CKV tijdlijn

 • 33,900 BCE

  Grot der stieren

  Grot der stieren
  Dit is één van de vele oude rotstekeningen in de grotten van Lascaux. Het is gemaakt door met de vingers en voeten in de leem te gaan en dan afdrukken te maken of de rotsen. Soms deden de oermensen ook verf in de mond, waarna zij het uitspuugden. De rotstekeningen kunnen wel zo’n 33,900 jaren geleden zijn aangebracht.
 • 3000 BCE

  De tijd van jagers en boeren

  De tijd van jagers en boeren
  tot 3000 v.Chr
 • 3000 BCE

  De tijd van Grieken en Romeinen

  De tijd van Grieken en Romeinen
  Van 3000 v.Chr tot 500 n.Chr
 • 2551 BCE

  Piramide van Cheops

  Piramide van Cheops
  Hiervan is bekend dat het is gemaakt van grote stenen. Vele Egyptenaren zijn neergezet voor dit geschenk aan de koninginnen. Men vermoed dat deze piramide gebouwd is tussen de jaren 2551 v.Chr en 2472 v.Chr. De constructie van de piramide is erg makkelijk aan de buitenkant, maar van binnenin is het een doolhof. Ik heb erg veel respect voor de Egyptenaren gekregen doordat zij meerde piramides gebouwd hebben met hun blote handen. Het is nog steeds in goede conditie.
 • 449 BCE

  Tempel van Hephaistos

  Tempel van Hephaistos
  Deze tempel staat in Athene sinds ongeveer 447 v.Chr. De voorkant van de tempel laat 9 beeldhouwwerken van de mythologische Griekse God Herakles zien. De tempel is geheel gebouwd van marmer.
 • 500

  De tijd van monniken en ridders

  De tijd van monniken en ridders
  Van 500 n.Chr tot 1000
 • 1000

  De tijd van steden en staten

  De tijd van steden en staten
  Van 1000 tot 1500
 • 1480

  San Sebastian

  San Sebastian
  Dit is een kunstwerk gemaakt door Andrea Mantegna. Het is gemaakt in 1480, tijdens de Renaissance. Ik vind dat de kunstenaar goed heeft nagedacht over de compositie en de lichtinval. Er zijn veel schaduwen te zien maar die lichtste punten trekken wel je aandacht. Ook vind ik het een interessant kunstwerk, omdat je niet vaak een organisme doodgeschoten ziet in een schilderij, foto of videoclip.
 • 1500

  De tijd van ontdekkers en hervormers

  De tijd van ontdekkers en hervormers
  Van 1500 n.Chr tot 1600 n.Chr
 • 1511

  De schepping van Adam

  De schepping van Adam
  Een schilderwerk gemaakt door de kunstenaar Michelangelo. De techniek die hij heeft toegepast is olieverf of doek en pleister. Ik vind het een zeer indrukwekkend kunstwerk. Er is veel te zien, de compositie is goed over nagedacht en het kleurencontrast is erg mooi en aanspreekbaar.
 • 1517

  Mona Lisa

  Mona Lisa
  Een portret geschilderd door Leonardo da Vinci. De techniek dis hij heeft toegepast is olieverf, dit werd veel gebruikt en nog steeds is dit een bekende techniek. Er zit niet veel diepte in, en de kleuren zijn erg somber
 • De tijd van regenten en vorsten

  De tijd van regenten en vorsten
  Van 1600 n.Chr tot 1700 n.Chr
 • Oude lezende vrouw

  Oude lezende vrouw
  Dit is een speciaal kunstwerk gemaakt door de bekende schilder Rembrandt van Rijn. Het zou namelijk mogelijk zijn dat hij zijn moeder heeft gebruikt voor dit schilderwerk. De techniek die hij heeft toegepast is olieverf op paneel. De lichtinval komt van achteren en is vooral gefocust of het boek.
 • Kopstudies van Saskia en anderen

  Kopstudies van Saskia en anderen
  Dit zijn een paar illustratie gemaakt door van Rijn. Het zijn zeer realistische schetsen. Hierbij werkt hij met diepte, daardoor krijg je schaduwen te zien rondom de neuzen en de kraag. Het kunstwerk is niet geschilderd dus er valt niet te zeggen over de lichtinval.
 • Twee paarden bij een halteplaatse

  Twee paarden bij een halteplaatse
  Deze schets is gemaakt door de kunstenaar Rembrandt van Rijn. Hij heeft hierbij eerst met zwart en rood krijt een schets gemaakt, daarna is hij met kaderlijnen in bruine inkt over de zwarte lijnen gegaan. In dit kunstwerk zijn duidelijk paarden te zien, de organische vormen zijn zeer goed geïllustreerd. Maar ik had graag willen zien hoe hij dit had aangepakt als hij olieverf op een doek gebruikte. Hoe zal de lichtinval zijn geweest en de diepte? En van welke kleuren maakt hij dan gebruik?
 • Stilleven met pauwen

  Stilleven met pauwen
  Dit is een schilderij gemaakt door Rembrandt van Rijn. Het is gemaakt in 1639 en de techniek die hij heeft toegepast is olieverf op een doek. Het schilderij hangt in het Rijksmuseum en op dit moment wordt er een speciale expositie over de werken van Rembrandt van Rijn gehouden.
 • Man helpt een ruiter te paard

  Man helpt een ruiter te paard
  Een illustratie van Rembrandt van Rijn. Daarvoor heeft hij gebruik gemaakt van kaderlijnen in bruine inkt. Dit is een vorm van abstracte kunst.
  Toen ik dit kunstwerk zag, kon ik er maar niet achterkomen wat er geschetst was. Ook toen ik de naam wist zag ik nog steeds niet goed wat er aan de hand was. De illustratie spreekt mij niet aan, ik heb heel veel betere kunstwerken van hem gezien.
 • Portret van een meisje in het blauw

  Portret van een meisje in het blauw
  Dit is een schilderij dat gemaakt is door Johannes Cornelisz Verspronck. Ik zag het geschilderde werk toen ik 11 jaar was. Het kunstwerk vond ik er mooi en realistisch. Ook vond ik de kleurcontrast tussen de blauwe jurk en de licht geel-achtige kleuren op de achtergrond.
 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  De Nachtwacht is een schilderij dat gemaakt is door Rembrandt van Rijn. Ikzelf vind dat dit kunstwerk erg mooi is, omdat het realistisch is, er een compositie is en ook omdat het een Dutch design is.
 • Daniëls visioen van de vier beesten

  Daniëls visioen van de vier beesten
  Dit zijn vier illustraties getekend door Rembrandt van Rijn. Hiervoor heeft hij de materialen erts, droge naald en burijn, met plaattoon. Het is te zien in de Philipsvleugel in Het Rijksmuseum van Amsterdam.
 • Les (deel 1) Het melkmeisje

  Les (deel 1) Het melkmeisje
  Tijdens de les werden kunstwerken beschreven die de klas moest tekenen. Het eerste kunstwerk was het schilderij ‘Het melkmeisje’, het is een zeer realistisch schilderij dat voldoet aan de Wet van derden.
 • De tijd van pruiken en revoluties

  De tijd van pruiken en revoluties
  Van 1700 n.Chr tot 1800 n.Chr
 • De tijd van burgers en stoommachines

  De tijd van burgers en stoommachines
  Van 1800 n.Chr tot 1900 n.Chr
 • Het Zwanenmeer

  Het Zwanenmeer
  Dit is een dans dat in première ging op 4 maart, 1877. Het valt onder klassiek ballet. De choreografie van dit balletstuk is bedacht door Julius Reisinger. De muziek die gespeeld werd, was gecomponeerd door Tsjajkovski.
 • Eiffeltoren

  Eiffeltoren
  Dit is een toren, het staat in de Franse stad Parijs. Het is ontworpen door twee medewerkers van Gustave Eiffel in 1898. Het materiaal wat is gebruikt voor de Eiffeltoren is smeedijzer. Ik vind het een mooie toren, er zitten geen organische vormen in. De Eiffeltoren hoort bij de cultuur van Frankrijk.
 • Statue of Liberty

  Statue of Liberty
  Het Vrijheidsbeeld is gemaakt in 1886 door Frédéric Auguste Bartholdi. De functie van dit standbeeld vind ik heel belangrijk. De naam zegt het al, het staat symbool voor de vrijheid, maar ook heeft het een ander doel. Het verwelkomt immigranten en wil dat elk ras zich vrij voelt in welk land dan ook. Het is een mooi standbeeld en de functie van het beeld vind ik zeer belangrijk.
 • De tijd van wereldoorlogen

  De tijd van wereldoorlogen
  Van 1900 n.Chr tot 1950 n.Chr
 • De oude gitarist

  De oude gitarist
  Een schilderwerk van Pablo Picasso uit 1904. Het is een geabstraheerd kunstwerk, met een niet zo indrukwekkend lichtinval. Er zit ook niet veel diepte in. De compositie vind ik wel mooi, doordat het zo simpel is. Het onderwerp is duidelijk en dat staat ook op de voorgrond van dit schilderij
 • Au Lapin Agile

  Au Lapin Agile
  Dit is een figuratief schilderwerk van Pablo Picasso. Het is gemaakt in zijn kubistische periode. Er zitten veel hoeken in en weinig ronde vormen. De compositie is mooi, maar het kleurencontrast spreekt mij niet zo aan omdat het sombere kleuren zijn.
 • Les (deel 2) Les demoiselles d’avignon

  Les (deel 2) Les demoiselles d’avignon
  Tijdens de les werden verschillende kunstwerken beschreven die de klas moest tekenen. Het tweede kunstwerk was een geabstraheerd schilderij van Pablo Picasso, les demoiselles d’avignon.
 • Les (deel 3) Compositionele VIII

  Les (deel 3) Compositionele VIII
  Het derde en laatste kunstwerk heb ik zelf beschreven, en niet getekend. Het was een plaatje met allemaal geometrische vormen zoals driehoeken en vierkanten, gemaakt door Wassily Kadinsky.
 • Weeping Woman

  Weeping Woman
  Dit schilderij is gemaakt door de kunstenaar Picasso. Het is een geabstraheerd kunstwerk met niet veel diepte en er wordt met weinig kleuren gewerkt. Er is niet veel bijzonders op te merken aan de compositie van dit kunstwerk.
 • La cucine

  La cucine
  Een schilderwerk van Pablo Picasso. Er zitten alleen maar geometrische vormen in, en geen beeld van de realiteit. Daarom is dit een abstract kunstwerk.
 • De tijd van televisie en de computer

  De tijd van televisie en de computer
  Van 1950 n.Chr tot nu
 • Queen

  Queen
  Queen is een band dat ontstond in 1970. Het bestaat uit 4 leden: Freddie Mercury (leadzanger), Brian May (gitarist), Roger Taylor (drummer) en John Deacon (bassist). Ze hebben vele hits geschreven en uitgebracht in de jaren 70, 80 en 90. Ook is de band verfilmd, in het jaar 2018 is de film ‘Bohemian Rhapsody’ in première gegaan.
 • Handtas Tinkebel

  Handtas Tinkebel
  Deze handtas is gemaakt door Katinka Simonse. Ze heeft het gemaakt van het kattenvacht van haar eigen kat, met een functie. Op deze wijze wil ze de maatschappij laten weten dat het gebruiken van dieren om fashion of design te maken, niet goed is en wreed. Ik begrijp haar standpunt erg goed, maar daarvoor hoef je niet een echt kat te doden. Dit is dus een vorm van engagement, in de discipline ‘Fashion’.
 • Guns and Roses

  Guns and Roses
  Shepard Fairey heeft dit kunstwerk gemaakt met een bijzondere functie. De bloemen in hun geweren suggereren een revolutie van liefhebbend moederschap. Alsof de oorlog een soort oplossing is. Het is een relevant kunstwerk hierdoor.
 • Heydar Aliyev Center

  Heydar Aliyev Center
  Een gebouw gemaakt door de architect Zaha Hadid. Dit gebouw is een perfect voorbeeld van ‘art nouveau’. Het speelt met de asymmetrische vormen en de schoonheid is het meest opvallende. Het gebouw is zakelijk, maar speels. In 2012 was het gebouw af, het staat in Baku, Azerbaijan.
 • Weirdo Helmet Rocker

  Weirdo Helmet Rocker
  Dit is een kunstwerk uit 2015. Het is een apart stuk vind ik. Dit komt doordat het kleurencontrast erg donker is, maar ook door de vorm. Het moet een soort doodshoofd voorstellen maar ook weer niet, wat wel interesse opwekt.
 • Equilibrio Iconcio

  Equilibrio Iconcio
  Een vorm van beeldende kunst, gemaakt door Joseph Klibansky. Er zitten veer geometrische vormen in, zoals rondjes. Ook is dit kunstwerk driedimensionaal, en is 1,80 meter hoog. Nijntje ligt horizontaal, wat best wel opvallend is en ongewoon. Het ontwerp is erg simpel maar de compositie geeft een aparte draai aan dit beeld.
 • Madonna

  Madonna
  Een kunstwerk gemaakt door San Siguenza. Het staat onder de categorie pop art. Ik vind dit een erg mooi kunstwerk, omdat de kunstenaar over de grens is gegaan met de lijnen in haar gezicht. Het is onduidelijk wat hij daar duidelijk mee wilt maken maar het is wel mooi. Het is gemaakt op een schilderdoek.
 • REBEL ART 100x81

  REBEL ART 100x81
  Dit is een kunstwerk van de Franse kunstenaar Rakel Wajnberg. Het is 22 januari 2016 gemaakt en valt onder de categorie ‘Rebel Street Art’. Ik vind het kleurencontrast erg mooi in dit schilderij. De vorm van het hoofd is mooi en zeer gedetailleerd, de kleuren laten haar gezicht erg opvallen.
 • Les (deel 4)

  Les (deel 4)
  In de les werden wij opgedragen om gebouwen op te zoeken met verschillende vormen van architectuur.
 • Ontwerp huis

  Ontwerp huis
  Voor de discipline module ‘Architectuur’ werd ons, Aniek, Tessa en ik, de opdracht ‘Maak een maquette van een zelf ontworpen gebouw’ opgedragen. Ik heb het ontwerp gemaakt, dit is het resultaat van de voorkant.
 • Theatergroep Oostpool

  Theatergroep Oostpool
  Theatergroep Oostpool heeft een stuk gespeeld in die klas. Ze deden alsof ze aan het improviseren waren maar alles was geacteerd. Ik vond het een lachwekkend stuk.
 • Rebel Pop art Quinn

  Rebel Pop art Quinn
  De kunstenaar van dit werk heet Jovan Srijemac. Hij staat bekend om zijn pop art. Het kunstwerk is gemaakt door een gemengde techniek, het is namelijk geschilderd met acrylverf en acryl spray op een 3D doek van 80x80x4 cm. Ik vind het werk best wel realistisch doordat je duidelijk het gezicht van een vrouw ziet. Relevant vind ik het kunstwerk niet, omdat de vrouw alleen maar een blik geeft, er is geen heftige boodschap te zien in het kunstwerk.
 • Bohemian Rhapsody

  Bohemian Rhapsody
  Dit is een film over de populaire band Queen. Het gaat over de reis die Freddy Mercury, de leadzanger van de band, heeft meegemaakt in de band. Een zeer pakkende film, met hun liedjes en levensverhaal. Het is een publieksfilm. Het begon met een totaalshot, wat ook een flashforward was omdat het begin van de film eigenlijk een deel is van de laatste 15 minuten van de film.
 • 5 Seconds Of Summer

  5 Seconds Of Summer
  Ik ben naar de band 5SOS geweest voor mijn eerste CAP. Het concert vond plaats op 5 november in AFAS Live Amsterdam. De bandleden zijn Luke Hemmings (leadzanger/gitarist), Calum Hood (bassist/zang), Ashton Irwin (drummer/zang) en Michael Clifford (gitarist/zang)
 • Cinderella dress

  Cinderella dress
  Deze jurk is ontworpen voor The Met Gala 2019, voor de actrice Zendaya. Het is gemaakt door haar stylist Law Roach. Het is van het merk Tommy Hilfiger.