Tijdlijn CKV Loes

 • Period: 10,000 BCE to 3000 BCE

  Tijd van jagers en boeren

 • Period: 3000 BCE to 500

  Tijd van Grieken en Romeinen

 • Period: 500 to 1000

  Tijd van monniken en ridders

 • Period: 1000 to 1500

  Tijd van steden en staten

 • 1483

  De Geboorte van Venus

  De Geboorte van Venus
  De Geboorte van Venus is een schilderij van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli. Het hangt in de Uffizi-galerij in de Italiaanse stad Florence. Het beeldt de godin Venus uit die oprijst uit de zee als een volgroeide vrouw, zoals deze beschreven wordt in de Griekse mythologie. Het schilderij is al heel oud, het komt namelijk uit het jaar 1483.
 • Period: 1500 to

  Tijd van ontdekkers en hervormers

 • 1506

  Mona Lisa

  Mona Lisa
  Mona Lisa is de titel van een waarschijnlijk tussen 1503 en 1506 geschilderd werk van Leonardo da Vinci, dat nu in Musée du Louvre hangt. De gebruikte techniek is olieverf op paneel. Het is het portret van een dame, waarschijnlijk Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari, de derde echtgenote van Francesco del Giocondo, die waarschijnlijk de opdracht gaf voor het schilderij. Het is een van de weinige werken waarvan men zeker is dat het van de hand van Leonardo zelf is.
 • Period: to

  Tijd van regenten en vorsten

 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  Dit is een foto van De Nachtwacht die ik heb gemaakt in het Rijksmuseum tijdens de excursie naar Amsterdam. De Nachtwacht is gemaakt door de Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn in 1642.
 • Het melkmeisje

  Het melkmeisje
  Het melkmeisje, ook wel De keuken- of melkmeid genoemd, is een schilderij van de Hollandse meester Johannes Vermeer uit circa 1660.
  Geheel verdiept in haar werk schenkt een dienstmeisje melk in. Behalve de witte melkstraal lijkt niets te bewegen. Die alledaagse handeling balde Vermeer samen tot een indrukwekkend schilderij – als een beeld staat de figuur vrij in de lichte ruimte. Vermeer had oog voor hoe het licht in honderden kleurige puntjes over de voorwerpen speelt.
 • Period: to

  Tijd van pruiken en revoluties

 • Period: to

  Tijd van burgers en stoommachines

 • De Grote Kerk in Vriezenveen

  De Grote Kerk in Vriezenveen
  Voor de opdracht van mijn culturele omgeving heb ik 5 foto’s gemaakt in Vriezenveen. De Grote Kerk is gebouwd in 1801 aan het Westeinde in Vriezenveen en hoort bij De Hervormde Gemeente Vriezenveen.
 • Wassily Kandinsky

  Wassily Kandinsky
  Wassily Kandinsky (Russisch: Василий Васильевич Кандинский, Vasili Vasiljevitsj Kandinski) (16 december 1866 – 13 december 1944) was een Russisch-Franse kunstschilder en graficus. Zijn schilderstijl behoorde aanvankelijk tot het expressionisme, soms ook wel gerekend tot het symbolisme. Kandinsky was een van de schilders die vorm en filosofische ondergrond gaf aan de abstracte kunst in het eerste kwart van de twintigste eeuw.
 • Pablo Picasso

  Pablo Picasso
  Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso (Málaga, 25 oktober 1881 – Mougins, 8 april 1973) was een Spaans kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist. Hij was een van de bekendste Spaanse kunstschilders.
 • Coco Chanel

  Coco Chanel
  Gabrielle Bonheur 'Coco' Chanel was een Frans ontwerpster van damesmode en de oprichter van het merk Chanel. Na de Eerste Wereldoorlog zorgde Chanel er samen met enkele tijdgenoten voor dat de sterk gekorsetteerde figuur van de toenmalige mode werd ingewisseld voor meer casual, sportieve dameskleding. Chanel wordt beschouwd als de belangrijkste modeontwerper ooit. Ze maakte niet alleen naam met haar kledingontwerpen maar ontwierp ook juwelen, handtassen en parfums.
 • De sterrennacht

  De sterrennacht
  De sterrennacht is een schilderij van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Het is geschilderd in olieverf op doek en meet 73 bij 92 cm. Het wordt gezien als een van de grootste meesterwerken van deze schilder. Het behoort tot de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York.
 • Charlie Chaplin

  Charlie Chaplin
  Charles Spencer (Charlie) Chaplin is geboren in Walworth (Londen) op 16 april 1889. Hij was een Engelse artiest, acteur, regisseur, componist en komiek. Hij was in de tijd van het ontstaan van de bioscoopfilm in de Verenigde Staten een van de beroemdste filmsterren ter wereld. Later werd hij ook filmregisseur. In 1977 is Chaplin overleden.
 • De Schreeuw

  De Schreeuw
  De Schreeuw is de naam van een viertal schilderijen en een lithografie van Edvard Munch uit 1893. De oorspronkelijke versie van de schreeuw uit 1893 hangt in het Nationaal kunstmuseum (Nasjonalgalleriet) in Oslo. Het geldt als het aangrijpendste schilderij van Munch. Het drukt het geestelijke leed en de emotionele kwelling uit die de schilder tijdens bepaalde perioden in zijn leven heeft gevoeld.
  Munch was een voorloper van het expressionisme, een stijl die emoties wilde weergeven.
 • Period: to

  Tijd van wereldoorlogen

 • De Denker

  De Denker
  De denker is een voorbeeld van realistische kunst. Dit beeld is gemaakt door kunstenaar Auguste Rodin en is gemaakt in 1902.
 • Historisch Museum Vriezenveen

  Historisch Museum Vriezenveen
  Het Historisch Museum Vriezenveen is gevestigd in het oude raadhuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum behandelt de historie van de gemeente Vriezenveen. Ik kon niet vinden in welk jaartal het museum is gebouwd, maar ik denk dat het is gebouwd na 1905 want toen is er in Vriezenveen een grote brand geweest, dus ik zet het erin als 1905.
 • Les Demoiselles d'Avignon

  Les Demoiselles d'Avignon
  Les Demoiselles d'Avignon is een van de bekendste werken van Pablo Picasso. Het toont vijf prostituees aan die de kijker aanstaren. Opvallend is dat de dames er weinig aantrekkelijk uitzien (net zoals het fruit op de voorgrond) en nogal vreemde lichamen hebben. Het is geschilderd in Parijs, in een periode van negen maanden gedurende 1906 en 1907.
 • Seven Years Bad Luck

  Seven Years Bad Luck
  Seven Years Bad Luck is een Amerikaanse comedyfilm uit 1921. De Fransman Max Linder was zowel schrijver van het script, regisseur, producent en hoofdrolspeler van de film. De film is een stomme film.
 • Compositie VII

  Compositie VII
  Dit schilderij heet ‘Compositie VII’ en is gemaakt door Wassily Kandinsky, het is een voorbeeld van abstracte kunst. Het is gemaakt in 1923.
 • Giorgio Armani

  Giorgio Armani
  Tijdens mijn onderzoek voor CKV over o.a.modeontwerpers ben ik veel te weten gekomen over Giorgio Armani. Giorgio Armani is een Italiaans modeontwerper. Hij is vooral bekend van zijn modemerken "Giorgio Armani" en "Emporio Armani". Zijn streven is om een tijdloze, elegante mode te ontwerpen. Giorgio Armani als merk is beroemd. In 2001 noemde het tijdschrift Forbes Giorgio Armani de succesvolste ontwerper van Italië en schatte het de waarde van zijn bedrijf op 1,8 miljard dollar.
 • Yves Saint Laurent

  Yves Saint Laurent
  Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent was een Franse modeontwerper. Yves Saint Laurent werd enorm populair binnen verschillende modekringen dankzij zijn gave om mannelijke, ruwe kleding om te vormen naar elegante ontwerpen voor vrouwen. Yves werd in de jaren 60 gezien als de bekendste modeontwerper van Parijs. Ook staat hij bekend als de uitvinder van de 'Power Suits', kleding die zich richt op het emanciperen van vrouwen, door ze een krachtig, onafhankelijk imago mee te geven.
 • Calvin Klein

  Calvin Klein
  Calvin Richard Klein is een Amerikaans modeontwerper. Hij gaf zijn naam aan het modebedrijf Calvin Klein, dat hij samen met zijn jeugdvriend en zakenpartner Barry Schwartz in 1968 oprichtte en dat ze eind 2002 aan de Amerikaanse kledingmultinational Phillips-Van Heusen Corporation verkochten
 • Freddie Mercury

  Freddie Mercury
  Freddie Mercury, geboren als Farrokh Bulsara (5 september 1946 – 24 november 1991), was een Britse rockmusicus. Hij werd bekend als de zanger en 'frontman' van de groep Queen en groeide uit tot een van de beste en populairste rockartiesten en popzangers aller tijden. Hij stond bekend om zijn extravagante podiumpersoonlijkheid en zijn explosieve optredens. Hij staat ook te boek als de man met een stembereik van vier octaven, wat buitengewoon is voor een mannelijke zangstem.
 • Period: to

  Tijd van televisie en computers

 • Toneelgroep Oostpool

  Toneelgroep Oostpool
  Deze periode hebben wij een voorstelling gezien in de klas van toneelgroep Oostpool. De toneelgroep is opgericht in 1953 in Arnhem en sinds die tijd hét gezelschap van Oost-Nederland.
  Toneelgroep Oostpool gelooft in theater als middel voor plotselinge ‘ontmoetingen’ met andere mensen, tijden en denkbeelden. Het laat je ervaren dat gevoelens tegenstrijdig kunnen zijn en gedachtes kunnen veranderen.
 • Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band

  Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
  Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band is een lp uit 1967 van The Beatles. Het album behoort tot de belangrijkste en invloedrijkste albums aller tijden, omdat dit een van de eerste lp's was die zich (mede door de opvallende hoes, innovatieve opnametechnieken, experimenten met nieuwe invloeden uit verscheidene muziekstijlen en -genres) meer presenteerde als een artistiek werk dan als een verzameling liedjes. De lp kwam op 1 juni 1967 officieel uit in het Verenigd Koninkrijk.
 • Queen

  Queen
  Queen is een Engelse rockgroep. De band is opgericht in 1970 in Londen door gitarist Brian May, zanger Freddie Mercury en drummer Roger Taylor, aangevuld met bassist John Deacon in 1971. Met tientallen hits in de jaren zeventig, tachtig en negentig, is Queen een van de succesvolste popgroepen in de geschiedenis.
 • Bohemian Rhapsody (lied)

  Bohemian Rhapsody (lied)
  Bohemian Rhapsody is een stuk in rapsodische vorm van de Britse muziekgroep Queen. Het verscheen op het album A Night at the Opera uit 1975. Het was een wereldwijde hit voor de groep in die tijd en de heruitgave in 1991 werd ook een hit. Het wordt algemeen beschouwd als een van de succesvolste popnummers aller tijden.
 • I Want to Break Free

  I Want to Break Free
  I Want to Break Free is een single van de rockgroep Queen en werd in 1983 geschreven door bassist John Deacon. Het nummer is terug te vinden op het Queen album The Works uit 1984. Het grote succes van I Want to Break Free zou mede aan de videoclip te danken zijn.
 • Vorlesende

  Vorlesende
  De Vorlesende beeld een vrouw zittend op een bankje uit die een zogenaamd naast haar zittende jongen voorleest uit een boek. De Vorlesende is gemaakt in 1989 door Jürgen Ebert. Het beeld staat in Vriezenveen in mijn culturele omgeving.
 • Die Widerspenstige

  Die Widerspenstige
  Die Widerspenstige is een beeld op het gemeenteplein in Vriezenveen in mijn culturele omgeving. Het betekent de weerspannige en het zijn twee jongens met een bok. Het beeld is gemaakt in 1996 door Jürgen Ebert.
 • Top 2000

  Top 2000
  In de kerstvakantie heb ik veel geluisterd naar de Top 2000. De Top 2000 is een jaarlijks radioprogramma van het Nederlandse radiostation NPO Radio 2. Door een stemming wordt er bepaalt welke nummers er in de Top 2000 staan. De Top 2000 wordt sinds 1999 elk jaar uitgezonden. Ze tellen de nummers af van 2000 naar 1 en nummer 1 is precies voor de eerste dag van het nieuwe jaar afgelopen.
 • I Want It That Way

  I Want It That Way
  ‘I Want It That Way’ is een nummer van de Backstreet Boys en is uitgebracht in 2001. Muziek is ook een vorm van kunst en dit is een heel bekend nummer en mevrouw vindt het ook leuk, dus vandaar dat ik het in mijn tijdlijn zet.
 • Girl with Balloon

  Girl with Balloon
  Girl with Balloon is een in 2002 gestarte Londense serie stencil-muurschilderingen van de graffitikunstenaar Banksy. Hij beeldt een jong meisje af met haar hand uitgestrekt naar een rode hartvormige ballon die door de wind wordt weggedragen. Het eerste werk was op Waterloo Bridge.
 • Queen Vipers

  Queen Vipers
  Elk jaar op Hemelvaartsdag is er een Vriezenveen een soort klein festival genaamd Randrock. 's Avonds ben ik hier heen geweest en trad de band 'Queen Vipers' op. Sinds 2002 heeft deze band al meer dan 1000 liveoptredens gegeven waarbij ze de legendarische tracks van de Britse band Queen tot in detail proberen na te bootsen. Uiteraard door de nadruk te leggen op de muzikale kracht, maar ook door de kenmerkende kledingstukken en kapsels te gebruiken.
 • My dearest cat Pinkeltje

  My dearest cat Pinkeltje
  Kunstenares Tinkebell wurgde haar eigen kat en maakte er een handtas van. Het doel van dit werk was de vraag op te roepen waarom het wel maatschappelijk geaccepteerd is productiedieren als koeien en varkens te doden voor consumptie, maar een huisdier niet.
 • Museum Beeld en Geluid

  Museum Beeld en Geluid
  Een paar maanden geleden ben ik naar het museum Beeld en Geluid in Hilversum geweest. Beeld en Geluid is het instituut voor media. Ze beheren een brede, dagelijks groeiende mediacollectie. Naast één van de grootste audiovisuele collecties van Europa vind je ook andere mediavormen in de collectie, zoals geschreven pers, politieke prenten, websites en mediagerelateerde objecten.
 • No Ball Games

  No Ball Games
  No Ball Games is werk van kunstenaar Banksy. Het verscheen voor het eerst in 2006 op een doek in een tentoonstelling.
 • Zonder pardon

  Zonder pardon
  Zonder Pardon is een voorstelling van Theo Maassen uit het jaar 2009.
 • Rebel Heart

  Rebel Heart
  Rebel Heart is het dertiende studioalbum van Madonna. Het album werd uitgebracht in maart 2015.
 • Baby We Made It

  Baby We Made It
  Dit kunstwerk hebben we meerdere keren besproken in de les en het sprak me wel aan omdat het iets anders is dan andere kunstwerken. De titel is ‘Baby We Made It’ en het is gemaakt door Joseph Klibansky in 2016.
 • Exhortare

  Exhortare
  De Exhortare staat op het Manitobaplein in Vriezenveen. Het is een oorlogsmonument. Exhortare is Latijns voor waarschuwen. Het beeld is gemaakt door kunstenaar Jan-Carel Koster en is op het Manitobaplein geplaatst in 2016.
 • Bohemian Rhapsody (film)

  Bohemian Rhapsody (film)
  Bohemian Rhapsody is een biografische film uit 2018 over de Britse rockband Queen. De film is een Brits-Amerikaanse productie van 20th Century Fox, New Regency, GK Films en Queen Films.
  Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury.
 • Bevrijdingsfestival Enschede

  Bevrijdingsfestival Enschede
  Ieder jaar op 5 mei wordt de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 gevierd. Dit gebeurt in meerdere plaatsen, ik ben dit jaar naar Enschede geweest. Het is een groot festival met veel verschillende stages en dus verschillende muziekstijlen. Ik vond de muziek op 'Urban stage' het leukst, want daar draaiden ze een beetje R&B en HipHop enzo en daar hou ik wel van.