Curso romanticismo musical lehnhoffl imagen

Romanticisme musical

 • Ferran Sor i Muntades

  Ferran Sor i Muntades
  Fou un guitarrista, mestre i compositor català. El musicòleg francès Fétis li va cridar el "Beethoven de la guitarra". Compongué 2 òperes, 7 ballets, 3 obres vocals, 2, obres orquestrals, 2 obres de música de cambra i moltes obres per a guitarra, l'instrument en que destacà molt tant com l'interpret, com a mestre.
 • Gioachino Rossini

  Gioachino Rossini
  Fou un compositor italià, considerat la figura més important de l'òpera del primer terç del segle XIX. Els seus contemporanis el van reconèixer com el més gran compositor italià del seu temps. A part d'una grandíssima quantitat d'òperes, compongué cantates, cors, himnes, música instrumental, religiosa i Péchés de vieillesse.
 • Franz Peter Schubert

  Franz Peter Schubert
  Fou un compositor austríac, un dels grans compositors del segle XIX, i el creador i mestre indiscutible del lied, dels quals en va escriure uns 600. A part de compondre els lieds, compongué 10 simfoníes, 7 misses. 8 Impromptus per a piano, 15 quartets per a corda i òperes.
 • Gaetano Donizetti

  Gaetano Donizetti
  Fou un compositor italià d'òpera. Genial i instintiu, Donizetti és el creador d'un Romanticisme encès, encara que madurat sempre en el marc de la tradició neoclàssica. El representant del corrent belcantista, compongué no només 71 òperes, però també 31 cantates, 116 obres sacres, 21 obertures de concert, 19 quartets per a cordes, 183 cançons i àries, 56 duos, trios i quartets vocals, 44 solos i duets per a piano, etc.
 • Vincenzo Bellini

  Vincenzo Bellini
  Fou un dels més cèlebres compositors d'òpera italià del pro-romanticisme. Representador del corrent bel canto. Compongué música sacra (motets, misses, etc.), música de cambra, un famós concert per a oboè, però és l'òpera el gènero musical que el féu famós.
 • Hector Berlioz

  Hector Berlioz
  Fou un compositor francès del Romanticisme. És considerat el primer músic romàntic de França i el creador de la instrumentació moderna. La seva música s'allunya de la pràctica habitual en la música francesa del seu temps, i s'arrela més a la música romàntica alemanya del mateix període. Compongué òperes, música orquestral, obres vocals i corals.
 • Felix Mendelssohn

  Felix Mendelssohn
  Fou un compositor alemany, pianista i director d'orquestra del primer període romàntic. La seva extensa obra inclou simfonies, concerts, oratoris, piano i música de cambra. La seva originalitat creativa s'està reconeixent actualment i es revalua fins a arribar a ser un dels compositors més populars del Romanticisme.
 • Frédéric Chopin

  Frédéric Chopin
  Considerat el millor compositor polonès de la història i un dels millors compositors de piano, instrument per al qual va compondre quasi exclusivament. La seva obra representa el Romanticisme en el seu estat més pur. Entre les seves obres publicades s'inclouen masurques, estudis, preludis, nocturns, poloneses, sonates i valsos per a piano, les quals reflecteixen els ritmes i melodies del folklore polonès.
 • Robert Shumann

  Robert Shumann
  Fou un compositor i pianista romàntic alemany. Excel·lent pianista, fundà una revista musical Neue Leipziger Zeitschrift für Musik. La seva obre és molt extensa, en formen part les obres per a piano solo, orquestrals, música de cambra, lieds i corals.
 • Franz Liszt

  Franz Liszt
  Fou un compositor i pianista hongarès, considerat un dels grans virtuosos del Romanticisme i, en nombroses ocasions - el més gran pianista de l'època. Amb Liszt, el piano esdevé un instrument orquestral, fou l'instrument al qual dedicà una notòria part dels seus esforços com a creador. En llur catàleg podem trobar una abundant quantitat de música orquestral, vocal, coral i fins i tot (de forma certament reduïda) òpera. Únicament la música de cambra fou la que mai li suscità interès cap.
 • Richard Wagner

  Richard Wagner
  Fou un compositor d'òpera, director d'orquestra i teòric musical alemany. Creador del drama musical i renovador del gènere operístic, és considerat també creador de l'òpera alemanya. És, al mateix temps, el llibrerista de les seves òperes. També fou un escriptor sobre temàtica àmplia: política, filosofía, autobiografía i més.
 • Giuseppe Verdi

  Giuseppe Verdi
  Fou un compositor d'òpera italià. Verdi va compondre òpera durant tota la seva vida i va perfeccionar el seu art amb l'ús de les formes de la grand opéra francesa i amb algunes de les innovacions de Wagner en la forma de l'òpera. Al llarg de la seva vida, la seva originalitat i fecunditat no varen tenir rival.
 • Period: to

  Romanticisme incipient

  El proto-romanticisme, del qual formen part el lieder de Schubert, les òperes de Weber i les obres del darrer període creatiu de Ludwig van Beethoven.
 • Period: to

  Romanticisme musical

  El període musical que introdueix un nou element poètic i metafísic, que fa que el sentiment prevalgui sobre la raó, predominant el subjectivisme i l'emoció. Es caracteritza per la universalitat, l'individualisme, el subjectivisme, la passió és la llibertat, la varietat estètica i l'interès pels valors nacionals i populars i pel món medieval.
 • César Franck

  César Franck
  Fou un compositor, pianista, organista i professor de música belga, naturalitzat francès, que va treballar a París durant la seva vida adulta. Compongué òperes i obres per l'escena, música simfònica, misses, música coral, de cambra, per a piano i, sobretot, una gran quantitat de música per a orgue i harmònium.
 • Carl Maria von Weber

  Carl Maria von Weber
  Fou un compositor, director d'orquestra, pianista, guitarrista i críticalemany, un dels primers compositors significatius de l'escola romàntica. Compongué 9 òperes, música sacra, 2 simfoníes, obres vocals amb orquestra i una gran quantitat de concerts.
 • Period: to

  Romanticisme ple

  L'inici en marca La Simfonia fantàstica d'Hector Berlioz. Aquesta època que pràcticament abasta el conjunt de l'obra de Frédéric Chopin, Felix Mendelssohn i Robert Schumann. També inclou les primeres òperes de Wagner i Verdi.
 • Johannes Brahms

  Johannes Brahms
  Fou un compositor alemany de música clàssica, un dels més representatius del Romanticisme. La seva música ha demostrat per ella mateixa no només ser commovedora, sinó també molt influent en el posterior desenvolupament de la música. Va compondre obres mestres en tots els gèneres excepte en òpera.
 • Camille Saint-Saëns

  Camille Saint-Saëns
  Fou un compositor, director d'orquestra, organista, pianista i militar francès. va ser un virtuós pianista i també un excel·lent improvisador a l'òrgan. La seva extensa obra (més de 400 composicions, en les que va abordar gairebé tots els gèneres musicals) és molt eclèctica. Va ser també el primer gran compositor que va escriure música per al cinema.
 • Aparició del saxòfon

  Aparició del saxòfon
  El belga Adolphe Sax inventa el saxòfon. Es desconeix l'origen de la inspiració que va portar a Sax a crear l'instrument, però la teoria més estesa és que, basant-se en el clarinet, instrument que ell tocava, va començar a concebre la idea de construir un instrument que tingués la força d'un metall i les qualitats acústiques d'un de fusta, una mena de "clarinet de metall".
 • Period: to

  Romanticisme tardà

  Caracteritzat pels poemes simfònics de Franz Liszt, els drames musical de Wagner, les òperes de maduresa de Verdi i l'aparició de la segona generació romàntica, amb Anton Bruckner, Johannes Brahms, César Franck i altres.
 • Giacomo Puccini

  Giacomo Puccini
  Fou un dels més grans compositors d'òpera italians que visqueren entre el segle XIX i el XX, màxim exponent del Verisme. Encara que Puccini és bàsicament conegut per les seves òperes, també escrigué algunes peces orquestrals, música sacra, música de cambra i cançons per a veu i piano.