Les revolucions liberals i nacionalistes

 • Period: to

  Carles IV

  Carles IV d'Espanya (Portici, Regne de Nàpols, 11 de novembre de 1748 - Roma, 19 de gener de 1819), fou príncep d'Astúries (1759 - 1788) i Rei d'Espanya (1788 - 1808) després de la mort del seu pare Carles III d'Espanya.
 • Reunió Estats Generals. Presa de la Bastilla (14-07-1789)

  Reunió Estats Generals. Presa de la Bastilla (14-07-1789)
  La presa de la Bastilla és un esdeveniment de la Revolució Francesa que tingué lloc el 14 de juliol de 1789.
 • Period: to

  Monarquia Constitucional

  Una monarquia constitucional és una forma de govern monàrquica establerta sota un sistema constitucional que reconeix un monarca electe o hereditari com a cap d'estat.
 • Primera Constitució Francesa

  Primera Constitució Francesa
  La Constitució francesa de 1791 fou la primera constitució escrita de la història francesa i va ser promulgada per l'Assemblea Constituent el 3 de setembre de 1791 i acceptada per Lluís XVI el 16.
  Contenia la reforma de l'Estat francès, quedant França configurada com una monarquia constitucional.
 • Period: to

  República Democràtica

  La Primera República Francesa, oficialment la República francesa (République française) fou proclamada el 21 de setembre de 1792, durant la Revolució Francesa, amb la qual cosa fou destronat Lluís XVI, a qui, després de la insurrecció del 10 d'agost de 1792, l'Assemblea Legislativa havia declarat suspès en les seves funcions i posat sota arrest.
 • Cop d’Estat de Napoleó

  Cop d’Estat de Napoleó
  El cop d'estat del 18 de brumari, en francès: coup d'État du 18 brumaire (de l'any VIII) del calendari revolucionari o 9 de novembre de 1799, de Napoleó Bonaparte marca la fi del Directori (Directoire) i de la Revolució Francesa, i el principi del Consolat francès. El cop d'estat va ser fomentat a la casa de Joséphine de Beauharnais del carrer Chantereine de París, al voltant de la zona compresa entre l'actual Rue de la Victoire i la rue de Châteaudun.
 • Cop d’Estat. Consolat

  Cop d’Estat. Consolat
  El Consolat francès és el govern de la República Francesa que va des de la caiguda del directori arran del Cop d'estat del 18 de brumari[1] de l'any VIII (9 de novembre de 1799) fins a la proclamació de Napoleó Bonaparte com a emperador el 18 de maig de 1804. Per extensió, el consolat es refereix a una etapa de la història de França.
 • Period: to

  Romanticisme, Realisme i Modernisme

  El romanticisme va ser un moviment tant cultural com polític que s'originà a Alemanya a final del segle xviii, però que ràpidament passà a influenciar totes les arts.El Realisme tant pot ser una actitud estilística o de teoria de l'art que identifica art i realitat,com pot designar un corrent artístic del segle XIX que abasta tant en escultura i en pintura com en la literatura.El Modernisme va ser un moviment cultural produït a Occident a la fi del segle xix i al començament del segle xx.
 • Napoleó Emperador

  Napoleó Emperador
  Fou general de l'exèrcit durant la Revolució francesa, alt dirigent de França com a primer cònsol de la Primera República Francesa, i emperador dels francesos, amb el nom de Napoleó I del Primer Imperi francès, i posteriorment i de forma breu des del 20 de març al 22 de juny de 1815. Va ser també rei d'Itàlia, mediador de la Confederació Suïssa i protector de la Confederació del Rin. També, mentre va ser emperador dels francesos esdevingué 49è copríncep d'Andorra.
 • Tractat de Fontainebleau (França-Espanya)

  Tractat de Fontainebleau (França-Espanya)
  El Tractat de Fontainebleau va ser un acord secret signat el 27 d'octubre de 1807 entre el Regne d'Espanya i el Primer Imperi Francès per a repartir-se Portugal.
 • Josep I Bonaparte rei d’Espanya.

  Josep I Bonaparte rei d’Espanya.
  Josep I Bonaparte, anomenat de forma despectiva Pepe Botella, va ser rei de Nàpols (1806-1808) i rei d'Espanya (1808-1813), però no de Catalunya, territori que s'incorporà al Primer Imperi Francès.
 • Period: to

  Guerra de la Independència contra Napoleó

  La Guerra del Francès va ser un conflicte bèl·lic entre Espanya i el Primer Imperi Francès que s'inicià el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclogué el 1814, amb el retorn de Ferran VII d'Espanya al poder.
 • Corts de Cadis

  Corts de Cadis
  Les Corts de Cadis és com es coneix l'Assemblea constituent inaugurada a San Fernando el 24 de setembre de 1810 i posteriorment traslladada a Cadis fins a 1814 durant la Guerra del Francès.
 • Primera Constitució liberal espanyola (la Pepa)

  Primera Constitució liberal espanyola (la Pepa)
  La Constitució de 1812 va ser la norma fonamental de la Monarquia espanyola redactada per les Corts de Cadis el 1812. Va ser de caràcter liberal i va ser coneguda com "La Pepa", pel fet d'haver-se aprovat el dia de sant Josep. La constitució establia la sobirania en la Nació, la monarquia constitucional, la separació de poders, la limitació del rei, el sufragi universal masculí indirecte, la llibertat d'impremta, la llibertat d'indústria i el dret de propietat, entre altres.
 • Màxima expansió imperi napoleònic

  Màxima expansió imperi napoleònic
  El Primer Imperi Francès, conegut comunament com a Imperi Francès, Imperi Napoleònic o simplement l'Imperi, cobreix el període de la dominació de França sobre l'Europa Continental, sota el govern de Napoleó I de França.
 • Napoleó abdica. Exili

  El 1814 Napoleó Bonaparte és obligat a abdicar i exiliar-se a l'illa d'Elba per la signatura del Tractat de Fontainebleau. L'estada de Napoleó Bonaparte a l'illa d'Elba va durar des del 4 de maig de 1814 fins al 26 de febrer de 1815.
 • Period: to

  Ferran VII

  Ferran VII d'Espanya, dit el Desitjat (L'Escorial, 14 d'octubre de 1784 - Madrid, 29 de setembre de 1833), fou príncep d'Astúries (1788-1808) i rei d'Espanya
 • Period: to

  Restauració Absolutisme (Ferran VII)

  La Restauració absolutista a Espanya és el període de la història d'Espanya que s'estén entre els anys 1814 i 1833, en el curs del qual es restableix a Espanya la Monarquia Absoluta Borbònica.
  Després de la Guerra del Francès, les Corts es reuneixen a Madrid l'octubre de 1813.
 • Period: to

  Congrés de Viena. Santa Aliança. Nou Mapa d’Europa

  El congrés de Viena fou una conferència entre ambaixadors de les majors potències d'Europa que va ser presidit per l'estadista austríac Klemens Wenzel von Metternich. Va tenir lloc a Viena (Àustria), de l'1 d'octubre de 1814 al 9 de juny de 1815.
 • Revolució a Espanya, Estats Italians, Portugal i Hispanoamèrica.

  Revolució a Espanya, Estats Italians, Portugal i Hispanoamèrica.
  Revolució de 1820 o Cicle revolucionari de 1820 foren un conjunt de processos revolucionaris que van tenir lloc a Europa al voltant de 1820. Va ser la primera de les anomenades onades o cicles revolucionaris que van sacsejar Europa amb posterioritat a les Guerres Napoleòniques i que es van repetir successivament en les de 1830 i les de 1848.
 • Period: to

  Revolució Liberal. Trienni Democràtic

  El Trienni Liberal va ser un període liberal del regnat de Ferran VII, que es va iniciar amb el pronunciament de Riego l'1 de gener de 1820 a Las Cabezas de San Juan, que havia rebut l'encàrrec de dirigir una expedició contra els insurgents de les colònies d'Amèrica.
 • Period: to

  Revolució a Grècia. Independència de l’Imperi Otomà

  La Guerra d'independència de Grècia, també coneguda com a Revolució Grega, va ocórrer entre el 1821 i el 1832. Els grecs van rebre l'ajuda de diverses nacions europees, i els otomans van ser assistits per Tunísia i Egipte. Grècia va aconseguir-ne la independència i aquest dia (25 de març) se celebra com a festa nacional.
 • Enviament exèrcit Santa Aliança (Cent mil fills de Sant Lluís)

  Enviament exèrcit Santa Aliança (Cent mil fills de Sant Lluís)
  Els Cent Mil Fills de Sant Lluís va ser un exèrcit enviat per França l'any 1823 en representació de la Santa Aliança, com a resposta a la petició d'ajuda que feu Ferran VII al Congrés de Verona perquè fos restaurat com a monarca absolut. L'exèrcit va travessar la frontera espanyola i va recórrer tot el país perseguint el govern liberal refugiat a Cadis.
 • Revolució a França (Lluís Felip d’Orleans rei). Revolució a Polònia (fracassa contra l’Imperi Rus). Revolució Estats alemanys, italians i suïssos.

  Revolució a França (Lluís Felip d’Orleans rei). Revolució a Polònia (fracassa contra l’Imperi Rus). Revolució Estats alemanys, italians i suïssos.
  Lluís XVIII de França (Palau de Versalles, 17 de novembre de 1755 - París, 16 de setembre de 1824), fou rei de França i Navarra, titular entre 1795 i 1814, i efectiu des de 1814 fins a 1824, llevat del breu període conegut com el Govern dels cent dies (20 de març- 8 de juliol de 1815) en què, momentàniament, Napoleó recuperà el poder. Fou també Co-Príncep d'Andorra .
 • Period: to

  Revolució Bèlgica (s’independitza del Regne Països Baixos)

  La Revolució belga contra el rei Guillem I dels Països Baixos va començar el 25 d'agost de 1830 després d'una òpera de Daniel-François Esprit Auber, La Muette de Portici, al teatre de La Monnaie de Brussel·les.
 • Period: to

  Regències Maria Cristina i Espartero

  La regència d'Espartero va ser un període de la minoria d'edat d'Isabel II d'Espanya, així anomenat perquè el general Baldomero Espartero, després del triomf de la "revolució de 1840" que va posar fi a la regència de María Cristina de Borbó, mare de la futura reina Isabel II, que llavors comptava amb nou anys.
 • Period: to

  Instauració Règim liberal

  La construcció de l'estat liberal a Espanya va començar a partir de la mort, el 1833, de Ferran VII, monarca absolutista. Aquest arribarà fins a la Revolució de 1868. Es narra, doncs, el complex i imperfecte procés de modernització de les estructures socials i de la transformació de l'Estat espanyol en un sentit liberal i constitucionalista. Les condicions institucionals pròpies d'una economia de mercat moderna van quedar finalment establertes, superant-se, doncs, la societat d'Antic Règim.
 • Period: to

  Isabel II

  Elisabet II del Regne Unit, nascuda Elizabeth Alexandra Mary Windsor, (Londres, 21 d'abril de 1926) és una aristòcrata anglesa, que exerceix des de 1952 els càrrecs de reina del Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, governadora suprema de l'Església d'Anglaterra i cap de la Mancomunitat de Nacions
 • Revolució a França (Napoleó III), estats italians, alemanys i austríacs

  Revolució a França (Napoleó III), estats italians, alemanys i austríacs
  Charles Louis Napoléon Bonaparte (París, 20 d'abril, 1808 - Chislehurst, Kent, Anglaterra 9 de gener 1873). Darrer monarca de França, tercer fill del rei Lluís Bonaparte i de la reina Hortense de Beauharnais; ambdós monarques del regne d'Holanda durant les guerres napoleòniques, i nebot de Napoleó Bonaparte.
 • Period: to

  Sexenni Democràtic

  El Sexenni Democràtic és un període històric de la història d'Espanya comprès entre la Revolució de 1868, que suposà la fi del regnat d'Isabel II d'Espanya i la Restauració de la dinastia borbònica el gener del 1875. Aquesta etapa de la història espanyola es pot considerar un fet homòleg a la primavera dels pobles que visqueren les nacions europees; arribada, com molts altres fets o corrents, amb un cert retard a la península.
 • Unificacions i creació d’Itàlia i Alemanya

  Unificacions i creació d’Itàlia i Alemanya
  La unificació italiana fou, en sentit estricte, el procés mitjançant el qual, entre 1859 i 1870, foren unificats els diversos estats en què s'estructurava la península Itàlica (i illes del voltant) per tal de crear l'actual Estat italià