La primera etapa de la restauració borbònica (1874-1898)

Timeline created by Laia Torras
In History
 • Manifest de Sandhurst

  Alfons XII havia estat estudiant al Regne Unit perquè es familiaritzés amb el sistema polític anglès, basat amb el bipartidisme.
  En aquest manifest dirigit al poble espanyol, Alfons XII es comprometia exercir la monarquia de manera conciliatòria i liberal
 • Proclamació d'Alfons XII

  El general Martínez Campos, sense esperar l'autorització de Cánovas, va proclamar Alfons XII rei d'Espanya.
 • Derrota dels carlins a Catalunya, País Valencià i Aragó

  Al llarg de l'any 1875 l'exèrcit liberal va aconseguir derrotar el carlisme a Catalunya, País Valencià i Aragó.
 • Period: to

  Regnat d'Alfons XII

 • Arribada del rei a Espanya

  El nou rei Alfons XII va desembarcar al port de Barcelona, enmig de l'entusiasme popular.
  Els objectius del nou règim van ser elaborar una constitució que es basés amb el bipartidisme i pacificar el país (aturar les guerres).
 • Derrota dels carlins a País Basc-Navarra

  La conseqüència immediata de la derrota carlina va ser l'abolició del règim foral (les lleis de cada territori). L'any 1878 es va estipular un sistema que atorgava certa autonomia fiscal a les províncies basques (tenen un sistema de finançament diferent).
 • Constitució de 1876

  La Constitució del 1876 semblava molt democràtica, però realment era més conservadora que la del 1869.
  Punts bàsics:
  -Sobirania Nacional compartida amb el rei (encara té molt poder).
  -Sistema bicameral (Congrés i Senat).
  -Sufragi censatari.
  -Religió oficial: catòlica, i les altres poden practicar el culte privat.
  -Llibertats individuals i dret de reunió i associació.
  També es va fer al rei cap de l'exèrcit, la qual cosa va acabar amb els pronunciaments però donava excessiu poder al monarca.
 • La Pau de Zanjón

  L'acabament de la guerra carlina va permetre posar fi a la guerra dels deu anys (1868-1878), a Cuba. Es va signar La Pau de Zanjón, on s'hi incloïa una gran amnistia, l'abolició de l'esclavitud, la promesa de reformes (més autonomia)...
 • Period: to

  Guerra Chiquita

  El retard o l'incompliment de les reformes signades a La Pau de Zanjón va fer esclatar un nou conflicte, la Guerra Chiquita.
 • Legalització de tots els partits polítics

  El primer govern de Sagasta va legalitzar tots els partits polítics, però l'existència del caciquisme va fer que estiguessin marginats. Aquestes principals forces d'oposició eren el carlisme, republicanisme (Pi Margall), socialisme o moviment obrer (Pablo Iglesias) i nacionalismes.
 • Pacte del Pardo

  El rei Alfons XII va morir de tuberculosi l'any 1885, amb 28 anys. El Pacte del Pardo va ser un pacte entre els partits dinàstics (liberals i conservadors) amb la finalitat de donar suport a la regència de Maria Cristina, per garantir la continuïtat de la monarquia.
 • Period: to

  Regnat de Maria Cristina

 • Aranzel Cánovas

  Espanya va introduir a Cuba un impost a la importació de productes no procedents d'Espanya. Aquesta mesura va augmentar el malestar de la població cubana, i va incomodar als Estats Units.
 • Grito de Baire

  La insurrecció va iniciar-se a la localitat de Baire, amb el Grito de Baire. José Martí va ser el líder del moviment independentista.
  Cánovas va enviar un exèrcit liderat pel General Martínez Campos, que no va aconseguir controlar la rebel·lió. Va ser substituït pel general Valeriano Weyler, que va iniciar una forta repressió. A més, la mala alimentació i les malalties tropicals van causar gran mortalitat entre les tropes espanyoles.
 • Period: to

  Guerra de Cuba

  L'any 1898 el Maine (cuirassat nord-americà) va esclatar al port de l'Habana. Els Estats Units van acusar a Espanya i van declarar la guerra. La major part de polítics espanyols (partits dinàstics) van decidir anar a la guerra.
  L'esquadra americana va enfonsar tots els vaixells espanyols de Filipines. Més tard, van enfonsar també l'esquadra espanyola de Cuba. El 25 de juliol desembarcaven a Puerto Rico i el 14 d'agost va caure Manila (Filipines).
 • Manifest regeneració política

  El general Camilo Polavieja va fer un manifest a favor de la regeneració política: volia regenerar la vida política i social del país després del desastre del 98.
 • Tractat de París

  Després del desastre de la guerra de Cuba, es va signar el Tractat de París. Espanya va reconèixer la independència de Cuba i cedia les Filipines, Puerto Rico i l'illa de Guam als Estats Units.
  Això va comportar el desastre del 98, que va significar la fi del sistema de la Restauració tal i com l'havia dissenyat Cánovas, i el sorgiment d'una nova generació de polítics, intel·lectuals, científics, activistes i empresaris.
 • Venta a Alemanya d'illes del Pacífic

  El govern espanyol va vendre a Alemanya per 25 milions de pessetes les Illes Carolines, les Marianes i les Palau.
 • Tancament de caixes

  A Catalunya el desastre va tenir conseqüències polítiques i econòmiques importants, com el Tancament de caixes, on a causa d'un gran augment d'impostos la gent hi va estar en contra i va protestar tancant establiments comercials i indústries, sobretot a Barcelona.