kunststroomingen

By Solus
  • Period: 800 BCE to 500

    de klassieke oudheid

    De klassieke oudheid begint bij de oude grieken en gaat door tot in de Romeinse tijd. Het wordt klassiek genoemd omdat het een voortreffelijk voorbeeld is van hoe kunst zou moeten zijn. De kenmerken zijn de tempels, het perfecte mensbeeld, de contopost houding, het realisme en de perfectie. ook goden en mythen spelen een grote rol binnen de cultuur in de klassieke oudheid.
  • 525 BCE

    Achillus en Ajax bij een damspel

    Achillus en Ajax bij een damspel
    De titel die archeologen dit kunstobject hebben gegeven zegt eigenlijk al een kenmerk voor, dat is namelijk dat dit kunstwerk over de Griekse mythologie gaat. Je kunt ook zien dat de eerste werken oude de klassieke oudheid in dit geval uit de tijd van de grieken nog heel statisch en figuratief is. de bedoeling van dit soort potten was dan ook om een verhaal te vertellen met een pot. Dus de boodschap van de afbeeldingen was het belangrijkste.
  • 500 BCE

    Tempel van Athene

    Tempel van Athene
    Het is duidelijk te zien dat deze tempel in de tijd van de klassieke oudheid hoort want er zijn drie kenmerken: het gaat over de Griekse mycologie, het is een Griekse tempel met zuilen en het is een van de meest bekende toonbeelden van deze tijd.
  • 80

    colosseum

    colosseum
    Het colosseum in Rome is gebouwd door de Romeinen want er zitten bogen en rijk versierde zuilen in. De grieken hadden nog niet de expertise en de benodigde middelen om zo iets te kunnen maken.
  • Period: 300 to 1000

    De vroege middeleeuwen

    De kunst in deze periode staat vooral in het teken van de christelijke godsdienst. makers van kunstwerken zijn vaak anoniem. Er is nagenoeg geen sprake va goed perspectief in kunstwerken en de symbolische betekis van een werk komt voor de mooiheid ervan.
  • 700

    page of the book of Kelts

    page of the book of Kelts
    Dit is een versierde Keltische letter. te herkennen aan de ingevlochten knooppatronen. Dit soort letters maakte monniken in christelijke boeken. De maker van het werk is zoals normaal is in deze tijd niet bekend. De letter staat symbool voor het geloof
  • 953

    keizerskroon

    keizerskroon
    Deze kroon laat zien hoe groot de macht en het aanzien van een keizer was in de vroege middeleeuwen. Dat deze kroon zo mooi gemaakt is kan verklaard worden door het droit divin, dat houd in dat de koning is benoemd door God en dus onschendbaar is. De mensen zien de koning dus als een soort van toezichthouder van God.
  • 990

    Wilbertoord als aardsbischop

    Wilbertoord als aardsbischop
    Dit kunstwerk hoort om vier renen bij de vroege middeleeuwen: De maker is onbekend, het heeft een christelijk thema, het heeft kloppend perspectief en het is symbolisch voor het christendom geschilderd.
  • Period: 1000 to 1200

    de romaanse kunst

    Ook de Romaanse kunst is gebaseerd op het geloof. er is nog steeds geen sprake van perspectief in de schilderkunst. Echter zitten er wel verwijzingen naar de oudheid in de architectonische kunst. zoals de zuilen en de bogen in e kerken uit deze tijd.
  • 1050

    Romaanse abdij

    Romaanse abdij
    Ook dit had alles te maken met het geloof en de kenmerken van de Romaanse stijl zijn de rondbogen en de zuilen.
  • 1100

    Een romaanse kerk

    Een romaanse kerk
    Deze Romaanse kerk is te herkennen aan de boog constructie die te zien is in het plaatje en aan de zuilen aan de zijkant van de bogen. deze zijn ook versierd.
  • Period: 1140 to 1500

    gotiek

    De gotiek zag je vooral terug in de bouw van de grote kerken en kathedralen. De stroming heeft alles te maken met het christelijke geloof dat nagenoeg iedereen in Europa aanhing gedurende de middeleeuwen. de kerken waren mooi en versierde met veel mooiigheden. ook de schilder en de beelhoudkunst stonden geheel in het teken van god gedurende de middeleeuwen.
  • 1200

    kerk gotiek

    kerk gotiek
    Zo zag een kerk eruit die gebouwd is in de tijd van de gotiek. je iet dat hij in het teken staat van het christelijke geloof. zoals bij bijna alle kunstwerken in de middeleeuwen zijn da makers van de kerk niet bekend.
  • 1200

    De noodkist

    De noodkist
    De noodkist is een schijnreliek.Aan alle pracht en praal aan dit object kun je zien dat Sint Servaas een belangrijk persoon moet zijn geweest die hoog in aanzien stond. .Om de hoofden van de mannen zit een heilige cirkel en dat is een van de symbolen voor het christendom waaraan je kunt zien dat het object is gemaakt in Romaanse tijd.
  • 1310

    Maesta

    Maesta
    Dit kunstwerk is gemaakt door de kunstenaar Giotto. hij werkte met tempera een techniek die veel werd gebruikt in die tijd. Aan dit werk is goed te zien dat het in de middeleeuwen gemaakt is, omdat er geen echt goed perspectief in zit en omdat de symbolische waarde er vooral toe doet. Ook gaat het over het christendom, wat ook een kenmerk is.
  • Period: 1350 to

    De renaissance

    Het woord renaissance betekende wedergeboorte. in deze periode wordt de kunst uit de klassieke oudheid dan ook als het ware wedergeboren. in deze periode was er een grote verandering zichtbaar in vergelijking met de kunst in de middeleeuwen. er was namelijk weer perspectief te zien in de kunst. Ook ging individualisme een grotere rol spelen en was het christelijke geloof niet meer het aller belangrijkste binnen de kunst. Ook was er veel oog voor de realistische schilderkunst.
  • 1434

    De Vlaamse primitieven 1400 - 1500 Portret van Giovanni di Nicolao Arnolfini en zijn vrouw

    De Vlaamse primitieven 1400 - 1500 Portret van Giovanni di Nicolao Arnolfini en zijn vrouw
    Schilderij gemaakt door jan van Eyck. de kunstenaars van de Vlaamse primitieven waren uniek en dan vooral vanwege de af het doek spattende kleuren, dit was nergens anders in Europa te krijgen.
  • 1435

    De kruisafname van Jezus

    De kruisafname van Jezus
    Dit kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Rogier van Weyden. je ziet aan dit kunstwerk terug dat het is gemaakt in de tijd van de gotiek en de middeleeuwen, omdat het onderwerp alles te maken heeft met het christelijke geloof. Je ziet hier namelijk de kruis afname van Jezus afgebeeld. wel is de maker van het werk bekend, dit is iets dat niet gebruikelijk was in de tijd van de gotiek.
  • 1478

    La primavera

    La primavera
    Dit schilderij is gemaakt door de kunstenaar Sandro Boteccili. Aan de vormgeving van dit schilderij kun je goed terug zien dat het binnen de periode van de renaissance valt. De vrouwen die op het schilderij zijn geschilderd zijn allemaal afgebeeld volgens het volmaakte mensbeeld uit de klassieke oudheid. Ook dragen ze kleding die uit die tijd afkomstig is.Je ziet de wedergeboorte van de klassieke kunst dus goed terug in dit kunstwerk.
  • 1490

    Man van vitruvius

    Man van vitruvius
    Dit kunstwerk is gemaakt door de kunstenaar en wetenschapper Leonardo da Vinci. De renaicansse leidde tot het humanisme en kunstenaar leonado da Vinci maakte kunst die mensen wat leerde. In dit werk zie je ook teug dat er wordt teruggrepen naar de klassieke oudheid. dat zie ja namelijk aan de naakte figuur. maar de de wetenschappelijke manier van denken en het gebruik van de ratio in die tijd was gebaseerd op de ideeën van de filosofen en geleerden uit de klassieke oudheid.
  • 1505

    Christus de verlosser zegent ons

    Christus de verlosser zegent ons
    Dit schilderij is gemaakt door de kunstenaar Rafael. de man op het portret moet Jezus van Nazareth uitbeelden. hierin is te zien dat ook nog in de renaissance de kunst nog wel een beetje werd beïnvloed door het geloof. De bouw van het lichaam van Jezus is weergeven in het ideaalbeeld zoals ze dat in de klassieke oudheid mooi vonden. dit slaat dan ook weer terug op de wedergeboorte van de klassieke oudheid. ook is dit kunstwerk realistisch geschilderd wat een kenmerk is van de renaissance.
  • 1553

    Maniërisme 1552 - 1580 Portret van Maria de' Medici

     Maniërisme 1552 - 1580 Portret van Maria de' Medici
    Dit schilderij is gemaakt door de kunstenaar Agnolo Bronzino. Het maniërisme is ook bekend onder een andere naam namelijk, de naam laat renaicansse. Het maniërisme is in het leven groepen aan het einde van de renaicansse om het een nieuw leven in te blazen. Kunstenaars probeerde dit te doen door zaken in hun schilderijen te overdrijven. Dat zie je ook terug in de afbeelding hier. je ziet dat de vrouw een soort van overdreven gezicht heeft en dan met name de blik die ze in haar ogen heeft.
  • Period: to

    Barok

    In de barok proberen de kunstenaars in hun kunstwerken zo veel mogelijk dramatiek te creëren. De kunst in deze periode was vaak heel rijk versierd en had vele dynamische vormen in zich. Meestal was datgene dat zich in het midden van de voorstelling bevond het belangrijkste. De barok zie je veelal terug in de Franse hofsijl. En van de beste voorbeelden van de kunst die de Barok betreft is dan ook het paleis Versailles. Ook wordt de stroming gekenmerkt door het gebruik van clair - obscuur.
  • De heilige drie - eenheid

    De heilige drie - eenheid
    Dit schilderij is gemaakt door de kunstenaar Hendrick van Balen. Dit schilderij beeld de goddelijk drie eenheid af zoals die bekend was vanuit de bijbel. Dit schilderij hoort bij de contrareformatie wat ook kenmerkend is voor de doeleinden van de kunt van de Barok. Een van de kenmerken van de Barok is Clair - obscuur en dat zie je goed terug in het kunstwerk. Zo is het licht donker verschil tussen de de twee mannen in het midden en de achtergrond erg goed en dit creëert ook een dramatisch effect
  • De gouden eeuw 1600 -1700 Het melkmeisje

    De gouden eeuw 1600 -1700 Het melkmeisje
    Dit schilderij is gemaakt door de kunstenaar Johannes Vermeer. De grote werken van Vermeer en Rembrandt zijn afkomstig uit deze tijd. De Nederlanden haalde veel winst uit de verkoop van kunst. En vanwege de grote en vele kunstenaars vrijheden kwamen veel kunstenaars naar de Nederlanden toe. De Nederlanden was erg rijk in de periode van 1600 tot 1700 en domineerde de bekende wereld zeeën en handel. daarom noemen wij dit de gouden eeuw. En dit is zeker ook zo voor de kunst.
  • Portret van Lodewijk XIV

    Portret van Lodewijk XIV
    Dit schilderij van koning Lodewijk XIV, ook wel de zonnekoning genoemd is gemaakt door Hyacinthe Rigaurd. Lodewijk heerste volgens het absolutisme en had dus alle macht. Hij werd aanboden alsof hij een godheid was. Op zijn paleis, het Versaiiles stimuleerde hij de kunst van de Barok, het hele paleis stond er bomvol mee.hij haalde de beste kunstenaars naar zijn paleis om voor hem te werken Ook op dit schilderij zie je het realisme en de dramatiek die kenmerkend zijn voor de kunst binnen de barok
  • Apotheose van de heilige Ignatius

    Apotheose van de heilige Ignatius
    kunstenaar Andra Pozzo is begonnen met het maken van dit enorme schilderij in het jaar 1642 en het was af in 1709. Dit schilderij wekt de elusie dat de mensen naar beneden vallen, en heeft daarmee een groot dramatisch effect wat een kenmerk is van de Barok. Dit werk is gemaakt op het dak van een kerk en is dan ook bedoeld om de mensen terug te krijgen naar de Katholieke kerk, de zogenaamde contrareformatie. Verder zie je een dynamisch en asymmetrisch kunstwerk wat ook kenmerk is van de Barok.
  • Period: to

    rococo

    De rococo stijl legt de nadruk op het geloof en dan vooral aan de mystieke kan van het geloof. Er zijn dan ook talrijke kerken die in deze stijl zijn gebouwd. Je ziet dat er binnen deze stroming veel gebruik wordt gemaakt van pastel kleuren. Net zoals in de stroming die voorgat op de Rococo , namelijk de Barok wordt er in de Rococo gebruik gemaakt van rijke versiering. De Rococo stijl was er duur en was daarom een echte hofstijl.
  • Ca'Rezzonico

    Ca'Rezzonico
    Deze schildering is gemaakt door de kunstenaar Giovanni Battista Corsato. Deze schildering is kenmerkend voor de barok om de volgende redenen. er zijn pastel kleuren gebruikt, bijvoorbeeld de pastel blauw in het midden van de schildering. er zijn vele versieringen toegevoerd die het schilderij aantrekkelijk maken voor de kijker en als het ware "de zintuigen verheerlijken", dit was een van de doelen van de Rococo kunst. Daarnaast is het te kenmerken aan de Christelijke voorstelling die je ziet.
  • Markiezin de Pompadoer

    Markiezin de Pompadoer
    Dit schilderij is gemaakt door de Rococo kunstenaar Maurice - Quinten de la Tour het Portret beeld Markiezin de Pompadoer af. een van de kenmerken van de Rococo is dat de stijl een hofstijl was en dus is dit portret ook gemaakt door een hofschilder tijdens een Salon bijeenkomst. Dit is hoogstaande bijeenkomst van de adel. Je ziet dan er in het schilderij de welvaart van de adel wordt uitgebeeld wat ook een kenmerk van de Rococo is. Daarnaast is het gebruik van de pastel kleuren ook kenmerkend.
  • The swing

    The swing
    Het schilderij The Swing is gemaakt door de kunstenaar Jean- Honoré. Het kunstwerk bevat meerder pastel kleuren, zoals de pastel roze van de jurk van de vrouw op de schommel en de pastel groene kleur van de natuur, wat een van de kenmerken is van de Rococo kunst . Ook zie je dat het schilderij bewegelijk is wat ook kenmerkend is voor de Rococo. Je krijgt namelijk de illusie dat de vrouw daadwerkelijk heen en weer aan het schommelen is, het creëren van een illusie is ook een kenmerk van de Rococo
  • Period: to

    neoclassicisme

    De periode van het Neoclassicisme duurt van de 18e tot en met de 19 eeuw. Zoals we ook al eerder in de renaissance wordt er weer inspiratie opgedaan vanuit de kunsten afkomstig uit de oudheid. Dat er weer zoveel wordt gekeken naar deze kunsten heeft te maken met de vele archeologische ontdekkingen uit die tijd dier er toen gedaan werden.
  • Project d'opera

    Project d'opera
    Dit is het ontwerp van een neoclassicistisch gebouw. Dat dit gebouw tot deze stroming behoort is te zien aan de verschillende kenmerken van de bouwstijl die in de oudheid gebruikt werden, zoals de zuilen. Het ontwerp van dit gebouw is gemaakt door Étienne - Louis Bouleé en is afkomstig uit 1781.
  • Period: to

    romantiek

    In de kunststroming romantiek staat het individu centraal, daarbij worden de gevoelens van het individu benadrukt.Binnen de romantiek was er ook de zwart romantiek die de meest grootte gruwelen uitbeelden zoals zelfmoord. andere kenmerken zijn : Dat de schilders tegen verlichtingsidealen waren, er was een groot natuurverlangen, de kunstenaars binnen de romantiek wild terug naar de wereld vol met natuur, de wereld vóór de industiele revolutie. ook is het mystieke element een kenmerk
  • Palonia Broghese als Venus

    Palonia Broghese als Venus
    Dit beeldhouwwerk is gemaakt door Antonio Canova. Het is een beeld van de zus van Napoleon, Paloina Broghese. Zij werd door velen gezien als een schoonheid. Het beeld laat haar zien als de godin Venus, god van de liefde en schoonheid. Deze symbolische betekenis van het beeldhouw werk staat verwijst naar de godin Venus uit de Griekse mythologie.De appel die Venus in haar haar hand heeft staat symbool voor de appel die Venus ontving omdat zij de knapste was tijdens de schoonheidswedstrijd
  • Zwei Männer in Betrachtung des Mondes

    Zwei Männer in Betrachtung des Mondes
    Dit kunstwerk is een voorbeeld van de "zwarte" romantiek. Het is gemaakt door de kunstenaar Caspar David Friedrich. Je ziet in dit schilderij een heel mysterieus tafereel, wat een van de kenmerk is van de Romantiek.Daarnaast is in dit kunstwerk goed het gevoel van bedroeving terug te zien. De kunstenaar heeft dit werk gemaakt naar het woord "verlangen" en hier zie je dan ook twee mannen die verlangen naar de mooie natuur zoals die ooit geweest is en nu de dood in de ogen kijkt ( ook een kenmerk)
  • De apotheose van Homerus

    De apotheose van Homerus
    het schilderij op de afbeelding is gemaakt door de kunstenaar Jean Auguste Dominique Ingers. Een apotheose houd in dat iemand de rang der goden krijgt en daarmee is de voorstelling die te zien is op dit schilderij een sterk kenmerk van het Neoclassicisme. Ook het statische karakter van het kunstwerk is kenmerkend voor deze stroming, net als de evenwichtige en symmetrische compositie waarover het schilderij opgebouwd is.
  • Wolken voor de kust van Brighton

    Wolken voor de kust van Brighton
    Dit kunstwerk is gemaakt door John Constable. Hij schilderde landschappen waarbij hij veel oog had voor het licht op het moment dat hij het schilderde. Het schilderen van de natuur en dus ook van landschappen is een van de kenmerken van de Romantiek. De wolken dragen een donkere mysterieuze en onheilspellend emotie met zich mee, ook de donkere en droevige emoties zijn een kenmerk van de Romnatiek net als het mystrieue element wat je terug ziet in het schilderij.
  • sneeuwstorm bij een havenmoding

    sneeuwstorm bij een havenmoding
    Dit schilderij is gemaakt door kunstenaar William Turner. Turner schilderde vage maar vaak ruige landschappen en zeegezichten. deze teruggreep op de natuur in de vorm van landschap is dan ook een kenmerk van de Romantiek. In dit schilderij zie je een schip dat in een zware storm is beland. het schip heeft iets mysterieus over zich heen, dit mysterieuze aspect is ook een van de kenmerken van de Romantiek. door de donkere wolken die om het schip heen waren beeld de kunstenaar zijn gevoelens uit.