Logo franse vlag (2)

Tijdlijn Français

By lfki
 • Begin tijdlijn

 • Period: to

  réalisme,naturalisme

  Men was bezig met het bewuste, niet met het onderbewuste. Drie belangrijke schrijvers van die tijd zijn Émile Zola, Honoré de Balzac en Stendhal. De indurstire kwam op en voor de rijke burgers was het een mooi tijdperk.
 • Period: to

  Marcel Proust

  Geboren in Parijs. astma en het sterven van zijn ouders beïnvloedde zijn leven sterk. Hij schreef daarna de 7 delige roman serie à la recherche des temps perdus . Dit was een terugblik op zijn jeugd
 • Period: to

  Guillaume Apollinaire

  Hij is geboren in Rome. Zijn moeder was Pools en zijn vader was Italiaans. Hij had geen fijne jeugd en al snel schrijvers baantjes.
  Hij was een modernist omdat hij anders durfde te schrijven, met name poëzie. Hij gebruikte als eerste calligramme in zijn werk, dit zijn gedichten in de vorm van het onderwerp van het gedicht. Hij wilde bewijzen dat hij frans was door mee te vechten in WO1. Hier kreeg hij een granaatscherf in zijn hoofd. Later is hij overleden aan griep.
 • La tour Eiffel

  La tour Eiffel
  De bouw van de Eiffeltoren werd in dit jaar voltooid voor de wereldtentoonstelling die in Parijs werd gehouden dat jaar.
 • Period: to

  André Breton

  Breton zat eerst bij DADA maar wilde meer regels, dus is hij uit DADA gegaan. Hij bedacht de stroming surrealisme en bedacht het kunst maken zonder daar beqwust mee bezig te zijn, vanuit het onderbewuste dus. (l'écriture automatique)
  Ook wilde Breton de droomwereld op papier zetten
 • Period: to

  Le modernisme/surréalisme

  Modernisme is een verzamelnaam voor stromingen die in verzet komen tegen traditionele opvattingen van kunst. Een stroming is het surrealisme. Het surrealisme had een negatief beeld van de maatschappij en wilde een positieve bijdrage leveren. Dromen en visioenen staan centraal.
 • Period: to

  L'inconscient

  Men begon zich bezig te houden met het onderbewustzijn, dit ziek je ook terug in het modernisme (dromen, visioenen etc.) ook werd er veel onderzocht naar de onvrijwillge herinnering. Twee bekende en belangrijke filosofen uit die tijd zijn Bergson (La mémoire involontaire) en Freud (L'inconscient de l'homme)
 • Period: to

  Raymond Queneau

  Raymond Queneau was een schrijver die bij de stroming Nouveau Roman zat. Hij schreef een boek: "Exercises de Style", dit boek vertelde hetzelfde verhaal op 99 manieren, bijvoorbeeld verleden tijd en tegenwoordige tijd.
 • Period: to

  Albert Camus

  Albert Camus was as\fkomstig uit Algerij maar woonde in Frankrijk. Hij was een filosoof, journalist en schrijver die politiek links-betrokken was. Hij wordt vaak genoemd ivm Sartre, maar hij vond dit zelf niet fijn. Hij bekeek namelijk niet alles hetzelfde als Sartre. Hij hoorde bij de stroming absurdisme.
 • Period: to

  Jean-Paul Satre

  Satre heeft zijn vader nooit echt gekend, zijn moeder was al snel hertrouwd met een man waar hij niet mee kon opschieten. Sarte was een filosoof/schrijver die politiek links betrokken was. Hij had een grote invloed op de Franse politiek en de bevolking. Sartre hoorde bij de stroming existentialisme. Zijn partner was Simone de Beauvoire, die zelf ook schrijfster was.
 • Period: to

  Samuel Beckett

  Samuel Beckett was oorspronkelijk Iers maar woonde in Frankrijk. Hij schreef een bekend absurdistisch toneelstuk: "Wachten op Godot". Dit toneelstuk gaat over twee zervers bij een boom die aan het wachten zijn op Godot en is nu een klassieker.
 • Period: to

  Eugène Ionesco

  Eugène Ionesco was oorspronkelijk een Roemeen maar woonde in Frankrijk. Hij hoorde bij de stroming absurdisme en was een toneelschrijver. Hij bedacht het Anti-Théâtre. Hij schhreef de klassieke (in die tijd heel vernieuwende) toneelstukken: "La canatrice chauve" en "La leçon"
 • Period: to

  Eerste wereld oorlog

  De eerste wereld oorlog had een grote invloed op de schrijverswereld.
 • Period: to

  Marguerite Duras

  Ze is geboren en groeide op in Gia Dinh, thans Ho Chi Minhstad, eerder Saigon, in de toenmalige Unie van Indochina, thans Vietnam, waar haar moeder werkte en zij op internaat zat.Dit was in die tijd een kolonie van Frankrijk. Haar vader overleed toen zij 7 jaar was dus ze hadden het niet breed thuis. Haar oudste broer domineerde het gezin en daar kon ze heel slecht tegen. Rond haar 15e werd ze verliefd op een oudere,rijke Chinese man. Op haar 18e vertrok zij voorgoed naar Frankrijk.
 • Opkomst DADA

  Opkomst DADA
  Het motto van de beweging was: "alles is kunst".
  Het was een protestbeweging tegen de klassieke kunstwereld en haar regels en de oorlog. De oprichter van DADA was Tristan Tzara die tijdens de oorlog in Zwitserland was.
 • à la recherche des temps perdus

  à la recherche des temps perdus
  Een 7 delige roman waarin Marcel Proust terug keek op zijn jeugd. Hij begon in 1909 met het schrijven van deze boeken.
  De nederlandse vertaling is: op zoek naar de verloren tijd.
 • Period: to

  la période de l'engagement

  Periode van de betrokkenheid.
 • Period: to

  Georges Perec

  Georges Perec verloor beide ouders op vroege leeftijd in WO2. Hij zat bij de stroming Nouveau Roman omdat hij plezier wilde hebben aan het schrijven van een boek, en niet te serieus bezig zijn. Hij schreef het boek genaamd W. In dit boek komen geen letters "e" voor. Dit is heel moeilijk te schrijven want dit is de meest voorkomende klinker in het Frans. Later schreef hij als antwoord op "W" een ander boek waarin alléén de klinker "e" in voorkwam.
 • Period: to

  Tweede Wereldoorlog

 • Period: to

  Tweede Wereldoorlog

 • Period: to

  Exstitentialisme

  Het existentialisme zegt dat je in je leven maar twee zekerheden hebt: je geboorte en dood. Alles tussen deze twee gebeurtenissen is je eigen verantwoordelijkheid: je hebt altijd een eigen keuze. Existentialisme zegt ook dat je "pour-moi"moet zijn (doen wat je zelf wilt) in plaats van "en-moi" (doen wat anderen van je willen).
 • Period: to

  Absurdisme

  Het absurdisme is een afsplisting van het existentialisme. Het absurdisme zegt dat het leven geen zin heeft. "Heb ik wel een doel" en "wat doen we hier" zijn twee belangrijke vragen in het absurdisme. Albert Camus was de eerste absurdist, hij begon het absurdisme met zijn boek "De mythe van Sisyphus"
 • Period: to

  Nouveau roman

  De bedoeling van de Nouveau roman was om de regels van het schrijven te doorbreken. Wat nouveau romans anders maken was:
  -er was geen held
  -het hele verhaal werd objectief weergegeven
  -er was geen alwetende verteller
  -de hoofdpersoon had vaak geen naam
  er waren niet veel uitgevers die de Nouveau Roman boeken wilde uitgeven. de uitgeverij édition de minuit is de uitgever van de meeste van dit soort boeken
 • Period: to

  la période des expérimentions

  Men begon met experimenteren in de schrijverswereld. Het absurdisme heeft hiertoe geleid.
 • Eerste optreden absurd toneel

  Eerste optreden absurd toneel
  Eerste optreden van "La canatrice chauve" en "La leçcon" in een klein theatertje in Parijs. Deze toneelstukken waren in die tijd erg vernieuwen.de kenmerken van de toneelstukken zijn:
  - onlogische tekst - herhaling - personages onderling verwisselbaar - het verhaal heeft geen moraal - personages hebben geen ontwikkeling - het probleem wordt niet opgelost.
  deze toneelstukken worden tegenwoordig nog steeds uitgevoerd in het zelfde theater.
 • Studentenrevolutie mei '68

  Studentenrevolutie mei '68
  Studenten waren klaar met het onderwijs, ze wilden meer inspraak in hoe er les werd gegeven. Darrom gingen zij in opstand. UIteindelijk kwamen er ook arbeiders bij die ook meer inspraak wilden. Na deze revlutie is er veel veranderd, voor de demonstranten maar ook voor de literatuur. Na deze revolutie kunnen we geen "stromingen"meer aanwijzen, alleen genres.