1001004002382096

Karakter

 • Period: to

  Begin

  Katadreuffe werd geboren als arm kind. Zijn moeder verdiende niet veel en ze leefde in 1 enkel kabinet in de stad Rotterdam. 'Zij' was welberaden om goed te verdienen, dus begon ze in een zaakje waar ze van textiel en linnen vele mooie kleding maakte. Katadreuffe ging naar een slechte lagere school waar hij af en toe werd gepest. Hij kreeg hier zeker niet voldoende de kans om zich helemaal te ontwikkelen tot een echte beschaafde heer die hij wilde zijn.
 • Period: to

  Mevr. Katadreuffe(Jacoba)

  Jacoba wordt in het boek altijd voorgesteld als 'zij' of 'haar'. 'Zij' had geen sterke relatie met Katadreuffe. Ze waren beiden heel gesloten, geen van beide had ooit nood om een diepgaand gesprek over hun gevoelens te hebben. Katadreuffe was nochtans geen stout kind, hij respecteerde zijn moeder voor wie ze was. Dit was ook wederzijds. Doorheen de tijd was ze altijd hard voor hem geweest, ze had van haar handwerk een goed loon gemaakt en wou dat de zoon zich ook opklom tot een succesvol man.
 • Period: to

  Sigarenzaak

  Katadreuffe was gedwongen door 'haar' om ook werk te zoeken en niet langer onder haar dak te blijven wonen. Hij begon onder haar dwang, een sigarenzaak in Den Haag. Het zaakje lag vlakbij de kust en er waren veel toeristen. Concurrentie was het grootste gevaar, hij had zijn zaakje vlakbij nog andere sigarenwinkels. Winst maakten hij na een tijd al niet meer, hij werd gedwongen zijn zaakje te sluiten en hij ging terug naar het kabinet van zijn moeder in zijn thuisstad Rotterdam.
 • Period: to

  Dreverhaven

  Tot hiertoe, had hij geen idee van wie zijn vader was. Na de geboorte van Katadreuffe had 'zij' besloten om niet te trouwen met de vader en het kind alleen op te voeden. Hij had er wel eens naar gevraagd maar ze had de vraag ontweken. Op het briefje dat hij kreeg, stond geschreven dat hij de schulden die hij had gemaakt met zijn zaakje moest betalen. Hij wist niet dat de deurwaarder die zijn failliet aanvroeg, zijn vader was.
 • Period: to 194

  Het kantoor

  Toen Katadreuffe in de wachtzaal zat, zag hij het advocatenkantoor in zijn werking. Hij had grote bewondering en droomde om zelf ooit advocaat te worden. Hij zou een afspraak hebben met De Gankelaar, een advocaat van civiele zaken. Okeren gelen muren, met 1 enkel raampje, hier zat de advocaat met de curator. Ze bespraken zijn schulden aangezien hij op dat moment werkloos was. Na het gesprek sprak hij nog met De Gankelaar over zijn droom om advocaat te worden.
 • Period: to

  De gankelaar

  De Gankelaar was zijn advocate, die hem verdigde tegen de curator. Na het horen van Katadreuffe zijn verhaal bood hij hem een job aan als zijn stenotypist. Hij had een lage opleiding gehad en was verbaasd van dit aanbod, doch hij was vastberaden om hoog op te klimmen zoals zijn moeder had gedaan. Hij begon aan de job en leerde snel bij, hij verdiende genoeg gulden om een deel van zijn schulde af te betalen. Door het lezen van de lexicon leerde hij ook bij, dit was fundamenteel voor zijn job.
 • Period: to

  Studeren

  De Gankelaar geloofde in Katadreuffe, hij zag dat hij Katadreuffe een zeer groot intellect bezat en veel kon leren. Hij had geen ervaring met Duits, Frans of Engels, maar hij was vastberaden om dit te leren. Hij nam avondlessen voor deze vakken. Zijn professoren zagen dat hij snel bijleerde en geloofde dat hij het zou halen. Na een tijdje had hij enige kennis bereikt, en wou hij staatsexamen doen. Dit was de volgende stap naar zijn ultieme droom, advocaat worden bij het kantoor.
 • Period: to

  Staatsexamen

  Katadreuffe maakte zich klaar voor zijn staatsexamen.Hij had al vrij veel inzicht in de talen, juist wiskunde en geschiedenis lagen hem niet zo zeer. Stroomkoning was het hoofd van het kantoor, een zeer beroemde advocaat. Hij had nog nooit gesproken met Katadreuffe, maar toen hij hoorde dat hij staatsexamen wilden doen, toonde ook hij zijn geloof in de jongen. Hij was er zeker van dat hij zou slagen en dat was dan ook zo, er werd uitbundig gevierd in het kantoor. Plots had hij naam en faam.
 • Period: to

  Doctoraat in de rechten

  Katadreuffe stond was nu bekend in het kantoor, er resten hem nog 1 ding, doctoraat in de rechten halen. Dit was zijn laatste examen tot hij een echt advocaat zou zijn. Ook dit examen haalde hij vrij gemakkelijk. Hij was dan nu wel een echt advocaat, maar hij had nog steeds geen vrouw en de gezondheid van zijn moeder ging achteruit. Ondanks het bereiken van zijn doel, probeerde zijn vader hem met nog twee pogingen failliet te laten gaan, die beide mislukten.
 • Period: to

  Einde

  Katadreuffe had een slechte band met zijn vader. Hij had hem meerdere keren failliet proberen krijgen en hierdoor werd hij heel boos. Hij had bereikt wat hij wilde, doch voelde hij een onbevredigd verlangen. Hij had altijd gedacht dat hij geen man was voor het huwelijk, maar achteraf gezien bleek wel zo te zijn. Mvr. Te george was er al vandoor gegaan, met een ander man. Alleen zal hij blijven had hij gezegd, voor de rest van zijn leven.