Mira

Nacionalisme musical

 • Mihail Glinka

  Mihail Glinka
  Escola nacionalista: russa. va ser el primer compositor rus a obtenir un ampli reconeixement en el seu propi país, i se'l considera el pare de la música clàssica russa. Les obres de Glinka van tenir una influència important en els següents compositors russos, principalment sobre el Grup dels Cinc, que va prendre el relleu de Glinka i va crear un estil distintiu de música russa. Una de les obres més notables: Ruslan i Lyudmila.
 • Alexandr Borodin

  Alexandr Borodin
  Escola nacionalista russa. Fou un compositor i químic rus, destacat entre els compositors del nacionalisme rus, també conegut com el Grup dels Cinc. va deixar a la història de música 3 simfonies i 4 òperes.
 • Bedřich Smetana

  Bedřich Smetana
  Escola nacionalista bohèmia. Fou un compositor i director d'orquestra txec. Va ser el primer compositor que va utilitzar elements específicament txecs (melodies de folklore) en la seva música. La seva obra va incluïr òperes, música per a piano, vocal, orquestral i de cambra. Les obres destacades: La núvia venuda, Els brandenburguesos a Bohèmia, Bohemia...
 • César Cui

  César Cui
  Escola nacionalista russa. Va ser un compositor i enginyer militar rus. Esdevingué un dels representants més il·lustres de la moderna escola musical russa fundada per Mikhaïl Glinka. Va especialitzar-se en composició d'òperes (15 composades i 2 acabades, composader pels altres compositors) i en la crítica musical, que n'escriví bastantes.
 • Mili Balàkirev

  Mili Balàkirev
  Escola nacionalista russa. Fou un compositor rus, el líder del Grup dels Cinc que per la seua pròpia música, amb la possible excepció d'Islamey: una Fantasia Oriental, que encara és popular entre els pianistes. També fou director d'orquestra, pedagog i musicòleg. Va produir una gran quantitat d'obra: va deixar un gran nombre de col·leccions de cançons (algunes folklòriques), dues simfonies, dos poemes simfònics (Rússia i Tamara), quatre obertures, i un gran nombre de peces per a piano.
 • Modest Músorgski

  Modest Músorgski
  Escola nacionalista russa. Va ser un dels compositors nacionalistes russos més originals i influents del segle XIX. La seva obra mestra és l'òpera Borís Godunov (1868) basada en el drama de l'escriptor rus Aleksandr Puixkin. El seu llegat musical es compon d'una trentena de cançons, que inclou música orquestral, música per a veu i piano i música per a piano solament. També fou autor d'obres literàries de caràcter epistolari.
 • Piotr Ilitx Txaikovski

  Piotr Ilitx Txaikovski
  Escola nacionalista russa. Fou un compositor rus, que va escriure música en diversos gèneres i formes, incloent-hi la simfonia, l'òpera, el ballet, la música instrumental, la música de cambra i la cançó. s autor d'algunes de les obres clàssiques més famoses del repertori actual, com ara els ballets El llac dels cignes i El trencanous, l'Obertura 1812, l'obertura-fantasia Romeu i Julieta, el Primer concert per a piano, el Concert per a violí, les seves simfonies núm. 4, 5 i 6.
 • Felipe Pedrell

  Felipe Pedrell
  Escola nacionalista espanyola. Fou un compositor i etnomusicòleg espanyol. Va ser el primer músic en encarregar-se d'estudi de la música tradicional o folklòrica espanyola (etnomusicologia), trobant la inspiració especialment en el flamenc .Gràcies a la seva obra, els compositors espanyols va començar a incloure temes, ritmes i escales característiques tradicionals. Va composar poemes simfonics, música de cambra, corals, misses, òperes,cançons i càntics religiosos.
 • Antonín Dvořák

  Antonín Dvořák
  Escola nacionalista bohèmia. Fou un compositor bohemi del Romanticisme, que emprà els llenguatges de la música tradicional de Moràvia i del seu país natal, Bohèmia. Els seus treballs inclouen música simfònica, cor, música de cambra, concerts i moltes òperes i altres peces orquestrals i vocals-instrumentals. Moltes de les seues obres mostren la influència del folclore txec, ja sia pels ritmes o per les formes melòdiques
 • Nikolai Rimski-Kórsakov

  Nikolai Rimski-Kórsakov
  Escola naconalista russa. va ser un compositor rus i professor de música clàssica, particularment conegut per la seva figura com a mestre orquestrador. Les seves composicions més famoses són Shéhérazade, Capritx espanyol i La gran Pasqua russa. Són valorades entre el principal repertori de la música clàssica, així com les suites i fragments d'alguns dels seus quinze òperes.
 • Period: to

  Nacionalisme musical

  Moviment musical que busca l'essència del poble en la riquesa melòdica (melodies populars), rítmica (danses) i en llegendes de folklore i la llengua pròpies de cada cultura.
  Sobretot té lloc als països dels extrems d'Europa.
 • Period: to

  Primer nacionalisme

  Música inspirada en el folklore. Apareixen tres grans escoles: la russa, la bohèmia i l'escandinava.
 • Edward Elgar

  Edward Elgar
  Escola nacionalista anglesa. La principal obra del compositor anglès és la orquestral, Variacions Enigma, va ser rebuda amb entusiasme. També va compondre oratoris, música de cambra, simfonies i obres concertants. Entre les seues composicions van aconseguir una gran popularitat les Marxes de Pompa i Circumstància. És gairebé únic representant de la música nacionalista anglesa.
 • Isaac Albéniz

  Isaac Albéniz
  Escola nacionalista espanyola. Fou un cèlebre compositor i pianista català. Virtuós de piano, va compondre per a altres instruments també. La seva obra inclou poemes simfòniques, música concertant, de cambra, instrumental (piano), escènica, vocal i coral. Les obres més destacades són: Iberia, Merlin, Pepita Jiménez.
 • Jean Sibelius

  Jean Sibelius
  Escola nacionalista escadinava. Fou un compositor finlandès, un dels més populars de finals del segle XIX i principis del XX. La seua música i el seu geni van jugar un important paper en la formació de la identitat nacional finesa. El nucli de la producció musical de Sibelius el constitueix la col·lecció de les seues set simfonies. Entre les obres més difoses de Sibelius cal esmentar Finlàndia, Vals Trist, el Concert per a violí, la Suite Karelia i la Suite Lemminkäinen.
 • Enrique Granados

  Enrique Granados
  Escola nacionalista espanyola. Fou un compositor i pianista català. És conegut per la seva obra pianística, especialment per la suite Goyescas, en què va basar també l'òpera del mateix nom. L'estil de Granados és una original barreja que recull la gran tradició romàntica de Schumann i Chopin i l'impuls del nacionalisme musical, tenia curiositat i interès a la música i l'art espanyol – fonamentalment madrileny – dels períodes clàssic i romàntic.
 • Manuel de Falla

  Manuel de Falla
  Escola nacionalista espanyola. Va ser un compositor espanyol, representant del nacionalisme de la música, un dels compositors espanyols més importants de la primera meitat del segle xx. Les seves obres més célebres són: la pantomima El amor brujo, el ballet El sombrero de tres picos, les Siete canciones populares españolas par a veu i piano, la Fantasía Baética per a piano i Noches en los jardines de España,
 • Béla Bartók

  Béla Bartók
  Escola nacionalista hongaresa. Va ser un músic hongarès que va excel·lir com a pianista, compositor i investigador de la música folk d'Europa de l'est. També va ser un dels fundadors de l'etnomusicologia, basada en les relacions que vinculen l'etnologia i musicologia. La seva obra inclou música orquestral, coral, de cambra, per a piano i escènica. La obra notable: la única òpera que va composar, El castell de Barbablava.
 • Joaquín Turina Pérez

  Joaquín Turina Pérez
  Escola nacionalista espanyola. Va ser un famós compositor espanyol i destacat representant del nacionalisme en música de la primera meitat del segle xx. També fou era un professional pianista, director d'orquestra, professor de composició, crític musical, pedagog, escriptor i fotògraf. La seva obra fou molt extensa, incluïnt molts gèneres musicals. Les seves obres més destacades són Danzas Fantásticas i La Procesión del Rocío.
 • Zoltán Kodály

  Zoltán Kodály
  Escola nacionalista hongaresa. Va ser un compositor, musicòleg, director d'orquestra, polític, professor de música, etnomusicòleg, Catedràtic d'Universitat i pensador hongarès. El seu estil musical es creua una primera fase posromántica-vienès, i evoluciona cap a la seva característica principal: la barreja de folklore i complexes harmonies del segle xx. La seva obra inclou la composició instrumental, vocal, coral i d'escena.
 • Heitor Villa-Lobos

  Heitor Villa-Lobos
  Escola nacionalista sud-americana. Va ser un director d'orquestra i compositor brasileny. La seva música va ser influenciada tant per la música popular brasilenya com per a música clàssica europea. Villa-Lobos va ser un compositor molt prolífic. Va compondre Bachianas Brasileiras, música per a piano, coral, per a guitarra, de cine, concerts, simfonies, obres orquestrals i per a cuartets de cordes. Actualment, la seva música està molt difosa pel món per les gravacions existents.
 • George Gershwin

  George Gershwin
  Escola nacional nord-americana. Fou un compositor i pianista estadounidenc, que va compondre musicals i cançons agafant elements del jazz, de la música popular jueva i del repertori romàntic europeu. La seva òpera Porgy and Bess, rica amb elements del folklore, és la seva obra més difosa, juntament amb el musical An American In Paris.
 • Period: to

  Segon nacionalisme

  Més que la inspiració directa en la música popular, se cerca la seva essència. Hi entren en aquest període l'escola hongaresa i l'espanyola.