusió que seguien una escala pentatònica o heptatònica.
    La música a l'antic Egipte es classificava en: popular, festiva i la que feien servir per els ritus funeraris i religiosos.
    Algunes de les melodies tradicionals d'egipte són: "Folk Saidi", "Música Sawahli", "Música copta" i "Música Nubia".
  • 2000 BCE

    Primera partitura

    Primera partitura
    La primera partitura trobada va ser escrita en un troç de pedra amb les notes gravades, ja que en aquell llavors no existía ni el papir ni el paper. Va ser creada a Nippur, Sumeria, avui en dia conegut com Iraq, al voltant del 2.000a.c.
  • Period: 27 to 476

    Imperi Romà

    L'imperi Romà feia servir la música per a finalitats èpiques, guerreres i rituals però també cap al gaudi sensual com havien après dels etruscs.
    Els instruments músicals heretats dels etruscs, els grecs i els d'orient oriental els van desenvolupar molt.Uns quants dels instruments són la trompeta etrusca, heredat dels etruscs, el syrinx, un intrument de vent creat per canyes de bambú de diferent mida engantxats entre si, el scabillum, uns sonalls per als peus i la cymabala, que són uns platerets.
  • Period: 476 to 1492

    Edat Mitjana

    Mitjana està representada principalment per composicions vocals, religioses o seculars, marcades als primers segles per la monodia, en particular representada pel cant pla religiós i en l'àmbit secular per la lírica cortès dels trobadors.
    A aquesta edat s'utilitzaven molts instruments de corda, com el llaüt, la guitarra morisca o mandora, la guiterna i el salteri. El rabel era un cordòfon de tres cordes, tocat amb arc. Peró també es tocaven altres instruments, així com cascabells, campanes...
  • Period: 499 to 323

    Grècia antiga

    La música grega es caracteritzava per ser monofóna, diversos instruments com la lira, podrian onrrar la melodia, generan heterofonía.
    Tot i aixó, mai va ser tant complex com la que adquiriria la polifonia de l'Edat Mitjana.
    La música per els grecs demostrava l'evolucionada cultura del poble grec, no només artisticament, sinó també músicalment.
    Agafaven les seves idees músicals de Mesopotamia y Egipte.
    El famos "Sirtaki de Zorba el grec" és una de les més famoses melodies de Grècia.
  • Dies Irae

    Aquesta es una cançó en Llatí, es un himne en llatí datat al segle XIII i atribuït al monjo franciscà Tomás de Celano que relata el judici final. "Dia de la ira / aquell dia / en què els segles es redueixin a cendres", diuen els primers versos d'aquest poema.