La poesia i la novel·la del segle XV

 • 1400

  Ausiàs March

  Ausiàs March
  Va nàixer a Valènica o Gandia, fill de Pere March. La seua estructura s'ajusta a la poesia trobadoresca, com l'ús del decasíl.làb amb censura en la quarta síl.laba, fonamentalment l'octava decasil.àbica. La llengua de les seues composicions es caracteritza per la precisió conceptual, la immediatesa col.loquial, la consició, la densitat expressives i la sintaxi complexa. Utilitzaba comparacions, imatges, antítesi i l'ús de la primera persona.
 • Period: 1400 to 1500

  SEGLE D'OR

  Aquest segle va ser una esplendor artística i literària. Es va centrar a València on s'experimentà un fort creixement demogràfic i on es va convertir en un gran centre mercantil i financer, mentre que Catalunya patí una llarga guerra civil.
  A València hi hagué una magnífica producció cultural com els edificis gòtics. També sorgiren les grans figures de la literatura catalana: Jordi de Sant Jordi, Ausiàs March, Joanot Martorell, Joan Roís de Corella, Jaume Roig i Isabel de Villena.
 • Period: 1416 to 1424

  OBRA DE JORDI DE SANT JORDI

  En aquest periode va escriure els díhuit poemes que s'han conservat. Una producció composta en una llengua híbrida d'occità i català. La seua poesia expressa subjectivitat, un to malenconiós i nostàlgic.
 • 1420

  Jordi de Sant Jordi com a cavaller

  Jordi de Sant Jordi com a cavaller
  Va acompanyar el rei en l'expedició a Serdenya i Còrsega, on va ser nomenat cavaller.
 • 1423

  "Desert d'amics, de béns e de senyor"

  En aquest any va ser capturat, fet que es reflecteix en aquest poema.
 • Period: 1425 to 1431

  OBRA D'AUSIÀS MARCH

  En aquest periode la seua trajectòria va estar vinculada a la cort d'Alfons Magnànim.
  March és el primer autor de la nostra literatura que escriu poesia culta en un català sense provençalismes, ja que considerava el català com la llengua de la veritat. L'experiència amorosa es combina amb la reflexió moral i l'expressió de la subjectivitat pròpia. Per a ell l'amor és un dilema tràgic, un engany o una passió destructora.
  CICLES POÈTICS:
  -CANTS D'AMOR
  -DE MORT
  -MORALS
 • Jan 1, 1435

  CURIAL E GÜELFA ESTRUCTURA ARGUMENTAL 1)

  LLIBRE PRIMER: narra la joventut de Curial, un cavaller pobre que s'enamora de Güelfa. Però, per culpa d'uns calumniadors, se'n va a Àustria, on intervé per a salvar a una duquessa. Com a recompensa li ofereixen la mà de Laquesis, però ho rebutja i torna.
  SEGON: l'eix central és un torneig a Melú. Laquesis posa gelosa a Güelfa, qui retira l'ajuda econòmica a Curial, que se'n va a França desesperat.
 • 1435

  CARACTERÍSTIQUES DEL CURIAL

  CARACTERÍSTIQUES DEL CURIAL
  • narra l'ascensió social d'un jove pobre per mitjà de la cavalleria i l'amor.
  • representa una de les temptatives més originals d'innovació del gènere.
  • Combina tradicions literàries de les literatures romàniques i de la literatura clàssica: ambientació realista i amorosa amb l'erudició i les al·legories mitològiques.
  • és una novel·la sentimental: l'amor emmarca l'argument i desencadena l'acció.
  • s'exposa la concepció medieval de l'amor i els rangs socials. -l'estil és culte i transparent.
 • Period: 1435 to 1462

  CURIAL E GÜELFA - AUTORIA I TÍTOL

  Trobada per Manuel Milà a la Biblioteca Nacional de Madrid, no se sap ni el títol ni l'autor. Milà l'anomenà així perquè són els noms de la parella protagonista.
 • Jan 2, 1435

  CURIAL E GÜELFA ESTRUCTURA ARGUMENTAL 2)

  LLIBRE TERCER: Després d'un viatge a Terra Santa i a Grècia, Curial naufraga a les costes del nord d'Àfrica. Captiu set anys, esquiva per fidelitat a Güelfa, els amors de Càmar. Aconseguida la llibertat, Curial es converteix en un gran capità d'exèrcits. Es reconcilia amb l'amada i es casen.
 • Period: 1437 to 1465

  VIDA DE JOANOT MARTORELL

  Desafià el seu cosí, que s'havia promés en matrimoni secret amd Damiata, hi havia mantingut relacions i després s'havia negat a casar-s'hi. Joanot anà a Londres on aconseguí que el rei Enric IV d'Anglaterra acceptara ser jutge. Però, el duel no es va dur a terme mai.
  Això empitjorà la seua situació econòmica. Quan tornà, Ausiàs March es negava a casar-se amb la seua germana fins que no se li cobrara el dot. Joanot va haver de donar part de la seua possessió.
  Morí arruïnat i sense descendència.
 • Jan 1, 1460

  ESTRUCTURA ARGUMENTAL DE TIRANT LO BLANC 1)

  ESTRUCTURA ARGUMENTAL DE TIRANT LO BLANC 1)
  PRIMERA PART: A Anlgaterra Tirant assisteix al casament del rei. A Londres és fet cavaller i és nomenat el millor de les festes.
  SEGONA PART: l'acció ocorre a Sicília i a Rodes. Tirant acudeix acompanyat per Felip, infant del rei de França. A Sicília Felip s'enamora de Ricomana, filla del rei, i Tirant l'ajuda. Després se'n van a Rodes, on socorre la ciutat i fa fugir als moros.
 • Period: 1460 to 1465

  TIRANT LO BLANC

  Joanot comença a escriure en 1460, quan va morir al 1465 la novel·la ja deuria estar acabada però pendent de revisió. De fet, se sap que al 1464 va empenyorar el manuscrit de "Tirant" a Galba per 150 sous. Galba l'imprimí a 1490.
 • Jan 2, 1460

  ESTRUCTURA ARGUMENTAL DE TIRANT LO BLANC 2)

  TERCERA PART: Tirant rep una carta del rei de Constantinoble, demanant ajuda. Ell i la seua gent embarquen i allà Tirant s'enamora de Carmesina, Diafebus d'Estefania i l'Hipòlit de l'emperadriu. Aquesta part és l'eix central, conté escenes bel·liques i cortesanes, humor, sensualisme i erotisme.
  QUARTA PART: Tirant naufraga al nord d'Àfrica, on ajuda al rei de Tremissén en la lluita contra el rei Escariano. Aconsegueix conquerir tot el nord d'Àfrica i converteix milers d'infidels al cristianisme.
 • Jan 3, 1460

  ESTRUCTURA ARGUMENTAL DE TIRANT LO BLANC 3)

  CINQUENA PART: Tirant torna a Constantinoble amb un gran exèrcit i derrota als turcs. Es casa amb Carmesina, però al poc de temps emmalalteix sobtadament i mor.
 • Jan 4, 1460

  TIRANT LO BLANC I EL SEU TEMPS

  A diferència del Curial, l'acció és contemporània a l'època en què viu i escriu Joanot Martorell.
  Algunes aventures es basen en fets històrics, com la caiguda de Constantinoble en 1453.
 • Jan 5, 1460

  TIRANT LO BLANC, UNA NOVEL·LA TOTAL

  TIRANT LO BLANC, UNA NOVEL·LA TOTAL
  Martorell hi alterna un to teatral i solemne amb un altre col·loquial i directe, combina aspectes còmics amb aspectes tràgics i la narracio de les batalles amb la història sentimental i eròtica.