Baixa (12)

Comencem una història... de la música

 • 476

  Cant gregoria

  Cant gregoria
  El cant gregorià és un tipus de música vocal monòdica, que té ritme lliure, és cantada sobre textos en llatí, és propi de la litúrgia cristiana, i que s'origina en l'alta edat mitjana.
 • 476

  Edat mitjana

  Edat mitjana
  L'edat mitjana o edat medieval és el període de la història d'Europa que va des del segle v fins al segle xv. Succeeix a l'edat antiga, que acaba amb la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident, i precedeix el Renaixement i l'era de l'exploració.
  La música de l'Edat Mitjana destaca per l'aparició de la polifonia i la invenció de sistemes de notació musical que fixaran la música en forma de partitura.
 • 900

  Polifonia

  Polifonia
  La polifonia és una composició musical consistent a juxtaposar dues o més línies melòdiques que interaccionen amb simultaneïtat. L'aparició de l'art polifònic va suposar la creació d'un nou llenguatge musical.
 • 1001

  Trobadors

  Trobadors
  Un trobador és un poeta cantor de l'edat mitjana que crea, en occità, composicions literàries i musicals, destinades a ser difoses pel cant dels joglars.
 • 1101

  Joglars

  Joglars
  Eren d'origen humil i anaven de poble en poble fen representacions, mímica, malabarismes i música. Cantaven cançons de moda composades per trobadors i les acompanyaven amb instruments.
 • 1110

  Marcabru

  Marcabru
  Marcabrú va ser un trobador que va viure al segle XII; la seva activitat poètica pot situar-se aproximadament entre els anys 1130 i 1150.1 Era originari de la regió de Gascunya i d'extracció humil. Sembla que es va dedicar professionalment a la poesia, exercint com a juglar de les seves pròpies composicions.
 • 1170

  Ars Antiqua

  Ars Antiqua
  L'Escola de Notre-Dame de París amb els compositors Leonin i Pérotin és el centre de la polifonia, des d'on s'expandeix per Europa. S'incorpora el conductus.
 • 1200

  Berengel de Palou

  Berengel de Palou
  Berenguer de Palou (XII - 1241) va ser bisbe de la diòcesi de Barcelona des de l'any 1212 fins a 1241. Va començar sent canonge de la catedral de Santa Eulàlia de Barcelona quan el seu oncle, també anomenat Berenguer de Palou, era bisbe de la ciutat.
 • 1221

  Alfons X

  Alfons X
  Alfons X de Castella, anomenat «el Savi» (Toledo, 23 de novembre de 12211-Sevilla, 4 d'abril de 12842), va ser rei de la Corona de Castella i dels altres regnes amb què s'intitulava entre 1252 i 1284. A la mort del seu pare, Ferran III «el Sant», va reprendre l'ofensiva contra els musulmans, i va ocupar Jerez (1253), va arrasar Salé, el port de Rabat (1260) i va conquistar Cadis (c. 1262).
 • 1320

  Ars Nova

  Ars Nova
  La polifonia es va sofisticant cada vegada més i agafa un caire més modern i popular. La base teòrica serà el desenvolupament d'harmonies noves, llibertat rítmica i melòdica i l'inici del trencament amb els modes eclesiàstics. Les formes musicals d'aquesta etapa són: el motet, la missa, la balada, el virolai i el rondó.
 • 1401

  El Reneixament

  El Reneixament
  El Renaixement o Renaiximent és una època artística, i per extensió cultural, que dona inici a l'edat moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa el segle xvi.
 • 1450

  De arte altendi et choreas ducendi

  De arte altendi et choreas ducendi
  El primer tractat de dansa és De arte saltendi et choreas ducendi (L'art de dansar i dirigir conjunts), de Domenico de Piacenza o Domenico de Ferrara. (1450-1504)
 • 1468

  Juan del encina

  Juan del encina
  Juan de Fermoselle, més conegut com a Juan de l'Alzina —a la grafia actual del seu nom— o Juan de l'Enzina —en grafia de l'època— (12 de juliol de 1468 - Lleó, 1529), va ser un poeta, músic i autor teatral del renaixement espanyol a l'època dels Reis Catòlics. Se'l considera, juntament amb el guipuscoà Juan de Anchieta, com un dels majors exponents de la polifonia religiosa i profana a Espanya de finals del segle XV i principis del XVI.
 • 1530

  Juan Navarro

  Juan Navarro
  Juan Navarro de Sevilla, llatinitzat com a Johannes Navarrus Hispalenis (Marchena, c. 1530 – Palència, 17 d'octubre de 1580) va ser un mestre de capella espanyol i compositor de l'Escola Sevillana o andalusa de polifonistes1 2 No té relació amb el seu contemporani a Mèxic, el compositor Juan Navarro Gaditanus (Juan Navarro de Cadis, c. 1550 – c. 1610).3 amb el qual se li sol confondre. Va ser Mestre de Tomás Luis de Victoria.
 • 1533

  Madrigal

  Madrigal
  El madrigal és un tipus de composició de música vocal profana creada durant el Renaixement i primer Barroc. Durant bona part de la seva història va ser polifònic i sense acompanyament instrumental, per a un nombre de veus que variava des de dues fins a vuit, tot i que el més freqüent era entre tres i sis.
 • 1550

  villancico

  villancico
  Les villancicos sorgeixen al Renaixement, a través de cançons cantades de forma popular. Es tracta de melodies interpretades pel poble per explicar qualsevol situació quotidiana: parlaven d'històries d'amor i fins i tot formaven part del Cançoner de Palau.
 • 1560

  Ensalada

  Ensalada
  L'ensalada és una composició musical polifònica, d'estil madrigalesc formada d'elements heterogenis. És de caràcter festiu i humorístic, lligat en general amb la temàtica nadalenca, en el text literari de la qual -i d'aquí el seu nom- s'hi barrejaven diversos idiomes, i que en el transcurs del seu discurs musical tot d'un plegat canviava d'estil, de manera que donava així un marcat caràcter de joc al desenvolupament de l'obra.
 • 1580

  Barroc primirenc

  Barroc primirenc
  Caracteritzat per obres de poca extensió. La música està al servei de la paraula. Es comencen a establir diferències entre la música vocal i la instrumental.
 • Barroc

  Barroc
  El barroc és, a la vegada, un període històric i un moviment cultural que es va estendre a Europa i a llurs colònies entre la segona meitat del segle xvii i els inicis del segle xviii. Com a corrent artístic va influir la literatura, l'escultura, la pintura, la música, l'arquitectura i les arts escèniques.
 • Henry Purcell

  Henry Purcell
  Henry Purcell (/ˈpɜ:səl/ o /pársel/; St Ann's Lane, Old Pye Street, Westminster, c. 10 de setembre de 1659; Dean's Yard, Westminster; 21 de novembre de 1695)1 va ser un compositor anglès del barroc . Considerat un dels millors compositors anglesos de tots els temps2, va incorporar a la seva música elements estilístics francesos i italians, generant un estil propi anglès de música barroca.
 • Antonio vivaldi

  Antonio Vivaldi (Venècia, 4 de març de 1678; Viena, 28 de juliol de 1741) va ser un compositor, violinista, impresario, professor i sacerdot catòlic venecià del Barroc. Era anomenat Il prete rosso («El capellà vermell») per ser sacerdot i pèl-roig. Se'l considera un dels més grans compositors barrocs, la seva influència durant la seva vida es va estendre per tota Europa i va ser fonamental en el desenvolupament de la música instrumental de Johann Sebastian Bach.
 • Classicisme

  Classicisme
  Un classicisme és un moviment artístic caracteritzat per una mirada nostàlgica a l'antiguitat clàssica. Es considera que el primer classicisme és el Renaixement i és difícil concretar la totalitat dels classicismes, sovint són moviments d'una nació o regió d'àmbit reduït o transcorren en un espai de temps curt.
 • Antonio salienzi

  Antonio salienzi
  Antonio Salieri (Legnago, 18 d'agost de 1750; Viena, 7 de maig de 1825) va ser un compositor de música sacra, clàssica i òpera, i director d'orquestra italià.
  Va passar la major part de la seva vida a la Cort imperial de Viena, de la qual va ser compositor i mestre de capella. La seva filosofia artística es resumeix en el títol d'una de les seves òperes cèlebres, Primer la música i després les paraules.
 • Mozard

  Mozard
  Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozarta (Salzburg, 27 de gener de 1756-Viena, 5 de desembre de 1791), més conegut com Wolfgang Amadeus Mozart, va ser un compositor, pianista, director d'orquestra i professor de l'antic Arzobispad del Sacre Imperi Romà Germànic, actualment parteix d'Àustria), mestre del Classicisme, considerat com un dels músics més influents i destacats de la història.