La crisi de la monarquia de Carles IV

By ryan sf
 • Period: to

  La crisi de la monarquia de Carles IV

  Comença la revolucio françesa.Per por del contagi.
 • Els ideals del clarisme

  "Déu, Pàtria, Rei i Furs" resumeixen els ideals del carlisme, una corrent política espanyola del segle XIX que defensava la tradició i la religió catòlica davant dels canvis liberals. El carlisme defensava el dret diví de la monarquia, la unitat d'Espanya i la defensa de les lleis i costums locals, anomenades furs, enfront de l'uniformisme centralista del govern.
 • La invasió napoleònica

  Napoleo li fan emperador i conquereix españa. El seu germa al 1811 es coronat rei.
 • La independencia de l'america hispana

  Els paisos que es van independitzar van ser als seguents:
  México: 1821
  Guatemala: 1821
  Honduras: 1821
  El Salvador: 1821
  Nicaragua: 1821
  Costa Rica: 1821
  Venezuela: 1821
  Colombia: 1810-1819
  Ecuador: 1822-1830
  Perú: 1821-1824
  Bolivia: 1825
  Chile: 1810-1818
  Argentina: 1816
  Uruguay: 1825-1828
  Paraguay: 1811
 • Period: to

  La guerra del francès

  L'aixeicament del poble de Madrid va comportar l'inici de la guerra.
  Fases:
  Resistencia popular
  ofencisva francesa
  victories angloespanyoles.
 • Les corts de cadis i la constitució del 1812

  Les Corts de Cadis van aprovar la Constitució de 1812, establint una monarquia constitucional i atorgant la sobirania al poble espanyol, limitant el poder del rei.
 • Period: to

  El sexenni Absolutista

  El Sexenni Absolutista (1814-1820) va ser un període de la història d'Espanya en què el poder va ser controlat exclusivament pel rei, sense cap mena de garanties constitucionals ni participació ciutadana.
 • Period: to

  El trienni Liberal

  El Trienni Liberal (1820-1823) va ser un període de la història d'Espanya en què es van establir les bases del liberalisme, amb la Constitució de 1812 com a referència, fins a la intervenció dels "Cent Mil Fillls".
 • Period: to

  La decada ominosa

  Durant la Dècada Ominosa, el rei Ferran VII va governar amb mà de ferro i va reprimir qualsevol intent de recuperar les llibertats i garanties constitucionals, sense respectar les lleis ni els drets dels ciutadans. Aquesta política repressiva va provocar una profunda crisi social i política que va contribuir a la caiguda del règim absolutista.
 • Les bases socials del clarisme

  El carlisme va comptar amb el suport de sectors conservadors, tradicionalistes i rurals que es van oposar als canvis liberalitzadors de l'època. També va obtenir el suport de grans propietaris, l'Església i sectors populars afectats per la crisi econòmica. A Catalunya, el País Basc i Navarra, va ser vist com una forma de defensar l'autonomia i les tradicions.
 • Period: to

  El suport del isabelins

  Els Isabelins eren partidaris de la successió al tron d'Isabel II, filla de Ferran VII, davant de la seva tia, la infanta Carles Maria Isidre. El suport a Isabel II va ser majoritari a Catalunya, el País Basc i Galícia, on es van donar episodis de resistència armada contra els carlins. La victòria isabelina va suposar la consolidació del liberalisme a Espanya.