Shopify artwindowsmany header

Kunst en Cultuur

 • Period: 1301 to

  Renaissance

  een wederopbloei van de cultuur van de klassieke oudheid
 • 1450

  Jheronimius Bosch

  Jheronimius Bosch
  Noordelijke Renaissance, grossierde in gepijnigde mensen en gapende hellemonden, laatste oordeel, tuin der lusten
 • 1525

  Pieter Bruegel de Oude

  Pieter Bruegel de Oude
  Noordelijke Renaissance, toren van babel, dulle griet
 • 1571

  Caravaggio

  Caravaggio
  barok, clair obscur, David met het hoofd van Goliat
 • 1577

  Pieter Paul Rubens

  Pieter Paul Rubens
  Barok, religieuze meesterwerken als De kruisoprichting (1610), De kindermoord (1612), en Maria’s hemelvaart (1626) voor de kathedraal van Antwerpen.
 • 1582

  Frans Hals en vervalsingen door Han van Meegeren

  Frans Hals en vervalsingen door Han van Meegeren
  Vele tinten zwart. Een van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters. Hij werkte zover bekend zijn hele leven in Haarlem en werd vooral bekend door zijn levendige en kleurrijke schuttersstukken en afbeeldingen van tijdgenoten.
 • Gian Lorenzo Bernini

  Gian Lorenzo Bernini
  barok schilder beeldhouwer architect, sint pietersplein Rome, marmeren beelden antieke mythologie
 • Period: to

  Barok _________ Rococo

  De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e eeuw in Italië tot ontwikkeling kwam en tot in de eerste helft van de 18e eeuw voortduurde, en die zich kenmerkt door overdaad van vorm en heftigheid van gevoelsuitdrukking. De barok kwam tot uiting op alle terreinen van de cultuur, zoals architectuur, tuinarchitectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, literatuur en muziek. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vroeg-, hoog- en laatbarok. De laatbarok wordt ook wel rococo genoemd
 • Rembrandt Van Rijn

  Rembrandt Van Rijn
  barok, clair-obscur de nachtwacht
 • Johannes Vermeer

  Johannes Vermeer
  Het Melkmeisje, zicht op Delft , zou gebruikmaken van camera obscura
 • William Turner

  William Turner
  aquarellen, zijn oog voor kleurnuances, lichtval en invloeden van weersomstandigheden, de directe voorloper was van de twee belangrijkste stromingen van de 19de en 20ste eeuw: het impressionisme en de abstracte kunst.
 • Auguste Rodin

  Auguste Rodin
  een Frans impressionistisch beeldhouwer. Hij gebruikte de natuur om zijn werk er levendig uit te laten zien. Zijn werk valt op door het onregelmatige oppervlak, waarop de lichtval schitteringen veroorzaakt. Deze schitteringen geven het beeld beweeglijkheid. De denker, de bronstijd
 • Pablo Picasso

  Pablo Picasso
  Zijn bekendste schilderij is Guernica, een weergave van een Duits bombardement op deze stad in 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Verschillende stijlen afh. van periode oa kubisme, surrealisme, Renaissance
 • Renė Magritte

  Renė Magritte
  surrealisme, populair bij de pop-art van de jaren vijftig en zestig, maar ook bij reclamemensen, popartiesten (van Jeff Beck tot Paul Simon), filmmakers (van Jean-Luc Godard tot Terry Gilliam) en zelfs wiskundigen. Douglas Hofstadters logica-bestseller Gödel, Escher, Bach (1979) was zonder de Magritte-illustraties niet half zo instructief geweest.
 • Period: to

  Kubisme

  Kenmerken van het kubisme zijn: afgevlakt volume, verwarrend perspectief, collage, meerdere standpunten, stilleven, analytisch, synthetisch. Het woord kubisme hangt samen met kubus. De kubisten deden alsof de natuur alleen maar bestond uit kubussen, kegels en bollen. Alles werd met deze vormen getekend. In het kubisme wordt gebruikgemaakt van verschuivende standpunten. Een tafel kan vanuit verschillende hoeken worden bekeken.
 • Period: to

  Dadaïsme

  Kunstenaars hielden zich bezig met het gebruik van voorwerpen die eigenlijk al bestonden. Zij maakten er net iets anders van dan de oorspronkelijke functie, bedoeling of hoedanigheid. In Zwitserland ontstaan, als reactie op kunst.maakten korte metten met de kunst zoals die op dat moment gewaardeerd werd en vervingen die door anti-esthetiek
 • Period: to

  Surrealisme

  Automatische spontaneïteit in zijn meest pure vorm, waarin men probeert - verbaal, door het geschreven woord, of in welke vorm dan ook - de manier van denken te laten zien, geleid door fantasie, zonder enige gecontroleerde ratio en los van morele waarden.
 • Richard Estes

  Richard Estes
  Hyperrealisme, fotorealisme, SUPERrealisme Estes concentreerde zich voornamelijk op het stadsleven. Hij schilderde alledaagse New Yorkse stadsscènes, later overgaand op beelden van etalageruiten waarin auto's en gebouwen vervormd worden gereflecteerd. Mensen ontbreken in zijn werk echter vrijwel geheel. Naast schilderijen maakt Estes ook zeefdrukken.
 • Period: to

  Pop Art

  De pop-artists wilden hun kunst naar het volk brengen en zochten inspiratie op straat – of liever in de supermarkt, de belichaming van de consumptiemaatschappij die in de jaren vijftig ontstaan was.
 • Period: to

  Hyperrealisme of Superrealisme

  Hyperrealisme (ook: fotorealisme of superrealisme) is een stroming in de postmoderne schilderkunst en beeldhouwkunst uit de jaren 60 en 70 van de twintigste eeuw. In deze figuratieve stijl wordt de werkelijkheid op een zo realistisch en neutraal mogelijke manier weergegeven.