Història de la música

 • Jan 1, 1560

  Els castratti

  Els castratti
  En aquesta època podem datar els primers castratti, homes castrats abans de la pubertat que conservaven una veu blanca com la dels nens però amb una capacitat toràcica superior. Es creu que els primers van aparèixer en el cor de la Capella Sixtina de Roma. Un dels més famosos fou Farinelli (fotografia)
  Els castratti són característics de la música vocal barroca.
 • May 15, 1567

  Neix Claudio Monteverdi

  Neix Claudio Monteverdi
  BiografiaFragment de l'òpera Il Retorno
  Destaca per protagonitzar el naixement de les òperes líriques i per ser una de les grans figures de la transició del Renaixement al Barroc.
 • Period: Jan 1, 1580 to

  BARROC PRIMERENC

  Euridice de J. Peri, marca l'inici del Barroc. És la primera òpera que conservem en l'actualitat.Comença el primer període del barroc musical. la música queda supeditada a la paraula i es diferencien la música vocal i la instrumental.
 • Cantata religiosa. Naixement de H. Schütz

  Cantata religiosa. Naixement de H. Schütz
  Cantata ''O Jesu, nomen dulce'' SWV308
  Schütz és considerat el millor compositor fins l'arribada de Bach, fou un gran compositor i entre les seves obres està la primera òpera en alemany "Dafne". Destacà com a compositor de cantates religioses, que tot i ser un gènere que partia de l'àmbit profà, fou utilitzat extensament en l'entorn luterà on el text líric i religiós era acompanyat per un cor i un o diversos solistes.
 • Estrena de Euridice de J. Peri

  Estrena de Euridice de J. Peri
  Primera part de l'òpera (disponible tota en fragments)Va ser estrenada a Florència i es considerada l'obra que inicia de manera simbòlica el barroc. En l'actualitat conservem el llibret i gran part de la música.
 • "Stile moderno" de Claudio Monteverdi

  "Stile moderno" de Claudio Monteverdi
  Claudio Monteverdi (1567-1643) fou el compositor italià que marcà el pas de la música del Renaixement a la música barroca amb el seu pròleg del "V Llibre dels Madrigals" on amb l'expressió "stile moderno" marcava les diferències (homofònic, concertant i amb acompanyament musical) amb el que ell anomenava "stile antico"
 • L'escolania de Montserrat

  L'escolania de Montserrat
  Gràcies a Pere Joan Cererols que visqué a Madrid, Catalunya i en especial l'escolania del Monestir de Montserrat, viu els seus moments d'esplendor superant el cert endarreriment musical que vivia Catalunya degut a l'absència de cort i noblesa.
 • Period: to

  BARROC

  El barroc destaca per ser un estil molt ornamental amb fortes contrpaosicions. És una de les èpoques musicals mé simportants ja que es produgué una gran quantitat d'obres d'una quealitat excel·lent, de fet certs trets del llenguatge musical i de l'harmonia emprats durant el barroc han arriabt fins els nostres dies. De manera simbòlica, l'estrena de l'òpera "l'Euridice" i la morta de Johann Sebastian Bach marquen l'inici i la fi del període.
 • Òpera Orfeo de Monteverdi

  Primera part de l'òpera, tota disponible en parts
  Primera òpera de la qual conservem la partitura, s'estrena a Màntua (itàlia)
 • Lamento d'Ariadna de Monteverdi

  Lamento d'Ariadna de Monteverdi
  Veronique Gens canta El Lamento d'Ariadna
  El Lamento d'Ariadna és una ària d'òpera (part de caràcter líric on s'expressen els sentiments dels personatges) és un bon exemple del barroc primerenc on la música queda al servei de la paraula i per descomptat transmet el sentiment propi del barroc, en aquest cas un dolor molt profund.
 • Period: to

  BARROC MITJÀ

  Segon període del barroc, en destaquen l'òpera o la cantata.
  L'òpera és una forma musical profana que amb acompanyament musical es representada de manera escènica i la cantata pot ser profana o religiosa, de durada més curta i sense representació escènica.
 • Teatre San Casiano

  Teatre San Casiano
  Obre per al gran públic el primer teatre que representaria òperes, fins aleshores representades a la cort. El teatre San Casiano era a Venècia i fou el primer de molts.
 • Música instrumental. G. Sanz

  Música instrumental. G. Sanz
  Gaspar Sanz, violí i guitarra
  La música instrumental pren un gran protagonisme, els intèrprets s'especialitzen en un insturment concret, els de corda tenen una gran importància. Vídeo: Peça del compositor espanyol Gaspar Sanz (1640-1710) gran intèrpret de guitarra.
 • Neix Giacomo Carissimi

  Neix Giacomo Carissimi
  Jephte de G. CArissimi
  Gran compositor d'oratoris: forma vocal religiosa no litúrgica i narrativa que compta amb les mateixes parts d'una òpera però no es representada, és de caràcter didàctic.
 • Neix Vivaldi

  Neix Vivaldi
  Concert per a dos trompetes de Vivaldi
  Vivaldi fou un compositor alemany que destacà durant el barroc gràcies als seus concerts que eren innovadors i donaren pas als perfeccionaments que Bach va fer més tard.
 • Period: to

  BARROC TARDÀ

  Concerto Grosso Op 6 Nº 12, G.F. Haendel‏Últim dels tres períodes en els que dividim el barroc musical. La música instrmental és la gran protagonista. Le sobres són més llargues i destaca la forma musical de concert que amb tres moviments (allegro, lento i allegro) juga amb les contraposicions característiques del barroc. El concert pot ser grosso (grup de solistes i grup orquestral) o bé concerto solista que és més virtuós (grup orquestra i solista)
 • Neix Händel

  Neix Händel
  Fragment de lòpera RianldoÉs considerat und els grans compositors de música culta anglesa, fou un gran seguidor del compositor H.Purcell. Destaquen les seves òperes i els seus oratoris.
 • Neix Johann Sebastian Bach

  Neix Johann Sebastian Bach
  Neix el gran compositor del barroc: Bach. Escrigué un gran nombre de peces religioses i profanes excepte òperes, fou un expert organista.
  Biografia i obra
 • Motet: Te Deum, Charpentier

  Te deumEstructura i història de l'obra
  Charpentier acaba la composició de la seva obra "Te deum" un motet que es beneficia de l'acompanyament orquestral i el baix continu, el fet de que compti amb un preludi és una de les altres diferències amb els motets anteriors.
 • La Sonata: Sonata da camaera,op. 4 (Corelli)

  La Sonata: Sonata da camaera,op. 4 (Corelli)
  Sonata da Camera, Coerelli
  La sonata és una peça, com indica el seu nom, per a ser tocada en comptes de cantada (cantata). Podia ser "sonata da camera" (ritmes de dansa i tocada en un ambient laic) o bé "sonata da chiesa" (tocada a l'església i de moviments més abstractes) Informació sobre el compositor A. corelli
 • Estrena de Dido i Eneas de H. Purcell

  Lament de Dido
  S'estrena la que és considerada la primera òpera nacional anglesa, fou composada en 1682.
 • Invenció del piano

  Invenció del piano
  Biografia de l'inventorl
  L'italià Bartolomeo Cristofori di Francesco inventa el piano
 • Carl Philipp Emanuel Bach

  Carl Philipp Emanuel Bach
  Biografía Neix el fill del compositor barroc per excel·lència Johann Sebastian Bach. Fou un dels compositors destacats del preclassicisme, tenia els coneixements necessaris de la trajectòria musical i sabia adaptar-se a les noves tendències que assenyalaven l'inici del classicisme. Creà la forma allegro-sonata, hi ha dos temes, oposició tomal i un desenvolupament.
 • El clavicembal, suites de Bach

  El clavicembal, suites de Bach
  Història de les suites angleses de BachSuite anglesa de Bach n°6 BWV 811
  En aquesta peça destaca el virtuosisme de Bach com a compositor i la predominància del clavicembal com un dels instruments característics com l'orgue d'aquest període.
 • "El clavecí ben temperat" de J. S., Bach

  "El clavecí ben temperat" de J. S., Bach
  L'ornamentació es característica d'aquest període musical, en aquesta col·lecció de 24 preludis i fugues en dos parts, Bach demostra amb els canvis de tonalitat que la música ha canviat.
 • "Traité de l'harmonie" de J. P Rameau

  "Traité de l'harmonie" de J. P Rameau
  Amb aquest tractat quedaven establertes les noves tendències pel que fa a l'harmonia barroca. Els compositors tenen en compte la formació sonora i la superposició d'acords. L'inici i el final de les obres és en tònica i el transcurs tonal es pot modular . Es juga amb distensions i tensions.
 • Haydn completa els 6 quartets Opus 20

  Haydn Opus 20 no.1Aquest treball es pot considerar l'inici de l'estil clàssic madur ja que tot i que les tècniques polifòniques són antigues en desenvolupa de noves per entrellaçar les idees melòdiques.
 • Passió segons Sant Joan

  Passió segons Sant Joan
  Passió segons Sant Joan, J. S. Bach
  Fou composada per Johann Sebastian Bach per representar la mort de Crist durant la setmana Santa de 1724. És cantada per diversos solistes i un cor acompanyats per l'orquestra.
 • El concert: "Les quatre estacions" de Vivaldi

  El concert: "Les quatre estacions" de Vivaldi
  Les Quatre Estacions
  El concert és una de les formes musicals característiques del Barroc, és una peça formada per tres moviments on es desenvolupen clarament les contraposicions pròpies del Barroc. Aquesta peça de Vivaldi és una de les obres de la música culta més populars i ens evoca mitjançant els elements musicals (recordem que la música es al servei de la paraula) les quatre estacions de l'any
 • Period: to

  Els inicis del classicisme- Preclassicisme

  Encara s'utilitzen les formes barroques (ària da capo, simfonia i concerto) però la tendència porta als compositors a simplificar les obres i a tractar d'aconsseguir melodies que es recordin.
 • Period: to

  Classicisme

  Tot i que el classicisme musical es superposa en el seu inici amb el barroc i més tard amb el romanticisme, aquesta època marca una tendència clara musicalment: la simplicitat ha de ser la protagonista i cal una estructura clara que s'allunyi de la gran ornamentació barroca. El pensament racional i la forma damunt del contingut són les característiques essencials per entendre aquest període.
 • Joseph Haydn

  Joseph Haydn
  BiografiaNeix Joseph haydn, el gran protagonista dels inicis i responsable de la consolidació del classicisme musical. Fou el primer compositor que deixà de dependre d'un mecenes gràcies al seu viatge a la ciutat de Londres. tot i que gairebé tota la seva vida fou músic de la cort de Viena. És considerat el pare de la simfonia i del quartet de corda.
 • Òpera: La serva Padrona de Pergolesi

  Video de la serva padronaL'òpera és el gènere vocal més destacat del classicisme, amb l'estrena d'aquesta obra apareixen per primer cop personatges de classe social baixa. Es creà una gran controvèrsia degut a que l'opinió pública quedava dividida entre el que es considerava l'òpera seria i l'òpera buffa.
 • La fuga: L'art de la fuga de Bach

  La fuga: L'art de la fuga de Bach
  L'art de la Fuga de Bach
  La fuga és una peça insturmental barroca de la que Bach fou un destacat compositor. És polífonica i contrapuntística i té un discurs continu i lineal amb dos temes: un de princial i un altre secundari; està estructurada en tres parts: exposició, desenvolupament i conclusió.
 • Missa en si menor, J. S. Bach

  Missa, BachTot i que les misses ja es cantaven abans del Barroc ara es beneficien d'estar acompanyades orquestralment i amb baix continu. L'obra més representativa és la Missa en si menor de Bach.
 • Música reials focs. Händel: La suite

  Música reials focs. Händel: La suite
  Història dela peçaMúsica reials focs de Händel
  La suite és una de les formes barroques orquestrals, són danses de diferent caràctes, ritme i país agrupades.
 • S'estableix a Barcelona una companyia fixa d'òpera

  S'estableix a Barcelona una companyia fixa d'òpera
  Gràcies al pas del rei de Barcelona Carles III, d'orígen italià, les òperes arriben amb la seva cort a la ciutat de Barcelona on s'establí el teatre de la Santa Creu com el primer teatre d'òpera
 • Mort de Bach

  Amb la mort del gran compositor barroc Bach es dóna per finalitzat el període barroc de la música.
 • Neix Vicent Martí i Soler

  Neix Vicent Martí i Soler
  Martí i Soler fou un músic valencià que destacà per compondre òperes que aconseguiren un reconeixement internacional. A Itàlia l'anomenaven Martini lo spagnolo. Una de les seves obres és Una cosa rara, ossia bellezza ed onesta estrenada al 1786
 • Neix Wolfang Amadeus Mozart

  Neix Wolfang Amadeus Mozart
  Fou un gran intèrpret de violí i clavecí però realment és recordat per la seva faceta de compositor (composà tot tipus d'obres musicals). Donà concerts ben jove per tota Europa i treballà primer sota el mecenatge de l'arquebisbe de Salzburg i després aconseguí independitzar-se i traslladar-se a Viena on composava per encàrrec.
 • Primera simfonia de Haydn

  Forma part dels inicis del classicisme, era una simfonia sense minuet i d'estil galant.
 • Period: to

  Classicisme primerenc

  Encara no és un estil definit i les influències barroques són clares però gràcies als nous centres de producció musical: parís, Viena, Itàlia i Mannheim augmenta la producció de simfonies i destaca l'òpera com a peça vocal profana. Les orquestres clàssiques dupliquen els instruments gràcies a la incorporació de més insturments de corda.
 • Period: to

  Bases del Romanticisme

  Des del Naixement de Beethoven fins la mort de Schubert
 • Neix Beethoven

  Neix Beethoven
  Neix Ludwing Van beethoven un compositr que influencià el classicisme i el romanticisme musical. La seva sordera fa que la seva obra sigui encara més miraculosa, fou deixeble de Haydn ja que tot i tenir intenció d'estudiar sota les ordres de Mozart morí abans.
 • Els reguladors d'intensitat

  Els reguladors d'intensitat
  Biografia de Stamitz</a>Amb el classicisme apareixen els reguladors d'intensitat (crescendo i diminuendo) serà gràcies a l'orquestra de Mannheim i el seu director, Stamitz. Una crònica de J. F . Reichardt parla dels sentiments que desperta aquesta nova dinàmica musical.
 • Period: to

  Classicisme mitjà

  Gràcies a les reestructuracions musicals de Haydn el classicisme assoleix un període d'esplendor. Apareix Mozart com a gran virtuós i com la futura clau de la música culta.
  En aquesta etapa el classicisme ja té unes característiques pròpies allunyades de l barroc musical, tot i que les guerres eviten que les grans orquestres continuïin amb el seu treball, beneficien l'aparició i el desenvolupament de la música de cambra.
 • Missa de la Coronació, Mozart

  Video
  Tot i que la música religiosa no destaca damunt de la profana en el període del classicisme, hi ha unes quantes peces de Mozart y Haydn que cal esmentar.
 • Arribada de Mozart a Viena

  Arribada de Mozart a Viena
  Després de lliurar-se del mecenantge de l'arquebisbe de Salzburg, Mozart composarà per encàrrec, gràcies a la seva arribada a Viena el classicisme musical arriba al seu punt àlgid. Mozart destacà per fusionar les tendències italiana i alemanya en composicions melòdic-rítmiques de gran complexitat amb tocs de virtuosisme però amb la coherència característica d'aquesta etapa.
 • Quartets de Mozart dedicats a Haydn.

  Quartets de Mozart dedicats a Haydn.
  Quartet n19: les dissonànciesQuartets de Mozart dedicats a Haydnels quartets prenen protagonisme degut a les dificultats per contiuar amb les grans orquestres tot i que aquestes no despareixen i fins i tot aconssegueixen fites pensades impossibles. Existeix un recull de quartets escrits per Mozart i dedicats a Haydn.
 • Period: to

  Classicisme tardà

  Haydn i Mozart són referents d' una nova generació que neix als voltants del 1770, Beethoven és la gran figura que farà la transicio del classicisme al romanticisme. Les característiques principals d'aquest període són: augment de la duració dels moviments, canvis melòdics, es maximitza l´ús del teclat, el mode menor i l'ambigüitat modal; es canvia de l'escriptura vocal a la pianística i l'acompanyament es fa de manera que resultin diferents textures musicals.
  La música forma part de la vida.
 • Rèquiem de Mozart

  Rèquiem de Mozart
  És una de les peces més solemnes de la música culta, sempre ha estat envoltada d'un gran misteri degut a la petició tan accelerada i exigent que va rebre el compositor per acabar ràpidament l'obra, tot i el seu treball va morir abans i el seu ajudant tingué que terminar-la per facilitar que la dona de Mozart cobrés el treball.
 • Simfonia La Sorpresa de Haydn

  Simfonia La Sorpresa de Haydn
  La sorpresaLa simfonia és una peça instrumental per a orquestra, de fet és una sonata però per orquestra. Haydn escrigué sis simfonies durant el seu viatge a Londres de 1791 una d'elles és La sorpresa degut al toc de timbal que desencisa a l'oient.
 • Òpera: La Flauta Màgica de Mozart

  S'estrena la Flauta Màgica de Mozart és una de les primeres òperes amb llibret en alemany tot i que alguns experts consideraven que aquest no era un idioma per a cantar.
 • Period: to

  Obra Beethoven, primer període

  Influència clàssica i predomina el piano
 • Sonata per a piano opus 2 n.3 en do major - Beethoven

  Sonata per a piano opus 2 n.3 en do major - Beethoven
  Video Sonatales formes instrumentals predominen damunt de les vocal, la osnata és una peça per a música de cambra per un instrument o més. Aquesta sonata de beethoven estava dedicada a Haydn.
 • Concert- Haydn, Concert per a trompeta

  Concert- Haydn, Concert per a trompeta
  VideoConcert per a tormpeta HaydnEl concert és una peça instrumental per a orquestra i un solista. En aquest cas l'enllaç és d'un concert de Haydn per a trompeta
 • Franz Peter Schubert

  Franz Peter Schubert
  Neix a Viena, Franz Schubert. Contonua la línea oberta per Beethoveen i és considerat l'iniciador del romanticisme musical.
  Estudia piano, orgue i s'interessa per l'harmonia. Va composar nombrosos lieder, música per a cambra, piano i orquestra
 • Telèmac de Josep Ferran Sors i Muntades

  Telèmac de Josep Ferran Sors i Muntades
  S'estrena al Teatre de la Santa Creu l'òpera d'aquest compositor català: Telèmac. Ferran Sors i Muntades també fou un gran compositor i intèrpret de guitarra.
 • Oratori: La Creació de Haydn

 • Sonata n8, op 13 "Patètica", Beethoven

  És una sonata on l'instrument predominant és el piano, característica de la primera etapa de l'obra de Beethoven
 • Period: to

  Obra Beethoven, segon període

  Simfonies romàntiques, concerts i òperes
 • Cinquena Simfonia de Beethoven

  Simbolitza la lluita amb el destí, és una de les obres mé sinterpretades de tots els temps.
  Pertnaya a la segona etpa d ela producció de Beethoven.
  Video
 • Felix Mendelssohn

  Felix Mendelssohn
  Hamburg, naixement de F. Mendelssohn.
  Compositor, director d'orquestra i pianista. Escriu simfonies, música rleigiosa (oratoris), concerts, música per a cambra i peces per a piano (l'instrument més característic del Romanticisme). Fou més conservador que d'altres autors romàntics i un gran admirador de Bach.
 • Period: to

  Primera generació romàntica

  Des del naixement de Mendelssohn i la vida de Chopin fins la mort de Schuman
 • Period: to

  Obra Beethoven, tercer període

  El compositor ja és sord i la seva obra es totalment romàntica. La veu humana apareix per primer cop en una simfonia (La novena Simfonia)
 • El barber de Sevilla, Rossini

  El barber de Sevilla, Rossini
  S'estrena El barber de Sevilla de Rossini, una òpera buffa de lòpera italiana del romanticisme.
  Vídeo
 • Simfonia inacabada, Schubert

  Simfonia inacabada, Schubert
  La simfonia inacabada de Schubert, dou una de les nou simfonies que escrigué aquest compositor seguint el model de simfònia romàntica on les formes prenen més llibertat per tal de servir com a transmissors de sentiments. La vuitena és coneguda com La Inacabada.
  Aquesta obra es va descobrir després de la mort de l'autor i les teories sobre la raó per no acabar-la són diverses.
  Video
 • Period: to

  Segona generació romàntica

  Des del naixement de césar Frank fins a la mort de Brahms
 • Novena Simfonia de Beethoven

  Video de la pel·lícula Beethoven on s'interpreta l'estrena de l'obraÉs el primer cop que s'introdueixen veus humanes en una simfonia.
 • Lieder: La Bella Molinera de Schubert

  Lieder: La Bella Molinera de Schubert
  El lied és una de les formes de música vocal profana del romanticisme. Schubert escrigué més de 600, amb aquesta forma musical s'agermana la veu , el piano i la literatura en forma de texts poètics o cançons tradicionals.
  La Bella Molinera s'estrena al 1824, està basat en poemes de Wilhelm Müller.
  Vídeo de fragment de La bella Molinera amb traducció catalana
 • Simfonia Fantàstica de H. Berlioz

  Simfonia Fantàstica de H. Berlioz
  La Simfonia fantàstica d'Hector Berlioz inicia la música pragmàtica: un gènere que segueix l'argument d'una obra literària.
  Obra completa
 • Concert per a piano n.2, Chopin

  Concert per a piano n.2, Chopin
  Chopin dedicà tota la seva obra a les peces per a piano, escrigué dos concerts, el segon està dedicat a una comtessa i destaca per la seva melodia i ritme. té tres moviments i els instruments que acompanyen al piano són les trompas, trompetes, tombó, timbals i instruments de corda.
  Vídeo
 • Oratori Paulus op.36 de Mendelsshon

  Després del barroc alemany es produí una davallada en l'ús dels oratoris en la música religiosa, Mendelsshon recupera aquesta forma musical, molt influenciada per Bach i traspassarà les parets de les esglésies.
  Vídeo
 • Una vida pel Tsar - Glinka

  Una vida pel Tsar - Glinka
  Aquesta obra marca l'inici de la primera escola nacionalista, la russa. És una òpera en quatre actes i llibret en rus que parla d'un heroi rus que com acte patriòtic morí després de lluitar amb l'imperi polonès.
 • Saxòfon

  Saxòfon
  Adolphe Sax inventa el saxòfon Els instruments durant el període del romanticisme pateixen fortes millores tècniques i adquireixen una gran importància.
 • Inauguració del teatre del Liceu a la Rambla de Barcelona

  Inauguració del teatre del Liceu a la Rambla de Barcelona
 • Nacionalisme

  Nacionalisme
  La música busca els valors essencials de cada poble, s'investiguen les tradicions i la cultra popular.
  La música culta es veurà influenciada, apareixen nous instruments, neix el ballet modern.
 • Period: to

  1r Nacionalisme

  La música s'inspira en el folklore.
  Tres escoles: russa, bohèmia i escandinava
 • Primera societat coral, Els cors Clavé

  Josep Anselm Clavé promogué les societats corals per despertar la sensibilitat de les classes més bixes i donar l'oportunitat de gaudir de l'art.
  Història a la Wikipedia
 • La Traviata de Verdi

  La Traviata de Verdi
  S'estrena una de les obres més importants del bel canto italià: La Traviata. Degut a l'aspecte físic de la soprano l'obra no va rebre la consideració adient als seus mèrits i el segon i tercer acte tampoc van agradar gaire al públic, necessità diferents canvis i quan es tornà a representar anys després començà a crear l'èxit que encara l'acompanya.
 • Grup dels Cinc

  Grup dels Cinc
  S'inicien les reunions del Grup dels Cinc. Cinc músics russos que representen la línia més pura del nacionalisme. Inlfuenciats per l'estil de Mihail Glinka
  Borondin, Cui, Balakirev, Mussorgski i Andrévievitx Rimsli-Korsakov.
 • Period: to

  Postromanticisme

  Des del naixement de Mahler ifns la mort de Serguei Rakhmaninov
 • Tristany i Isolda de Wagner

  Tristany i Isolda de Wagner
  S'estrena l'òpera Tristany i Isolda basada en una llegenda artútica medieval.
  Vídeo
 • Carmen, Bizet

  Carmen, Bizet
  S'estrena l'òpera-còmica Carmen del compositor francès Bizet ambientada en un paratge exòtic: Sevilla.
 • La meva pàtria - Smetana

  La meva pàtria - Smetana
  Cicle de sis poemes simfònics de Bedrich Smetana (un dels fundadors de l'escola bohèmia). Utilitza cançons i danses folklòriques on crida l'atenció l'estil melòdic. Narren històries i transmeten paisatges i llegendes de la pàtria del compositor.
 • Peer Gynt amb música d' E. Grieg

  S'estrena l'obra Peer Gynt d'Ibsen amb música incidental d'E. Grieg (escola escandinava). El protagonista és un personatge típic del folklore escandinau.
  Vídeo que explica la història de Peer Gynt i la música d'E. Grieg
 • Simfonies de Brahms

  Simfonies de Brahms
  Influenciat per Beethoven, Brahms presenta la primera de les seves quatre simfonies: Primera simfonia op. 68, després de treballar-la durant vint anys. Molts l'anomenaren la Dècima de Beethoven, com si fos la continuació del treball del compositor a cavall entre el classicisme i el romanticisme.
  Vídeo
 • Aires Bohemios, Sarasate

  Aires Bohemios, Sarasate
 • Danses eslaves - Dvorák

  Dvorák (escola bohèmia) composà aquest recull de 16 peces per a piano.
 • Simfonia en re menor de César Franck

  Simfonia en re menor de César Franck
  S'estrena la única simfonia d'aquest compositor belga que consolidà la seva trajectòria musical els darrers anys de la seva vida i destacà com a organista.
  Vídeo
 • Es funda l'Orfeó Català

  Gràcies Lluís Millet es funda l'Orfeó Català per difondre la cancço popular de la nostra terra.
 • Txaikovski - El Trencanous

  Txaikovski - El Trencanous
  Txaikovski (escola russa) desenvolupa el ballert modern. No va seguir una línia nacionalista tant pura com el grup dels cinc.
  El Trencanous s'estrena a St. Petersburg i és una adaptació d'un conte d'Alexandre Dumas pare.
 • Simfonia del Nou Món - Dvorák

  Composada per Antonín Dvorák durant la seva estància als EUA com a director del Conservatori Nacional de Música de Nova York.
 • Madame Butterfly de Puccini

  Madame Butterfly de Puccini
  S'estrena una de les òperes més recordades en l'actualitat. Es diu que Puccini es basà en fets reals de Nagasaki a principis de 1890; el compositor va fer més de cinc versions i que després de la seva estrena no agradà gens al públic i necessità diferents canvis find que al 1904 encantà al públic i comença a representar-se a diferents parts del món. Fou a Barcelona on arribà al 1907 la primera representació a Espanya d'aquesta obra de Puccini un dels autors que barrejà el verisme amb trets propi
 • Suite Catalonia. Albéniz

  Vídeo
  Biografia del compostior català
 • Period: to

  2n Nacionalisme

  Inspiració pròpia amb trets de música popular.
  Escoles: hongaresa i espanyola
 • Pompa i circumstància, Edward Elgar

  Estrena de les cinc marxes populars d'Edward Elgar.
  Marxes 1-4 en la películ·la Fantasia
 • Òpera Els Pirineus, Felip Pedrell

  S'estrena al teatre del Liceu aquesta òpera de Felip Pedrell, musicòleg i compositor català que formà part del moviment musical del nacionalisme català
 • Palau de la Música Catalana

  S'inicia la construcció de la seu social de l'Orfeó Català: El Palau de la Música Catalana que s'estrenà al 1908
 • La sardana, Pep Ventura - Per tu ploro

  Pep Ventura dóna forma a la sardana i a la cobla. Va escriure la música de les sardanes més famoses que actuen com a símbol de l'identitat catalana.
  Vídeo de la sardana "Per tu ploro" amb música de Pep Ventura i lletra de Maragall
 • Goyescas, Enric Granados

  Goyescas, Enric Granados
  Es considera la seva obra principal, és una suite per a piano (Granados fou un gran pianista) inspirada en diferents quadres del pintor espanyol Goya, amb influències romàntiques.
  Vídeo L'amor i la mort
 • La procesión del Rocío, Turina

  Obra inspirada en la processó religiosa a la verge del Rocío.
  La obra
 • El castell de Barbablava - Bàrtok

  El castell de Barbablava - Bàrtok
  Òpera de Bèla Bàrtok (escola hongaresa) d'un sol acte amb llibret escrit en hongarès. Destaca perquè només apareixen dos personatges. Està basada en un conte de Perrault.
  Bàrtok busca les arrels del folklore, etnomusicòleg, i descobreix ritmes i l'escala pentatònica.
 • Psalmus hungaricus - Kodály

  Zoltán Koldály (escola hongaresa) composa obres a partir de formes, harmonies, melodies i ritmes de la música popular. Amb l'obra Psalmus hungaricus aconsegueix fama mundial, és una peça coral per a tenor, cor i orquestra i fou composada per celebrar la unificació de Budapest al 1923
 • El retablo de Maese Pedro de Manuel de Falla

  El retablo de Maese Pedro de Manuel de Falla
  Obra inspirada en un fragment del gran universal espanyol: El Quixot.
  Informació de l'obra
  Vídeo de l'obra completa
 • La Sarsuela, Doña Francisquita (A. Vives)

  Gènere teatral musical tipicament espanyol amb parts vocals i musicals. L'obra Doña Francisquita és considerada una de les més importants i aconsegueix representar l'alma madrilenya amb la música.
  L'obra sencera interpretada al Liceu
 • An American in Paris, Gershwin

  An American in Paris, Gershwin
  S'estrena el musical An American in Paris amb música de George Gershwin.
  Vídeo de concert amb la música de la pel·lícula
 • Concierto de Aranjuez, Joaquín de Rodrigo

  La obra més coneguda del compositor de l'escola nacionalista espanyola, tot i que una mica més tardà que els seus companys actualment és recordat com un dels grans compositors de la postguerra.
  Adagio
 • Porgy and Bess - Gershwin

  Porgy and Bess - Gershwin
  Òpera de Geroges Gershwin, component de l'escola nacionalista nord-americana que ensenya la vida dels negres nord-americans a principis de la dècada dels 30.
  Fragments de l'òpera
 • Bachianas brasileiras. Héctor Villalobos

  Bachianas brasileiras. Héctor Villalobos
  Nou composicions que harmonitzen l'estil de Bach amb el folklore brasiler.
  Vídeo
  Vídeo 2