CKV tijdbalk

 • Period: 10,000 BCE to 3000 BCE

  Tijd van jagers en boeren

 • Period: 3000 BCE to 500

  Tijd van Grieken en Romeinen

 • Period: 500 to 1000

  Tijd van monniken en ridders

 • Period: 1000 to 1500

  Tijd van steden en staten

 • 1489

  ‘t Wetshuys

  ‘t Wetshuys
  Dit voormalig raadhuis van Almelo werd in 1489 gebouwd als gemeentehuis. De achritect van het gebouw is waarschijnlijk Dhr Johan Baljet. Het gebouw heeft veel funties gehad en is een keer herbouwd en gerestaureerd. Nu is het een café-restaurant. Ik vind het gebouw wel iets hebben in de stad, omdat het een van de weinige oude gebouwen uit die tijd is.
 • Period: 1500 to

  Tijd van ontdekkers en hervormers

 • Period: to

  Tijd van regenten en vorsten

 • Rembrandt van Rijn zelfportret

  Rembrandt van Rijn zelfportret
  Rembrandt van Rijn was een Nederlandse kunstschilder, etser en ook nog tekenaar. Hij leefde van 15 juli 1606 tot 4 oktober 1669. Rembrandt van Rijn heeft totaal ongeveer driehonderd schilderijen gemaakt, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen. Hij beschouwde zichzelf als historie en portretschilder. En dit is een portret van hem. De datum wanneer het schilderij geschilderd is is niet bekend. Alleen het jaartal.
 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  Dit schilderij is de Nachtwacht, gemaakt door Rembrandt van Rijn. Dit schilderij is in 1642 gemaakt voor de Amsterdamse schuttersgilde voor een grote feestzaal van de Kloveniersdoelen. Het is het enige schutterstuk dat is gemaakt door Rembrandt van Rijn.
 • De zeeslag bij Terheide

  De zeeslag bij Terheide
  Dit schilderij is geschilderd door Jan Abrahamsz. van Beerstraten. Dit schilderij heb ik gezien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Ik vind het schilderij erg indrukwekkend omdat het een goed beeld geeft over de zeeslagen door de manier van schilderen.
 • Moedertaak

  Moedertaak
  Dit is een schilderij dat is geschilderd in 1658 met de naam Moedertaak, in dit schilderij bevinden zich veel geometrische maar ook veel organische vormen zoals de moeder, het kind, de hond en de planten dat buiten zijn te zien door het raam heen. De levende mensen zijn met veel lijnen geschilderd terwijl de omgeving met veel rechte simpelere lijnen zijn geschilderd.
 • Het Melkmeisje

  Het Melkmeisje
  Het melkmeisje is een schilderij van de nederlandse Johannes Vermeer. Dit schilderij moesten we tekenen a.d.h.v beschrijvingen van het schilderij tijdens een les van CKV. Het bijzondere van dit schilderij zijn de details.
 • Het vrolijke huisgezin

  Het vrolijke huisgezin
  Dit is een schilderij met de naam Het vrolijke huisgezin geschilderd door de Hollandse schilder Jan Steen. In dit schilderij zijn relatief veel organische vormen in vergelijking tot de geometrische vormen. Er zijn veel meer complexe lijnen met veel rondere vormen dan simpele rechte lijnen.
 • Period: to

  Tijd van pruiken en revoluties

 • Het Rijksmuseum

  Het Rijksmuseum
  Museumstraat 1. Dit is het Rijksmuseum één van de 16 rijksmusea in Nederland. Het gebouw is gebouwd in 1800 en later gerenoveerd in de periode van 2003-2013.
  De architectuur van dit gebouw is in de neogotieke bouwstijl.
  Het rijksmuseum bevindt zich aan het Museumplein, links van het Museumplein bevindt zich de Zuidvleugel waarin tentoonstellingen worden gehouden.
  De functie van het Rijksmuseum is als een museum voor kunst van de Nederlandse geschiedenis.
 • Period: to

  Tijd van burgers en stoommachines

 • Period: to

  Tijd van wereldoorlogen

 • Les demoiselles d’Avignon

  Les demoiselles d’Avignon
  Dit geabstraheerde schilderij moesten we tekenen a.d.h.v beschrijvingen van het schilderij.
 • Het Kunst-torentje Almelo

  Het Kunst-torentje Almelo
  Dit torentje was vroeger een hoektoren van de fabriek van Ten Cate. Nu is het torentje de kleinste tentoonstellingsruimte van Nederland voor professionele beeldende kunst.
 • Mondriaan

  Mondriaan
  Piet Mondriaan is bekend door het abstract schilderen. De bekende kleuren die hij in zijn schilderij schilderde zijn zwart, wit, rood en geel
 • Rood-Blauwe stoel

  Rood-Blauwe stoel
  Deze stoel is ontworpen door Gerrit Rietveld. De stoel is beschilderd in de stijl van Piet Mondriaan. Dit werk is Bauhaus. Deze afbeelding hebben kort besproken tijdens een van de lessen van CKV.
 • Rietveld Schröderhuis

  Rietveld Schröderhuis
  Dit huis is ontworden door Gerrit Rietveld tussen 1923 en 1924. Het diende als woonhuis en staat in Utrecht. Het huis was bewoont tot 1985. Sinds 2000 staat het huis op de UNESCO werelderfgoedlijst. Opvallende kenmerken aan het huis zijn de primaire kleuren en de vele kubessen en vierkanten.
 • Gerrit van der Veen college

  Gerrit van der Veen college
  Gerrit van der Veenstraat 99. Deze school moesten we bezoeken tijdens de excursie naar Amsterdam. De school diende tot 1940 als meisjes-HBS. Tijdens de oorlog vestigde de SD zich in het gebouw. Na de oorlog werd het de Gerrit van der Veen college die zich vooral richt op kunst en cultuur.
 • Fallingwater

  Fallingwater
  Deze moderne villa staat in Pennsylvania en is gebouwd in 1935. De architect van deze villa Frank Lloyd Wright. De woning diende als woonhuis voor de familie Kaufmann. Nu is dit een museum geworden. Deze villa is zo speciaal omdat het over een waterval is gebouwd en heeft veel natuurlijke elementen. Daarom vind ik het ook zo’n mooi gebouw.
 • Guernica

  Guernica
  Dit schilderij hebben we besproken in de les van CKV. Dit schilderij is geschilderd door Pisacco is gebasserd op de bombardementen in de spaanse stad Guernica. Picasso schildert voornamelijk problemen die in de wereld gaande zijn.
 • Period: to

  Tijd van televisies en computers

 • Gothic

  Gothic
  Gothic is een rebelse vorm van kleding en muziek. Veel mensen kijken er raar van op en anderen vinden het eng.
 • Dash Snow

  Dash Snow
  Deze foto die elkaar overlappen is gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Dash snow. Hij is vrij rebels zoals je ziet aan de foto. Je ziet naakte mensen die op elkaar zitten, iemand met een geweer in zijn hand en bloed. Dash snow is geboren op 27 juli 1981 in New York City. Hij trouwde op zijn 18de met Agathe Snow maar scheidde. In 2007 kreeg hij samen met Jade Berreau een kind genaamd Secret Midnight Magic Nico. Op 13 juli 2009 stierft Dash aan een overdosis drugs.
 • Gemeentehuis Hardenberg

  Gemeentehuis Hardenberg
  Dit gemeentehuis is onder andere ontworpen door Branimir Medić en Pero Puljiz. De bouw begon in 2009 en eindigde in 2013. Het gebouw is verkozen tot het lelijkste gemeentehuis van Nederland. Zelf kan ik mij daar wel in vinden. Door de gele kleur en de vorm vind ik het er niet mooi uitzien.
 • Chris Trueman

  Chris Trueman
  Dit is een kunstwerk van Chris Trueman. Het kunstwerk is gemaakt van 200.000 dode mieren. Het kunstwerk heet “self-portrait with gun”, terwijl de jongen die op het kunstwerk staat zijn broertje is. Chris Trueman is geboren in 1980. Hij is geslaagd aan de San Francisco Art Institue in 2003. Verder is er niet veel van hem bekend.
 • Bart Jansen

  Bart Jansen
  Bart Jansen is in 1979 geboren in Nederland. Hij heeft de opleiding ArtEZ Academie gevolgd in 2006. In 2012 stelde Bart dit werkstuk tentoon. Het is een plat gereden kat, die Orville heet, die nu op een drone zit. Bart kreeg veel kritiek van alle kanten. Mensen vonden het respectloos dat je zo met een dier omgaat.
 • Petr Pavlensky

  Petr Pavlensky
  Petr Pavlensky is een performance kunstenaar en politieke activist. Hij is geboren op 8 maart 1984 in Lengingrad in Rusland. Hij studeerde aan de Saint Peterburg Art and Industry Acedemy. Hij hamerde zijn ballen vast aan het Rode Plein in Moskou uit protest tegen apathie, politieke onverschilligheid en fatalisme in de Russische samenleving. Op deze foto sneedt hij uit protest een stuk van zijn oor eraf. Ook stak hij het voormalig KGB-pand in de brand en naaide hij zijn mond dicht. Engagement
 • Joep van Lieshout

  Joep van Lieshout
  Dit is CasAnus. Zoals je zit is dit het laatste gedeelte van de spijsvertering. Het is een hotel kamer voor twee personen en ontworpen door Joep van Lieshout. Hij is geboren op 28 september 1963 in Ravenstein. Door de toegepaste en beeldende kunst veroorzaakt hij bewust verwarring bij mensen.
 • Eddie Colla

  Eddie Colla
  Eddie Colla is in 1969 geboren in de Verenigde Staten. Hij is een straatkunstenaar en ontwerper. Hij studeerde aan de School of Visual Arts in New York. Daarna is hij geslaagd voor California College of Arts. Hij wilt met zijn kunstwerken laten zien hoe mensen reageren door constante onderdrukking van de politiek en sociaal.
 • Laserwindmolens

  Laserwindmolens
  Deze molens met lasers hebben we in een filmpje bij CKV gezien. Ik vind deze manier van kunst best mooi omdat het iets van deze tijd is en het technologisch eruit ziet
 • Banksy

  Banksy
  Dit is een werkstuk van Banksy. Zelf wil hij graag anoniem blijven en gebruikt de naam Banksy. Hij is een graffiti-artist maar gebruikt tegenwoordig sjablonen omdat het sneller is. Banksy concentreert zich vooral op deze drie punten: kunst of vandalisme, hypocriet of oprecht en het subversieve karakter. Sommigen vinden zijn graffiti werken kunst en anderen vandalisme. Zelf vind ik het geen vandalisme omdat hij een boodschap aan de mensen brengt.
 • Antuan Rodriguez

  Antuan Rodriguez
  Deze bokszakken zijn ontworpen door Antuan Rodriguez. Hij is geboren in 1972 in Cuba. Antuan is geslaagd voor Elemental Level in Art in Cuba. Hij heeft boksballen ontworpen met hoofden van wereldleiders erop. De bedoeling van deze bokszakken is waarschijnlijk om je frustratie er op uit te slaan en te laten zien dat ze allemaal de grootste willen zijn en daarvoor vechten.
 • Phillippa van Loon

  Phillippa van Loon
  Phillippa van Loon is geboren in Chicago in 1964. Ze studeerde aan het Chelsea College of Art in 1982. Haar familie was nauw betrokken bij de VOC. Dat was haar inspiratie om de rijke edelen te bewerken tot een punk. In 2002 is ze verhuisd naar Frankrijk met haar gezin.
 • Theathervoorstelling Habib

  Theathervoorstelling Habib
  Habib is een comedie voorstelling die gaat over liefde, seks en de cultuur van Marokko en Turkije. Ik ben naar deze voorstelling geweest omdat ik hiervoor was ingeschreven. Ik had helemaal geen zin in deze voorstelling en het leek mij geen leuke voorstelling. Achteraf bleek deze voorstelling leuker te zijn dan ik had verwacht.
 • Oostpool - Acteurs in de klas

  Oostpool - Acteurs in de klas
  Tijdens de CKV les kwamen deze acteurs een voorstelling geven. Het ging van het een naar het ondere onderwerp. Zelf vond ik het wel leuk en iets wat ik nog nooit heb mee gemaakt.
 • Architectuur

  Architectuur
  Voor de keuzemodule heb ik architectuur gekozen. Ik vind het altijd al leuk om het het intrieur en extrieur van een huis bezig te zijn.
 • Indecline

  Indecline
  Dit beeld van Donald Trump is gemaakt door Indecline. Het beeld heet The Emperor Has No Balls. Indecline is een anonieme activistengroep uit de Verenigde Staten. Zij hebben dit gemaakt omdat zij vinden dat wereldleiders te veel macht hebben.
 • Childish Gambino - This Is America

  Childish Gambino - This Is America
  This Is America is een liedje van Childish Gambino. Het is een rebels liedje dat de werkelijkheid laat zien van Amerika. Het heeft veel ophef veroorzaakt omdat er in de videoclip te zien is dat er mensen worden neergeschoten.
 • Interieur

  Interieur
  Het intrieur van een gebouw of voertuig is de binnenkant van het.
  Het intrieur van een gebouw zijn bijvoorbeeld de meubelen.
 • Exterieur

  Exterieur
  Het exterieur is de buitenkant van een gebouw of voertuig. Van dit huis is het exterieur bijvoorbeld de glad gestucde muren en de zwarte kozijnen
 • Micheal Jackson

  Micheal Jackson
  Micheal Jackson is geboren op 29 augustus 1958. Hij was The King of Pop. Hij was een van de meest populaire zangers ter wereld. Hij zong voornamelijk R&B, rock, pop, dance en soul muziek. Hij is op 25 juni 2009 overleden aan een overdosis medicijnen.
 • Popmuziek

  Popmuziek
  Pop muziek staat voor populaire muziek. Pop muziek is rond 1945 ontstaan doordat na de oorlog muziek toegankelijker werd voor steeds meer mensen. Pop muziek wordt door bijna alle leeftijden beluistert. De meeste pop liederen worden in de westerse cultuur gespeeld met een herhaaldelijk patroon van akkoorden in vaak de vierkwartsmaat.
  Ook duren de liederen 2 á 3 minuten lang. Dat maakt het muziek simpel en dus populair.
 • Muziek

  Muziek
  Muziek is een combinatie van klanken en stemmen. De klanken worden geproduceerd door een instrument en mensen die produceren de stemmen. Muziek is in vele aspecten te verdelen. Enkele aspecten zijn: ritme, klankkleur, toonhoogte en geluidssterkte. Het doel van muziek is in deze tijd vooral om emotie uitdrukken. Vroeger werd muziek voor een heel ander doel gebruikt. Archeologen denken dat muziek werd gebruikt als tovermiddel.
 • Rockmuziek

  Rockmuziek
  Dit is een muziekgenre dat ontstond in Amerika. Door een Engelse band is het naar Europa overgewaaid. Rock werd populair in Europa rond de jaren 60. Instrumenten die in een rockband gespeeld worden zijn een drumstel, basgitaar en elektrische gitaar. Meestal wordt er een pedaal op de gitaar gezet om een effect aan het geluid toe te voegen. Rock stamt af van de volgende genres en subgenres: Rhythm-and-blues, Rock-'n-roll, Country, Jazz, Blues en Soul.
 • Rap

  Rap
  Rap is een muziekstijl, maar het kan beter geplaatst worden in een zangstijl. Bij deze stijl wordt er pratend gezongen. Deze muziekstijl is begin jaren 70 ontstaan in een wijk in New York. Rap-liedjes gaan vaak over vlak na de afschaffing van slavernij over hoe de blanken de zwarte bevolking toen behandelde. In rapnummers scholden de Afro-Amerikanen meestal tegen de blanke bevolking, in tegenstelling tot bijvoorbeeld blues, waarin de ‘beledigingen’ meestal wat minder hard waren.
 • Country

  Country
  Countrymuziek is Amerikaanse volksmuziek en is ontstaan op het platteland in het zuiden van de Verenigde Staten. Country werd oorspronkelijk gespeeld met een akoestische gitaar en/of viool. Deze muziekstijl was alleen bekend in Noord-Amerika, maar werd na de Tweede Wereldoorlog bekend in Europa. De grootste oorzaak daarvan waren Westerse films.
 • Metal

  Metal
  Dit muziekgenre is begin jaren 70 ontstaan. Metal is een harde vorm van rock. De muziek wordt daarom ook gespeeld met een zwaar vervormd geluid op de elektrische gitaar, een drukritme en als er zang in is een agressieve tekst en bevat vaak schreeuwende stem. Vaak hebben de liederen maatschappelijke thema’s of hebben satanistische teksten. In metal wordt er bijna altijd ‘power chords’ gespeeld.
 • EDM

  EDM
  Electronic Dance Music (EDM), ontstond rond de jaren 80. EDM is muziek dat via de computer gemaakt is. Deze muziekstijl heeft meestal een simpele melodie en wordt gespeeld in een vierkwartsmaat. Op bijna elk dance event wordt EDM gespeeld. Live EDM spelen wordt moeilijk omdat je veel tijd nodig hebt om de klanken samen te voegen. EDM wordt nog vaak afgespeeld in clubfeesten. Vaak wordt er ook drugs op dit soort festivals gebruikt.
 • Klassieke muziek

  Klassieke muziek
  Klassieke muziek is muziek die al bestaat sinds de oudheid (rond ongeveer 476), en zich heeft ontwikkelt tot aan wat we nu moderne klassieke muziek noemen (rond 1975). Klassieke muziek is een muziekstijl die is ontstaan in westerse kerken. Het is geschoolde muziek. Deze muziekstijl maakt alleen gebruik van 3 klanken en valt vrijwel nooit buiten het westerse toonsysteem. De muziek wordt meestal uitgevoerd door blaas- of strijkorkesten. Je kan vaak al verwachten wat er gespeeld wordt.
 • Blues

  Blues
  Blues is door de zwarte slaven naar de Verenigde Staten gebracht. De slaven maakten op de plantages muziek. Doordat ze op de plantages werkten, hadden ze geen of zelfgemaakte instrumenten. De muziekstijl bevatte nostalgische teksten en wordt daarom ‘Blues’ genoemd. Teksten die verwezen naar het lijden dat de slaven hadden op de plantage, en er werden soms ook zogenaamde scheldwoorden in de teksten verwerkt die verwezen naar de bewakers op de plantages.
 • Jazz

  Jazz
  Jazz is een muziekstijl die door de west-Afrikaanse cultuur beïnvloedt werd. Jazz is ontstaan in New Orleans. Deze muziekstijl is ontstaan door de Afro-Amerikaanse gemeenschap tijdens de slavernij. In jazz wordt veel gebruik gemaakt van improvisatie. Ook worden er ingewikkelde akkoorden gespeeld. Bijna alle akkoorden bestaan uit meer dan 3 toonhoogtes. In jazz wordt er vaak gebruik gemaakt van een ‘walking bass’. Dit is een basloopje dat wordt gespelen als melodie.