Dansgeschiedenis DD2 Semester 3 & 4

 • Sigmund Freud

  Semester 3
  Les 11, 10 december 2014
  "Er zijn derhalve veel meer mensen die zich cultureel voordoen dan die het werkelijk zijn." Sigmund Freud was een neuroloog uit Oostenrijk-Hongarije en de grondlegger van de psychoanalyse. Sigmund Freud zag geest en lichaam als een geheel van energiestromen.
  "Dertig jaar heb ik me beziggehouden met de psychologie van de vrouw, maar er is één vraag waarop ik nog geen antwoord heb gevonden: wat willen ze eigenlijk?"
 • Loie Fuller

  Semester 3
  Les 3, 1 oktober 2014 Loie Fuller was een Amerikaans-Franse danseres. Ze wordt gezien als een pionier op het gebied van moderne dans en theaterbelichting.
 • Carl G Jung

  Semester 3
  Les 10, 3 december "Als we iets in het kind willen veranderen, moeten we het eerst onderzoeken en kijken of het niet iets is
  wat beter in onszelf kan worden veranderd." Carl Gustav Jung was een Zwitsers psychiater en psycholoog. Hij was de grondlegger van de analytische psychologie.
 • Ruth St. Denis

  Semester 3
  Les 4, 8 oktober 2014 Ruth St. Denis was een Amerikaans danseres, choreografe en dansinstructrice, vooral bekend om haar creaties van oosterse, mystieke dansvormen.
 • Modernisme

  Semester 3
  Les 10, 3 december 2014 Het modernisme is een verzamelnaam voor vernieuwende stromingen in de kunsten en de westerse maatschappij vanaf het eind van de 19e eeuw tot en met de eerste helft van de 20e eeuw.
 • Louis Horst

  Semester 3
  Les 9, 26 november 2014 Louis Horst was de muzikale begeleider in de lessen van Martha Graham van de DenisShawn dansers. Louis werd muzikaal directeur. Louis had een affaire met Martha.
  Louis had het blad "Dance Observer" opgericht. Hierin stond kritiek over dansstukken.
 • Marcel Duchamp

  Semester 3
  Les 1, 4 februari 2014 "Er bestaat geen oplossing omdat er geen probleem bestaat." Marcel Duchamp was een Frans kunstenaar. In zijn loopbaan werkte hij aanvankelijk als kunstschilder en later als beeldhouwer. Hij werkte als futurist, dadaïst en surrealist.
  Hij maakte kunst waar iets achter zit. Je moet het ontcijferen om te begrijpen, dus niet gelijk de betekenis kunnen zien.
 • Margaret H'Doubler

  Semester 4
  Les 1, 4 februari 2015 Margaret H'Doubler creëerde de eerste dans studie aan de Universiteit van Wisconsin. Haar danspedagogie was een mix van het uiten van emoties en wetenschappelijke beschrijvingen. Ze gebruikte haar kennis over het lichaam om bewegingen te creëren
  Margaret was de lerares van Anna Halprin
 • Martha Graham

  Semester 3
  Les 9, 26 november 2014 “A dance reveals the spirit of the country in which it takes root. No sooner does it fail to do this than it loses its integrity and significance.” Martha Graham was een bekende Amerikaanse danseres en choreografe. Er wordt vaak over haar gezegd dat ze van onschatbare waarde is geweest voor de dansgeschiedenis. Ze wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne dans.
  Martha Graham heeft in totaal 181 dansstukken gemaakt. "Een beweging liegt nooit."
 • Doris Humphrey

  Semester 3
  Les 11, 10 december 2014 Doris Humphrey was een Denisshawn dancer. Belangrijk voor haar waren de fysieke bewegingen en de filosofie daarachter. Fall en recover was beweging voor haar en haar basis visie.
 • Helen Tamiris

  Semester 3
  Les 15, 28 januari 2015 Helen Tamiris was pionier van de moderne dans.
  Zoeken naar identiteit door middel van dans.
  Price Fight Studies "nobody knows the trouble I see"
  Dansstuk gebaseerd op dat
 • Lester Horton

  Semester 3
  Les 15, 28 januari 2015 "An artist cannot fail; it is a success to be one." Lester Horton was een Amerikaanse danser en had zijn eigen company. En een eigen techniek. Een van zijn studenten was Alvin Aily.
 • José Limón

  Semester 3
  Les 15, 28 januari 2015 José Limón was een Mexicaanse danser en choreograaf. Hij verhuisde naar New York City in 1928 waar hij studeerde met Doris Humphrey en Charles Weidman.
 • Anna Sokolow

  Semester 3
  Les 15, 28 januari 2015 Anna Sokolow was een Amerikaanse danseres and choreografe. Ze was ook de mede oprichter van 'the Actors Studio'.
  Ze was onderdeel van de nieuwe generatie dansers en choreografen.
 • Jackson Pollock

  Semester 4
  Les 1, 4 februari 2015 "Abstract painting is abstract. It confronts you. There was a reviewer a while back who wrote that my pictures didn't have any beginning or any end. He didn't mean it as a compliment, but it was." Jackson Pollock was een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders. Hij valt onder de stromingen abstract en expressionistisch.
 • Merce Cunningham

  Semester 4
  Les 1, 4 februari 2015 "I was told that I had to give grades to the students, which I wasn't particularly interested in doing." Merce Cunningham was een Amerikaanse choreograaf die van grote invloed was op de moderne dans van de 20e eeuw.
  Zijn dansen waren Postmodern. 1953
  Merce Cunningham Dance Company begon in Black Mountain College. Toerden rond in Amerika. "My dance classes were open to anybody, my only stipulation was that they had to come to the class every day."
 • Anna Halprin

  Semester 4
  Les 1, 4 februari 2015 Anna Halprin hielp de nieuwe experimentele kunst vorm 'Postmoderne dans' ontwikkelen en verwees naar haarzelf als de schakelaar van de moderne dans.
  Halprin kreeg les van Margaret H'Doubler. Parades and Changes , 1965
  Used the whole space, haar man was een landschap architect.
  Natuur elementen
  Halprin's Huis met een terras
  Choreo's: sociale dansen, therapeutisch
 • James Waring

  Semester 4
  Les 2, 11 februari 2015 James Waring was een danser, choreograaf, kostuumontwerper, regisseur, toneelschrijver, dichter en beeldend kunstenaar, gevestigd in New York van 1949 tot zijn dood in 1975. 'Teacher in The Living Theater'
  Hield van Absurde dingen. Zijn gebruiken:
  -decentrale ruimtegebruik
  -collage formaten
  -gebruik van intuïtie Mensen waarmee hij heeft gewerkt:
  -Lucinda Childs
  -David Gordon
  -Deborah Hay
  -Fred Herko
  -Yvonne Rainer
  -Valda Setterfield
 • Paul Taylor

  "I don't really think about dance except just before rehearsals start." Paul Taylor was een Amerikaanse choreograaf en heeft ook de Paul Taylor Dance Company opgericht.
 • Alvin Ailey

  Semester 3
  Les 15, 28 januari 2015 "The creative process is not controlled by a switch you can simply turn on or off; it's with you all the time." Alvin Ailey was een Afrikaans-Amerikaanse choreograaf en activist die het Alvin Ailey American Dance Theater in New York heeft opgericht. Hij wordt gecrediteerd met het populariseren van moderne dans en een revolutie in de Afro-Amerikaanse deelname aan de 20e-eeuwse dans. "Sometimes you feel bad about yourself when there's no reason to."
 • Frontier - Martha Graham

  Semester 3
  Les 9, 26 november 2014 Frontier is een choreografie van Martha Graham. Zij danst dit zelf als solo.
  Een van haar eerste stukken.
 • Pina Bausch

  Semester 4
  Les 24, 29 april 2015 "I'm not interested in how people move, but what moves them." Pina Bausch was een Duitse danseres, choreograaf, dans-pedagoge en artistiek directeur van het Tanztheater in Wuppertal.
  Pina Bausch maakte in 1968 haar eerste choreografie. "Everything must come from the heart, must be lived."
 • The Moor's Pavane - José Limón

  The Moor's Pavane laat de drama en passie van Shakespeare's Othello zien in een tijdloos beeld van liefde, jaloezie en verraad.
 • Noumenon - Alwin Nikolais

  Semester 3
  Les 15, 28 januari 2015 Piece by Alwin Nikolais
 • The art of making dances - Doris Humphrey

  Semester 3
  Les 11, 10 december 2014 Boek
  By Doris Humphrey
 • Revelations - Alvin Ailey

  Masterpiece van Alvin Ailey. Revelations vertelt het verhaal van het Afrikaanse-Amerikaanse geloof en de vasthoudendheid naar vrijheid van de slaverbij, onder andere door middel van blues muziek.
 • Postmodernisme

  Semester 3
  Les 10, 3 december 2014 Stroming in de kunst als reactie op het modernisme.
 • Aureole - Paul Taylor

  Semester 4
  Les 2, 11 februari 2015 Paul Taylor zijn eerste succesvolle choreografie. Aureole was geen ballet, maar het had wel klassieke muziek.
 • Trio A - Yvonne Rainer

  Semester 4
  Les 21, 8 april 2015 Yvonne Rainer is een Amerikaanse danser, choreograaf en filmmaker, wiens werk in deze disciplines wordt beschouwd als uitdagend en experimenteel. Haar werk is soms geclassificeerd als minimalistische kunst. Ze woont en werkt in Californië en New York.
 • Man Walking Down The Side Of The Building - Trisha Brown

  Semester 4
  Les 23, 22 april 2015 De handtekening werk van Trisha Brown's eerste artistieke fase is dat zij haar choreografieën buiten in een conventionele theatrale context laat plaatsvinden: in lofts, galeries, op de daken ruimtes, parkeerplaatsen en pleinen.
  In dit specifieke werk, stuurde Trisha Brown haar danser langs de gevel van een zeven verdiepingen tellend gebouw op 80 Wooster Street in Manhattan, vastgebonden in een bergbeklimmers harnas, zonder truc of illusie.
 • Esplanade - Paul Taylor

  Semester 4
  Les 2, 11 februari 2015 Choreografie gebaseerd op een meisje dat naar de bus rende.
 • Café Müller - Pina Bausch

  Café Müller is het bekenste stuk van Pina Bausch. In dit stuk struikelden en vielen de dansers op het podium en botsten tegen tafels en stoelen. Pina Bausch liet de meeste dansers dit stuk met hun ogen dicht dansen.
 • Reconstruction - Deborah Hay

  Semester 4
  Les 21, 8 april 2015 Groep dansen
 • Ghostcatching - Bill T Jones

  Semester 4
  Les 2, 11 februari 2015 Ghostcatching is een digitale kunst installatie die dans, tekenen, en de computer combineerd. Paul Kaiser en Shelley Eshkar creëerde de visuele en geluid samenstelling; Bill T. Jones creëerde en voerde de dans uit. Zeven minuten lang, is het stuk een soort meditatie.
  Digital theater
 • Nearly ninety - Merce Cunningham

  Semester 4
  Les 2, 11 februari 2015 Voor het vieren van Cunningham's 90ste verjaardag had hij het stuk Nearly Ninety gechoreografeerd. Het stuk bestond uit solo's, duetten en trio's
 • The Matter - David Gordon

  Semester 4
  Les 21, 8 april 2015 "Poetry is anything you read out loud alone." David Gordon is een danser, choreograaf, schrijver, acteur en theatrale regisseur prominent in de wereld van de postmoderne dans en performance.
 • The Silent Performance - Emilie Gallier

  Semester 4
  Les 19, 11 maart 2015 Emilie Gallier is choreograaf, onderzoeker, directeur van de Post Cie. Haar werk (gepresenteerd in Noorwegen, Frankrijk, Luxemburg en Nederland) laat manieren om grenzen te verleggen zien met behulp van scores, zintuigen, deelname van het publiek, en samenwerking.