Imatge3

La Revolució Russa

  • Period: to

    La Revolució Russa

  • Revolució del 1905

    Revolució del 1905
    Va esclatar un moviment revolucionari contra l'opressió tsarista i les injustícies socials i en demanda de millores bàsiques. Va produir-se una manifestació al Palau d'Hivern que l'exèrcit va reprimir per ordres del Tsar en el que es coneix amb el nom de "Diumenge Sagnant". Com que la revolució no ha tingut èxit, la població escriu unes cartes al Tsar demanant unes millores i finalment es crea la DUMA i es fa una reforma agrària per part del ministre Stolipin.
  • Rússia en la 1a Guerra Mundial

    Rússia en la 1a Guerra Mundial
    Rússia de la 1 G.M
    Rússia participa a la 1a G.M amb aliances amb França, Anglaterra i Sèrbia però clarament és veu una diferència entre el poder rus i l'alemany i aquesta guerra va fer empitjorar econòmicament Rússia.
  • Vaga general contra el Tsarisme

    Vaga general contra el Tsarisme
    Diversos grups populars demanen la fi de la Guerra i una millora en les condicions de vida. A finals de Febrer es produeix la vaga general. Amb la insurreció militar que es produeix, el Tsar ha d'abdicar i s'estableix un govern provisional, en mans del Príncep Livov, liberal, que volia convertir Rússia en un règim parlamentari.
  • Dualitat de poders

    Trobem una continua lluita entre el govern provisional i els soviets. Els soviets demanaven un aprofundiment de les reformes.
  • Lenin

    Lenin
    Torna Lenin de l'exili i s'encarrega de liderar els soviets de Petrograd. Apareix l'article "Tesis d'Abril" i el govern provisional es troba en una situació en la que no sap com solucionar els problemes de fons i es substitueix Livov per Kerenski, un socialista moderat.
  • Intent de cop d'Estat

    Intent de cop d'Estat
    Trotski al poder Els sectors tsaristes de l'exrèrcit liderats pel General Kornilov van intentar un cop d'Estat contra Kerenski i el govern provisional. Finalment Kerenski va salvar el seu càrrec i el partit bolxevic. va ser el que va sortir més reforçat.
  • Amb Lenin

    Amb Lenin
    El partit bolxevic decideix apostar pel nou discurs revolucionari de Lenin en comptes d'apostar per Kamenev.
    Trotski, molt amic de Lenin, liderarà el procés revolucionari i també els soviets de Petrograd.
  • Insurreció

    El govern provisional Els obrers de Petrograd, armats, inicien una revolució per ocupar el Palau d'Hivern, la seu del govern provisional. Acaben amb el govern provisional excepte amb Kerenki, que aconsegueix escapar.
  • Bolxevics en el poder

    Bolxevics en el poder
    Els bolxevics controlen una part important del país, la zona central i septentrional, tot i que les forçes tsaristes també tenen una part important. Els bolxevics tanquen l'Assemblea Constituent i l'òrgan de direcció del partit és el Politburo. Lenin vol convertir el país en una república federal.
  • Exèrcits blanc i roig

    La majoria del país estava a favor dels bolxevics però com que encara hi havien dubtes, llocs on encara hi havien força tsaristes, es van dividir en l'exèrcit roig (bolxevics) i l'exèrcit blanc (tsaristes) El 1921, l'exèrcit roig va guanyar. Així es va establir el comunisme de guerra, una estratègia de Lenin en què tots els sectors productius van quedar sota l'ordre de l'Estat perquè a l'exèrcit roig no li faltés res.
  • Internacional Comunista

    Lenin i Trotski creien que era necessàri expandir la Revolució més enllà de la URSS i van crear la Primera Internacional Comunista amb seu a Moscou.
  • Exèrcit Roig

    Exèrcit Roig
    La NEP Victòria de l'exèrcit roig contra l'exèrcit blanc des de 1918. Es crea la NEP, una Nova Política Econòmica que incrementa la producció, té millores de vida de la població i debilita els sectors contrarevolucionaris mentre recupera la confiança del poble. Gràcies a la NEP apareixen els empresaris i els pagesos acumulats.
  • Divisió interna del partit

    El partit es divideix en un sector més a l'esquerra, que demanava el retorn a la col·lectivizació i nacionalització mentre que el sector més a la dreta, volia el manteniment d'una economia mixta. Aquest any es crea la URSS.
  • 1ª Constitució Soviètica

    1ª Constitució Soviètica
    Aquesta Constitució no es aprovada per cap Cambra perquè no hi han cambres. Aquest any mor Lenin i hi han dos candidats a cobrir el seu lloc: Trotski que era de l'ala esquerra i Stalin que tenia aliances amb l'ala dreta que va utilitzar després.