ckv tijdbalk

By 107130
 • 4000 BCE

  Tijd van jagers en boeren

  Tijd van jagers en boeren
  Dit tijdsvak was de periode tot 3000 v. Chr dat wordt ook wel de prehistorie genoemd.
 • 3000 BCE

  Tijd van Grieken en Romeinen

  Tijd van Grieken en Romeinen
  3000 v. Chr - 500 n. Chr
 • 500

  Tijd van monniken en ridders

  Tijd van monniken en ridders
  500 - 1000
 • Jan 1, 1000

  Tijd van steden en staten

  Tijd van steden en staten
  1000 - 1500
 • 1060

  Basiliek van San Marco

  Basiliek van San Marco
  San Marco is de kathedraal en de grootste Rooms-Katholieke kerk van Venetië. Hij is gebouw in 1060. De stijlperiodes zijn Byzantijns en Gotisch. De afmetingen zijn 76 m lang, 62 m breed en 43 m hoog. Ik vind het een heel gebouw, omdat het heel groot is met heel veel verschillende details.
 • Jan 1, 1500

  Tijd van Ontdekkers en hervormers

  Tijd van Ontdekkers en hervormers
  1500 - 1600
 • 1503

  Mona Lisa

  Mona Lisa
  Dit kunstwerk is gemaakt door leonardo da Vinci. Het staat in Parijs in het museum Het Louvre. Hij is waarschijnlijk tussen 1503 en 1517 gemaakt. De stijl is olieverf op paneel. Dit schilderij spreekt mij niet echt aan, omdat leonardo veel donkere kleuren heeft gebruikt. Ook is het een portret van een persoon en dat spreekt mij niet aan.
 • 1527

  Het Laatste Oordeel

  Het Laatste Oordeel
  Het kunstwerk is gemaakt in 1527, door Lucas van Eyden. Het kunstwerk overleefde als een van de weinige altaarstukken in Nederland de Beeldenstorm in 1566. Ik vind dit schilderij erg mooi, omdat Lucas heeft geschilderd met vrolijke en vele kleuren. Het min punt van dit schilderij is dat de mensen op het schilderij verdeeld zijn onder ranken, voor mij is ieder mens hetzelfde.
 • Tijd van regenten en vorsten

  Tijd van regenten en vorsten
  1600 - 1700
 • Rembrandt van Rijn

  Rembrandt van Rijn
  Rembrandt is geboren op 15 juli 1606 en is overleden op 1 oktober 1669. Hij was een Nederlandse kunstschilder als beroep. Bekende werken van hem zijn: De Nachtwacht, Het Joodse Bruidje en de anatomische les van dr. Nicolaes Tulp. Wat mij ook opviel is zijn opmerkelijke beheersing van het spel met licht en donker, waarbij hij vaak scherpe contrasten gebruikt.
 • De Nachtwacht

  De Nachtwacht
  De nachtwacht is gemaakt in 1642 door Rembrandt van Rijn. Het is een erg groot schilderij, wel 3,63 m bij 4,47 m. Hij is op dit moment te bezichtigen in het Rijksmuseum, ik heb hem daar ook in het echt gezien. Dit kunstwerk heeft een overall-compositie, omdat overal op het schilderij wel wat gebeurd. Je weet dus niet waar je moet gaan kijken.
 • Paleis op de dam

  Paleis op de dam
  Het gebouw heet nu Paleis op de dam/ het koninklijk paleis Amsterdam. Het paleis is gebouwd tussen 1648 en 1665, de opening was op 29 juli 1655. De oorspronkelijke functie in het begin was dat het een stadhuis was. Het gebouw dient nu als koninklijk paleis. De architect voor dit paleis was Jacob van Campen.
 • Het melkmeisje

  Het melkmeisje
  Het melkmeisje, ook wel de keuken- of melkmeid genoemd, is een schilderij van Johannes Vermeer. Hij is gemaakt tussen 1657 en 1658. Het type is olieverf op doek. Dit schilderij is de vinden in het Rijksmuseum.
 • Tijd van pruiken en revoluties

  Tijd van pruiken en revoluties
  1700 - 1800
 • Museum het Bussemakers huis

  Museum het Bussemakers huis
  Bussemakerhuis is gebouwd in 1779 en gelegen in “Oud Borne “. De oorspronkelijk functie was een woning en handelshuis. Hij werd bewoond door Jan Bussemaker en Trijntje Hulshoff. Het is een voor het publiek opengesteld monumentaal linnen-handelshuis. In het museum wordt een beeld gegeven over de woon- en werkwijze van een fabrikeur in de 18e en 19e eeuw. Het Bussemakerhuis vertegenwoordigt een stuk Twents textiel verleden. Met name de rijke historie van de Bornse linnengeschiedenis.
 • Tijd van burgers en stoommachines

  Tijd van burgers en stoommachines
  1800 - 1900
 • Antoni Gaudi

  Antoni Gaudi
  Antoni Gaudi was een Catalaanse architect en is geboren in 1852. Hij ontwierp veel gebouwen en kunstwerken in Barcelona rond het jaar 1900. Sagrada Familia is het bekendste gebouw dat Antoni Gaudi heeft gemaakt. Dat gebouw staat in Barcelona. Antoni Gaudi was een innovatieve architect, omdat hij organische architectuur gebruikte. In 1900 waren er niet veel architecten die een andere vorm van architectuur probeerden dan wat er in die tijd populair was.
 • Piet Mondriaan

  Piet Mondriaan
  Piet Mondriaan is een Nederlandse schilder en is geboren op 7 maart 1872 en is overleden op 1 februari 1944. Hij was als beroep kunstschilder en kunsttheoretische. Hij wordt gezien als de ontdekker van de abstracte kunst, zijn kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en de primaire kleuren zijn vaak terug te vinden in zijn werk. Ik vind zijn kunst met de felle kleuren erg mooi, omdat als het bij heel veel schilderijen zou staan zou dat schilderij er erg uitspringen.
 • Femme Accroupie

  Femme Accroupie
  De femme accroupie staat in het kröller-Müller museum en is gemaakt in 1882 door Auguste Rodin. De vrouw op het kunstwerk neem een gehurkte houding aan. Het kunstwerk is gemaakt van metaal en het kunstwerk is eerst in een malm gemaakt, waar het vloeibare metaal in werd gegoten. Het is een organisch beeld, want het is een vorm van een mens. Bij de pijl op de foto lijkt het alsof er twee personen zitten, waarbij één de ander omhelst.
 • Gabrielle Bonheur Chanel

  Gabrielle Bonheur Chanel
  Gabrielle Bonheur 'Coco' Chanel was een Frans ontwerpster van damesmode en de oprichter van het merk Chanel. Ze is geboren in 1883 en overleden in 1971. Tijdens de roerige jaren twintig stond Chanel bekend als de 'Koningin van de Mode'.Haar stijl was telkens afwijkend van de andere grote namen in de modewereld.
 • Het Rijksmuseum

  Het Rijksmuseum
  Het Rijksmuseumgebouw werd gebouwd tussen 1800 en 1885. De opening was op 13 juli 1885. De architect van het Rijksmuseumgebouw was P.J.H. Cuypers. Het is een van de bekendste musea en is te vinden in Amsterdam.
 • Sint-Stephanuskerk

  Sint-Stephanuskerk
  Deze kerk is gemaakt tussen 1887 en 1889. De Sint-Stephanuskerk is een rooms-katholieke kerk en staat in Borne. De kerk werd in 1887 ontworpen door architect Nicolaas Molenaar sr. Hij is 46 meter hoog en is gebouwd met baksteen. De stijlperiode is neogotiek.
 • Marcel Duchamp

  Marcel Duchamp
  Marcel Duchamp is een Franse kunstenaar en is geboren in 1887. In zijn loopbaan werkte hij aanvankelijk als kunstschilder en later als beeldhouwer. Ik begrijp hem niet zo goed omdat hij gebruiksvoorwerpen gebruikt als in zijn ogen ‘kunst’. Ik vind het geen kunst omdat iedereen wel zulke dingen in huis heeft en er dus geen boodschap wordt overgegeven aan mij.
 • Starry Night

  Starry Night
  De sterrennacht is een schilderij van de Nederlandse postimpressionistische kunstschilder Vincent van Gogh. Het is geschilderd in olieverf op doek en meet 73 bij 92 cm. Het wordt gezien als een van de grootste meesterwerken van deze schilder. Hij staat in het museum ‘The museum of modern art.’
 • Maurits Cornelis Escher

  Maurits Cornelis Escher
  Maurits Cornelis Escher is geboren in Leeuwarden in 1898. Hij was een Nederlandse kunstenaar, die bekend is om zijn houtsneden, houtgravures en lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Hij signeerde zijn werk met MCE.
 • De schreeuw

  De schreeuw
  Dit schilderij is gemaakt in 1893 door Edvard Munch. Munch was een voorloper van het expressionisme, een stijl die emoties wilde weergeven. Dit schilderij sprak me aan, omdat Edvard Munch velle kleuren heeft gebruikt. Ook vind ik dat het strak en best modern geschilderd is.
 • Tijd van de wereldoorlogen

  Tijd van de wereldoorlogen
  1900-1950
 • Taro Okamoto

  Taro Okamoto
  Taro Okamoto is een avant-garde kunstenaar. Taro leefde van 1911 tot 1996 in die tijd was hij een Japanse kunstenaar. Hij maakte veel abstracte kunst, wat niet veel mensen deden in die tijd. Hij begon met abstracte kunst en vele andere kunstenaars volgde hem. Het werk was zo vernieuwend, omdat dus weinig mensen het deden en nadat hij begon met abstracte kunst wilde meer mensen die kunst maken.
 • Fountain

  Fountain
  Dit is een kunstwerk gemaakt door Marcel Duchamp. het gesigneerde urinoir 'Fountain' In 1917 zette kunstenaar Marcel Duchamp onder het pseudoniem R. Mutt de kunstwereld op zijn kop en veranderde het beeld dat wij allemaal van kunst hebben. De grote vraag bij dit kunstwerk wat of het kunst was of niet. Het is natuurlijk wel kunst en heel bekend maar ik snap niet zo goed waarom het kunst is, omdat het gewoon een gebruiksvoorwerp is.
 • Compositie 2 in Rood, Blauw en Geel.

  Compositie 2 in Rood, Blauw en Geel.
  Dit kunstwerk is gemaakt door Piet Mondriaan in 1929. Hij is te vinden in het Kröller-Müller museum. Ik heb dit schilderij in het echt gezien en ik vond het een mooi schilderij. Ik vind het erg modern, omdat er verticale en horizontale zwarte lijnen en primaire kleuren in het schilderij is gebruikt.
 • Yves Saint Laurent

  Yves Saint Laurent
  Yves Saint Laurent werd in 1936 geboren en overleed in 2008. Hij werd enorm populair binnen verschillende modekringen dankzij zijn gave om mannelijke, ruwe kleding om te vormen naar elegante ontwerpen voor vrouwen. Yves werd in de jaren 60 gezien als de bekendste modeontwerper van Parijs. Ook staat hij bekend als de uitvinder van de 'Power Suits', kleding die zich richt op het emanciperen van vrouwen, door ze een krachtig, onafhankelijk imago mee te geven.
 • Kröller-Müller museum

  Kröller-Müller museum
  Dit museum: Kröller-Müller staat in Otterlo. In 1938 opende het museum de deuren. Je vind in dit museum de op één na grootste Van Goghverzameling ter wereld: bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen. Achter dit museum ligt ook nog een beeldentuin met veel verschillende kunstwerken. De beeldentuin hoort nog wel bij het Kröller-Müller museum.
 • Calvin Klein

  Calvin Klein
  Calvin Klein is geboren in New York in 1942. Hij staat te boek als een zakenman die veel kapitaal heeft gegenereerd op basis van zijn charisma en uiterlijk. Hij is erg bekend om zijn mode-, accessoires- en geurlijn.
 • Tijd van de televisie en de computer

  Tijd van de televisie en de computer
  Vanaf 1950
 • Nationaal Monument op de dam

  Nationaal Monument op de dam
  Dit monument is gemaakt in 1956 door veel verschillende kunstenaars. Hij staat op de dam in Amsterdam en is 22 meter hoog. Hij is gemaakt van beton en travertijn. Ze leggen hier altijd tijdens de herdenking allemaal kransen neer.
 • Pindakaasvloer

  Pindakaasvloer
  Dit werk, de pindakaas vloer, is gemaakt door de kunstenaar Wim T. Schippers. Hij is in het jaar 1962 gemaakt van het materiaal pindakaas. Hij is te vinden in het museum Boijmans in Rotterdam. Hij is rebels geweest, omdat niemand het zou bedenken op pindakaas op een vloer te smeren en dat als kunstwerk te noemen. Ik vind het niet echt kunst maar ik vind het wel gevaagd dat hij dit heeft gemaakt. Zoals ik al zei niemand heeft dit ooit gemaakt, dus ik vind het erg origineel
 • Damien Hirst

  Damien Hirst
  Damien Hirst is een Brits kunstenaar, ondernemer en kunstverzamelaar. hij is geboren in Bristol in 1965. Hirsts bekendste werken zijn dieren (onder meer een tijgerhaai, schaap en een koe) die in een aquarium zijn gepreserveerd. De dood is dus een centraal thema in het werk van hem. Ik vind de dode dieren in een aquarium niet echt kunst want het zijn dieren die je in een aquarium zet. Dan ben je in mijn ogen niet creatief geweest.
 • Needle Tower

  Needle Tower
  Een needle Tower staat in het kröller-Müller museum, de eerste needle tower is gemaakt in 1968 en staat in een museum in Washington D.C. De needle tower heeft de vorm van piramide, wat een geometrische vorm is. De driehoeken worden steeds iets kleiner. Dit beeld is gemaakt van staal. De stalen pijpen zijn tegen elkaar aangezet en ze blijven in evenwicht door de druk- en trekkracht. Het is een geometrisch beeld, want er zijn driehoeken in verwerkt wat samenkomt in één punt (piramide).
 • Jarden d'émail

  Jarden d'émail
  Jarden d'émail is gemaakt in 1974 door de Franse kunstenaar Jean Dubuffet. Hij staat in de beeldentuin van het Kröller-Müller museum in Otterlo. Het materiaal waarvan het is gemaakt is beton, glasvezel versterkt epoxy en polyurethaan verf. De afmetingen zijn 800 cm bij 2000 cm.
 • Joseph Klibansky

  Joseph Klibansky
  Joseph Klibansky is geboren in Kaapstad in 1984 en groeit op in een creatief, internationaal georiënteerd milieu.Hij is één van de jongste professionele kunstenaars in de hedendaagse internationale kunst markt. Geïnspireerd door onder andere mode, design, architectuur, reizen en muziek borrelen ideeën voor nieuwe kunstwerken constant bij hem op.
 • Zoutmuseum

  Zoutmuseum
  Het zoutmuseum is in 1985 gebouwd. Het Zoutmuseum vertelt het complete verhaal over zout. In 1886 werd in de tuinen van kasteel Twickel zout in de bodem aangetroffen. In het museum gaat het niet alleen over de geschiedenis rondom Twickel, Boekelo en Hengelo, maar ook om de periodes veel verder terug in de tijd. Zout is in de wereldgeschiedenis een belangrijke component in de chemie.
 • Mondriaanjurk

  Mondriaanjurk
  De Mondriaanjurk is ontworpen door Yves Saint Laurent. Deze jurk is afkomstig uit 1995. De bekende schilderijen van Piet Mondriaan zijn in deze jurken verwerkt. Ik vind dit modeontwerp wel grappig, omdat het een hele aparte stijl heeft. Ik zou deze jurk zelf niet aandoen, maar het ontwerp vind ik wel leuk.
 • The girl with The balloon

  The girl with The balloon
  The girl with The balloon is gemaakt door Banksy. Hij is in het jaar 2002 gemaakt. Hij stond in een museum voordat hij werd geveild. Nadat een persoon het schilderij in de veiling had gekocht werd het door de versnipperaar gehaald. Banksy had dit zo gedaan, omdat hij niet wilde dat zijn kunst voor veel geld werd geveild. Na het versnipperen werd het alleen maar meer waard. Ik vind het een erg mooi schilderij, er staat niet zoveel op maar straalt wel veel uit.
 • Flower thrower

  Flower thrower
  Flower thrower is gemaakt door Banksy. Dit kunstwerk is gemaakt in 2007 met spuitbusverf op een muur. Je kunt het vinden bij de westelijke Jordaanoever. De boodschap achter dit schilderij was ‘gooi geen stenen maar bloemen’. Het is gebaseerd op Palestijnse jongeren die vechten met het Israëlische leger. Ik vind dit een erg mooi kunstwerk, onder andere omdat er een mooie boodschap achter schuilt.
 • For The love of God

  For The love of God
  For the Love of God is een kunstwerk uit 2007 van de hand van de Britse kunstenaar Damien Hirst. Het werk bestaat uit een platina schedel die bedekt is met 8.601 diamanten met op het voorhoofd een grote roze peervormige diamant
 • De mens centraal

  De mens centraal
  Het standbeeld: de mens centraal staat in westerhaar-vriezenveensewijk. Hij is gemaakt door Emelie Nillessen in het jaar 2007. Hij staat buiten naast het kulturhus van westerhaar. Ik vind dit kunstwerk mooi gemaakt, Emelie heeft veel kleuren gebruikt en goed nagedacht over de vorm van het kunstwerk.
 • Amfitheater

  Amfitheater
  Dit amfitheater staat in de beeldentuin van het kröller-Müller museum. Hij is gemaakt door Marta Pan. Hij is gemaakt in 2007 maar het was een ontwerp uit 2005. Hij bestaat uit het materiaal Graniet. Ik vind dit net echt een bijzonder kunstwerk, omdat je dit wel vaker ziet.
 • Monument: mammoet Boris

  Monument: mammoet Boris
  Dit monument heet mammoet Boris en is gemaakt door Patrick Josso en Saske van Eerden. Hij is gemaakt in 2017. Dit monument is een bezienswaardigheid in Borne en dit staat midden in het dorp in een parkje. Ik vind dit kunst omdat het een uitgestorven dier voorstelt en het is heel mooi gemaakt.
 • Konijn tot Fortuin

  Konijn tot Fortuin
  Albert Klein Haneveld en Stefan Egberts begonnen met een gratis konijn en wilden door telkens voor iets duurders te ruilen miljonair worden. De meeste mensen werken hun hele leven keihard, maar vooral om de hypotheek schuld af te lossen. Van werken wordt vrijwel niemand rijk. Albert en Stefan besluiten daarom om het anders te doen. Ik vind dat ze het slim hebben aangepakt, omdat ze veel reclame maakten over hun actie en dat pakte goed uit.
 • Jurk bij Paris Fashion Week

  Jurk bij Paris Fashion Week
  Bij Chanel gaan we voor ons gevoel eigenlijk weer een aantal jaar terug in de tijd. De outfit ziet er wat ouderwets uit en is wijduitlopend. Alle modellen vielen op door hun hoge, teruggekamde kapsel en donkere ogen. Deze jurk was te zien op 23 januari 2019 bij Paris Fashion Week.
 • Randrock

  Randrock
  Randrock was een festival en dat vond plaats in het midden van Vriezenveen. Ik vond dit een leuk festival omdat er veel verschillende soorten muziek was. Ook waren er veel leeftijds verschillen. Je had mensen van rond de 10 jaar en mensen rond de 60.